Kadın Hastalıkları ve Doğum

Adet Bittikten Sonra Memede Ağrı Neden Olur? (8 Önemli Neden)

Adet bittikten sonra memede ağrı normal midir?

Adet bittikten sonra memede ağrı, rahatsızlık ve kaygıya neden olabilen ve kişinin yaşam kalitesini etkileyebilen yaygın bir sorundur. Pek çok kadın, adet dönemiyle birlikte memelerinin ağrımaya başladığını fark edecektir. Bazen meme ağrısı adet döngüsü bittikten sonra kaybolsa da bazı kadınlar adet bittikten sonra bile meme ağrısı yaşayabiliyor.

Bu makale, adet bittikten sonra memede ağrının bazı nedenlerini özetleyecektir. Ayrıca, önerilen bazı tedavi seçeneklerinin yanı sıra meme ağrısı için ne zaman doktora görüneceğiniz konusunda da bazı tavsiyeler sunacaktır.

Adet bittikten sonra memede ağrı türleri nelerdir?

İki genel meme ağrısı kategorisi vardır. Bunlar döngüsel ve döngüsel olmayan meme ağrısıdır.

1- Döngüsel meme ağrısı

Döngüsel meme ağrısı düzenli aralıklarla ortaya çıkar ve adet döngüsü boyunca meydana gelen hormonal değişikliklerle ilgilidir. Örneğin, adet döngüsünün ikinci yarısında östrojen yükselmektedir. Bu östrojen artışı meme dokusunu uyararak memede ağrı ve şişmeye neden olabilir.

Ayrıca, östrojen seviyeleri yumurtlamadan önce adet döngüsünün ilk yarısının ortasında zirve yapar. Bu, bir süre sonra kötüleşen döngüsel meme ağrısına neden olabilir. Döngüsel meme ağrısı, menopoz öncesi kadınlar arasında en sık görülen meme ağrısı türüdür ve adet bittikten sonra memede ağrı da yapabilir.

Meme ağrısı, aşağıdaki durumlarda genellikle döngüseldir:

  • Her ayın belirli dönemlerinde görülür
  • Her iki memeyi de etkiler
  • Memelerin daha dolgun hissedilmesine neden olur

2- Döngüsel olmayan meme ağrısı

Döngüsel olmayan meme ağrısı, adet döngüsü ile ilgili değildir. Döngüsel olmayan meme ağrıları herhangi bir zamanda ve durumda ortaya çıktığı için, bunun nedeni birçok şey olabilir. Döngüsel olmayan meme ağrısı sabit veya aralıklı olabilir ve genellikle sadece bir tarafı, sağ veya sol memede ağrı yapar.

Adet bittikten sonra memede ağrı neden olur?

Yukarıda bahsedilen döngüsel meme ağrısı bazen adet bittikten sonra memede ağrıya neden olabilir. Bu, adet döngüsünün ilk yarısında östrojen seviyelerindeki artışın bir sonucu olabilir. Bununla birlikte, adet dönemi sona erdikten sonra meme ağrısı çeşitli başka nedenlerle de ortaya çıkabilir.

Aşağıdaki maddeler, adet bittikten sonra memede ağrı olmasının nedenlerini özetlemektedir.

1- Gebelik

Gebelik, memelerin şişmesine ve hassaslaşmasına neden olabilecek hormonal değişiklikleri tetikler. Ancak kadınlar bazen adet harici kanamaları âdet kanaması sanıp hamile olduklarını fark etmeyebilirler. Bu tür kanamalar hamileliğin erken evrelerinde yaygın olarak görülür.

Erken hamileliğin diğer bazı olası belirtileri aşağıdakileri içerir:

Not: Kadınlar, adet sandığı bir dönemden sonra herhangi bir meme ağrısı yaşarsa gebelik testi yaptırmalıdır. Bu, özellikle hamileliğin diğer olası semptomları yaşanıyorsa önemlidir.

2- Kullanılan ilaçlar

Kullanılan bazı ilaçlar da adet bittikten sonra memede ağrı olmasına neden olabilir.
Bu ilaçlardan bazıları aşağıdakileri içerir:

Not: Meme ağrısının yeni bir ilaç almakla ilgili olduğuna dair şüphe varsa, etkilenen kadın doktorla konuşmalıdır. Doktorları bunu yapmanın güvenli olduğunu söylemedikçe ilaç almayı asla bırakmamalıdırlar.

3- Meme yaralanması

Meme ağrısı, yaralanma konumuna bağlı olarak, bir ya da her iki memede de ağrıya neden olabilir. Böyle bir durumda hissedilen acı, ani ve yoğun ağrıya veya giderek kötüleşen ağrıya neden olabilir. Etkilenen kadın ayrıca memede çürük benzeri bir şeyin oluştuğunu fark edebilir.

Bununla birlikte, yaralanmanın ağrılı olması için memenin morarmış olması gerekmez. Bazen, göğüs, kol ve omuz gibi bölgelerden birinin yaralanması, memenin içinde veya yakınında ağrıya neden olabilir.

4- Meme dokusu iltihabı

Mastitis, meme dokusunun iltihaplanması için kullanılan tıbbi terimdir. Bu durum herkesi etkileyebilir, ancak emziren kişilerde daha yaygındır. Mastitis semptomları hızla ortaya çıkma eğilimindedir ve genellikle yalnızca bir memeyi etkiler.

Mastitisin belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

  • Memede kızarık, şiş ve ağrılı bir alan
  • Etkilenen memede artan sıcaklık
  • Sabit olabilen veya sadece emzirme döneminde olabilen bir yanma ağrısı
  • Memede hissedilebilen bir yumru
  • Beyaz veya kanlı meme başı akıntısı

5- Pamukçuk

Pamukçuk, bir tür mantar enfeksiyonu‘dur. Genellikle maya benzeri mantar olan Candida albicans nedeniyle gelişir. Bu mantar normalde kişinin cildinde zararsız yaşar, ancak bazen kontrolden çıkarak çoğalabilir ve enfeksiyona neden olabilir.

Pamukçuk, meme uçları da dahil olmak üzere cildin herhangi bir yerinde gelişebilir. Meme ve meme ucunda olan pamukçuk, emziren kişilerde daha yaygındır.

Meme bölgesinde bulunan pamukçuğun diğer olası semptomları aşağıdakileri içerir:

  • Memede kaşıntı veya yanma
  • Çatlamış meme uçları
  • Kızarık, parlak veya pul pul görünen meme uçları
  • Meme uçlarında kabarcık benzeri bir döküntü
  • Emzirme sırasında veya sonrasında memede hissedilen ağrı

6- Başka bölgeden yansıyan ağrılar

Bazen vücudun başka bir bölgesinden gelen ağrı, sanki memeden geliyormuş gibi hissedilir. Bu tür ağrıya neden olabilecek bazı durumlar aşağıdakileri içerir:

  • Kostokondrit:
    Kostokondrit, kaburgalar arasındaki kıkırdağın iltihaplanmasını ifade eder. Tipik olarak, hareketle veya derin nefes alırken ağrı şikayetine neden olur.
  • Asit reflü:
    Bazı durumlarda asit reflü, göğüste yanıcı bir ağrıya neden olur. Bu olduğunda etkilenen kadın ağrının kaynağının memelerinde olduğunu hissedebilir.
  • Safra kesesi sorunları:
    Safra kesesi sorunları olan bazı kişiler göğüslerinde ağrı yaşadıklarını bildirir. Safra kesesi ağrısı genellikle vücudun sağ tarafındaki kaburgaların yakınında oluşur ve sırt veya omuz kemiklerine yayılabilir.

7- Meme kisti

Bilimsel araştırmalara göre meme ağrısının en yaygın nedeni iyi huylu meme kistidir. Bir meme kisti, kanserli olmayan kist türüdür. Meme kistleri yuvarlak veya oval olabilir ve boyutları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişebilir. Ayrıca, bazen yumuşak veya sert olabilirler.

Not: Birçok kadın meme kistlerine sahiptir ancak bundan habersizdir. Kişi, ancak ağrılı hale geldiğinde bir kisti fark edebilir.

8- Kanser

Amerikan Kanser Derneği’ne göre, meme kanseri genellikle ağrıya neden olmaz. Ancak bazı durumlarda ağrılı olma ihtimali de vardır.

Meme kanserinin diğer semptomları aşağıdakileri içerir:

  • Memede veya koltuk altında bir yumru
  • Hareket etmeyen sert bir yumru
  • Meme dokusunun kalınlaşması veya şişmesi
  • Kızarma, çukurlaşma gibi meme derisindeki değişiklikler
  • Memenin boyutunda veya şeklindeki değişiklikler
  • Meme ucunun içeri çekilmesi
  • Meme başı ağrısı
  • Meme başı akıntısı

Meme ağrıları için ne zaman doktora görünmeli?

Aşağıdakilerden herhangi biri yaşanıyorsa, etkilenen kişi muhakkak doktora görünmelidir:

  1. Günlük işlevi engelleyecek kadar şiddetli olan döngüsel meme ağrısı
  2. Döngüsel meme ağrısı modelinde bir değişiklik
  3. Enfeksiyon veya hastalık şüphesi
  4. Kızarma, şişme ve yüksek ateş gibi enfeksiyon belirtileri
  5. Enfeksiyonu gösterebilecek emzirme ile yaşanan ağrı
  6. Memede veya koltuk altında herhangi bir yumru veya büyüme
  7. Meme veya meme ucunun boyutunda, şeklinde veya dokusunda değişiklik

Adet bittikten sonra memede ağrı nasıl geçer?

Adet bittikten sonra memede ağrı için en iyi tedavi, ağrıyı tetikleyen nedene bağlıdır.
Bazı olası tedavi seçenekleri aşağıdakileri içerir:

  • Döngüsel meme ağrısı için doğum kontrol hapları
  • Döngüsel meme ağrısı ve kas yaralanmaları için ibuprofen gibi reçetesiz alınabilen ağrı kesiciler
  • Kas yaralanmaları için hafif masaj
  • Meme dokusu iltihabı için sıcak kompresler ve antibiyotikler
  • Pamukçuk için antifungal ilaç
  • Meme kanseri için cerrahi, radyasyon tedavisi veya kemoterapi
  • Asit reflü veya safra taşı gibi altta yatan sağlık koşullarını tedavi etmek ve yönetmek
  • İlaca bağlı meme ağrısı için ilaç tipini veya dozunu değiştirme

Sonuç olarak

Adet bittikten sonra memede ağrı olmasının birçok potansiyel nedeni vardır. Yaygın nedenler arasında yaralanma, enfeksiyon ve iyi huylu büyümeler bulunur. Bazı durumlarda, ağrıya neden olan durum tıbbi tedaviye gerek kalmadan ortadan kalkacaktır.

Daha az yaygın olarak, meme ağrısı meme kanserinin erken bir belirtisi olabilir. Herhangi bir olası meme kanseri belirtisi yaşayan herkes, teşhis ve test için doktora görünmelidir. Hastalık ne olursa olsun, erken teşhis her zaman başarılı tedavinin önemli bir parçasıdır.

Adet bittikten sonra memede ağrı yaşayan kadınlar ayrıca, döngüsel olmayan her tür meme ağrısı veya günlük işleyişi ciddi şekilde etkileyen döngüsel meme ağrısı için tıbbi tedavi almalıdır. Doktorlar ağrının nedenini teşhis edecek ve kişiye en uygun tedavileri sağlayacaktır.

Adet sonra meme ağrısıyla ilgili video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Medical News Today

2 Yorum

  1. Merhaba, regl olduğum ilk günden beri sağ göğsüm, uç kısımdan geriye doğru çok ağrıyor. Bugün 5.gün ve hala tek göğsüm ağrıyor. Doktora regl bittikten sonra kontrole gideceğim, fakat içim içimi yedi beklerken.

    1. Bu gibi durumlarda sakin olmak lazım Pelin hanım. İnsanlar genellikle en kötüsünü düşünse de ilk başta, durum genellikle sandıkları gibi kötü olmuyor. Çok geçmiş olsun Pelin hanım, doktor kontrolünü aksatmsyıyınız lütfen. Sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu