Sağlık Rehberi

Aşırı Terleme İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ara sıra herkes terleme yaşar çünkü bu tamamen normal bir süreçtir. Çünkü terleme, vücudun kendini soğutması için gerekli bir şeydir. Ancak bazı insanlarda aşırı terleme çok daha ileri düzeydedir ve bu durum normal olmayabilir. Aşırı terlemenin tıbbi ismi hiperhidrozdur. Hiperhidroz durumunda aşırı terleme, tıbbi bir durumdan, bir hastalıktan veya kullanılan bazı ilaçlardan kaynaklanabilir.

Aşırı terleme hangi hastalığın belirtisidir?

Aşırı terlemeye bağlı semptomlar nelerdir?

Aşırı terleme, duygusal faktörler, genetik faktörler, hastalıklar ve ilaçlar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Aşırı terlemeden şikayetçi olan insanlar vücudun farklı bölgelerinin aşırı terlediğini fark edebilir. Bazı insanlar avuç içlerinin, ayakların, parmak aralarının, koltuk altlarının, yüzlerinin, göğsünün ve kafa derisinin aşırı terlemesinden şikâyet ederken bazı insanlar da tüm vücudunu etkileyen genel bir aşırı terlemeden şikâyet edebilir. Vücudun hangi bölgesinin terlediği, terlemenin türünü ve nedenini belirlemede önemli rol oynar.

Mide bulantısı, terleme, bayılma hissi neden olur?

Aşırı terlemenin türleri ve nedenleri nelerdir?

Birincil hiperhidroz

Birincil hiperhidroz, bilinen bir nedeni olmayan aşırı terleme sorunudur. Birincil hiperhidroz genellikle uyanıkken ortaya çıkar ve uyku esnasında terleme kaybolur. Birincil hiperhidrozda terleme genellikle ellerde, ayaklarda, koltuk altlarında, kafada ve yüzde ortaya çıkmaya başlar. Birincil hiperhidrozun nedeni genellikle genetiktir. Çünkü, birincil hiperhidroz sorunu olan insanların genellikle en az bir yakın akrabası daha bu sorundan şikâyet etmektedir.

Gece uyurken ense, boyun ve baş terlemesi neden olur?

İkincil hiperhidroz

İkincil hiperhidroz, hormonal bozuklar, nörolojik hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkar. Birincil hiperhidrozdan farklı olarak ikincil hiperhidroz, tüm vücudu etkileyen genel bir terlemeyle ilişkilidir. İkincil hiperhidroz aynı zamanda uyurken bile ortaya çıkma eğilimindedir.

Aşırı terleme için ne zaman doktor kontrolü gerekir?

Aşırı terleme birçok insan için utanç verici olabilir. Aşırı terlemeden etkilenen insanlar, ilişkilerinde, ruhsal sağlığında ve benlik saygısı konusunda bazı sıkıntılar yaşayabilirler. Eğer aşırı terleme sorununuz varsa ve bu gibi endişeleriniz varsa, doktorunuza muayene olmanızın zamanı gelmiş demektir. Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra size en uygun tedaviyi tespit edecek ve gereken adımları atacaktır.

Aşırı terleme nasıl tedavi edilir?

Aşırı terleme çoğu durumda geçicidir. Geçmeyen aşırı terleme varsa, bu problemin önüne geçecek aşağıdaki gibi tedaviler mevcuttur.

  1. Ter önleyici maddeler:
    Bu maddeler, ter üretiminin ve vücut kokusunun önüne geçmeyi amaçlar. Ter önleyici deodorantlardaki aktif maddeler buna bir örnektir. Bu maddeler genellikle deride jel benzeri bir film tabakası oluşturarak etki gösterir ve salınan ter miktarını ve kokusunu azaltmayı amaçlar.
  2. İlaçlar:
    Aşırı terleme için genellikle ter bezlerinin uyarılmasını önlemeye yardımcı olan ve oral olarak alınan ilaçlar vardır. Diğer ilaçlar genellikle tercih edilmez çünkü çeşitli yan etkiler ortaya çıkabilir.
  3. İyontoforez:
    Günümüzde nadir olarak kullanılan bu tedavi, ter bezlerini geçici olarak devre dışı bırakmayı amaçlar. Bu tedavide elektrik akımı kullanılır, özellikle el ve ayak terlemesinde oldukça etkilidir.
  4. Ameliyat:
    Sadece diğer tıbbi tedavilere cevap vermeyen hastalarda kullanılır. Ameliyat tedavisinde ter bezlerini uyaran sinirler kesilir veya sıkıştırılır. Bu işlemin yan etkilerinden biri, tedavi edilmeyen diğer bölgelerde de terleme sorunu yaşanma ihtimalidir.

Aşırı terleme için hangi doktora gidilir?

  • Aşırı terlemeyi ilk defa deneyimliyorsanız ve kısa süredir varsa, aile hekiminize muayene olabilirsiniz.
  • Uzun süren ve geçmeyen genel bir vücut terlemesi şikâyetiniz varsa, dahiliye veya endokrinoloji doktoruna muayene olabilirsiniz.
  • Gece terlemesi şikâyetiniz varsa cildiye veya göğüs hastalıkları doktoruna muayene olabilirsiniz.
  • Bölgesel terleme için cildiye veya göğüs cerrahisi doktoruna muayene olabilirsiniz.
  • 18 yaşından küçük bir çocuk terlemeden şikayetçiyse, bu durumda çocuk hastalıkları doktoruna gitmek gerekir.

YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu