Bacak Kaşıntısı Neden Olur? Diz Altı Bacak Kaşıntısı Nedenleri
Bacak kaşıntısı neden olur? Bacaklardaki kaşıntıyı ne zaman ciddiye almak gerekir? Diz altı bacak kaşıntısı nedenleri nelerdir? Doktora görünmek gerekir mi? Nasıl geçer? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Bacak kaşıntısı: Önemli bilgiler
Bacak kaşıntısı nispeten yaygın bir semptomdur ve genellikle yetişkinlerde veya yaşlılarda daha sık görülür. Çünkü çoğu durumda ilerleyen yaştan dolayı kalbe düzgün şekilde geri dönmeyen zayıf kan dolaşımı ile ilgilidir ve bu nedenle kan bacaklarda birikerek diz altı bacak kaşıntısı, şişlik veya kaşıntıya neden olabilir.
Bununla birlikte, cilt kuruluğu gibi basit durumlardan karaciğer veya böbrek hastalığı gibi daha ciddi durumlara kadar değişebilen birçok bacak kaşıntısı nedeni vardır. Bu yüzden kaşıntı birkaç gün içinde kaybolursa veya tekrarlıyorsa, bir sağlık sorunu olup olmadığını değerlendirmek ve en uygun tedaviyi başlatmak için aile hekiminize veya bir dermatoloğa danışmanız gerekir.
Bacak kaşıntısı: Nedenler
1- Aşırı kuru cilt
Kuru cilt her yaşta, özellikle de herhangi bir nemlendirici krem kullanmayan kişilerde ortaya çıkabilir, ancak cilt nemlendirme özelliğini kaybettiği için özellikle yaşla birlikte daha sık görülür.
Kuru ciltten dolayı bacak kaşıntısına genellikle pul pul cilt, beyazımsı alanlar ve hatta kızarıklık gibi diğer belirtiler eşlik eder. Ancak ender de olsa bu gibi semptomların olmadığı birkaç vaka vardır ve kaşıntı tek semptomdur.
Yapılması gerekenler:
Cildinizi nemli tutmanın en etkili yollarından biri, günde en az sekiz bardak su içmek ve aynı zamanda sık sık nemlendirici uygulamaktır. Özellik sıcak duştan ve banyodan sonra nemlendirici kullanmanız gerekir, çünkü sıcak su vücuttaki sıvıyı buharlaştırır.
2- Zayıf kan dolaşımı
Kuru ciltle birlikte zayıf kan dolaşımı, diz altı bacak kaşıntısının bir başka önemli nedenidir. Bunun nedeni, ilerleyen yaşla birlikte kanın kalbe dönmesine yardımcı olan bacak toplardamarlarında bulunan kapakçıkların zayıflaması ve kanın yukarı doğru itilmesini zorlaştırmasıdır.
Kan birikimi ile dokular daha az oksijen alır, daha fazla toksin biriktirir ve bu nedenle gün boyunca kötüleşen hafif bir kaşıntı hissi yaygındır. Bu durumlardaki diğer yaygın semptomlar arasında bacaklarda şişme, karıncalanma ve bacaklarda ağırlık hissi bulunur.
Zayıf kan dolaşımı, uzun süre ayakta duran kişilerde ve yüksek tansiyon veya kalp yetmezliği gibi kan damarları üzerindeki basıncı artıran ve dolaşımı bozan rahatsızlıkları olan kişilerde daha sık görülür.
Yapılması gerekenler:
Yetersiz kan dolaşımının neden olduğu kaşıntıyı çabucak gidermenin iyi bir yolu, ayak bileklerinden yukarıya doğru hafif bir baskı uygulayarak bacaklarınıza masaj yapmaktır. Uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak, bacak bacak üstüne atmamak ve bacaklarınızı yüksekte tutarak dinlenmek de kaşıntıyı önlemeye yardımcı olacaktır.
3- Böcek ısırıkları
Aslında, bacaklarda kaşıntı sadece böcek ısırıklarının bir belirtisi olabilir. Bunun nedeni, bazı sivrisinek türleri gibi birçok böceğin bacaklarınızı ısırmayı tercih etmesidir. Çünkü bacaklar vücudun özellikle yaz aylarında kolayca açığa çıkan kısımlarıdır.
Bu nedenle, kaşıntıyla birlikte ciltte küçük şişlikler veya vücutta kırmızı noktalar gibi başka belirtiler ortaya çıkarsa, bunun nedeni bir böcek veya sinek ısırığı olabilir.
Yapılması gerekenler:
Böcek ısırığının neden olduğu kaşıntıyı gidermenin pratik bir yolu, eczacınıza veya doktorunuza danışarak polaramine veya andantol gibi bir merhem sürmektir. Bununla birlikte, bölgeye buz küpü sürmek veya soğuk kompres uygulamak da kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
4- Kontakt dermatit
Kontakt dermatit, cildi tahriş eden bir madde veya nesne ile temastan kaynaklanan bir cilt alerjisi türüdür. Bu nedenle, özellikle giyilen pantolonun kumaşının polyester veya spandex gibi sentetik olduğu durumlarda daha yaygındır. Bu kumaş türü cildin nefes almasına izin vermez ve bu nedenle kolayca cilt reaksiyonuna neden olabilir.
Dermatit belirtileri ayrıca ciltte kızarıklık, pullanma ve küçük cilt yaralarının varlığını içerebilir.
Yapılması gerekenler:
Genellikle pantolonunuzu çıkarmak ve cildin nefes almasına izin vermek yeterlidir. Ancak bazı durumlarda olduğu gibi belirtiler duş aldıktan sonra bile düzelmezse, doktorunuza muayene olmak en iyisidir.
5- Şeker hastalığı
Şeker hastalığı olan ve uygun tedavi almayan veya şeker hastalığı olduğunu bilmeyen kişilerde ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Örnek bir komplikasyon, sinir uçlarının aşırı kan şekeri nedeniyle hasar gördüğü ve sonuç olarak karıncalanma ve kaşıntı gibi semptomlarla sonuçlanan diyabetik nöropati adı verilen durumdur.
Nöropatiden genellikle ilk etkilenen yerler ayaklar, bacaklar veya ellerdir, bu yüzden bu yerlerdeki kaşıntı, şeker hastalığı belirtisi olabilir. Bir kişinin şeker hastalığından şüphelenmesine neden olabilecek bazı semptomlar arasında sık idrara çıkma, aşırı susama, aşırı açlık ve hızlı kilo kaybı sayılabilir.
Yapılması gerekenler:
Şeker hastalığı şüphesi varsa kan testleri yaptırmak, tanıyı doğrulamak için bir doktorunuza danışmak ve doktorunuzla birlikte uygun tedaviyi başlatmak önemlidir.
6- Karaciğer veya böbrek hastalıkları
Daha nadir olmakla birlikte, bacak kaşıntısı karaciğer veya böbrek hastalığının ilk belirtisi olabilir. Normalde, karaciğer ve böbrekler kanı filtrelemeye ve temizlemeye yardımcı olur, bu nedenle düzgün çalışmıyorlarsa dokularda bazı toksinlerin birikmesine ve cildin kaşınmasına neden olabilir.
Ayrıca hipertiroidi veya hipotiroidi gibi diğer sağlık sorunları da özellikle bacak veya diz altı bacak kaşıntısına neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Yapılacak en doğru şey, bacak kaşıntısının nedenini belirlemek için aile hekiminize, hatta bir dermatoloğa danışmaktır. Karaciğer veya böbreklerle ilgili bir sorun şüphesi varsa, doktorunuz sizi başka bir uzmana yönlendirebilir veya örneğin idrar testi, ultrason veya kan testleri gibi birkaç test isteyebilir.
Sonuç olarak
Bacak kaşıntısının birçok nedeni vardır. Bacaklarda kaşıntıya neden olan durumlardan bazıları hafiftir ve kendi başınıza alacağınız önlemlerle kısa süre içinde geçer. Ancak bazı durumlarda, özellikle geçmeyen bacak kaşıntısı durumunda şikâyetinizin altındaki neden daha ciddi olabilir. Özellikle bacak kaşıntınıza başka semptomlar da eşlik ediyorsa, geçmiyorsa veya kaşıntı sizi endişelendiriyorsa, doktorunuza görünmek iyi olacaktır.