Tıbbi Farmakoloji

Azitromisin Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Azitromisin nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir? Nasıl kullanılmalıdır? Hangi hastalıklara iyi gelir? Kimler kullanmamalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Azitromisin nedir?

Azitromisin; sinüzit, pnömoni, cilt enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonların ve gonore veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi için kullanılan bir antibiyotiğin etkin maddesidir.

Bu antibiyotik, örneğin Azax, Zithromax, Azeltin, Azitro veya Azmax ticari isimleri altında eczanelerden satın alınabilir veya “azitromisin dihidrat” jenerik adıyla ve sadece reçeteyle alınabilir. Ayrıca azitromisin, sadece hastanelerde kullanılan, hemşire tarafından tıbbi gözetim altında uygulanan enjeksiyon şeklinde de kullanılabilir.

Azitromisin ne için kullanılır?

Azitromisin, aşağıdakiler gibi bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için kullanılabilir:

  • Sinüzit
  • Farenjit
  • Bronşit
  • Zatürre
  • Apseler
  • Enfekte cilt ülserleri
  • Üretrit
  • Servisit

Ek olarak, bu ilaç cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisinde de kullanılabilir. Başlıca tedavi ettiği cinsel yolla bulaşan hastalıklar klamidya, şankroid ve bel soğukluğudur.

Azitromisin COVID-19 için kullanılabilir mi?

Bu etkin maddeyi içeren ilaçlar bakterilerle savaşmaya yardımcı olduğundan, COVID-19‘lu ve aynı zamanda bakteriyel pnömonisi olan kişiler için doktor tarafından önerilebilir. Bununla birlikte, azitromisinin koronavirüs dahil virüslere karşı hiçbir etkisi yoktur ve ilişkili bakteriyel enfeksiyon olmadığında kullanılmaz.

Azitromisin nasıl kullanılır?

Azitromisin, tablet veya oral süspansiyon şeklinde, doktorunuz tarafından belirlenen zamanlarda, yemekten önce veya sonra ağızdan alınmalıdır.

Yetişkinler için normalde önerilen dozlar, aşağıdakileri içeren enfeksiyon tipine bağlıdır:

  • Erişkinlerde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi:
    Normalde önerilen doz, tek doz olarak 1000 mg’dır.
  • Erişkinlerde diğer enfeksiyonların tedavisi:
    Normalde önerilen doz, 3 gün boyunca her gün aynı saatte alınan günde 1 tablet 500 mg’dır, bu da tavsiye edildiği gibi 3 günlük tedavide toplam 1500 mg’lık bir doza tekabül eder. Alternatif olarak, aynı toplam doz, 1. gün 500 mg ve 2. gün ile 5. gün arasında günde bir kez 250 mg tek doz olarak 5 gün boyunca uygulanabilir.

Çocuk doktoru tarafından verilen azitromisin dozları, çocuğun vücut ağırlığına göre hesaplanır. Genellikle çocuklara verilecek toplam doz 30 mg/kg’dir. Bu doz; günde 10 mg/kg şeklinde üç gün boyunca verileceği gibi, 5 gün boyunca sadece ilk gün 10 mg/kg olmak üzere, sonraki günlerde 5 mg/kg şeklinde verilerek tedavi tamamlanabilir.

Alternatif olarak, akut orta kulak iltihabı olan çocukların tedavisi için, çocuk doktoru 30 mg/kg’lık tek doz uygulanmasını önerebilir. Doktor aksini belirtmediği sürece günlük 500 mg doz aşılmamalıdır.

Antibiyotiğin doktor tarafından yönlendirildiği şekilde kullanılması önemlidir. Çünkü doğru kullanılmazsa ilaç komplikasyonlara yol açabilir ve bakteriler ilaca dirençli hale gelebilir.

Bazı durumlarda doktor, çocuklarda ve yetişkinlerde azitromisin dozunu değiştirebilir.

Azitromisin oral süspansiyon nasıl hazırlanır?

Azitromisin oral süspansiyon toz formunda mevcuttur ve bunun seyrelticiyle karıştırılması gerekir. Bu nedenle pakette bulunan seyrelticiyi önerildiği gibi ekleyin ve en az 1 dakika kuvvetlice çalkalayın.

Azitromisin oral süspansiyon dozları, ürünle verilen dozlama şırıngası ile ölçülmelidir ve kullanımdan önce şişenin her zaman sallanması önemlidir.

Azitromisin süspansiyonu hazırlandıktan sonra oda sıcaklığında en fazla 5 gün saklanmalıdır. Bu süreden sonra kullanılmayan miktar atılmalıdır.

Azitromisin’in yan etkileri nelerdir?

Azitromisin tedavisi sırasında ortaya çıkabilecek en yaygın yan etkiler bulantı, kusma, ishal, gevşek dışkı, karın rahatsızlığı, kabızlık veya gazdır. Diğer yan etkiler arasında baş dönmesi, uyuşukluk ve iştahsızlık vardır.

Ayrıca azitromisin, acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Bu nedenle nefes almada güçlük, göğüs ağrısı, boğazda kapanma hissi, ağızda, dilde veya yüzde şişme, deride kabarma gibi belirtiler yaşarsanız, tedaviyi bırakmalı ve en yakın acil servise başvurmalısınız.

Azitromisin doğum kontrolünün etkisini keser mi?

Azitromisin, doğum kontrol yönteminin etkisini kesmez, ancak bağırsak mikrobiyotasında dengesizliğe neden olarak ishale neden olabilir ve doğum kontrol yönteminin doğru emilimini engelleyebilir. Bu nedenle, doğum kontrol hapını aldıktan sonraki 4 saat içinde ishal ortaya çıkarsa, doğum kontrol hapının etkinliğinin azalma riski olabilir.

Azitromisin’i kimler kullanmamalı?

Azitromisin, formülün herhangi bir bileşenine alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Hamile ve emziren kadınlar da sadece doktor kontrolünde ve doktor tavsiyesiyle kullanmalıdır.

Ayrıca, olası yan etkiler ve ilacın emilim ve metabolizma süreci nedeniyle karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları ve kardiyovasküler hastalıkları olan kişiler için önerilmez.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Azitromicina: para que serve, como tomar e efeitos colaterais

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu