Adet döneminde baş ağrısı nedenlerinden ilk ikisi hormonlar ve adet migrenidir. Baş ağrınızın nedenini ve nelerin iyi geldiğini öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Adet döneminde dalgalanan hormonlar baş ağrısı gibi birçok değişikliğe neden olabilir. Adet (regl) döneminizde farklı tipte baş ağrıları da olabilir. Baş ağrısı tiplerinden biri, alnınızın etrafında sıkı bir bant gibi hissedilen – genellikle stresin neden olduğu – bir baş ağrısıdır. Ayrıca, kan kaybınız ve demir seviyenizdeki düşüş nedeniyle adet döneminden sonra da baş ağrısı gelişebilir.
İlgili yazı: Baş ağrısı hakkında her şey
Ancak, adet döneminiz sırasında ortaya çıkabilecek farklı baş ağrısı türleri arasında, hormonal baş ağrısı ve adet migreni en yaygın gibi görünmektedir. Altta yatan neden her ikisi için de aynıdır, ancak semptomları birbirinden farklıdır.
Hormon seviyesindeki herhangi bir değişiklik hormonal bir baş ağrısını ve adet migrenini tetikleyebilir. Hormonlar vücudunuzun birçok fonksiyonunu düzenler.
Adet (regl) dönemlerinde baş ağrısı olan kadınlar, adet döneminden öncesinde, içerisinde veya sonra da baş ağrısı geliştirebilirler.
Baş ağrıları değişen östrojen ve progesteron seviyelerinden kaynaklanır. Östrojen kadın cinsiyet hormonudur. Vücudun farklı bölgelerine mesajlar vererek kan dolaşımından geçer.
Östrojen seviyeleri adet döneminizin ortasında yükselir. Bu, yumurtanın serbest kalmasını sağlar. Progesteron bir diğer önemli hormondur. Bu hormonun artan seviyeleri uterusta bir yumurta implantına yardımcı olur.
Yumurtlamadan sonra (yumurtalıktan bir yumurta bırakılması), hormon seviyeleri düşer. Östrojen ve progesteron seviyeleri, adet döneminden hemen önce en düşük seviyededir. Bazı kadınların baş ağrısı yaşama olasılığını artıran da bu azalmadır.
Diğer zamanlarda da hormonal baş ağrınız olabilir. Bazı kadınların hormonlardaki düşüş nedeniyle menopoz veya perimenopoz sırasında daha fazla baş ağrısı vardır.
Hamilelik de baş ağrısını tetikleyebilir, çünkü hormon seviyeleri dokuz ay boyunca dalgalanabilir.
Hormonal baş ağrısı ve adet (regl) migreninin her ikisi de dalgalanan hormonlardan kaynaklanırken, ikisi arasındaki fark baş ağrısının şiddetidir.
Hormonal bir baş ağrısı hafif ila orta şiddette olabilir ve insanı çok fazla rahatsız etmez. Bu yine de sıkıntı ve rahatsızlık vericidir, ancak günlük rutininize müdahale etmeyebilir.
Menstrüel bir migren ise zayıflatıcı olabilir. Ulusal Baş Ağrısı Vakfı’na göre adet migreni kadınların yaklaşık yüzde 60 etkiler. Ayrıca düzenli olarak migren atakları yaşıyorsanız, adet migrenine duyarlı olabilirsiniz.
Menstrüel migren normal bir migrenden farklıdır, çünkü genellikle normal bir migrende olduğu gibi hisler oluşmaz. Menstrüel migren, alnın bir tarafından başlayıp diğerine gidebilen şiddetli zonklama ile karakterizedir. Şiddeti, gözlerinizi açık tutmayı, çalışmayı ve hatta düşünmeyi bile zorlaştırabilir.
Menstrüel migren ile birlikte ortaya çıkan belirtiler arasında şunlar vardır:
Hem hormonal hem de adet migreni de dahil olmak üzere, aşağıda verilen adet döneminde baş ağrısı belirtilerini yaşayabilirsiniz:
Hormonal baş ağrısı ve adet migreninin tedavisi ciddiyete bağlıdır. Örnek olarak aşağıdakilere bakabilirsiniz:
Adet döneminde baş ağrısı için eczaneden reçetesiz alınabilen ağrı kesiciler genellikle etkilidir. Bu ilaçlar ayrıca düşük demir seviyesinin neden olduğu gergin baş ağrılarını hafifletebilir. Ancak yine de herhangi bir ilaç almadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Kafein de, hormonal baş ağrıları için bir başka etkili ilaçtır. Çikolata yemek ve kafeinli çay ya da soda içmek rahatsızlığın azalmasında etkili olabilir. Aslında, adet öncesi sendromu için bazı ilaçlar bir bileşen olarak kafein içerir.
Adet döneminde baş ağrısının şiddetine bağlı olarak, reçetesiz ilaçlar istenen sonuçları vermeyebilir. Bazı durumlarda semptomlar düzelmezse hormon tedavisine ihtiyacınız olabilir.
Bu tedaviyi adet (regl) önce uygulamak, hormon seviyelerinizi dengelemenize yardımcı olabilir. Doktorunuz bir dengesizliği düzeltmek için ek östrojen önerebilir ve bazı durumlarda hormonal doğum kontrol ilaçları kullanmanızı isteyebilir.
Geleneksel ilaçlarla birlikte, birkaç ev ilacı da keskin, zonklama hissini hafifletebilir ve hormonal bir baş ağrısını yönetmenize yardımcı olabilir. Örnek olarak aşağıdakilere bakabilirsiniz:
Bir buz paketini bir havluya sarın ve alnınıza uygulayın (10 dakika). Soğuk tedavi iltihabı azaltabilir ve ağrı hissini donuklaştırabilir, bu da kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlar.
Adet döneminde baş ağrısı için, meditasyon etkili bir yöntemdir. Meditasyon, yoga ve derin nefes alma gibi egzersizler kaslarınızı gevşetebilir, gerginliği azaltabilir ve baş ağrısı semptomlarını iyileştirebilir. Nasıl rahatlayacağınızı öğrenmek, kalp atış hızınız ve kan basıncınız gibi vücudunuzun farklı işlevlerini nasıl kontrol edeceğinizi de öğretir. Daha az kas gerginliği ve stres baş ağrınızın şiddetini azaltabilir.
Adet (regl) döneminde baş ağrısı için akupunktur da etkili olabilir.Akupunktur, küçük iğnelerin vücudunuzdaki farklı basınç noktalarına yerleştirilmesini içerir. Stres ve ağrı ile başa çıkmanıza yardımcı olmak için vücut tarafından doğal olarak üretilen hormon olan endorfinlerin salınımını uyarır.
Çok az uyku adet döneminde baş ağrısını daha da kötüleştirebilir. Her gece en az yedi ila dokuz saat arasında uyumayı hedefleyin. Daha iyi dinlenmek için uyku ortamınızı iyileştirin. Televizyonu ve ışıkları kapatın ve odanızı ılık bir sıcaklıkta tutun.
Mayo Clinic’e göre, vitamin B-2, koenzim Q10 ve magnezyum gibi vitaminler migren nöbetlerinin şiddetini azaltabilir. Bir takviyeye başlamadan önce, özellikle hamileyseniz veya şu anda herhangi bir ilaç alıyorsanız, doktorunuzla konuşmalısınız.
Masaj terapisi, kas gevşemesini teşvik edebilir ve omuzlarınız, sırtınız ve boynunuzdaki gerginliği azaltabilir. Ayrıca, baş ağrılarının ve migren ataklarının şiddetini ve sıklığını da azaltabilir.
İlgili yazı: Baş ağrısına iyi gelen birbirinden etkili 18 yöntem
Adet (regl) boyunca sık ve şiddetli baş ağrılarınız varsa bir doktora görünmelisiniz. Doktorunuz hormon tedavisi olasılığını tartışabilir veya ilaç reçete edebilir.
Aşağıdaki belirtilere sahip herhangi bir baş ağrısı için de bir doktora görünmelisiniz:
Bazı durumlarda baş ağrıları adet (regl) döneminizle ilgili değil, ciddi bir tıbbi durumla ilgili olabilir.
Kaynak ve ileri okuma:
Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: