Amoksisilin Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?
Amoksisilin nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir? Nasıl kullanılmalıdır? Hangi hastalıklara iyi gelir? Kimler kullanmamalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Amoksisilin nedir?
Amoksisilin, E. coli, Samonella sp., Shigella sp., Neisseria gonorrhoeae ve H. pylori gibi enfeksiyöz ajanların çoğalmasını ve büyümesini engellediği için bakterilerin neden olduğu çeşitli enfeksiyonların tedavisi için kullanılan bir antibiyotiğin etkin maddesidir. Amoksisilin dozu, tedavi edilen hastalığa ve semptomların ciddiyetine bağlıdır ve doktorunuz tarafından önerilmelidir.
Amoksisilin yan etkileri nadirdir ve genellikle bulantı, kusma ve ishal gibi geçici semptomlardır. Penisilin alerjisi konusunda doktorunuzun bilgilendirilmesi önemlidir, çünkü penisiline duyarlı kişilerde bu ilaç ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilir.
Amoksisilin ne için kullanılır?
Amoksisilin aşağıdakiler için kullanılır:
- Piyelonefrit veya sistit gibi idrar yolu enfeksiyonları
- Bademcik iltihabı
- Sinüzit
- Vajinit
- Kulak enfeksiyonu
- Cilt enfeksiyonu
- Zatürre veya boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonları
- Eklem enfeksiyonları
- Tifo ateşi gibi gastrointestinal enfeksiyonlar
Ayrıca Lyme hastalığını tedavi etmek ve ameliyat sırasında kalp enfeksiyonlarını önlemek için de amoksisilin kullanılabilir. Ek olarak, diğer ilaçlarla birlikte, mide ülserlerinin tedavisinde de doktorlar bu etkin maddeyi içeren ilacı reçete edebilirler.
Amoksisilin nasıl kullanılır?
Amoksisilin dozu ve tedavi süresi, tedavi edilecek enfeksiyona göre değişir ve bu nedenle her zaman doktorunuz tarafından belirtilmelidir. Bununla birlikte, çoğu durumda genel öneriler şunlardır:
- Yetişkinler ve 40 kg’ın üzerindeki çocuklar:
Önerilen doz günde 3 defa oral yoldan 250 ila 500 mg’dır. Daha ciddi enfeksiyonlarda, doktor dozu her 12 saatte bir 750 mg ila 1 g arasında artırmayı önerebilir. - 40 kg’ın altındaki çocuklar:
Doz, enfeksiyonun tipine ve semptomların şiddetine göre çocuk doktoru tarafından belirtilmelidir.
Amoksisilin idrar yoluyla atıldığında böbrekle ilgili semptomları kötüleştirebilir. Bu nedenle, böbrek yetmezliği olan kişilerde bu etkin maddeyi içeren ilaçlarda nefrolog tarafından doz ayarlaması yapılması gerekir.
Amoksisilin’in yan etkileri nelerdir?
Amoksisilin yan etkileri genellikle hafif ve geçicidir. Başlıca yan etkiler bulantı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık ve kaşıntıdır.
Amoksisilin, nadir de olsa acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi alerjik veya anafilaktik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle nefes almada zorluk, öksürük, göğüs ağrısı, boğazda kapanma hissi, ağızda, dilde ve yüzde şişlik veya kurdeşen gibi belirtiler yaşarsanız ilacı almayı bırakmalı ve en yakın acil servise başvurmalısınız.
Amoksisilin doğum kontrolünün etkisini keser mi?
Amoksisilin’in doğum kontrolü üzerindeki etkisine dair net bir bilimsel kanıt yoktur. Ancak antibiyotiğin neden olduğu bağırsak florasında emilen hormon miktarını azaltabilecek değişikliklere bağlı olarak doğum kontrolüne etki edebilir. Bu nedenle amoksisilin tedavisi sırasında ve tedavinin bitiminden 28 gün sonrasına kadar prezervatif gibi diğer doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması tavsiye edilir.
Amoksisilin’i kimler kullanmamalıdır?
Bu antibiyotik, penisilinler veya sefalosporinler gibi beta-laktam antibiyotiklere alerjisi olan hastalarda kullanılmamalıdır. Amoksisiline veya formülün herhangi bir bileşenine alerjisi olan hastalarda da kullnmamalıdır. Ayrıca, hamileyseniz veya emziriyorsanız, böbrek sorunlarınız varsa veya başka ilaçlar alıyorsanız, tedaviye başlamadan önce doktorunuza mevcut tüm durumlarınızı anlatmanız gerekir.
Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.