Batı Nil virüsü esas olarak enfekte sivrisineklerin ısırıkları yoluyla insanlara bulaşır. Batı Nil virüsü insanlarda ölümcül bir nörolojik hastalığa neden olabilir. Bununla birlikte, enfekte olan kişilerin yaklaşık% 80’i herhangi bir belirti göstermeyecektir. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Batı Nil virüsü, sivrisinek yoluyla bulaşan bir enfeksiyon türüdür. Batı Nil virüsü bulaşmış insanların çoğunda ya belirti gelişmez ya da ateş ve hafif baş ağrısı gibi sadece küçük belirtiler görülür. Bununla birlikte, bazı insanlar omurilik veya beynin iltihaplanmasını içeren hayatı tehdit eden bir hastalık geliştirir.
Batı Nil virüsü enfeksiyonunun hafif belirtileri genellikle kendi başlarına gider. Ancak şiddetli baş ağrısı, ateş, oryantasyon bozukluğu veya ani zayıflık gibi ciddi belirtiler derhal tedavi gerektirir.
Batı Nil virüsünün bulunduğu sivrisineklere maruz kalmak enfekte olma riskinizi artırır. Sivrisinek kovucu kullanarak ve riskinizi azaltmak için cildinizi örten kıyafetler giyerek kendinizi sivrisineklerden koruyabilirsiniz.
Tipik olarak, Batı Nil virüsü enfekte sivrisinekler yoluyla insanlara ve hayvanlara yayılır. Enfekte bir kişi veya hayvanla gündelik temastan enfekte olamazsınız.
Batı Nil virüsü enfeksiyonlarının çoğu, sivrisineklerin aktif olduğu sıcak havalarda ortaya çıkar. Kuluçka dönemi – enfekte bir sivrisinek tarafından ısırıldığında ve hastalığın belirtilerinin ortaya çıkması arasındaki süre – iki ila 14 gün arasında değişir.
Batı Nil virüsü Afrika, Asya, Avrupa ve Orta Doğu’da ortaya çıkmıştır. 1999 yazında ise Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıktı ve o zamandan beri Hawaii ve Alaska dışındaki her eyalette ve Kanada’da vaka bildirildi.
Bazı durumlarda virüs organ nakli ve kan nakli dahil olmak üzere diğer yollardan yayılmış olabilir. Bununla birlikte, kan donörleri virüs için taranır ve kan transfüzyonlarından kaynaklanan enfeksiyon riskini önemli ölçüde azaltır.
Virüsün hamilelik veya emzirme sırasında anneden çocuğa geçmesi veya bir laboratuvarda virüse maruz kalınması gibi olası raporlar da vardır, ancak bunlar nadirdir ve kesin olarak doğrulanmamıştır.
Enfekte olsanız bile, Batı Nil virüsü ile ilgili ciddi bir hastalık geliştirme riskiniz son derece küçüktür – enfekte olan kişilerin %1’inden azı ciddi şekilde hastalanır ve hastalanan çoğu insan tamamen iyileşir. Aşağıdakilere dayanarak ciddi veya ölümcül bir enfeksiyon geliştirme olasılığınız daha yüksektir:
Virüs bulaşmış insanların çoğunda hiçbir belirti yoktur. Belirtiler ortaya çıktığında, bazıları hafiftir ancak bazıları ciddidir.
İnsanların yaklaşık %20’si Batı Nil ateşi olarak adlandırılan hafif bir enfeksiyon geliştirir. Yaygın belirti ve bulgular şunları içerir:
Batı Nil virüsü ile enfekte kişilerin %1’inden daha azında virüs, beyin iltihabı (ensefalit) ve beyni ve omuriliği çevreleyen zarları içeren ciddi bir nörolojik enfeksiyona (menenjit) neden olur.
Nörolojik enfeksiyonların belirtileri şunları içerir:
Batı Nil ateşi belirtileri genellikle birkaç gün sürer, ancak ensefalit veya menenjit belirtileri haftalarca veya aylarca sürebilir. Kas zayıflığı gibi bazı nörolojik etkiler kalıcı olabilir.
Batı Nil ateşinin hafif semptomları genellikle kendi kendine çözülür. Şiddetli baş ağrıları, boyun tutulması, yönelim bozukluğu veya kafa karışıklığı gibi ciddi enfeksiyon belirtileri için derhal tıbbi yardım almalısınız. Ciddi bir enfeksiyon genellikle hastaneye yatmayı gerektirir.
Fiziksel muayene yapmanın yanı sıra, doktorunuz aşağıdaki testlerden birini yaparak Batı Nil virüsünün, menenjit veya ensefalit gibi Batı Nil ile ilgili bir hastalığın varlığını doğrulayabilir:
Çoğu insan tedavi olmadan Batı Nil virüsünden kurtulur. Ciddi vakalar intravenöz sıvılar ve ağrı kesici ilaçlarla hastanede destekleyici tedavi gerektirir.
Hafif vakalar için, reçetesiz ağrı kesiciler hafif baş ağrılarını ve kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Çocuklara veya gençlere aspirin verilirken dikkatli olunmalıdır. Su çiçeği veya grip benzeri semptomlardan kurtulan çocuklar ve gençler asla aspirin almamalıdır. Çünkü aspirin, bu çocuklarda nadir fakat potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir durum olan Reye sendromuna neden olabilir.
Bilim insanları, bir tür bağışıklık hücresi terapisi olan interferon tedavisini, Batı Nil virüsünün neden olduğu ensefalit tedavisi olarak araştırıyorlar. Bazı araştırmalar, interferon alan kişilerin ilacı almayanlara göre daha iyi iyileştiğini, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Her sivrisinek ısırığı enfeksiyon riskinizi artırır. Aşağıdaki adımlar, dışarıda olduğunuzda Batı Nil virüsünü önlemenize yardımcı olabilir:
Sivrisinek ısırıkları en sık Ağustos sonundan Eylül ayının başına kadar yaygındır. Soğuk aylarda sivrisinekler yaşayamayacağından soğuk aylarda riskiniz azalır.
Kaynak ve ileri okuma:
Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: