3 haftalık gebelik, durumunuzun kesinleşebileceği en yakın zamandır. Hamileliğin üçüncü haftası hakkında merak ettiğiniz her şeyi aşağıda bulabilirsiniz.
3 haftalık gebelik durumunda muhtemelen hamile olduğunuzu bile bilmiyorsunuzdur. Semptomlar genellikle bu kadar erken ortaya çıkmaz ve henüz kaçırdığınız bir adet dönemi de yoktur.
Bununla birlikte, vücudunuz bebeğiniz için hazırlık durumuna geçmeye başlıyor ve bazı mucizevi değişiklikler yaşanıyor.
Bebeğiniz artık haşhaş tohumu büyüklüğünde!
Bu aşamada, bebeğiniz embriyo olmaya henüz yeni başlıyor. Şimdiye kadar, bebeğiniz tıbben bir zigot veya blastosist olarak adlandırılır. Kulağa çok bilimsel geliyor, ama yine de büyüleyici bir durum.
Bir zigot temel olarak döllenmiş yumurtadır ve her ebeveynden eşit miktarda DNA içerir. Zigot, bir dış katmana ve bir iç katmana sahip daha büyük bir hücre kümesi olan blastosist olmak için bölünmeye ve çoğalmaya başlayan tek hücredir.
İç tabaka bebeğiniz olacak ve dış tabaka plasenta olacaktır. Blastosistin rahminize girmesi yaklaşık altı gün sürer. Rahiminize ulaştığında, blastosist uterus astarına gömülmeye başlar ve burada bir embriyo haline gelir.
Blastosist uterusa yapıştıktan sonra üç katman oluşmaya başlayacaktır. Bunlar çok küçüklerdir ama mikroskop altında görülebilirler. Ektoderm katmanı bebeğinizin cildi, saçı, bezleri ve beyni olacaktır.
Mezoderm katmanı bebeğinizin kemikleri, kasları, kanı ve bağ dokuları olacaktır. Endoderm tabakası bebeğinizin iç organları (kalp, mide, karaciğer, akciğerler, vb.) olacaktır.
Gebe kalma anından itibaren vücudunuz değişmeye başlar. Hamileliğin bu erken aşamasında, muhtemelen vücudunuzda meydana gelen değişikliklerin farkında bile olmayacaksınız.
Vücudunuz bebeğinizi beslemeye hazırlanmak için artık daha yüksek hormon seviyeleri üretiyor. Hormonal aktivitenin bu artışı, önümüzdeki haftalarda yaşamaya başlayacağınız birkaç yan etkiye neden olur. Bunlar şunlardır:
Gerçek gebelik sadece gebeliğin 3. haftasında başlar. Dişi genleri içeren olgun yumurta hücresi, erkeğin menisi tarafından döllenir ve bu yeni bir hayat yaratır. Embriyo bir milimetre boyutunda bile değildir ve önünde hala zor bir görev vardır: Annesinin rahim astarında başarılı bir şekilde yuva yapmak.
Bu başarılı olur olmaz, ultrason görüntüsünde sadece gebeliğin 4. haftasından gelen amniyotik boşluk görülebilir. 3 haftalık hamile olan herkese, döllenmiş yumurta veya embriyonun hala bir belirtisi olmadığı söylenmelidir.
Bu nedenle, 3 haftalık hamilelik durumunda ultrason kullanılarak gebelik tanımlanamaz. Zaten bir şüpheniz varsa, erken gebelik testi olabilirsiniz.
Hamileliğin 3. haftasında pozitif döllenmeden sonra yumurta hücresi hCG hormonu üretir ve bu eczanelerde bulunan idrar yoluyla hamilelik testi ile ölçülebilir.
Hamileliğin 3. haftasında eğer test pozitif ise, çocuğunuz için iyi koşullar yaratabilir, sağlıklı beslenebilir ve folik asit alabilirsiniz. Şimdi alkol, nikotin ve her türlü ilaçtan kaçınmalı ve sadece bir doktora danıştıktan sonra almalısınız. Çünkü bunlardan herhangi biri çocuğunuza zarar verebilir ve en başından itibaren gelişimini tehlikeye atabilir.
Bununla birlikte, gebeliğin 3. haftasında pozitif bir testten sonra bile, embriyonun uterusa implante olacağı ve hamile olacağınız kesin değildir. Döllenmiş yumurta hücresi kendini ekleyemezse, bir sonraki hamlede onu vücuttan çıkaracaktır.
İmplantasyon başarılı olursa, gebeliğinizin net olarak kesinleştiği söylenebilir. Bir jinekolog, bir kan testi ve daha sonra da bir idrar testi kullanarak gebeliğin 4. haftasından itibaren hamileliği belirleyebilir ve doğrulayabilir.
Döllenme tam olarak günü gününe belirlenemediğinden, hamilelik her zaman kadının son adet döneminin ilk gününden hesaplanır. Kesin doğum tarihi jinekolog tarafından daha sonraki muayenelerde belirlenebilir.
Son olarak, hamilelik hakkında merak ettiğiniz diğer şeyleri ilgili kategorimizden öğrenebilirsiniz.
Kaynak ve ileri okuma:
Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: