Aloe Veranın Cilde Faydaları (9 Önemli Faydası ve Potansiyel Zararları)
Günümüzde piyasada birçok cilt bakımı ürünü olmasına rağmen, aloe vera bilinen en iyi cilt sağlığı destekleyicisidir. Üstelik bunlar sadece kulaktan dolma bilgiler değildir, aynı zamanda araştırmalarla da desteklenmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Aloe veranın cilde faydaları var mıdır?
Aloe veranın cilde faydaları yüzyıllar boyunca farklı medeniyetler tarafından çeşitli sağlık ve tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Kurak iklimlerde doğal olarak yetişen bir kaktüs bitkisi olan aloe bitkisinin şifa dolu yaprakları; vitaminler, mineraller, enzimler, asitler ve amino asitler dahil olmak üzere 75’ten fazla (ve belki de 200’e kadar) farklı aktif bileşiğe ev sahipliği yapan saydam bir jel içerir. Tüm bu bileşenlerin cilt bakımı ve ötesinde çok çeşitli faydalar sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
İlgili yazı: Aloe veranın saça faydaları ve zararları nelerdir?
Aloe veranın cilde faydaları nelerdir?
1- Güneş yanığına iyi gelir
Aloe veranın cilde faydaları konusunda, listemizin tepesinde aloe veranın en bilinen kullanımı ve yararı olan güneş yanığına çok iyi gelmesi bulunmaktadır.
Araştırmalar, cildi doğal olarak nemlendirmesi ve daha sonra iyileşme sağlaması nedeniyle, aloe veranın derideki birinci ve ikinci derece yanıkların iyileşmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ancak bunu gerçekleştirdiği mekanizma henüz tam olarak anlaşılmamıştır. Bazı araştırmalar da aloe vera bitkisinde bulunan bir bileşik olan aloinin, cilt iyileşme sürecine yardımcı olan iltihap önleyici özelliğe sahip olduğunu bulmuştur.
Aloe vera ayrıca antioksidanlarla doludur. Özellikle metallothionein adı verilen bir antioksidan proteinin, UV ışınlarına maruz kalan ve zarar gören cilt üzerinde koruyucu bir etkide sahip olduğu bulunmuştur. Bu bitki ayrıca iyi derecede nemlendirici etkiye sahiptir, bu da genellikle güneş yanığı sonrası oluşan cilt soyulmasına karşı savaşmaya yardımcı olabilir.
2- Ciltteki siyah lekelerin solmasına yardımcı olur
Hiperpigmentasyon olarak da bilinen cilt üzerindeki koyu lekeler, çeşitli nedenlerden dolayı iz kalabilir. Güneşe maruz kalma, akne veya normal yaşlanma sürecinden bağımsız olarak, siyah lekelerin ortak bir noktası inatçı olmalarıdır. Bununla birlikte, aloe vera bitkisinde bulunan aloesin adı verilen bir bileşik, ciltteki siyah lekeleri hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bir çalışmaya göre, aloe vera 15 gün boyunca günde dört kez uygulandığında, hiperpigmentasyon tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur.
Başka bir çalışma, bitkinin topikal olarak uygulanmasının, hiperpigmente cildin daha fazla melanin (aşırı üretildiğinde koyu lekelerin oluşmasına neden olan pigment) üretmesini doğrudan engelleyebileceğini bulmuştur.
3- Cildi nemlendirir
Aloe veranın cilde faydaları arasında cildi nemlendirmesi yer alır. Aloe veranın nemlendirici özellikleri, iki yönlüdür. Aloe veranın yaprağı özellikle en içteki tabakası jel, su bakımından zengindir. Bu nedenle cildi nemlendirmeye ve nemin cilde hapsetmeye yardımcı olur. Aloe veranın içerdiği mukopolisakkaritler (vücutta bağ dokuların oluşumunu sağlayan şeker molekül zincirleri) derideki nemin korumasına yardımcı olur. Aloe verada bulunan mukopolisakkaritler, cildin nemini sağlıklı bir düzeyde tutmak için oldukça faydalıdır.
Bir çalışmada, topikal olarak uygulandığında, aloe veranın cildin en dış tabakasının (stratum corneum) su içeriğini arttırdığı ve kuru cilt tipleri için ideal bir bileşen olduğunu göstermiştir.
4- Maske olarak yapıldığında saç derisini onarır
Özellikle aloe vera, saç maskesi olarak uygulandığında ne gibi etkileri olabileceği hakkında çok az araştırma olmasına rağmen, bitkinin tüm cilt yüzeyleri için yararlı olan özellikleri (nemlendirici, iltihaplanma karşıtı ve antimikrobiyal olması) teorik açıdan saç derisinde de geçerlidir.
Aloe verayı saç maskesi olarak uygulamak; tahrişi yatıştırmaya, derinin pul pul dökülmesini önlemeye, hidrasyonu yenilemeye, hatta saç köklerini güçlendirmeye ve pürüzsüzleştirmeye yardımcı olabilir.
İlgili yazı: Aloe vera saç maskesi nasıl yapılır ve kullanılır?
Aloe veranın cilde faydalarının yanı sıra saçlara da faydaları vardır. Saçları pürüzsüz, parlak tutmak ve aynı zamanda saç derisindeki ölü cilt hücrelerini ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için kullanılabilir.
5- Yaşlanmayı geciktirir
Yeterince nemli cilt, sağlıklı bir cildin en belirgin özelliğidir. Yeterli nem, gözle görülür yaşlanma belirtilerini olan ince çizgilerin ve kırışıklıkların ortadan kaldırmasına yardımcı olur. Aloe vera ciltteki nemi yenilemesine ve nemi hapsetmesine ek olarak, cildin içindeki hiyalüronik asit, kolajen ve elastin liflerinin üretimini de uyarmaktadır. Bunların hepsi cildi nemli, sıkı ve esnek tutmak için gereklidir ve bu maddelerin üretimi yaşla birlikte doğal olarak azalmaktadır.
Bir çalışmada, aloe veranın düzenli olarak uygulanmasının cildin elastikiyetini düzeltmeye ve ince çizgilerin görünümünü azaltmaya yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur.
6- Sivilce oluşumunu önler
Aloe veranın cilde faydaları arasında, sivilceleri yok etmesi ve oluşumunu önlemesi yer almaktadır. Aloe vera antimikrobiyal özelliklere sahip olduğundan akne eğilimli ciltlere yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Ancak hekimlerin reçete ettiği akne ilaçlarının yerini almamalı, bu ilaçların yanında ek tedavi olarak kullanılabilmelidir.
Antimikrobiyal ve iltihap önleyici özelliklerine ek olarak, aloe vera aynı zamanda doğal bir salisilik asit kaynağıdır ve bu da siyah nokta ve sivilcelerin iyileşmelerine yardımcı olabilir. Aloe veranın akne oluşumunu geçirmesi ve önlemesi bilim insanları tarafından da desteklenmektedir. Yapılan bir çalışmada, aloe veranın tretinoin etkin maddesini içeren kremlerle birlikte kullanımının, iltihaplı ve iltihaplı olmayan aknelerin tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur.
7- Sedef hastalığını ve egzamayı yatıştırır
Aloe veranın, sedef hastalığını ve egzamayı yatıştırdığı bilinmektedir. Aloe veranın cilde faydaları arasında en önemli maddelerden birisi budur. Egzama ve sedef hastalığı gibi cilt sorunları, iltihaplanma ve zayıflamış cilt bariyeriyle ilişkilidir. Aloe vera bu iki soruna da iyi gelmektedir. Ayrıca hasarlı bariyeri olan cilt, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlara daha yatkındır. Bu durumda aloe vera; mantarlara, bakterilere ve virüslere karşı etkili bir antiseptik olarak kabul edilebilir. Sedef hastalığında aloe vera kreminin kullanılması, hastalığın neden olduğu kızarıklığı ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
8- Kepek oluşumunu önler
Kepek, seboreik dermatit şeklidir. Aloe veranın, seboreik dermatitin neden olduğu saç derisi tahrişi ve pul pul döküntüye etkili bir tedavi seçeneği olduğu bulunmuştur. Yapılan bir çalışmada, kafa derisine aloe vera uygulayan katılımcılar, seboreik dermatitin neden olduğu kaşıntı gibi semptomlarda önemli bir azalma görmüşlerdir. Başka bir araştırma, bitkinin antibakteriyel ve antifungal (mantar önleyici) özelliklerinin, kepeklerin tamamen önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Dolayısıyla aloe veranın cilde faydaları olduğu kadar, saçlara ve saç derisine de ciddi oranda faydaları bulunmaktadır.
9- Çatlaklara iyi gelir
Gebeliğin çatlak izleri gibi bazı istenmeyen sonuçları olabilmektedir. Bazı araştırmalar, aloe vera kullanımının, çatlakları azaltmada ve çatlakların yayılmasını önlemede etkili olduğu gösterilmiştir. Bu durumun nasıl oluştuğu hala bilinmemekle birlikte, aloe veranın cildin onarılması ve iltihap önleyici özellikleri nedeniyle, çatlakların solmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Aloe veranın cilde zararları var mıdır?
Aloe veranın cilde faydalarının neler olduğunu öğrendik. Peki ya zararları?
Abartılmadığı sürece kullanıldığında, aloe vera son derece güvenlidir. Ancak, aloe verayı veya aloe vera içeren herhangi bir ürünü kullanmadan önce, herhangi bir olumsuz cilt reaksiyonu oluşturup oluşturmayacağını anlamak için, cildinizin küçük bir kısmına sürüp, etkilerini ölçebilirsiniz.
Ciddi yanıklarınız veya diğer önemli yaralarınız varsa, aloe veradan uzak durmayı da düşünebilirsiniz. Hatta bir çalışmaya göre aloe vera, cildinizin ameliyatlardan sonra oluşan derin yaraların doğal iyileşme yeteneğini azaltabilir.
Bazı durumlarda, aloe vera cildinize etki etmeye başladığında kaşıntı veya hafif yanma yapabilir. Bununla birlikte, bir kızarıklık veya kurdeşen yaşarsanız, jele karşı bir hassasiyetiniz olabilir ve hemen kullanmayı bırakmalısınız.
İlgili yazı: Ürtiker (kurdeşen) hakkında her şey
Enfekte ciltte aloe vera jeli kullanmamalısınız. Jel mikrobiyal özelliklere sahipken, koruyucu tabakası iyileşme sürecini bozabilir ve enfeksiyonu daha da kötüleştirebilir.
Sonuç olarak
Aloe veranın cilde faydaları oldukça fazladır. Nemlendirici, iltihap önleyici özellikleriyle birlikte cildin sıkılaşmasına ve yenilenmesine yardımcı olur. Bu bakımdan eski zamanlardan günümüze kadar birçok kişi tarafından hala kullanılmaktadır. Bunun yanında günümüzde aloe veranın birçok ürün içeriğine dahil edilmesi, bu etkilerin gerçek olduğunun ve hala tercih edilen bir bitki olduğunun göstergesidir. Ayrıca bu yararların neredeyse hepsi bilimsel olarak kanıtlanmaktadır.