Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Neden Olur? Bebekte Burun Tıkanması Nasıl Geçer?
Bebeklerde burun tıkanıklığı neden olur? Ciddi bir durum mudur? Nelere dikkat etmek gerekir? Bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltı varsa ne yapmak gerekir? Ne zaman doktora gitmek gerekir? Bebeklerde burun tıkanması nasıl geçer? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Bebeklerde burun tıkanıklığı: Önemli bilgiler
Burun tıkanıklığı nispeten yaygın bir durumdur, ancak bebekler için çok rahatsız edici olabilir. Çünkü 6 aya kadar bebekler sadece burunlarından nefes alabilirler. Dolayısıyla bebeklerde burun tıkanıklığı durumunda, bebeğin nefes almak için daha fazla çaba sarf etmesi gerekir. Bu durum, bebeğin iştahını kaybetmesine, kilo almada ve gelişiminde sorun yaşamasına neden olur.
Bebeğinizin burnunu açmak için, her bir burun deliğine birkaç damla tuzlu su damlatmak, burun aspiratörü kullanmak ve hatta ılık bir banyo yapmak nefes almasına oldukça yardımcı olabilir.
Gün boyunca bebeğinizin burnunu birkaç kez temizlemek de dışarı çıkan salgıları gidermek açısından çok önemlidir. Burnu her zaman temiz tutmak; bebeğin daha rahat etmesini, huzurlu uyumasını ve daha iyi yemek yiyebilmesini sağlar.
Bebeklerde burun tıkanıklığı: Nedenler
Bebeğinizin bağışıklık sistemi henüz olgunlaşma aşamasında olduğu için, yaşamının ilk aylarında birkaç kez burun tıkanıklığı yaşaması normaldir. Bebek için ciddi bir şey ifade etmese de büyük rahatsızlığa neden olabileceği, uyku ve yemek yemeyi engelleyebileceği için, bebeklerde burun tıkanıklığını tedavi etmek gerekir.
Bebeklerde burun tıkanıklığına neden olabilecek koşullar arasında aşağıdakiler yer alabilir:
1. Grip veya soğuk algınlığı
Zayıf gelişmiş bağışıklık sistemi nedeniyle, bebeklerin yaşamının ilk yılında grip veya nezle olması normaldir. Bu tür durumlarda gözlerde sulanma, burun tıkanıklığı ve yüksek ateş gibi durumlar sık görülen belirtiler arasında yer alır.
Yapılması gerekenler: Bebeğinizdeki grip veya nezleyi tedavi etmenin en iyi yolu emzirmektir. Ayrıca 1 yaşından büyük bebekler, portakal gibi bazı doğal meyve sularını griple daha hızlı savaşmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için içebilirler.
2. Alerji
Mevsimsel alerji veya normal alerji, bebeğinizin bağışıklık sistemini kolayca hassaslaştıran, hapşırmaya, burun akıntısına ve sürekli öksürmeye neden olan toz, polen veya hayvan kılıyla temastan kaynaklanabilir.
Yapılması gerekenler: Alerjiye neyin neden olduğunu belirlemek ve bebeğinizi alerji eden maddeyle temas etmesini önlemek önemlidir. Ek olarak, bebeğinizin vücudunu nemlendirmeli ve alerjisini takip etmelisiniz. Daha yoğun ve sıklıkla oluşan alerji durumunda, çocuk doktoruna görünmelisiniz.
3. Geniz eti (Adenoid) büyümesi
Geniz eti (adenoid), burnun alt kısmında yer alan ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan ve vücudu mikroorganizmalara karşı koruyan bir dizi lenf dokusudur. Bu doku, bebeğin gelişimine göre büyür ancak bazı durumlarda aşırı büyüyerek bebeğin nefes almasını engelleyebilir. Geniz eti bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltı da yapabilir.
Yapılması gerekenler: Belirgin bir neden olmadan bebeğinizde; nefes almada zorluk, sürekli öksürük ve burun tıkanıklığı fark ediyorsanız, bu durumun geniz eti büyümesinin göstergesi olabileceğinden, çocuk doktoruna görünmeniz gereklidir. Böylece çocuk doktoru, tedavinin ne olacağını ve nasıl yapılması gerektiğini size ifade edecektir.
Bebeklerde burun tıkanıklığı: Evde tedavi
Bebeklerde burun tıkanıklığını evde açmanın birkaç yöntemi vardır. Bu yöntemleri uygulayarak bebeğinizin daha rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz:
1. Ilık bir banyo yapın
Ilık veya sıcak suyun oluşturduğu banyo buharı, bebeğiniz tarafından solunduğunda burnundaki salgıların sıvılaşmasına ve vücudundan dışarı atılmasına yardımcı olabilir. Mümkün olduğunca fazla buhar biriktirmek için banyo kapısını kapatmalısınız. Banyo bitiminde bebeğinizi iyice kurulamak, giydirmek ve soğuk almasını engellemek çok önemlidir.
2. Tuzlu suyla tıkanıklığı gidermeye yardımcı olun
Günde 2 ila 3 kez, her bir burun deliğine 3 ila 5 damla tuzlu su solüsyonu uygulamak, salgıların incelmesine yardımcı olarak bebeğinizin daha rahat nefes almasını kolaylaştırır. Diğer bir seçenek de bebeklerin burun tıkanıklığını gidermek için eczaneden satın alınabilecek bir burun spreyi veya damlası kullanmaktır.
3. Bir şırınga yardımıyla bebeğinizin burun sıvısını çekin
Eczaneden satın alabileceğiniz küçük bir şırınganın iğne kısmını çıkararak sadece şırınga pompasını kullanabilirsiniz. Pompanın ucunu bebeğinizin burun deliğinin başlangıcına yerleştirmeniz gerekir. Daha sonra pompa yavaşça çekip, bebeğinizin burnundaki sıvının şırınga pompasına dolmasını sağlayın. Çok hızlı bir şekilde çekmekten, ucunu bastırmaktan uzak durun, işlemi olabildiğince nazik bir şekilde yapmaya çalışın.
Şırınga pompasını bebeğinizin burun deliğindeyken sıkmamak çok önemlidir, çünkü salgıları daha derine iterek çıkarılmasını zorlaştırabilirsiniz.
Şırınga pompasını kullandıktan sonra mantar ve bakteri oluşumunu önlemek için sıcak su ve sabunla yıkamak ve tekrar kullanmadan önce tamamen kurumasını sağlamak çok önemlidir.
4. Oda ortamını nemlendirin
Bebeğinizin en çok vakit geçirdiği odaya sıcak su dolu bir kabın konulması, ortamın nemlenmesini sağlar. Böylece bebeğinizin daha fazla su partikülü ile nefes almasına neden olarak salgıların akışkan hale gelmesine yardımcı olur. Özellikle emekleyebildiği veya yürüyebildiği zamanlarda, kazaları önlemek için kabın bebeğinizin ulaşamayacağı bir yerde olması çok önemlidir. Bununla birlikte bir hava nemlendiricisi satın alarak da ortamı nemlendirebilirsiniz.
5. Yatağın altına bir yastık koyun
Bebeğinizin beşik yatağının altına bir yastık koymak da bebeğinizin burnunu açmanın harika bir yoludur. Böylece başı daha yüksekte olur ve salgı boğazında birikmez, bebeğinizin daha huzurlu uyumasını sağlar.
Bebeklerde burun tıkanıklığı: Doktor kontrolü
Bebeklerde burun tıkanıklığı çoğu zaman biraz endişe verici ve geçici bir durumdur. Bununla birlikte, bebeğinizin sağlığı hakkında şüpheleriniz olduğunda, ayrıca bebeğinizin birçok kez burnu tıkandığında veya aşağıdaki gibi başka semptomlar ortaya çıktığında çocuk doktoruna danışmanız önerilmektedir:
- Yoğun öksürük
- Sürekli hapşırma
- Nefes alırken hırıltı
- İştah azalması
- 38ºC’nin üzerinde ateş
- Aşırı yorgunluk
Ayrıca bebeğiniz; çok hızlı nefes alma, mavimsi renk değişikliği veya solukluk gibi nefes almada zorluk belirtileri gösteriyorsa hemen hastaneye gitmelisiniz.