Alternatif Tedaviler

Akupunktur Nedir? Akupunktur Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Akupunktur nedir?

Akupunktur tedavisi, kadim zamanlardan beri kullanılan alternatif veya tamamlayıcı bir uygulamadır. Bu geleneksel tedavide, akupunktur noktaları olarak adlandırılan ciltteki belirli yerlere, küçük iğneler yerleştirilir. Akupunktur genellikle kronik ağrıyı tedavi etmek için kullanılır, ancak anksiyeteden, adet öncesi sendromuna, kısırlığa ve kronik yorgunluk sendromuna kadar birçok durumu yönetmeye ve önlemeye yardımcı olabilir.

Akupunktur, binlerce yıldır uygulanan geleneksel Çin tıbbı türüdür. Geleneksel akupunktur uzmanları, vücuttaki belirli noktaları küçük iğnelerle uyarmanın, vücuttaki chi akışını veya hayati enerjiyi dengeleyerek sağlığı iyileştirebileceğine ve koruyacağına inanırlar.

Batılı bilim insanları da bu yöntemin sinirleri, kasları ve bağ dokusunu uyarabileceğine inanmaktadırlar. Bu yöntemle, vücudunuzdaki kan akışını ve vücudunuzun doğal ağrı kesici aktivitesini artırabilirsiniz.

Araştırmalar, bu terapi şeklinin diz ağrısı ve bel ağrısı gibi belirli durumlar için de etkili olabileceğini düşündürmektedir. Ancak yine de buna benzer sağlık sorunları ve koşulları için, ne kadar etkili olduğunu doğrulamak adına daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Akupunkturu tamamlayıcı bir terapi veya tedavi şekli olarak düşünmelisiniz. Tam bir tıbbi tedavi planının yerini almamalıdır. Bu tedavi yöntemi çoğu insan için çok az risk içerir. Hangi seçeneklerin sizin için güvenli ve en etkili olduğunu öğrenmek için, tüm tedavi seçeneklerinizi doktorunuza danışmanız daha akıllıca olacaktır.

Akupunktur tedavisi neden kullanılır?

Çoğu insan akupunkturu kronik ağrıyı tedavi etmek için kullanır. Doktorunuz, kontrolü zor olan ağrılar için bu yöntemi önerebilir. Bazı insanlar, ciddi riskleri ve yan etkileri olabilecek cerrahi veya uzun süreli ağrı kesici ilaçların kullanımından kaçınmak için de bu terapi yöntemini denemeyi tercih edebilir. En doğru şey, doktorunuza tüm tedavi seçeneklerinizi sormak ve bu yönteme bilinçli bir şekilde başlamaktır.

Akupunktur aşağıdaki koşullarının tedavisine yardımcı olabilir:

  • Diş eti hastalığı, diş ağrısı ve diş çekimi sırasındaki ağrı dahil olmak üzere diş ağrıları
  • Kulak ağrısı, kulak çınlaması ve işitme sorunları dahil olmak üzere kulak ve işitme bozuklukları
  • Konjonktivit (kırmızı göz hastalığı; gözün beyaz kısmının ve göz kapağının iltihaplanması) ve katarakt (göz merceğinin şeffaflığını yitirmesiyle ortaya çıkan bozukluk) dahil göz hastalıkları
  • Mide bulantısı, hıçkırık, kronik ishal, kabızlık, ülser, mide ekşimesi ve bağırsak tıkanıklığı dahil gastrointestinal bozukluklar
  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, kan basıncının düzenlenmesi ve atletik performansın iyileştirilmesi dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları
  • Stres, kaygı, depresyon, uykusuzluk, bağımlılık ve kilo kontrol sorunları dahil olmak üzere zihinsel ve duygusal bozukluklar
  • Eklem ağrısı, karpal tünel sendromu (insanın avuç içinde yer alan kemik ve bağlarla çevrili bir kanal olan karpal tünelde, median sinir üzerinde oluşan baskı sonucu ellerde ve kollarda yoğun bir uyuşma hissi veren sendrom türü), romatizma, mobilite sorunları (hareket kapasitesi eksikliği), bel ağrısı, tendinit (kasları kemiğe bağlayan bağ olan; tendonların iltihaplanması), bursit (kemiklerde ve eklemlerde bulunan içi sıvı dolu keseciklerin iltihaplanması), fibromiyalji (yumuşak doku romatizması), osteoartrit, çene eklemi bozukluğu ve kronik yorgunluk sendromu dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi bozuklukları
  • Baş dönmesi, baş ağrısı, migren, siyatik (siyatik sinirin sıkışması veya kasılması), periferik nöropati (ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma) ve trigeminal nevralji (yüz ağrısı) dahil nörolojik bozukluklar
  • Adet öncesi gerginlik sendromu (premenstrüel sendrom-PMS), doğum ağrısı, menopoz semptomları, kısırlık, idrar kaçırma ve iktidarsızlık dahil olmak üzere üreme problemleri ve semptomları
  • Soğuk algınlığı, astım, bademcik iltihabı ve bronşit dahil olmak üzere solunum bozuklukları
  • Bulantı ve kusma gibi kanser tedavilerinin yan etkileri

Akupunktur tedavisini kimler uygular?

Bu geleneksel terapi veya tedavi yöntemini, akupunktur uzmanları uygular. Akupunktur tedavisinin uygulayacak uzmanlar, mutlaka uygulama sertifikasına sahip olmalıdır, sertifika o kişinin bu alanda yetkin olduğunun kanıtıdır. Herhangi bir cerrahi yönteme ya da ilaç tedavisine gerek kalmadan, hastalarına daha iyi ve zararsız bir tedavi vermek amacıyla, bazı nitelikli tıp doktorları veya osteopati uzmanları, akupunktur yöntemini öğrenerek hastalarına uygulayabilirler.

Akupunktur tedavisi nasıl uygulanır?

Bu geleneksel tedavinin içeriği, uygulamayı gerçekleştirecek akupunktur uzmanına ve uygulanacak kişinin sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Tedavi genellikle birkaç hafta veya daha uzun bir süre boyunca, bir dizi seansı içermektedir. Akupunktur tedavisi, 45 ila 90 dakikalık seanslar halinde, bir merkez veya klinik ortamında gerçekleştirilebilir.

Akupunktur tedavisi aşağıdaki şekilde uygulanır:

  1. Akupunktur uzmanı, sizi fiziksel olarak muayene edecek ve semptomlarınız, tıbbi geçmişiniz, yaşam tarzınız, mevcut tedavileriniz ve ilaçlarınız hakkında sorular soracaktır.
  2. Tedaviyi gerçekleştirmek için, bazı kıyafetlerinizi çıkarmanız gerekebilir. Çünkü akupunktur noktaları vücudunuzun her yerinde bulunur. Uygulanacak noktalar her zaman için ağrınızın olduğu bölgeye yakın olmayabilir.
  3. Durumunuza bağlı olarak; yan, sırt üstü veya yüzüstü uzanabilirsiniz.
  4. Terapi sırasında, akupunktur noktaları adı verilen vücudun belirli bölgelerine, ince metal iğneler sokulacaktır. Kullanılacak iğneler yaklaşık bir saç teli çapında olup, genellikle sayıları 5 ila 20 iğne arasında değişir.
  5. Uygulama sırasında uzmanınız, iğneleri nazikçe hareket ettirebilir, döndürebilir veya iğnelere ısı veya hafif elektrik akımı verebilir.
  6. Yeterli geldiği takdirde uzmanınız, 10 ila 20 dakika sonra iğneleri çıkarabilir veya başka bir bölgeye uygulayabilir.
  7. Bu terapinin yanında uzmanınız daha iyi bir sonuç için, diğer geleneksel Çin tıbbı terapilerini de önerebilir.

Akupunktur tedavisinde ağrı hissedecek miyim?

Rahatlamanız ve gevşemeniz, uzmanınız açısından çok önemlidir. Akupunktur genellikle çok az rahatsızlığa neden olur, ancak iğnenin yerleştirilmesi sırasında ağrı hissedebilirsiniz. İğnelerin çıkarılması ise genellikle ağrıya neden olmaz. Uyuşma veya karıncalanma gibi herhangi bir rahatsızlığınız veya olağandışı hisleriniz varsa, belirtilerini uzmanınıza bildirmelisiniz.

Akupunkturun riskleri var mıdır?

Bu geleneksel tedavinin riskleri çok azdır ve uygulama sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar nadirdir. Nadir olarak görülen komplikasyonlar arasında, enfeksiyon ve organ hasarları bulunur. Güvenilir ve nitelikli bir akupunktur uzmanı tarafından yapılan tedavi, genellikle ağır ameliyatlardan, steroid enjeksiyonlarından ve ağır yan etkileri olan ilaçlardan daha güvenlidir.

Komplikasyon riskinizi artırabilecek durumlar aşağıdakileri içerir:

  1. Hamile olmak
    Bu yöntem, erken doğuma neden olabilir.
  2. Kanama bozukluğuna sahip olmak veya kan inceltici ilaçlar almak
    Kan inceltici ilaçların alımı, uygulama sırasında iğne kullanıldığından dolayı, vücudunuzda morarma ve kanama olasılığını artırır. Ayrıca kanama bozukluğunuz varsa, böyle bir tedavi sizin için tehlikeli olabilir.
  3. Kalp piline sahip olmak
    Bazı terapilerde çok az da olsa iğnelere verilen elektrik akımları, kalp piline sahip olan kişilerde olumsuz veya hayati bir etkiye neden olabilir.

Akupunktur tedavisine nasıl hazırlanmalı?

Tedavi öncesinde atacağınız adımlar, konforunuzu ve alacağınız sonucu iyileştirebilir. Akupunktur tedavisi için aşağıdakileri önerileri uygulayarak, hazırlanabilirsiniz:

  1. Tıbbi geçmişinizle ve kullandığınız tüm ilaçlarla ilgili bilgileri uygulama uzmanına veriniz. Buna kullandığınız reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, bitkisel ilaçlar ve vitaminler dahildir. Tıbbi durumlarınızın, ilaçlarınızın ve alerjilerinizin güncel bir listesini her zaman yanınızda taşımak iyi bir fikirdir.
  2. Tedavi sırasında hareket etmemeniz gerekir. Hareket etmeniz; ağrıya, rahatsızlığa ve iğnelerin yanlış yerleştirilmesine neden olabilir.
  3. Hamileyseniz, kalp pili veya kanama bozukluğunuz varsa veya kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız; bu konuda mutlaka uygulama uzmanınıza ve doktorunuza bilgi veriniz.

Akupunktur öncesi doktorunuza sormanız gereken sorular

Akupunktur tedavisine başlamadan önce bu yöntemin size uygun olup olmadığını belirlemesi için doktorunuza bilgi vermeniz önemlidir.

Doktorunuza bu konuda sormanız gereken sorular şunlardır:

  1. Akupunkturun bana yardımcı olabileceğini düşünüyor musunuz?
  2. Bu yöntem, benim için güvenli mi?
  3. Nitelikli bir akupunktur uzmanı önerebilir misiniz?
  4. Bu terapiyi uygularken, ilaçlarıma ve diğer tedavi koşullarına düzenli olarak devam edebilir miyim?
  5. Her seanstan sonra sizi görmem gerekiyor mu veya ne sıklıkla kontrole gelmeliyim?

Akupunktur öncesi akupunktur uzmanına sormanız gereken sorular

Akupunktur uzmanına sorabileceğiniz sorular şunlardır:

  1. Nitelikleriniz nelerdir?
  2. Akupunktur uzmanı olduğunuza dair sertifikanız var mı?
  3. Her seans ne kadar sürecek? Kaç seansa ihtiyacım olacak?
  4. İğneleriniz steril mi? Sadece bir kez mi kullanılıyor?
  5. İğneleri soktuğunuz bölgeyi nasıl temizliyorsunuz? (Akupunktur uzmanı tedavi bölgelerini alkol veya başka bir cilt dezenfektanı ile temizlemelidir.)
  6. Her bir terapinin maliyeti nedir?
  7. Akupunkturdan hemen sonra normal aktivitelerime dönebilir miyim?
  8. Ne gibi durumlarda size başvurmalıyım?
  9. Sizinle nasıl iletişime geçmeliyim?

Akupunkturdan sonra neler olacak?

İnsanlar genellikle terapiden hemen sonra normal aktivitelerine dönerler. Bazı insanlar terapiden sonra kendilerini enerjik bazıları ise daha rahatlamış hissedebilirler. Terapiden sonra ağrınız veya rahatsızlığınız olursa, durumunuzu hemen uzmanınıza bildirmelisiniz. Akupunkturun ağrınıza yardımcı olmasının birkaç hafta sürebileceğini ve akupunkturun tüm insanlara fayda sağlamayacağını da unutmamalısınız.

Akupunktur sonrası ne zaman eve gidebilirim?

Terapiden hemen sonra muhtemelen evinize gidebilirsiniz.

Ne zaman doktora veya akupunktur uzmanına görünmeli?

Terapiden sonra, doktorunuza düzenli olarak kontrole gitmeniz gerekmektedir. Doktorunuz, vücudunuzun bu yönteme nasıl yanıt verdiğini, ağrınıza veya semptomlarınıza yardımcı olup olmadığını size söyleyecektir.

Herhangi bir konudaki sorularınız ve endişeleriniz için doktorunuza ve akupunktur uzmanınıza başvurabilirsiniz. Akupunktur noktalarında; uyuşma, kanama, karıncalanma, kızarıklık veya şişme gibi yeni veya olağandışı semptomlarınız varsa, mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
healthgrades.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu