Ortopedi ve Travmatoloji

Aşil Tendonu Ağrısı Neden Olur?

Aşil tendonu ağrısı neden olur? Aşil tendonu ağrısı nasıl geçer? Ciddi bir durum mudur? Doktora görünmek gerekir mi? Tıbbi tedavisi nasıldır? Aşil tendonu ağrısına ne iyi gelir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Aşil tendonu ağrısı: Çok önemli bilgiler

Aşil tendonu ağrısı; çoğunlukla yokuş yukarı koşan, bale yapan veya kaslarını dinlendirmeden günlük antrenman yapan ve çok fazla ayakta duran kişilerde görülür. Bu durumlar, mikro lezyonlara ve tendonda iltihaplanmaya neden olacak kadar ağrıya neden olabilir.

Topuk ağrısına ek olarak, bazı durumlarda hareket sertliği, yürüme zorluğu, bölgede şişme ve tendon bölgesinde bir yumru görünümü gibi başka semptomların ortaya çıkması mümkündür.

Aşil tendonunda ağrıya işaret eden belirti ve bulguların varlığında; ortopedist ile görüşülmesi tanının konulabilmesi ve en uygun tedavinin başlayabilmesi için ilk basamaktır. Ardından ilaçlar, iltihap önleyici merhemler ve anti-enflamatuar (iltihap önleyici) merhemlerin kullanımını içerebilen ilaç tedavisi veya fizik tedavi gelebilir.

Aşil tendonu ağrısı: Olası nedenler

Topuk kemiğini baldıra bağlayan yapı olan Aşil tendonunda ağrı, bu lifli bağ dokunun normalden daha fazla zorlandığı veya yeterli dinlenme olmadığı durumlarda meydana gelir, bu da tamamlanmamış bir iyileşme problemine neden olur.

Tam iyileşmenin gerçekleşmediği durumda, fibrin birikmesi (kanın pıhtılaşmasında rol oynayan madde birikimi) ve kolajen liflerinin düzensizliği dahil olmak üzere tendonda, küçük mikroskobik yaralanmalar oluşmaya başlar. Böylece ağrı, iltihaplanmaya ve hareket sertliğine neden olur.

Aşil tendonu ağrısı, bazı durumlardan dolayı 30 ila 50 yaş arasındaki kişilerde daha sık görülür. Bu durumlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Yokuş yukarı yarışlar
  • Bale
  • Kas seğirmesi (miyokomi; kasların istemsiz kasılması durumu)
  • Baldır esnemesi eksikliği
  • Kasların ve bağların iyileşmesine izin vermeden günlük antrenman yapmak
  • Aşil tendonuna baskı yapan ayakkabılar giymek
  • Bu bölgede alınan darbe sonucu oluşan çürük veya morarmalar
  • Topuk dikeni (mahmuz topuk; topuk kemiği ile taban çukuru arasında oluşan kalsiyum birikimi sonucu oluşan rahatsızlık)
  • Bursit (Tendon ve kemikler arasındaki sıvı dolu keseciklerin iltihaplanması)

Çoğu fiziksel aktivite, ayak parmağı ve topuk hareketinin çok hızlı, sık ve fiziksel basınç barındıran hareketlerini içermektedir. Bu durum, tendonun iltihaplanmasına yol açan bir yaralanma veya burkulmaya maruz kalmasına neden olur. Ek olarak, gerilme ve esneme egzersizlerinin yapılmaması veya yeterli dinlenmenin olmaması da tendonda ağrıya neden olan, mikro lezyonların oluşumunu kolaylaştırmaktadır.

Aşil tendonu ağrısı: Neden tespiti

Aşil tendonu ağrısının teşhisi, ortopedist tarafından ağrının yoğunluğunu değerlendirmek için ayak hareketlerinin yapıldığı bir fizik muayene ile gerçekleştirilir. Ek olarak, tanıyı doğrulamaya ve iltihaplanma boyutunu değerlendirmeye yardımcı olmak için, röntgen veya ultrason gibi görüntüleme testleri de yapılabilir.

Aşil tendonu ağrısı: Tedavi

aşil tendonu ağrısı
Aşil tendonu ağrısı tedavi edilebilir bir durumdur.

Aşil tendonunda ağrı olması durumunda doktorunuzun veya ortopedi uzmanınızın uygulayacağı bazı stratejiler aşağıda sıralanmıştır:

  1. İlaç tedavisi:
    Anti-inflamatuvar (iltihap önleyici) ilaçlar ile oral veya topikal analjezikler (ağrı kesici ilaçlar) reçete edilebilir.
  2. Dinlenme:
    Fazla efordan kaçının, ancak bütünüyle hareketsiz kalmak gerekli değildir, sadece birkaç gün fiziksel aktivite yapmakta kaçınmalısınız.
  3. Uygun ayakkabı seçimi:
    Spor ayakkabı veya rahat ayakkabılar giyin, çok sert ayakkabılardan ve ayrıca yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının. Bu durumda kullanılacak ayakkabı ve sandaletlerin topuk yüksekliği 3 cm’den fazla olmamalıdır. Başka hiçbir ayakkabı modeli veya topuklu sandalet türü iyileşme görülene kadar tavsiye edilmez.
  4. Buz paketleri:
    Aşırı ağrı olduğunda, buz parçalarını bir çorabın içine koyabilir ve ayak bileğinize sarabilirsiniz. Cildinizdeki etkilerine de dikkat ederek, gün boyunca birkaç kez 15-20 dakika süreyle bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Ayrıca ağrı ve iltihapla mücadele için, alternatif bir tedavi yöntemi olan akupunktur da yapılabilir.

Aşil tendonu ağrısı: Fizyoterapi

Fizyoterapide; terapatik ultrason, elektriksel sinir stimülasyonu, lazer, yüksek frekanslı akımlar da dahil olmak üzere diğer elektroterapi uygulamaları, ağrının giderilmesi ve iltihaplanmayı durdurmak amacıyla kullanılabilir.

Baldır germe egzersizleri, lokal masaj ve ardından yapılacak kuvvetlendirme egzersizleri; diz bacak veya bilekte oluşan ağrıların azalmasına ve Aşil tendonunun iltihaplanmasını önlemeye yardımcı olan, oldukça yararlı olacak uygulamalardır.

Bacak kaslarınızı germeniz için, fizyoterapistiniz aşağıdakine benzer egzersizlerin yapılmasını önerebilir:

  • Sağ ayaktaki dizinizi elinizin yardımıyla geriye doğru bükün.
  • Vücut ağırlığınızı destekleyin ve 15-20 saniye boyunca gerin.
  • Aynı egzersizi diğer bacakla tekrarlayın.
  • Sol baldır kasınızı germek için, sol dizinizi hiç bükmeden ve topuğunuzu yerden kaldırmadan kendinizi ileriye doğru itin.
  • Vücut ağırlığınızı diğer bacağınızla destekleyin ve 15-20 saniye boyunca bu pozisyonda durun.
  • Aynı egzersizi diğer bacakla tekrarlayın.

1 hafta boyunca günde iki kez, her bacakla 3 kez esneme hareketleri yapın. Bu hareketlerden sonra aynı bölgedeki kasların güçlenmesi için kuvvetlendirme egzersizleri yapılması önerilebilir. Bu durumda aşağıdaki gibi egzersizler yapabilirsiniz:

  • Bir basamağın üzerine çıkın ve ayak topuklarınızı aşağı ve yukarı hareket ettirebilecek düzeyde dışarıda bırakın.
  • Topuklarınızı olabildiğince yükseğe kaldırın ve indirin. Toplamda 3 set 10 kez tekrar yapmanız yeterli olacaktır.
  • Vücut ağırlığınızı dengelemeniz için bir desteğe tutunabilirsiniz. En yüksek ve en alçak noktada topuklarınızı iyice gerdiğinizden emin olun.

İhtiyaca göre fizyoterapistiniz başka egzersizler de önerilebilir. Eğimli koşu veya yürüyüşleri de programınıza fizyoterapistinizin izniyle programınıza ekleyebilirsiniz.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
tuasaude.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu