Beyin Cerrahi Hangi Hastalıklara Bakar?
Beyin cerrahları, beyin, omurga ve sinir sistemi rahatsızlıklarının cerrahi olmayan ve cerrahi yöntemlerle bakım ve tedavisinde uzmanlaşmış doktorlardır. Birçok kişi beyin cerrahlarının yalnızca beyin rahatsızlıklarıyla ilgilendiğini varsaysa da gerçekte kafatası, beyin, omurga, omurilik, sinirler ve kan damarlarını etkileyen çok çeşitli koşullarda kapsamlı eğitim ve uzmanlığa sahiptirler.
Beyin cerrahi hangi hastalıklara bakar?
Aşağıdakiler, beyin cerrahlarının teşhis ve tedavi ettiği tüm durumların tam listesi değildir. Ancak bir beyin cerrahının bakımına giren yaygın bozukluklar hakkında daha fazla bilgi edinmek için iyi bir başlangıç noktasıdır.
1- Omurga bozuklukları
Omurga, birbiri üzerine yığılmış ve diskler tarafından desteklenen 26 kemik (omur adı verilen) içerir. Faset eklemler bitişik omurları birbirine bağlar. Omurga, omurgadan çıkan ve vücudun geri kalanına mesajlar taşıyan omuriliği ve sinirleri korumaktan ve desteklemekten sorumludur. Omurganın herhangi bir yerindeki yaralanma veya hastalık ağrıya, hareket kaybına ve sinir hasarına neden olabilir.
Omurgada gelişebilecek birden fazla yaralanma ve rahatsızlık vardır. Yaşa bağlı dejenerasyon, travmatik kazalar (düşmeler, araba kazaları, spor yaralanmaları), aşırı kullanım/tekrarlayan kullanım hareketleri, obezite, yanlış duruş, enfeksiyonlar ve doğuştan gelen kusurların tümü, omurga bozukluklarına katkıda bulunabilir veya neden olabilir.
Beyin cerrahları, aşağıdaki gibi karmaşık omurga deformiteleri de dahil olmak üzere çok çeşitli omurga bozukluklarını tedavi eder:
- Omurilik kireçlenmesi
- Şişmiş veya fıtıklaşmış diskler
- Spinal stenoz
- Disklerde kireçlenmeler/bozulmalar
- Omurga bozuklukları
- Kemik kırılmaları
- Kemik erimesi
- Omurga kanseri
- Doğuştan gelen kusurlar
2- Periferik sinir yaralanmaları
Periferik sinir sistemi, merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) ile vücudun geri kalanı arasındaki mesajları ve duyumları taşır. Periferik sinirler omurilikten ayrılır ve ellere, ayaklara, kollara, bacaklara, gövdeye, yüze ve iç organlara bilgi taşır.
Periferik sinir sistemi hasar gördüğünde veya yaralandığında, anormal sinyal verme veya sinyallerin bozulması, etkilenen bölgede ağrı, güçsüzlük, uyuşukluk, karıncalanma, duyuların değişmesi ve motor becerilerin kaybolmasına neden olabilir.
Travmatik kazalar (düşmeler, kırıklar, araba kazaları, spor kazaları), aşırı veya tekrarlayan kullanım ve sistemik hastalıklar, sinir hasarının yaygın nedenleridir.
Beyin cerrahları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere periferik sinir yaralanmalarını tedavi etmek için eğitilmiştir:
- Karpal tünel sendromu
- Ulnar sinir sıkışması
- Peroneal sinir sıkışması
- Tarsal tünel sendromu
- Brakiyal pleksus yaralanmaları
- Siyatik sinir yaralanmaları
3- Nörovasküler bozukluklar
Nörovasküler bozukluklar, beyin ve omurilikteki kan akışını etkileyen durumlardır. Kan akışı, daralmış veya sertleşmiş kan damarları, tıkanıklıklar veya kanama (yırtılan bir damardaki kanama) nedeniyle bozulabilir. Bazı nörovasküler bozukluklar yavaş gelişirken, bazıları ani, şiddetli ve ciddi semptomlara neden olur.
Bir nörovasküler bozukluğun yaygın semptomları yürüme güçlüğü, koordinasyon ve denge kaybı, baş dönmesi, kafa karışıklığı, zihinsel durumda değişiklik, tek taraflı uyuşma, güçsüzlük veya felç, konuşma güçlüğü, görme ve işitme sorunları, şiddetli baş ağrıları, nöbetler, mide bulantısı ve kusmadır.
Beyin cerrahları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere kritik nörovasküler durumları değerlendirir, teşhis eder ve tedavi eder:
- Karotis arter darlığı
- Beyin anevrizmaları
- Geçici iskemik ataklar
- Beyin hematomları
- Beyin kanamaları
4- Tümörler
Beyin cerrahları kafatası, beyin, omurga, omurilik ve nörovasküler sistemdeki tümörlerin cerrahi olarak çıkarılmasında uzmandır.
5- Travmatik yaralar
Travmatik kafa, beyin ve omurga yaralanmaları araba kazaları, düşmeler, spor kazaları ve doğal afetlerden kaynaklanabilir.
Beyin cerrahları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi travmatik yaralanmayı tedavi etmek için karmaşık cerrahi prosedürleri gerçekleştirme uzmanlığına sahiptir:
- Beyin sarsıntısı
- Travmatik beyin yaralanmaları
- Omurilik yaralanmaları
- Omurga kırıkları
- Kafatası kırıkları
- Beyin kanamaları
- Beyin hematomları
Özet olarak
Bir beyin cerrahı, omurga bozuklukları, periferik sinir yaralanmaları, nörovasküler bozuklukları, tümörleri ve kafaya alınan darbe gibi travmatik durumları tedavi edilebilir.