Tıbbi Farmakoloji

Asetilsalisilik Asit Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Asetilsalisilik asit nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir? Nasıl kullanılmalıdır? Hangi hastalıklara iyi gelir? Kimler kullanmamalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Asetilsalisilik asit nedir?

Asetilsalisilik asit veya kısaca ASA; yetişkinlerde ve çocuklarda iltihabı tedavi etmek, ağrıyı hafifletmek ve yüksek ateşi düşürmek için kullanılan, steroid olmayan iltihap önleyici (NSAİİ) bir ilacın etkin maddesidir.

Ayrıca düşük dozlarda asetilsalisilik asit; trombosit agregasyonunu inhibe ettiği (trombositlerin kanamayı durdurmak için birbiri üstüne kümelendiği durumu önlediği), kalp krizi (akut miyokard enfarktüsü) riskini azalttığı, bazı risk faktörlerine sahip kişilerde inme, anjina pektoris (kalbe kan akışının azalmasıyla karakterize göğüs ağrısı) ve tromboz (kan pıhtısı) riskini azalttığı için, yetişkinlerde antikoagülan (kanın pıhtılaşmasını önleyen madde) olarak kullanılır.

Bu ilaç Aspirin ticari ismi altında bulunabilir. Asetilsalisilik asit, her zaman doktor kontrolünde kullanılmalıdır, çünkü pıhtılaşma önleyici etkisi olduğundan kanama riskini artırabilir.

ASA ayrıca; baş ağrısı veya migren için, CafiAspirina, grip veya soğuk algınlığının neden olduğu baş ağrısı, ağrı veya ateş için, C vitamini barındıran Aspirin Plus C veya Vitagyn C markaları altında satılan ilaçların bünyesinde reçete edilebilir.

Asetilsalisilik asit ne için kullanılır?

ASA; iltihap önleyici etkisinden dolayı hafif ila orta şiddetteki ağrılar için, ağrı kesici olarak reçete edilebilir.

Ayrıca ASA, kalpte komplikasyonlara neden olabilecek trombüs (pıhtı kitlesi) veya pıhtı oluşumunu engelleyen bir antikoagülan olarak da kullanılabilir. Bu nedenle bazı durumlarda kardiyolog; kalp krizi, felç, geçici iskemik ataklar (GİA- geçici inme), anjina pektoris, ameliyat sonrası tromboembolizm (kan pıhtısının, kan damarını tıkaması), derin ven trombozu (DVT) veya pulmoner emboliyi önlemek için bu ilacı reçete edebilir.

Asetilsalisilik asit nasıl kullanılır?

ASA, mide tahrişini azaltmak için, bir bardak su ile ağızdan ve tercihen yemekten sonra alınmalıdır. Asetilsalisilik asit dozları, tedavi edilen duruma ve kişinin yaşına bağlıdır. Tedavi edilecek hastalıklara göre verilecek doz miktarları aşağıdakileri içerebilir:

  1. Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için: (Aspirin 100 veya 300 mg veya AAS Protect 100 mg) Doktor tarafından yetişkinler için önerilen dozlar, günde 100 ila 300 mg arasında değişebilir.
  2. Ağrı veya ateş için: (Aspirin 500 mg)
    Normalde doktor tarafından yetişkinler için önerilen doz miktarı; her 4 ila 8 saatte bir, 1 ila 2 tablet (500 mg) alımıdır. Günde maksimum günlük doz, 500 mg’lık 8 tablettir.
  3. Ağrı veya ateş için: (Aspirin 500 mg)
    Doktor tarafından 12 yaşından büyük çocuklar için normalde önerilen doz; günde 3 defaya kadar 1 tablet (500 mg) alımıdır.

Asetilsalisilik asitin yan etkileri nelerdir?

Aspirin tedavisi sırasında ortaya çıkabilecek en yaygın yan etkiler; mide bulantısı, kusma, ishal, mide ekşimesi veya mide ağrısıdır.

Ayrıca uzun süreli aspirin kullanımı mide ülseri, baş dönmesi, kulak çınlaması, baş ağrısı ya da zihinsel karışıklık gibi belirtilerle fark edilebilen salisilizm denen bir duruma neden olabilir.

Asetilsalisilik asit, tıbbi müdahale gerektiren ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle burunda, diş etlerinde veya mahrem bölgede kanama, ağrı veya mide-bağırsak rahatsızlığı gibi belirtiler yaşarsanız, tıbbi yardım için en yakın acil servise başvurmalısınız.

Solunum güçlüğü, boğazda kapanma hissi, ağız, dil veya yüz şişmesi ya da kurdeşen gibi, aspirin alerjisi belirtileri geliştirirseniz, derhal tıbbi yardım alınmanız tavsiye edilmektedir.

Asetilsalisilik asiti kimler kullanmamalıdır?

Asetilsalisilik asit, dang humması vakalarında ve salisilatlar veya tabletlerin herhangi bir bileşenine alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

Ayrıca, bu ilaç aşağıdaki durumlarda alınmamalıdır:

  • Kanama eğilimi olan kişiler
  • Salisilatların veya diğer steroid olmayan iltihap önleyici ilaçların uygulanmasıyla tetiklenen astım atağı olan kişiler
  • Aktif mide veya bağırsak ülseri olan kişiler
  • Mide veya bağırsak ülseri öyküsüne sahip kişiler
  • Şiddetli böbrek, karaciğer veya kalp yetmezliği olan kişiler
  • Haftada 15 miligramın üzerindeki dozlarda metotreksat (kemoterapi ajanı ve bağışıklık sistemi baskılayıcı) tedavisi görenlerde
  • Diğer oral antikoagülanlarla (kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar) tedavi olan kişiler

Asetilsalisilik asit, doktor tarafından önerilmedikçe hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. 12 yaşın altındaki çocuklar için kullanımı da ancak çocuk doktorunun endikasyonu (kontrolü) ile yapılmalıdır. Ayrıca kanama riskini arttırdığı için bu ilaç alkolle birlikte alınmamalıdır.

Asetilsalisilik asit: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Ácido acetilsalicílico (AAS): para que serve e como tomar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu