Alerjik Öksürük Nedir, Belirtileri Nelerdir? Alerjik Öksürük Nasıl Geçer?
Alerjik öksürük nedir?
Alerjik öksürük, çeşitli alerjenlerin neden olduğu bir öksürük türüdür. Alerjik öksürük, ağaç poleni, çimen poleni, hayvan tüyü, toz akarları ve küf mantar sporları gibi alerjenler tarafından tetiklenebilir. Alerjik reaksiyonlar, burnunuzdan boğazınızın arkasına doğru akan geniz akıntısına neden olabilir ve boğazınızda öksürüğe neden olan bir kaşıntı veya gıdıklanma hissi meydana gelebilir.
Bu makalede alerjiye bağlı öksürük hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.
Alerjik öksürük belirtileri nelerdir?
Alerjiye bağlı öksürük tipik olarak “kuru” bir öksürüktür, yani muhtemelen herhangi bir mukus veya balgam çıkarmazsınız. Alerjik öksürükler ortaya çıktığında birkaç hafta kadar devam edebilir. Bu tür bir öksürük birkaç farklı durum ve hastalıkla ortaya çıkabilir.
Alerjik öksürüğün genel belirtileri aşağıdakileri içerir:
- Hapşırma
- Burun akıntısı
- Burun kaşınması
- Nefes alma zorluğu
- Nefes alıp verirken hırıltı
- Deri döküntüleri
- Yorgunluk ve halsizlik
- Baş ağrısı
Alerjik öksürük için ne zaman doktora görünmeli?
Alerjik reaksiyonlar nadir de olsa hayati tehlike oluşturabilir. Anafilaktik şok adı verilen bunun gibi bir durum, daha çok gıda, ilaç, böcek ısırıkları/sokmaları veya lateks alerjileri ile ortaya çıkar.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız derhal tıbbi yardım almanız önerilir:
- Bayılma veya sersemlik hissi
- Kalp atışının hızlanması
- Nemli/ıslak/terli cilt
- Nefes almada zorluk
- Bilinç bulanıklığı
- Bilinç kaybı
Anafilaktik reaksiyon sırasında boğazınızın şiştiğini veya kapandığını da hissedebilirsiniz.
Alerji testi için hangi bölüme gidilir?
Herhangi bir şeye alerjiniz varsa veya herhangi bir şeye alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, doktora başvurmanız ve alerji testi yaptırmanız önemlidir. Alerji testi için gitmeniz gereken bölüm; cildiye olarak da bilinen deri ve zührevi hastalıklar (dermatoloji) bölümüdür.
Alerjik öksürük neden olur?
1. Astım
Öksürük astım krizinin bir belirtisi olabilir. Astım ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere alerjilerle aynı semptomların çoğunu paylaşır:
- Artan solunum hızı
- Hırıltılı solunum
- Nefes darlığı
- Göğüste sıkışma hissi
- Panik duygusu veya artan kaygı
- Cilt renginin solması
- Konuşma zorluğu
- Dudaklarda renk değişikliği
- Sığ nefes alıp verme
2. Soğuk algınlığı ve grip
Soğuk algınlığı veya grip hastalıklarında da alerjik öksürük ortaya çıkabilir. Soğuk algınlığı ve gribin diğer semptomları şunları içerebilir:
- Göğüste sıkışma veya rahatsızlık
- Burun tıkanması
- Hapşırma
- Boğaz ağrısı
- Vücut ağrıları
- Titreme
- Yüksek ateş
- Tükenmişlik
3. COVID-19
COVID-19 öksürüğe neden olabilecek başka bir tıbbi durumdur. Bununla birlikte, bu hastalığın aşağıdakileri içerebilecek başka yaygın semptomları da vardır:
- Tat kaybı
- Koku kaybı
- Baş ağrısı
- Kas ağrısı
- Vücut ağrıları
- Yüksek ateş
- Titreme
- Nefes darlığı
- Boğaz ağrısı
- Burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Bulantı ve/veya kusma
- İshal
- Tükenmişlik
4. Diğer nedenler
Akciğerleri etkileyen çeşitli hastalıklar ve tıbbi durumlar da öksürüğe neden olabilir. Bunlar bronşit, pnömoni (zatürre) ve diğer akciğer hastalığı biçimlerini içerebilir. Alerjik öksürük, gastroözofageal reflü hastalığının veya mide ekşimesinin bir yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir.
Alerjik öksürük nasıl geçer?
Kendi başınıza aldığınız önlemler işe yaramadıysa, alerjiye bağlı öksürüğünüzden kurtulmak için altta yatan alerjilerinizin doktorunuz tarafından tedavi edilmesi gerekir.
İlaç tedavisi
Alerjileri tedavi etmek için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, belirtilerinize neden olan geniz akıntısını azaltarak öksürüğünüzü azaltırlar. Bazıları reçetesiz alınabilen ilaçlar olarak alınabilirken, diğerleri semptomlarınızın şiddetine bağlı olarak doktor reçetesi gerektirebilir.
Alerjik öksürük tedavisinde kullanılan ilaçlar aşağıdakileri içerir:
- Antihistaminikler:
Bu tür ilaçlar histaminlerin etkisini bloke eder. Vücudunuzdaki bu kimyasallar, yanlışlıkla vücut için tehlikeli olduğunu düşündüğü ve alerji semptomlarına yol açan yabancı maddeler olan alerjenlerle savaşmaya yardımcı olur. - Dekonjestanlar:
Bu ilaçlar burun pasajlarınızdaki şişliği azaltır ve bu da tıkanıklığı azaltmaya yardımcı olur. - Steroidler:
Kortikosteroid burun spreyleri, burun alerjisi semptomları için en etkili tedavidir. Bunlar reçetesiz veya reçeteyle alınabilir. Oral kortikosteroidler, bazen daha şiddetli alerji semptomlarını tedavi etmek için kullanılan güçlü ilaçlardır. Bu ilaçlar doktor tarafından reçete edilerek alınır.
Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Alerjik öksürük nasıl önlenir?
Kendinizi alerji geliştirmekten alıkoyamazsınız, ancak öksürüğe ve diğer hoş olmayan yan etkilere neden olan alerjik reaksiyonlarınızın sıklığını azaltabilirsiniz.
Alerjik öksürüğü önleyici adımlar şunları içerebilir:
- Tetikleyicilerinizi belirleyin ve bunlardan kaçının:
Neye alerjiniz olduğunu alerji testi yaptırarak belirleyin. Tetikleyicilerinizi öğrendikten sonra, mümkün olduğunca onlardan kaçının. - Ortamınızı temizleyin:
Evinizdeki toz ve hayvan tüyü gibi şeyleri azaltın. Klima kullanıyorsanız hava filtrelerini sık sık değiştirin ve evcil hayvanınızı yatak odanızdan uzak tutun. Evcil hayvanınız kilim veya mobilyalarınızın üzerine çıktıktan sonra oraları süpürün. - Aktivitelerinizi zamanlayın:
Alerji mevsiminde, polen seviyeleri sabahları daha yüksek olma eğilimindedir. Açık hava aktivitelerinizi mümkünse akşam saatlerinde planlayın. - Aşılarınızı yaptırın:
Doktorunuzla alerji aşıları hakkında konuşun. Bu tedavi şekli, zamanla hassasiyeti azaltmak için alerjeninizin küçük miktarlarını yavaş yavaş vücudunuza sokar.
Alerjik öksürüğe ne iyi gelir?
Alerjik öksürüğe iyi gelen şeylerden bazıları şunlardır:
- Bal
- Sarımsak
- Zencefil
- Zerdeçal
- Tuzlu su gargarası
- Okaliptüs yağı
- Meyan kökü
Alerjik öksürükle ilgili video
Sonuç olarak
Öksürük de dahil olmak üzere alerji semptomları, genel yaşam kalitenizi etkileyebilir. Öksürüğünüzü tedavi etmede kendinizi aksatmamalı ve tetikleyicilere maruz kalmayı sınırlamaya yardımcı olabilecek önleyici tedbirler uygulamalısınız. Belirtilerinizi azaltmaya yardımcı olabilecek alerji testleri ve müdahaleler hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz.