Ortopedi ve Travmatoloji

Belde Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir? (Bu Belirtilere Dikkat!)

Belde sinir sıkışması belirtileri nelerdir? Neden olur? Ne zaman ciddiye almak gerekir? Nasıl tedavi edilmelidir? Geçmiyorsa ne yapılmalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Belde sinir sıkışması nedir?

Belde sinir sıkışması, sırtınızdaki son beş omurun yakınındaki sinirlerde çok fazla baskı olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum çok acı verici olabilir ve zaman geçtikçe yaşam kalitenizi azaltabilir. Böyle bir durumda şikâyetiniz geçmiyorsa veya ilerliyorsa, doğru teşhis ve tedaviler için doktora görünmeniz gerekebilir.

Belde sinir sıkışması neden olur?

Belde sinir sıkışması, aniden ortaya çıkabilir veya düşme gibi travmatik bir yaralanmanın sonucu olabilir. 30 ila 50 yaşları arasındaysanız, sinir sıkışması semptomları yaşama olasılığınız daha yüksektir. Bunun nedeni, omurlarınızın yaşla birlikte sıkışması ve omurlarınızdaki disklerin zamanla bozulmasıdır.¹

Belde sinir sıkışmasının diğer bir yaygın nedeni de bel fıtığıdır. İlerleyen yaş, omurunuzdaki bir kusur ve aşınma veya yıpranma nedeniyle bel fıtığı yaşayabilirsiniz. Özellikle 20 ila 50 yaşındaki erkeklerde bel fıtığı gelişme riski daha fazla görünmektedir.²

Belde sinir sıkışmasının diğer potansiyel nedenleri şunları içerir:

  1. Spinal stenoz:
    Spinal stenoz, omurganızdaki bir veya daha fazla yerde sinirlerin geçtiği kanalların daralmasıdır. Omurganızdaki daha az alan, omuriliğiniz ve omuriliğinizden çıkan sinirleriniz için mevcut alan miktarını azaltır. Sıkılaştmış bir boşluk, omuriliğin veya sinirlerin tahriş olmasına, sıkışmasına neden olarak bel, sırt, kol ve bacak ağrılarına yol açabilir.³
  2. Osteofit:
    Osteofit, eklem yapılarında kıkırdak yüzeyinde aşınmaya bağlı hareket özelliğinin bozulması ile oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle 40 yaş üzerinde görülmektedir. Osteofit hastalığının oluşmasındaki nedenleri arasında; eklem yapılarını zorlayan hareketler, romatizma, aşırı yüklenme ve ani hızlı kilo alımı sayılabilir. Bu hastalık çoğunlukla ağır spor yapanlar ve ev hanımlarında görülür.
  3. Spondilolistezis:
    Kırık nedeniyle üstteki omurlar alttaki omurgaya göre öne doğru kayabilirler. Bu duruma bel kayması ya da spondilolistezis denir. Spondilolistezis, kayma miktarına bağlı olarak daha ciddi sorunlara neden olabilir.
  4. Romatoid artrit:
    Romatoid artrit (RA); vücudun eklemlerini ağrılı inflamasyon (iltihap) ataklarıyla etkileyen, ilerleyici ve bağışıklık sisteminin eklem zarını (sinovyum) ​​hedef alan otoimmün bir hastalıktır. RA ayrıca iltihaplanmaya, kan damarlarında ve organlarda hasara neden olabilir.

Belde sinir sıkışması belirtileri nelerdir?

Belde sinir sıkışması belirtileri genellikle ağrı ve sızı gibi şikayetleri içerir. Ağrının şiddeti değişebilir; hafif olabilir veya bıçak saplanır gibi bir ağrı yaşayabilirsiniz. Ağrı bazen kaybolsa da tekrar ortaya çıkabilir.

Belde sinir sıkışmasıyla ilgili diğer belirtiler şunları içerir:

  • Güçsüz hissetmek
  • Kas spazmları
  • Refleks kaybı

Belde sinir sıkışmasıyla ilgili siyatik belirtileri

Siyatik, beliniz ve ayaklarınız arasında uzanan siyatik sinir sorunlarıyla ilgili semptomları tanımlar. Siyatik sinir yaralandığında veya sıkıştığında siyatik sinir ağrısı yaşayabilirsiniz.

Siyatik, aşağıdaki alanlarda oluşabilen keskin ağrı, karıncalanma, uyuşma ve halsizliğe neden olur:

  • Alt sırt
  • Kalçalar
  • Bacaklar
  • Ayaklar ve ayak bilekleri

Siyatik belirtileri, hapşırma gibi ani hareketler yaptığınızda kötüleşme eğilimindedir. Ağrı, yürüme gibi günlük hareketlere müdahale edecek kadar şiddetli olabilir. Ek olarak, beliniz ve ayak bilekleriniz arasında iğne batma hissi de yaşayabilirsiniz.

Genel bir kural olarak, sadece bel ağrınız varsa muhtemelen siyatik sinirinizde herhangi bir sorun yoktur.

Belde sinir sıkışması için ne zaman doktora görünmeli?

Herhangi bir kronik bel ağrısı, özellikle semptomlarınız günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa, bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Doktorunuz sinir sıkışmasını ve altta yatan nedeni doğru bir şekilde tanımlayarak sizi yardımcı olabilecek tedavilere yönlendirebilir.

Halihazırda belinizdeki sinir sıkışması için tedavi görüyorsanız ve belirtileriniz 4 ila 6 hafta içinde iyileşmiyorsa veya kötüleşiyorsa, tekrardan doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.

Belde sinir sıkışması nasıl teşhis edilir?

Teşhis için doktorunuz öncelikle şikâyetlerinizi soracaktır. Ağrınızın ne kadar süredir olduğunu, bunun yaşam kalitenizi etkileyip etkilemediğini ve yakın zamanda bir yaralanma geçirip geçirmediğinizi doktorunuza bildirmeniz önemlidir.

Daha sonra ise doktorunuz, aşağıdaki olası durumları inceleyerek belinizdeki sorunları arayacaktır:

  • Hareket aralığı kontrolü
  • Denge sorunları
  • Bacak reflekslerinde değişiklik
  • Kaslarda zayıflık
  • Alt ekstremitelerde duyu değişikliği

Doktorunuz bazen belde sinir sıkışmasını sadece fiziksel muayene yoluyla tespit edemeyebilir. Bundan ötürü doktorunuz bazen aşağıdaki gibi prosedürlere ihtiyaç duyabilir:

  1. Röntgen:
    Omurunuzdaki kemiklerin incelenmesini sağlar.
  2. Manyetik rezonans görüntüleme (MR):
    Omurunuzdaki diskler, omuriliğiniz ve belinizdeki sinirler dahil olmak üzere yumuşak dokularınızı gösterir.
  3. Bilgisayarlı tomografi:
    Belinizin çok ayrıntılı bir resmini gösterir, kemik yapılarını ve kasları değerlendirmek için kullanılabilir.

Belde sinir sıkışması nasıl tedavi edilir?

Belde sinir sıkışması net olarak teşhis edildiğinde, doktorunuz aşağıdakiler gibi hangi tedavilere ihtiyacınız olduğunu belirlemeye çalışacaktır.

  • Ağrı kesiciler
  • Fizyoterapi (fizik tedavi)
  • Yaşam tarzı düzenlemeleri

Doktorunuz bazı durumlarda sıkışan sinire enjeksiyonlar uygulayabilir veya daha ciddi durumlara ameliyatı gerekli görebilir.

Temel tedaviler

Doktorunuz muhtemelen öncelikle basit, temel tedavilerle başlayacaktır. Temel tedavilerde ameliyat yoktur ve nasıl bir yaklaşım sergileneceği doktorunuza bağlıdır. Bu durumda doktorunuz, şikâyetinizin geçme olasılığı olduğu için birkaç hafta daha beklemenizi tavsiye edebilir.

İlaç tedavisi

Bu durumda doktorunuz genellikle ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar reçete edecektir. Bu tür ilaçlar şikâyetinizi azaltabilir ve bir iltihap varsa bunu durdurabilir. Bu ilaçlar işe yaramazda doktorunuzun daha güçlü ilaçlar reçete etmesi gerekebilir.

Fizik tedavi

Belde sinir sıkışması tedavisi için doktorunuz fizik tedavi de önerebilir. Fizik tedavi aldığınız fizyoterapistiniz şikâyetinizin önüne geçmek için çeşitli egzersizler ve esneme hareketleri yapmanızı isteyecektir. Fizyoterapistiniz size evde yapabileceğiniz egzersizler de öğretebilir.

Ev tedavileri

Doktorunuz, belde sinir sıkışması belirtilerine yardımcı olmak için yaşam tarzı değişiklikleri yapmanızı önerebilir.

Aşağıdaki tedavilerden bazıları ağrı yönetim planınızda yardımcı olabilir.

  1. Aktivite değişikliği:
    Belirli oturma pozisyonlarının veya aktivitelerin sıkışan sinirinizi daha da kötüleştirdiğini görebilirsiniz. Doktorunuz semptomları hafifletmek için bir süre bu aktivitelerden kaçınmanızı önerebilir.
  2. Buz ve ısı:
    Günde birkaç kez 20 dakika buz veya ısı uygulamak ağrıyı ve kas spazmlarını azaltabilir. Bununla birlikte, yakın zamanda bir bel yaralanması yaşadıysanız, 48 saat boyunca ısı uygulamaktan kaçınmanız gerekir.
  3. Egzersiz yapmak:
    Düzenli egzersiz yapmak, sinir ağrısının başlamasını önlemeye veya semptomların önüne geçmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, güç ve esneklik oluşturmaya yardımcı olan hafif egzersiz biçimleri olarak yoga veya tai chi deneyebilirsiniz.
  4. Uyku pozisyonu değişiklikleri:
    Uyku pozisyonunuz sinir ağrınızın semptomlarını şiddetlendirebilir. Ağrınız için en iyi uyku pozisyonunu doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Diğer tedaviler

Belde sinir sıkışması belirtileri için temel tedaviler rahatlama sağlamadığında, doktorunuz tedavi için aşağıdakiler gibi daha agresif stratejiler önerebilir.

  1. Enjekte edilebilir ilaçlar:
    Belirtileriniz devam ederse doktorunuz enjekte edilebilir steroid önerebilir. Doktorunuzun muayenehanesinde veya bir röntgen bölümünde floroskopi altında epidural steroid enjeksiyonu yaparak şiddetli ağrıyı tedavi edebilirsiniz. Bu, etkilenen bölgedeki şişliği ve diğer semptomları hafifletebilir.
  2. Ameliyat tedavisi:
    Belinizdeki sıkışmış bir siniri tedavi etmek için son çare ameliyat olmaktır. Birçok cerrahi yöntem vardır ve doktorunuz şikayetinizin nedenini hedef alacak bir prosedür önerecektir.

Belde sinir sıkışması: Video

Sonuç olarak

Belde sinir sıkışması belirtileri yaşıyorsanız hemen endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü bu tür sorunların birçoğu kısa süre içerisinde geçecektir. Ancak şikayetleriniz geçmiyor, kötüleşiyor veya herhangi bir nedenden ötürü sizi endişelendiriyorsa, doktora görünmeniz gerekir. Doktorunuz hafif tedavilerle başlayacaktır. Eğer hafif tedavilere rağmen şikâyetiniz devam ediyorsa, doktorunuzun daha ciddi tedaviler belirlemesi gerekecektir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
1- Lumbar Radiculopathy2- Herniated Disk in the Lower Back3- Kanal Darlığı (Spinal Stenoz)4- Osteofit nedir?5- Omurga Hastalıkları (Spondilolizis ve Spondilolistezis)6- Low Back Pain

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu