Hamileliğin 6. haftasında bebeğiniz sistemi yavaş yavaş oluşmaya başlar. Sabah bulantıları gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
6 haftalık gebelik döneminde (veya gebe kaldıktan 28 gün sonra) 7. haftanın başındasınız demektir. Bebeğiniz içeride kıvrılmıştır ve başından kıçına yaklaşık 5 mm (0,2 inç) büyüklüğündedir. Bebeğinizin yüz hatları şimdi geniş bir ağızdan başlayarak yavaş yavaş şekilleniyor.
Önce alt çeneleri oluşur, kısa bir süre sonra üst çeneleri oluşmaya başlar, başları ve alnı nispeten büyüktür ve şimdi beyinleri de yavaş yavaş oluşmaktadır. Bebeğiniz başının her iki tarafında şişkin gözler geliştirmeye başlar. Bazı bilim insanları, hamileliğin bu aşamasında doğmamış bebeklerin görünümünü sevimli bir uzaylıya benzetirler.
Gelecek hafta boyunca bebeğinizin bacakları, kolları oluşmaya ve uzamaya başlar. Bu hafta iç organlar da usulca şekillenmeye başlar. Yemek borusu, mide, böbrek ve bağırsakların yanı sıra akciğerleri de oluşturacak şekilde bebeğiniz gelişmeye başlayacaktır. Bu hafta bebeğinizin kalbinin dört odası var ve dakikada 90 ila 200 arasında etkili bir şekilde atıyor!
Bu aşamadaki bir ultrason, hamileliğiniz beklenenden daha az gelişmiş değilse, doğmamış bebeğinizin kalp atışını nispeten kolayca tespit edebilir. Ultrasonlar, ne zaman gebe kaldığından emin değilseniz, yaklaşık 7 ila 8 hafta sonra hamileliğinizi tarihlendirmek için de kullanılabilir.
Bu hafta, göğsünüz artan kan akışı nedeniyle hassas veya ağrılı olabilir; bu, vücudunuzun emzirmeye hazırlandığı anlamına gelir ve tamamen normaldir.
Destekleyici bir sütyen giymek rahatsızlığa yardımcı olabilir. Ayrıca sindirim sistemini yavaşlatan progesterondaki artıştan dolayı kabızlık da yaşayabilirsiniz. Bununla başa çıkmak için düzenli egzersiz yapın, yüksek lifli gıdalarla dengeli bir şekilde beslenin ve bolca su için.
Hamileliğin 6. haftası gebe kadınların yüzde 85 kadarı, en sık ilk üç aylık dönemde, sabah bulantısı geçirir. Bulantı, artan hCG hormonu seviyelerine (hamile olduğunuzda vücudunuzun ürettiği hormona) ve diğer hormonal değişikliklere bağlı olabilir. Sabah bulantısını önleyemeseniz de, semptomların genellikle ilk üç aylık dönemden sonra azalması konusunda biraz rahatlayabilirsiniz.
6 haftalık hamilelik döneminde şişkinlik yaygın olsa da, muhtemelen hiç hamile görünmezsiniz. Karnınızın içinde, hızla büyüyen bezelye büyüklüğündeki embriyonuz yakında karnınızda daha fazla yer kaplayacaktır.
Bu nedenle, hamilelik bilginizi paylaşmaya hazır değilseniz, küçük sırrınızın tadını biraz daha çıkarabilirsiniz. Tabii ki, ikizlere 6 haftalık hamileyseniz, göbek genişlemesi diğer anneler için olduğundan biraz daha erken olacaktır.
Hala hamileliğinizin erken dönemlerinde olduğundan, henüz belirtiler yaşamıyor olabilirsiniz. Bu noktada, bazı kadınlar sık sık mide bulantısı yaşarken, diğerleri neredeyse hiçbir şey hissetmezler. Bu durum hamileliğin 6. haftası normaldir. Ayrıca, en yaygın 6 haftalık hamilelik belirtileri şunları içerir:
6 haftalık hamile olduğunuzu öğrendiğinizde, ilk doğum öncesi randevunuza hemen gitmek isteyebilirsiniz, ancak daha büyük olasılıkla, birkaç hafta beklemeniz de gerekebilir. Aslında, ilk doğum öncesi kontrol genellikle yaklaşık 8. veya 9. haftadır. Yani sizinki yüksek riskli bir gebelik değilse, muhtemelen 6 haftalık bir ultrasona gerek görülmeyecektir.
Yine de, muhtemelen 6 haftalık hamilelik döneminde karnınızın içinde neler olduğunu merak ediyorsunuzdur. Bebeğin gelişiminin önemli adımlarının birçoğu çoktan başladı. Bebeğiniz gittikçe daha kompleks bir hal alarak gelişiyor. Ellerini ve ayaklarını kıpırdatıyor olabilir! 6 haftalık embriyonuz da burun, göz, kulak, çene ve yanak filizlenmeye başladığı için şirin bir hal almak üzeredir.
6 haftalık bir ultrasonunuz varsa, doktor bir fetal kutup veya fetal kalp atışı görebilir, bu da orada gelişmekte olan bir embriyonun açık bir işaretidir. Bununla birlikte, doktor fetal kutup veya kalp atışı görmezse panik yapmanıza gerek yoktur çünkü bu normal bir durumdur. Doktor muhtemelen başka bir ultrason için birkaç gün veya bir hafta içinde geri dönmenizi isteyecektir.
Doktorunuzun randevusunu beklerken, muhtemelen aklınızda bir milyon soru vardır. Onları yazın, böylece ilk doğum öncesi ziyaretinizde aklınızdaki tüm soruları sorabilirsiniz.
Gebeliğinizin bu haftasında dikkat etmeniz ve önemsenmesi gereken şeyler vardır, bunlar aşağıda sıralanmıştır:
Hamileliğinizde erken fark edebileceğiniz ilk şeylerden biri, göğüslerinizin büyüklüğünde bir artıştır ve şu anda yaşadığınız hamilelik hormonlarının artması, yağ üretimindeki artış gibi bazı cilt değişikliklerine de yol açabilir. Hiperpigmentasyon sayesinde meme uçlarınız bir veya iki tık koyulaşabilir.
Önümüzdeki haftalarda giymek için kıyafetlerinizi kontrol edin. Vücudunuz yakında büyümeye başlayacak ve henüz hamile kıyafetlerine geçmeye hazır olmasanız bile rahat olmak isteyeceksiniz. Bu noktadan sonra dar pantolonlardan kaçınmak ve pamuklu iç çamaşırı tercih etmek isteyebilirsiniz. Ayrıca, rahatınız için sutyen boyutunu da artırmayı unutmayın.
Çok fazla endişe duyduğunuz ve bunalmış olduğunuz zamanlar olması doğaldır. Zihniniz karmaşık ise, düşüncelerinizi bir hamilelik günlüğüne yazın, bu biraz daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Doktorunuzla paylaşmak istediğiniz soruların bir listesini de yapabilirsiniz. Bir sonraki doğum öncesi ziyaretinizde cevaplar alabileceğinizi bildiğiniz için bu, kendinizi biraz daha kontrol altında hissetmenize yardımcı olabilir.
Bu süre zarfında, hamileliğinizi kutlamanın güzel bir yolu olarak, haftada bir fotoğraf günlüğü veya notlarınız, fotoğraflarınız ve hatıralarınızla dolu bir hamilelik defteri başlatmak isteyebilirsiniz. Bu aynı zamanda bebeğinizle ileride paylaşabileceğiniz hoş bir hatıradır.
Son olarak, gebelik ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi ilgili kategorimizden öğrenebilirsiniz.
Kaynak:
Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: