Balgamlı Öksürük Neden Olur? Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Balgamlı öksürük neden olur? Geçmiyorsa ne yapılmalıdır? Doktora görünmek gerekir mi? Geçmesi için ne yapılabilir? Doktora görünmek gerekir mi? Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Balgamlı öksürük nedir?
Balgamlı öksürük, esas olarak mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyon nedeniyle bronşların, bronşiollerin veya akciğerlerin iltihaplanması olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Balgamlı öksürük, solunum sisteminden iltihaplı salgıları atma girişiminde bulunan vücudun bir savunma mekanizmasıdır.
Balgama neden olabilecek bazı hastalıklar arasında; bronşit, bronşiolit ve verem (tüberküloz) yer alır. Balgamlı öksürük ciddi hastalıkların belirtisi de olabileceğinden, şikâyetiniz beş gün içinde geçmiyorsa, semptomlarınızın değerlendirilmesi ve tedavinizin yapılabilmesi için göğüs hastalıkları uzmanına muayene olmanız gerekir.
Balgamlı öksürük neden olur?
1- Bronşit
Bronşlar, ağız ve burundan alınan havanın akciğerlerin uç kısımlarında gaz değişiminin yapıldığı hava keseciklerine ulaşmasını sağlayan hava iletim yollarıdır. Bronşların yani akciğerdeki havayollarının birtakım nedenlerle iltihaplanmaya uğraması, yani yangı geçirmesi bronşite yol açmaktadır. Havayolları duvarında meydana gelen bu iltihaplanma, havayollarının içeriden şişerek (ödem) kalınlaşmasına ve balgam (mukus) üretiminde artışa sebep olmaktadır.
Yapılması gerekenler: Bronşit semptomları genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden kaybolur. Ancak iyileşmeyi kolaylaştırmak ve semptomlarınızı hafifletmek için doktorunuz ağrı kesici ve iltihaplanma önleyici ilaçlar ve mukolitikler (balgam söktürücü) gibi bazı ilaçlar reçete edebilir.
2- Bronşiolit
Bronşiolit, genellikle süt çocuklarında görülen, tüm havayollarını, ama en çok da akciğerlerdeki küçük hava keseciklerini (bronşiol) etkileyen bir hastalıktır. Bronşiolit, genellikle yüksek ateş ve burun tıkanıklığının eşlik ettiği soğuk algınlığı şeklinde başlar. 2–4 gün içinde bronşiollere inerek, tahriş ve küçük hava yollarında daralmaya neden olur. Bu da çocukta, öksürüğe ve nefes verme sırasında duyulan ıslık gibi bir hırıltıya neden olur.
Yapılması gerekenler: Bebeğe en iyi ve en doğru tedavinin uygulanması için, çocuk doktoru tarafından muayene olması gerekir. Doktorlar tarafından genellikle sadece bebeğin dinlenmesi ve yeterince sıvı almasını söylese de bazı durumlarda ilaçlar da gerekli olabilir.
3- Tüberküloz (Verem)
Tüberküloz hastalığı, Mycobacterium tuberculosis adlı mikrop ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz hastalığı, solunum yoluyla bulaşır. Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması, konuşması ile solunum yolu salgıları, damlacık şeklinde havaya atılır. İçinde tüberküloz basilinin (mikrobunun) de bulunduğu bu damlacıkların solunması ile sağlıklı bireyler enfekte olur.
Yapılması gerekenler: Tanının konulabilmesi ve uygun tedaviye başlanması için, göğüs hastalıkları uzmanına veya enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurulması önemlidir. Yapılan kontrolden sonra doktorunuzun uygun gördüğü tedaviyi kesintiye uğratmamak önemlidir. Tedaviye uyulmadığı takdirde, semptomlar veya hastalığın daha şiddetli bir formu tekrar gelişebilir.
4- Sinüzit
Sinüzit; burun, alın ve elmacık kemiklerindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolmasından ortaya çıkan hastalıktır. Burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkte burun akıntısı, geniz akıntısı, baş ağrısı ve koku almada güçlük ile kendisini göstermektedir. Sinüzit, hipertansiyon ve romatizmadan daha fazla görülmekle birlikte, yaşam kalitesini şeker hastalığı ve kalp hastalıklarından daha fazla bozmaktadır.
Yapılması gerekenler: Sinüzit durumunda semptomlarınızı hafifletmek için, burnunuzu tuzlu suyla yıkayarak, birikmiş salgıların akmasını sağlayarak tıkanıklığı gidermek önemlidir. Bunun yanında buhar banyosu yapmak, ağrılı bölgelere soğuk kompres uygulamak da işe yarayabilecek yöntemler arasındadır. Sinüzitin bakterilerden kaynaklandığı durumlarda doktorunuz, antibiyotik kullanmanızı önerebilir.
5- KOAH
Kısaca KOAH olarak bilinen kronik obstrüktif akciğer hastalığı, bronş adı verilen ve havayı akciğerlerimizdeki gaz değişim ünitelerine taşıyan, nefes yollarında özellikle sigara dumanı ve diğer zararlı gaz veya parçacıklara uzun süren temas sonucu oluşan, bir iltihaplanmaya bağlı gelişen ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Bu hastalık genelde 40 yaş üzeri bireylerde ortaya çıkar. Amfizem (solunum yetmezliğine neden olan, alveollerin genişlemesiyle karakterize hastalık) ve kronik bronşit KOAH tanımı içinde birlikte yer almaktadır.
Yapılması gerekenler: KOAH tedavisi, göğüs hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. KOAH tedavisinin amacı semptomları, hafifletmek ve komplikasyonların gelişmesini önlemektir. Bunun için doktorunuz solunum fizyoterapisine ek olarak bronkodilatör (astım tedavisinde kullanılan, oksijen alımını kolaylaştıran sprey) kortikosteroid veya mukolitik (balgam söktürücü) gibi ilaçlar reçete edebilir.
Balgamlı öksürük için ne zaman doktora görünmek gerekir?
Öksürük; yeşil, sarı, kanlı veya kahverengi balgamla ortaya çıktığında derhal tıbbi yardım alınmalıdır, çünkü bu renkler akciğerlerde antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekebilecek mikroorganizmaların varlığını gösterebilir.
Yüksek ateş, ses kısıklığı, balgamlı öksürüğün nefes almanızı zorlaştırdığı durumlarda ve 3 günden fazla geçmediğinde mutlaka doktora görünmeniz gerekir. Doktorunuz, hastalığınızın teşhisini koyabilmek, tedaviniz için en iyi ilaçları önerebilmek ve aynı zamanda rengi, kıvamı ve ilgili mikroorganizmayı değerlendirmek için, bir akciğer röntgeni ve balgam muayenesi yapmanızı isteyecektir.
Balgamlı öksürük nasıl geçer?
Kişinin şeffaf görünümlü balgamlı öksürüğü varsa, mukusun kalınlığını ve miktarını azaltmak ve daha iyi nefes almasına yardımcı olmak için, nebülizatör kullanması önerilebilir. Ayrıca salgının varlığını hissettiğinizde öksürmek, salgıyı yutmaktan kaçınmak gerekir. İltihaplı salgıları seyreltmek ve böylece vücuttan atılımlarını kolaylaştırmak için gün boyunca en az 2 litre su içmeniz gerekir.
Ek olarak balgamlı öksürükle mücadele için diğer bir seçenek, balgamın giderilmesini kolaylaştıran ıhlamur çayına bir tatlı kaşığı bal ilave ederek içmektir. Ebegümeci çayı, kekik çayı, zerdeçal çayı gibi balgam söktürücü özelliklere sahip çaylar da içmek balgamlı öksürüğünüze iyi gelebilir. Bazı durumlarda, özellikle öksürük kalıcı olduğunda, doktorunuz belirtilen şekilde kullanılması gereken, belirli öksürük şuruplarını reçete edebilir.
Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?
Balgamlı öksürüğe iyi gelen şeyler ve evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında aşağıdakiler de yer alabilir:
- 1 yemek kaşığı tuzu ve 1 damla okaliptüs yağını kaynamış suyun içine atın, buharını içinize çekin.
- 1 litre kaynamış suya, 2 avuç soğan kabuğunu ilave edin ve 10 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Ardından suyu süzün ve soğan kabuğu çayını günde bir fincan olmak üzere tüketin. Tadı size iyi gelmiyorsa içerisine bir çay kaşığı bal ilave edebilirsiniz.
- Günlük olarak propolis özü (3 damla) ile portakal suyu tüketmeye çalışın.
- Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için portakal, mandalina ve limon gibi C vitamini açısından zengin yiyecekler yiyin. Ayrıca portakal suyunu kendiniz yapabilir ve her gün içebilirsiniz.
Balgamlı bir öksürüğün varlığında, kuru öksürük için önerilen herhangi bir ilaç almamak gerekir. Çünkü zatürree gibi komplikasyonlardan kaçınmak için, balgamı ortadan kaldırmak önemlidir.