Ortopedi ve Travmatoloji

Bacak Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Bacak ağrısı hakkında

Bacak ağrısı, kalça ekleminden topuklara kadar bacakta meydana gelen her türlü ağrı veya rahatsızlıktır. Bacak ağrısı oldukça yaygın bir şikayettir. Bacaklarınız, yaralanma, enfeksiyon veya ağrı ve sızıya neden olabilecek diğer koşullara maruz kalan eklemler, kaslar, tendonlar, bağlar, sinirler ve kan damarlarından oluşur.

Bacak ağrısı kısa süreli veya uzun süreli olabilir ve tüm bacağınızı veya yalnızca belirli bir bölgeyi etkileyebilir. Ağrınız keskin, bıçak gibi veya karıncalanma şeklinde hissedilebilir. Genellikle bacaklarda batma ve yanma hissi veya buna benzer olarak tanımlanan benzer hislere parestezi denir. Bacaktaki ağrı az miktarda hissedilebilir ya da bacağınıza ağırlık veremeyeceğiniz veya yürüyemeyeceğiniz kadar zayıflatıcı bir ağrınız da olabilir.

Bacak ağrısı, minik bir darbeden sinir rahatsızlıklarına kadar çeşitli koşullardan kaynaklanabilir. Küçük darbelerin veya diğer semptomların yokluğunda, bacak ağrılarına genellikle kas krampı neden olur. Bazı durumlarda, bacaktaki ağrı vücudun sırt gibi başka bir bölümünden kaynaklanabilir. Bacakta oluşan bu tip bir ağrıya yansıyan bacak ağrısı denir. Bacak ağrınızla birlikte başka belirtiler de yaşıyorsanız, doktorunuza görünmeniz iyi bir fikirdir olabilir.

Bacakta meydana gelen ağrı, ciddi ve yaşamı tehdit eden bir durum olan derin ven trombozunun (bacakta kan pıhtısı) bir belirtisi de olabilir. Kan pıhtısı, akciğer embolisi, kalp krizi ve hatta inmeye bile neden olabilecek bir durumdur. Hafif egzersiz veya efordan sonra bacağınız ağrıyorsa veya baldırda ağrı, şişlik, kızarıklık ve sıcaklık hissediyorsanız, acil olarak tıbbi yardım almanız önerilir.

Bel bölgesinden kaynaklanan ve kalçadan aşağı doğru yayılan bacak ağrısı, idrar veya dışkı kontrolünün kaybıyla birlikte, sinir sıkışmasının bir işaretidir. Sinir sıkışması çoğu zaman acil bir durum olmasa da özellikle şiddetli ağrı olması durumunda doktor kontrolü ve tedavisi gerekir. Bacak ağrınız kalıcıysa veya sizi endişelendiriyorsa, kesinlikle doktora görünmeniz sizin açınızdan yararlı olacaktır.

Bacak ağrısına eşlik edebilecek semptomlar nelerdir?

Altta yatan hastalığa, bozukluğa veya duruma bağlı olarak bacak ağrısıyla birlikte başka semptomlar ortaya çıkabilir. Ateşiniz varsa, bacak ağrınız muhtemelen enfeksiyon veya iltihaplanmadan kaynaklanıyordur. Artrit (eklem iltihabı) nedeniyle bacak ağrısı, sertlik ve azalmış hareket açıklığı ile ortaya çıkabilir. Ayrıca ayak bileği veya kalça ağrısı yaşayabilirsiniz.

Bacak ağrısı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer semptomlarla ortaya çıkabilir:

Ciddi semptomlar

Bazı durumlarda, ciddi veya yaşamı tehdit edebilecek bir durumu gösterebilecek diğer semptomlarla birlikte bacak ağrısı oluşabilir.

Aşağıdaki semptomlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız, vakit kaybetmeden doktor kontrolü gerekir:

  • Bacaklarda renk solması veya renk değişikliği
  • Nefes almada zorluk
  • Yüksek ateş
  • Yürüyememe veya bacağınıza ağırlık verememe
  • Yürüdükten veya hafif efordan sonra ağrı
  • Soluk veya mavimsi cilt (siyanoz)
  • İdrar veya kontrolünün kaybıyla birlikte bacakta ilerleyici güçsüzlük ve uyuşukluk
  • Bacakta kırmızı çizgiler
  • Bacaklarda kırmızılık ve/veya sıcaklık
  • Ayaklarınızda ve ayak parmaklarınızda iyileşmeyen yaralar

Bacak ağrısı neden olur?

Bulaşıcı hastalıklar, kan dolaşımı sorunları ve nörolojik durumlar bacağını etkileyebilir. Bununla birlikte, çoğu bacak ağrısı, kalça, diz ve ayak bileği dahil olmak üzere bacağın kaslarında, kemiklerinde, eklemlerinde, tendonlarında ve bağlarında aşırı kullanım, yaralanma ve yaşa bağlı aşınma ve yıpranmadan kaynaklanır.

Genellikle bu koşullar ciddi değildir ve kişisel bakım önlemleri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile aşırı kullanım ve yaralanma sorunlarını büyük ölçüde önleyebilir ve tedavi edebilirsiniz. Örneğin, efor periyotları arasında uygun şekilde dinlenmek ve uygun koşullandırma olmaksızın ekstrem sporlardan kaçınmak, bacak travmasını önlemenin iki pratik yöntemidir.

Bacak ağrısının olası nedenleri aşağıdakileri içerir:

1. Periferik arter hastalığı

Periferik arter hastalığında, uzuvlarınıza – bu durumda bacaklarınıza – atardamarlar daraldığı için yeterince kan gitmez. Yürürken bacaklarınızda zayıflık, uyuşma veya kramp, renk değişikliği ve soğukluk hissedilebilir.

Bazı insanlar sigarayı bırakmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla periferik arter hastalığını yönetebilir. Bu işe yaramazsa, doktorunuz sorunu tedavi etmek veya ağrıya yardımcı olmak için ilaç reçete edebilir. Bazı insanların ise ameliyat olması gerekecektir.

2. Derin ven trombozu

Derin ven trombozu veya kısa DVT genellikle uyluk veya alt bacağınızdaki bir damardaki kan pıhtısıdır. DVT her zaman semptomlara neden olmaz, ancak yine de bazen ağrı hissedebilir, bacağınızda şişlik olabilir ve bacağınız sıcak ve/veya kırmızı olabilir.

Bunlardan herhangi birini fark ederseniz hemen doktora görünmeniz gerekir. Çünkü DVT, pıhtı kopup akciğerlerinize gittiğinde pulmoner emboli adı verilen ciddi bir duruma yol açabilir. Doktorunuz pıhtıların oluşmasını, büyümesini veya kopmasını önlemek için size ilaç reçete edebilir.

3. Periferik nöropati

Periferik nöropati, vücudunuzdaki mesajları beyninize ve beyninizden vücudunuza mesaj ileten sinirlerde hasar olduğunda meydana gelir. Periferik nöropatinin en yaygın neden şeker hastalığıdır, ancak diğer sağlık koşulları, ilaçlar, yaralanmalar veya enfeksiyonlar da buna neden olabilir.

Periferik nöropati bacaklarınızdaki sinirleri etkiliyorsa karıncalanma, uyuşma ve diken benzeri hisler duyumsayabilirsiniz. Periferik nöropatinin doktor kontrolü sonrasında kişiye özel olarak tedavi edilmesi gerekir.

4. Elektrolit dengesizliği

Elektrolitler, kaslarınızın olması gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olan sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi minerallerdir. Egzersiz yaparken biraz sıvı kaybedebilirsiniz, ancak çok fazla sıvı kaybederseniz (buna dehidratasyon denir) bacaklarınıza kramp girebilir, bacaklarınızı zayıf veya uyuşmuş hissedebilirsiniz. Kemoterapi gibi bazı tıbbi tedaviler aldığınızda da elektrolit dengesizliği meydana gelebilir.

Elektrolit içeren sporcu içecekleri veya bu minerallere sahip yiyeceklerle birlikte su içmek bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız ve bacaklarınıza sık sık kramp giriyorsa, doktora görünmeniz gerekir.

5. Omurga darlığı

Omurga darlığı, omurganızdaki kemiklerin içindeki boşluklar daraldığında ortaya çıkar. Bu, bölgedeki sinirlere baskı uygular ve bacaklarınızda ağrı, karıncalanma, uyuşukluk veya zayıflığa ve ayrıca denge sorunu da yaşayabilirsiniz.

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuza görünmeniz gerekir. Doktorunuzun reçete edebileceği ilaçlar ağrıyı hafifletebilir veya doktorunuz fizik tedavi (fizyoterapi) önerebilir. Bunlar işe yaramazsa ve daha ciddi bir durum söz konusuysa ameliyat olmanız gerekebilir.

6. Siyatik

Siyatik, alt omurganızdaki sıkışmış bir sinirin tetiklediği bacak ağrısıdır. Şiddetli bir kramptan, ayakta durmayı ve hatta oturmayı zorlaştıran güçlü bir atış ağrısına kadar değişebilir. Bel kayması, bel fıtığı, omur kayması, popo kaslarınızın spazmı veya spinal stenoz nedeniyle siyatik sinir ağrısı hissedebilirsiniz. Böyle bir durumda doktorunuz çeşitli ağrı kesiciler veya fizik tedavi önerebilir. Daha ciddi bir durumunuz varsa, ameliyat olmanız gerekebilir.

7. Artrit (eklem iltihabı)

Artrit, eklemlerinizi etkileyen ve ağrıya, şişmeye ve sertliğe neden olan yaygın bir durumdur. Kalçanızda, dizlerinizde veya ayak bileklerinizde artrit olduğunda, yürümek veya diğer günlük aktiviteleri yapmak zor olabilir. Artriti yok edecek tedavi yoktur, ancak egzersiz yapmak ve sağlıklı bir kiloda kalmak, birçok konuda olduğu gibi eklem iltihabına da yardımcı olabilir.

Ağrıyan eklemlere buz torbası veya sıcak su torbası koymak da ağrıya iyi gelebilir. Doktorunuza veya eczacınıza danışarak bünyenize uygun olan ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar da alabilirsiniz.

8. Kas çekilmesi

Kas çekilmesi veya diğer adıyla kas gerilmesi, bir kasın çok fazla gerilerek zorlandığında ortaya çıkar. Kas çekilmesi, spor yapan insanlara çok oluyor. Kas çekilmesinde ağrı yoğundur, ani olarak başlar ve etkilenen kas dokunulmaya karşı hassastır.

Kas çekilmesinin en iyi tedavisi, günde birkaç kez, bir seferde 20 dakika boyunca buz torbası uygulamaktır. Bunun dışında, etkilenen bölgeyi hafifçe sarmak, mümkünse yüksekte tutmak ve dinlendirmek de işe yarayacaktır. Gerekirse eczacınıza danışarak reçetesiz ağrı kesici de alabilirsiniz.

9. Burkulma

Burkulma yaralanması, kemiği başka bir kemiğe bağlayan bağ denilen doku gerildiğinde veya yırtıldığında meydana gelir. Bacak ağrısına neden olan en yaygın burkulma, ayak bileğinin burkulmalarıdır. Burkulma olduğunda etkilenen bölge şişer, ağrır ve ağırlık kaldıramaz.

Burkulmayı tedavi etmenin en yaygın yöntemi dinlenme, buz torbası, sıkıştırma ve yaralı alanı yüksekte tutmaktır. Daha ciddi burkulma varsa doktorunuzun nedeni tespit etmesi ve buna bağlı olarak tedavi belirlemesi gerekecektir.

10. Kas ağrısı

Kas ağrıları genellikle baldırınızdaki bir kasın aniden gerginleşmesidir. Kas ağrısı keskin bir acıya neden olabilir ve deri altında sert şişlik hissedebilirsiniz. Kas ağrısına bağlı kamplar yaşlandıkça daha fazla olma eğilimindedir.

Ayrıca sıcak havalarda dışarıdaysanız ve yeterince su içmiyorsanız da kas ağrısı yaşayabilirsiniz. Kas ağrısına bağlı kramplar genellikle kendi kendine geçer ve genellikle herhangi bir sağlık sorununun işareti değildir. Ancak sık sık kas ağrısı şikâyetiniz varsa doktora görünmeniz gerekir.

11. Shin atelleri

Shin atelleri, kaval kemiğinizin etrafındaki kaslar ve dokular iltihaplandığında, kemiğin iç kenarının incinmesine neden olur. Shin atelleri çok fazla koşan insanlar arasında yaygın görülür. Düz ayaklar, sert ayak kemerleri veya sağlıksız ayakkabı giymek de shin atellerine yol açabilir.

Shin atellerinin en iyi tedavisi bacaklarınızı dinlendirmek, günde birkaç kez 20’şer dakika buz torbası koymak ve gerekirse eczacınıza danışarak ağrı kesici almaktır. Ancak rahatsızlığınız geçmiyorsa, daha ciddi bir şey olmadığından emin olmak için doktorunuza görünmeniz gerekir.

12. Stres kırığı

Shin ateli gibi hissettiren ağrı düzelmezse, kaval kemiğinizde küçük bir çatlak olabilir. Bu, kemiğin etrafındaki kaslar aşırı kullanıldığında ve buna bağlı olarak kırıldığında ve çatladığında ortaya çıkar.

Dinlenme, stres kırığı için en iyi tedavidir, ancak iyileşmesi yaklaşık 6 ila 8 hafta sürebilir. Kemik yaralanmasını daha da kötüleştirmemek için tekrar egzersize başlamadan önce tamamen iyileştiğinizden emin olmanız gerekir.

13. Tendinit (tendon iltihabı)

Tendonlar, kasları kemiklere bağlayan esnek kordonlardır ve tenidit bu tendonların iltihabıdır. Özellikle iltihaplı bir eklemi hareket ettirdiğinizde çok fazla acı hissedebilirsiniz. Tendinit; kalçanızı, dizinizi veya ayak bileğinizi etkileyebilecek aşınma ve yıpranma yaralanmasıdır. Bir burkulmada olduğu gibi, tendon iltihabını tedavi etmenin en iyi yolu buz torbası, dinlenme ve etkilenen eklemi yüksekte tutmaktır.

Eğer ağrınız geçmiyorsa ve sizi endişelendiriyorsa, doktorunuza görünmeniz gerekir. Doktorunuz, nedeni tespit ettikten sonra iltihap önleyici ve ağrı kesici ilaçlar (ibuprofen veya naproksen gibi) reçete edebilir veya başka prosedürlerle tedavi edebilir.

14. Varisli damarlar

Damarlar, kalbinizdeki kanı geri göndermek için fazladan çalışmak zorunda kaldıklarında şişerler ve mavi veya koyu mor görünürler. Varisli damarlarınız varsa bacaklarınızda ağrı hissedebilir, yanma hissi yaşayabilir, zonklama veya kramp yaşayabilirsiniz.

Yaşlıysanız, fazla kiloluysanız, hamileyseniz veya uzun süre ayakta duruyor veya oturuyorsanız, varisli damarlardan etkilenme riskiniz daha yüksektir. Kilo vermek, egzersiz yapmak veya kompresyon çorabı giymek varisli damarlara yardımcı olabilir.

Eğer aldığınız önlemler işe yaramıyorsa, diğer tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla görüşmenin vakti geldi demektir.

15. Meralgia paresthetica

Meralgia parestetika, üst uyluğunuzda ağrılı yanma, uyuşma veya karıncalanmaya neden olan bir sinir sorunudur. Hamileyseniz, fazla kiloluysanız, dar giysiler giyiyorsanız veya kasık bölgenizde cerrahi yara izi varsa, bu duruma yakalanma riskiniz daha yüksektir.

Bu tür bir sinir sorununuz varsa, eczacınıza danışarak asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz ilaçlarla semptomları hafifletebilirsiniz. Ancak ağrınız iki aydan uzun sürerse, doktorunuzun reçeteli olarak daha güçlü ilaçlar reçete etmesi gerekebilir.

Bacak ağrısına ne iyi gelir?

1. Egzersiz yapın

Egzersiz ağrıyı azaltabilir çünkü eklemleri destekleyen kasları güçlendirir ve vücudun ağrıyı hafifleten endorfinleri salmasına neden olur. Ne tür bir egzersiz yaptığınız, mevcut spor seviyeniz, nerede yaşadığınız ve bir spor salonuna erişiminiz olup olmadığı gibi diğer faktörlere bağlıdır. Yürüyüş, yüzme havuzu ve tai chi yeni başlayanlar için uygun egzersizlerdir.

2. Lif içeren besinler tüketin

Araştırmalar, yüksek lifli besinler tüketen kişilerin kas ve eklem sorunlarından daha az etkilendiğini göstermektedir. Ek olarak, yüksek lifli gıdalarda, sindirim sisteminde iyi bir mikrobiyal dengenin korunmasına yardımcı olabilecek çok sayıda kısa zincirli yağ asidi içerir.

Mikrobiyal dengesizlik (bağırsak disbiyozu adı verilen bir bozukluk), iltihaplanma, romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi inflamatuvar artrit riski ile ilişkilidir.

3. Esneme hareketleri yapın

Bacak ağrısına iyi gelmesi açısından esneme hareketleri yapabilirsiniz. İronik olarak, ağrınız varken çok şey yapmıyorsanız, hareketsizliğiniz ağrıyı daha da kötüleştirecektir. Nazik esneme hareketleri, hareketliliği ve hareket aralığını korumanıza ve ağrı ve sızıyı uzak tutmanıza yardımcı olur. Doktorunuz veya fizyoterapistiniz, kişisel durumunuza uygun esneme hareketleri ve aktiviteler bulmanıza yardımcı olacaktır.

4. Zerdeçal deneyin

Zerdeçal kökü etkili bir iltihap önleyicidir ve zerdeçalın faydaları birçok insan tarafından bilinmektedir. Zerdeçalın faydalarından istifade etmek ve bacak ağrısına iyi gelmesi için zerdeçalı yemeklere ekleyebilir, sos yapabilir veya çayınıza ekleyebilirsiniz.

Bununla birlikte, mevcut ilacınızı etkilemediğinden veya sizi diğer sağlık sorunları açısından riske atmadığından emin olmak için herhangi bir takviye almadan önce birinci doktorunuza danışmanız gerekir.

5. Düzenli uyku alışkanlıkları edinin

Yeterli uyumak, ağrı kontrolü ve iyileşmenin desteklenmesi için kritik öneme sahiptir. Ağrı sorunlarının önüne geçmek için dinlendirici ve yeterli bir uyku çekmenize yardımcı olacak davranışlarda bulunun. Örneğin, yatak odanızı sessiz ve karanlık hale getirin, yatak odasındaki elektronik cihazları çıkarın ve yatmak/kalkmak için günlük bir program belirleyin.

6. Soğuk kompres uygulayın

Soğuk kompresler, antrenmanları veya yaralanmaları takiben kan akışını azaltarak iltihabı azaltır. Rahatsızlığı hafifletmek için birkaç buz küpünü bir havluya sarın ve etkilenen bölgelere koyun. Bunu en az 10 ila 15 dakika boyunca ağrıyan bölgeye uygulayın ve gün içinde birkaç kez tekrarlayın. Bu, doğumdan sonra bacak ağrısı için en de güçlü ev ilaçlarından biridir.

7. Daha fazla su için

Dehidrasyon olarak da bilinen vücudun sıvısız kalması, bacak ağrısı ve kas kramplarının yaygın bir nedenidir. Ancak her gün yeteri miktarda, ortalama sekiz bardak su içerek bunun olmasını önleyebilirsiniz. Birkaç faydalı elektrolit içerdiğinden kaynak veya maden suyu içmek çok daha iyidir. Elektrolit dengesizliklerine ve dolayısıyla dehidrasyona yol açtıkları için kafein ve alkolü de azaltmanız gerekir.

8. Elma sirkesi kullanın

Elma sirkesi, bacaklardaki iltihabı ve rahatsızlığı yatıştırmaya yardımcı olan analjezik özelliklere sahiptir. Sabahın erken saatlerinde aç karnına bir veya iki çorba kaşığı içebilir veya elma sirkesini banyo suyuna karıştırarak banyo yapmayı tercih edebilirsiniz.

Organik ve kaliteli elma sirkesi aldığınızdan emin olun ve içmek istiyor ancak tadına dayanamıyorsanız, biraz bal kullanın. Elma sirkesine bal eklemek, içmeyi çok daha kolay hale getirir. Elma sirkesi ayrıca bacaktaki sinir ağrısı için de en iyi ev ilaçlarından biridir.

9. Yoga yapın

Yoga, vücuttaki tıkanıklıkları ortadan kaldıran ve enerji kanallarını daha erişilebilir hale getiren tedavi edici egzersizlerden biridir. Ayrıca, egzersizler doğası gereği onarıcı, vücudu detoksifiye edici ve iyileşmeyi hızlandırdığı için bacaklarınızı iyileştirmek için mükemmeldir.

Burada dikkat etmeniz gereken şey, kendinize zarar vermemek ve kaş alırken göz çıkarmamak için doğru pozları veya egzersizleri yapmanız gerektiğidir. Bu yüzden bir yoga öğretmeni veya eğitimli bir uygulayıcı ile pratik yapmanızı öneriyoruz.

10. Banyo suyunuza Epsom tuzu ekleyin

Epsom tuzu banyoları, yaşadığınız iltihap ve bacak ağrısının bir kısmını hafifletmek için harikadır. Bu tuzlar, ağrıyı gidermek için gereken temel besin olan magnezyum açısından zengindir. İşte yapmanız gerekenler: Yarım bardak Epsom tuzu alın ve küvetinizdeki veya kovanızdaki ılık suya ekleyin. Bu suyu ağrıyan bölgelerinizde 15 dakika bekletin. Bu şekilde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Bacak ağrısı nasıl geçer?

Bazı durumlarda, özellikle geçmeyen bacak ağrısı tedavisi için aşağıdakiler gibi tıbbi prosedürler gerekli olabilir:

İlaç tedavisi

Bacak ağrısı için doktorunuza danışarak ibuprofen gibi ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar alabilirsiniz. Bacak ağrınızın nedenine bağlı olarak, reçetesiz seçenekler yeterince güçlü olmadığında doktorunuz ağrıyı veya iltihabı hafifletmeye yardımcı olacak güçlü ilaçlar reçete edebilir.

Nöropatinin neden olduğu ağrı için, doktorunuz ağrıyı kontrol etmeye yardımcı olmak için anti-nöbet veya antidepresan ilaçlar veya kapsaisin (acı biberde bulunan bir madde) veya uyuşturan bir ilaç olan lidokain içeren topikal bir tedavi de reçete edebilir.

Fizik tedavi

Bacak ağrınız bir yaralanma veya kas zayıflığından kaynaklanıyorsa, bir fizyoterapiste görünmenizde fayda olabilir. Fizyoterapist, gücü ve hareket aralığını yeniden kazanmanıza ve hatta belirli türdeki yaralanmaların iyileşmesine yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş esneme hareketleri ve egzersizler öğretebilir.

Fizyoterapist ayrıca ortez cihazları takmanız veya ayak destekleri, baston veya tekerlekli sandalye gibi diğer tıbbi destek cihazlarını kullanmanız gerekip gerekmediğini belirlemeye yardımcı olabilir.

Cerrahi tedavi

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bacak ağrısına neden olan bazı sağlık durumları ameliyat gerektirebilir:

Alternatif tedaviler

Özellikle bacak ağrınızın nedeni hafifse, zerdeçal (kurkumin) takviyesi almak da yardımcı olabilir. Aslında, bazı araştırmalar, zerdeçal takviyelerinin özellikle bacak ağrısı için ilaçlar kadar etkili olduğunu göstermektedir.

Bazı besin takviyeleri de bacak kramplarını veya nöropatiyi (sinir ağrısı) yönetmede faydalı olabilir. Ancak herhangi bir takviye almanın riskleri ve olası faydaları hakkında doktorunuzla konuşmanız gerekir. Çünkü alternatif tedaviler herkes için iyi bir tercih olmayabilir.

Bacak ağrısıyla ilgili potansiyel komplikasyonlar nelerdir?

Bacak ağrısının olası komplikasyonları altta yatan hastalığa, bozukluğa ve duruma bağlıdır. Aşırı kullanıma bağlı hafif bacak ağrısı genellikle dinlenme, buz ve reçetesiz satılan iltihap önleyici ilaçlara yanıt verir. Ancak derin ven trombozu (kan pıhtısı) veya periferik arter hastalığı gibi ciddi durumlar nedeniyle tedavi edilmeyen bacak ağrısı kalıcı hasara ve hayatı tehdit eden ikincil komplikasyonlara neden olabilir.

Ciddi durumlardan kaynaklanan bacak ağrıları aşağıdaki gibi komplikasyonlara neden olabilir.

  • Uzuv kaybı (amputasyon)
  • Kalıcı sinir hasarı
  • Pulmoner emboli (akciğerde kan pıhtısı)
  • İnme

Bacak ağrısı için hangi doktora/bölüme gidilir?

Bacak ağrısı için gidilmesi gereken ilk doktor aile hekiminiz olmalıdır. Çünkü bacak ağrısının birçok nedeni vardır ve bu neden anlaşılmadan hangi uzmanlığa ihtiyacınız olduğunu bilmek mümkün değildir. Aile hekiminiz sizi muayene ettikten ve şikayetlerinizi dinledikten sonra hangi doktora gitmeniz gerektiğine karar verecektir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
healthgrades.govwebmd.compeceptklinik.comeverydayhealth.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu