Bel Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Bel ağrısı, en yaygın tıbbi durumlardan biridir; her on kişiden sekizinden fazlası hayatı boyunca bel ağrısını en az bir kere deneyimleyecektir. Belinizin ağrımasının kas gerilmesinden başlayarak daha ciddi sırt ve omurga sorunlarına kadar birçok nedeni vardır. Sırt ağrısı olarak da dile getirilen bel ağrısı hafif veya şiddetli olabilir ve gelip gidebilir.
Bel ağrısının en yaygın türü akuttur, yani aniden başlar ve kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda ise beldeki ağrı kroniktir ve üç aya kadar sürebilir. Bel ağrısı için ne zaman ve hangi doktora görüneceğinizi bilmek, rahatlamak için oldukça önemlidir.
Bel ağrısının yaygın nedenleri
Bel ağrısının en yaygın iki nedeni kas gerilmeleri veya burkulmalardır Obezite ve yanlış duruş da belinizi zorlayabilir ve incinmesine neden olabilir. Artrit (eklem iltihabı) ve yaşlandıkça omurganızdaki diğer değişiklikler de bel ağrısına neden olabilir. Bel ağrısının daha ciddi nedenleri arasında yırtılmalar ve kırılmalar sayılabilir.
Bel ağrısının olası nedenleri şunlardır:
- Bel fıtığı
- Kemik erimesi
- Kemik enfeksiyonu
- Siyatik ağrısı
- Omurga eğriliği
- Omurga iltihabı
- Omurga daralması
- Eklem iltihabı
Bel ağrısına nasıl geçer?
İyi haber şu ki, bel ağrıları çoğu zaman – biraz sabırla kendi kendine geçecektir. Reçetesiz alınabilen ağrı kesici ilaçlar semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bel ağrınızı azaltmak için sıcak veya soğuk paketler uygulamayı da deneyebilirsiniz. Hem sıcak hem de soğuk paketleri uygulamak sinirleri uyarır (acıyı hafifletebilir); ikisini de deneyebilir ve hangisinin size iyi geldiğini keşfedebilirsiniz.
Doktorlar daha çok kasları rahatlatmak için sıcak kompres önerir, ancak soğuk kompres de şişlik gibi sorunlara iyi gelecektir. Sıcak veya soğuk uygulamanızı bir seferde yaklaşık 15 ila 20 dakika kullanmalısınız, ısı veya soğuk tedaviyi doğrudan cilde uygulamaktan kaçınmalısınız. Bel ağrınızın geçmesi için dinlenmeniz gerektiğini de unutmamalısınız.
Bel ağrısı için ne zaman doktor kontrolü gerekir?
Ağrınız şiddetli veya sürekli ise, iki haftadan uzun sürüyorsa, günlük hayatınıza engel oluyorsa veya uykunuzu bölüyorsa doktora görünmelisiniz.
Ayrıca, aşağıdaki durumlarda da vakit kaybetmeden bir doktora muayene olmanız önerilir:
- Açıklanamayan kilo kaybı varsa
- Özellikle geceleri veya uzanırken sürekli veya yoğun ağrı varsa
- Bacağınıza, özellikle dizinizin altına yayılan ağrı varsa
- Bacaklarınızda halsizlik, uyuşma veya karıncalanma varsa
- Sırtınızda şişlik veya kızarıklık varsa
- Omurganızı etkileyebilecek kanser, enfeksiyon veya kırık varsa
Bel ağrısı için hangi bölüme gidilir?
Bel ağrısı için randevu alınabilecek bölümler arasında aşağıdakiler vardır:
- Genel cerrahi
- Dahiliye
- Nöroloji
- Ortopedi ve travmatoloji
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon
Bel ağrısı için hangi bölümden randevu almanız gerektiği konusunda kafanız karışabilir. Bu konuda yapılacak en akıllıca şey, öncelikle aile hekiminize gitmektir. Aile hekiminiz size hangi bölümden randevu almanız gerektiğini söyleyecektir.