Bağırsak Ağrısı Neden Olur? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?
Bağırsak ağrısı
Bağırsak ağrısı da dahil olmak üzere bağırsak sorunları, oldukça yaygın görülen rahatsızlıklardır. Sindirim sisteminin en uzun kısmını oluşturan bağırsaklar, çeşitli nedenlerden dolayı rahatsızlanabilir ve ağrı ortaya çıkabilir.
Ağrı gibi bağırsak sorunları, başlıca ileri yaştaki insanları etkilese de gençleri ve çocukları da etkileyebilir. Özellikle bağırsaktaki geçmeyen ağrı dikkate alınmalıdır, çünkü bağırsaklar hayati organlarımızdır.
Bağırsaklarımızın ne kadar önemli olduğuna kısaca değinelim: İnce ve kalın bağırsağın, besinlerin sindirim aşamasında önemli görevleri bulunur. İnce bağırsaklar, temel olarak besinlerin sindirimi ve emiliminde görev alırken kalın bağırsaklarda tuzlar ve vitaminlerin emilimi sağlanmaktadır. Ayrıca, B12 ve K vitamini gibi vitaminlerin sentezinde de kalın bağırsağın önemli rolü vardır.
Bağırsak ağrısı nedir?
Bağırsak ağrısı, bağırsaklarda oluşan iltihap gibi çeşitli durumlar nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlık türüdür. Bağırsaktaki ağrılar en sık karın ve bel kısmında hissedilir ve bu nedenle etkilenen insanlar karın ağrısı veya sırt ağrısı yaşadığını sanabilir.
Ağrı da dahil olmak üzere bağırsak sorunları, çoğu zaman basit şeylerden kaynaklansa da bazı durumlarda ise daha ciddi durumlardan kaynaklanabilir.
Örneğin, eğer bağırsakların herhangi bir yerinde oluşan alerjik reaksiyon veya iltihaplı bir durum neticesinde, özellikle yemek sonrasında ağrı olması dikkate alınması gereken bir durumdur.
Çünkü oluşan bu durum, bağırsak yapısının görevini tam anlamıyla yerine getirmediğine işaret edebilir ve etkilenen insanlarda farklı semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bağırsak ağrısı belirtileri nelerdir?
Bağırsak hastalıkları belirtileri alttaki sağlık problemlerine göre değişiklik göstermektedir.
Yaygın bir şekilde görülen bağırsak ağrısı belirtileri aşağıda yer almaktadır:
- Karın ağrısı ve kramplar
- İshal ve kabızlık gibi bağırsak hareketi düzensizliği
- Karında şişkinlik ve hassasiyet
- Dışkıdan kan gelmesi
- Sürekli gaz çıkarma ihtiyacı
- Dışkının renginde farklılık
Bazı hallerde mide bulantısı, mide yanması veya kusma gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.
Bağırsak ağrısı neden olur?
Bağırsakta ağrıya neden olabilecek birçok durum vardır. İnce ve kalın bağırsak ağrısının farklı nedenlerden ortaya çıkması mümkündür.
İnce bağırsaktaki ağrıya neden olabilecek durumlar arasında bağırsağın tam çalışmaması ve on iki parmak bağırsak iltihaplanması bulunur. On iki parmak iltihaplanması ve ülseri, mide ve bağırsak iltihabı, bakteri veya mantarlar da ince bağırsakta ağrıya sebep olabilmektedir.
Uzun zaman sindirim sisteminin çalışmaması veya kronik iltihaptan dolayı da ince bağırsakta ağrı yaşanabilir.
Kalın bağırsak ağrısı nedenleri arasında ise kalın bağırsakla ilgili enfeksiyonlar, bağırsak tıkanıklığı veya apandis iltihabı olabilmektedir. Kalın bağırsakta oluşan bir iltihap veya divertikül iltihabı da (divertikülit) kalın bağırsakta ağrının ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Bağırsak ağrısı nasıl geçer?
Bağırsak ağrısının tedavisi, şikâyetinizi tetikleyen şeye bağlı olarak değişecektir. Örneğin, eğer bağırsak ağrınız ishal veya kabızlıktan kaynaklanıyorsa, bu sorunları tedavi etmeniz gerekecektir. İshal ve kabızlıktan kaynaklanan şikayetleriniz varsa, beslenmenize dikkat etmeniz ve tetikleyici gıdalardan kaçınmanız gerekir.
Bağırsak rahatsızlıklarında, ağır yiyeceklerden de kaçınılmalıdır. Ağır gıdalar mideyi ve bağırsakları yoracağından kişinin bu besinlerden olabildiğince kaçınması gerekir. Bunun yanı sıra kesinlikle stresten ve buna sebep olan durumlardan uzak durmanız gerekir. Ayrıca, bağırsakları rahatlatmak için sigara ve alkolden de uzak durmanız gerekir.
Bağırsak şikayetlerinden kurtulmak için egzersiz de oldukça etkilidir. Düzenli egzersiz yapmak hem midenizi hem de bağırsaklarınızı rahatlatacaktır. Ayrıca, egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirdiğinizde şaşırtıcı düzeyde başka faydalarına da şahit olacaksınız.
Bağırsak rahatsızlıklarında, D vitamini ve kalsiyum gibi vitamin ve mineral değerlerinizi de kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır. Çünkü bazen D vitamini ve kalsiyum gibi, çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri bağırsak veya genel olarak sindirim sorunlarına neden olabilir.
Eğer aldığınız önlemlere ve kendi başınıza uyguladığınız tedavilere rağmen ağrınız geçmiyorsa, bir dahiliye uzmanına görünmeniz gerekir.