Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısına İyi Gelen 14 Etkili Çözüm
“Boğaz ağrısına ne iyi gelir?” sorusunu hepimiz araştırmışızdır, çünkü boğaz ağrısı hepimizin başına gelen can sıkıcı bir şeydir. Özellikle kış aylarında, soğuk algınlığı ve grip gibi virüs kaynaklı hastalıklardan kaynaklanan boğaz ağrıları, bazen bakteri kaynaklı enfeksiyonlardan da kaynaklanabiliyor. Boğaz ağrısının nedeni ne olursa olsun, alabileceğiniz bazı önlemlerle boğaz ağrısını kısa sürede geçirebilirsiniz.
Boğaz ağrısına iyi gelen şeylerden bazıları şunları içerir:
1- Tuzlu su gargarası
Tuzlu su gargarası, boğaz ağrısı için günlük rutininize kolayca ekleyebileceğiniz etkili bir ev ilacıdır. Tuz ve su oranı kişiden kişiye değişse de bir su bardağı ılık suya yarım çay kaşığı tuz koymanız yeterli olacaktır. Daha sonra ise boğaz ağrısına iyi gelmesi için bununla gargara yapabilirsiniz. Tuzlu su, iltihaplı boğazdan balgamı ve mikropları temizleyebilir ve şişmeyi azaltabilir.
2- Kabartma tozu gargarası
Kabartma tozu ile yapılan gargara solüsyonu, geleneksel tuzlu su solüsyonuna benzer bir alternatiftir. Bir bardak ılık suya çeyrek çay kaşık kabartma tozu ekleyebilirsiniz ve bu solüsyonu gargara yoluyla ağız ve boğazı temizlemek için kullanabilirsiniz. Bu şekilde boğaz ağrınızı yatıştırabilir ve boğazınızdaki olası balgamı temizleyebilirsiniz. Bu işlemi günde birkaç defa tekrarlayabilirsiniz.
3- Limon suyu ve elma sirkesi gargarası
Bakterileri azaltmak ve boğazı yatıştırmak için eşit miktarda limon suyu ve ılık su karışımıyla gargara yapmak da oldukça etkili bir yöntemdir. Limon suyunuz yoksa, hafif bir doğal gargara solüsyonu yapmak için bir bardak ısıtılmış suya bir veya iki yemek kaşığı elma sirkesi de ekleyebilirsiniz.
İlgili yazı: Elma sirkesinin faydaları nelerdir?
4- Oksijenli su gargarası
Hidrojen peroksit olarak da bilinen oksijenli su, boğazda ve ağızda boğaz ağrısına neden olabilecek bakterileri öldürebilir. Suyun miktarının yüzde üçü kadar suya eklenen oksijenli su ile gargara yapmak, boğaz ağrısını hafifletebilir. Ancak bu karışımla 90 saniyeden fazla gargara yapmamanız önerilir. Ayrıca, bu karışımı yutmamaya da dikkat etmelisiniz.
5- Antibakteriyel gargara
Ağızda bulunan ve boğaz ağrısına neden olabilecek bakterileri öldürmek ve azaltmak için eczanenden reçetesiz alabileceğiniz antibakteriyel solüsyonlarla da gargara yapabilirsiniz. Antibakteriyel gargara, virüslerin neden olduğu boğaz ağrılarında daha az etkili olsa da bakterilerin neden olduğu boğaz ağrısını hızlı bir şekilde rahatlatabilir.
6- Meyan kökü gargarası
Meyan kökü ve ılık suyla yapılan bir karışım, boğaz ağrısı ve boğazdaki tıkanıklığı gidermek için başka bir etkili gargara çözümüdür. Meyan kökü ağrı giderici özelliklere sahiptir ve solunum yolu hastalıklarıyla ilişkili virüslerle savaşmak için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ancak, hamile veya emziren kişiler meyan kökü kullanmamalıdır.
7- Bal
Genellikle boğaz ağrılarını yatıştırmasıyla bilinen balın kıvamı, rahatlama için boğazı nazikçe kaplayabilir. Bal aynı zamanda bir antibakteriyeldir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir. İşlenmemiş saf bal, vücuttaki antioksidanları artırır ve boğaz ağrısına neden olan enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Bala eşit miktarda limon suyu veya elma sirkesi eklemek sağlık yararlarını daha da artırabilir.
8- Zencefil
Doğal bir antihistamin ve dekonjestan olan zencefil, boğazdaki ağrıyı ve tıkanıklığı azaltmada da oldukça etkilidir. Zencefilli gazoz, özellikle içinde gerçek zencefil olanlar, solunum koşullarıyla ilişkili aşırı balgamı ve mikrobu parçalayabilir. Bir antiviral ve antibakteriyel olarak zencefil, iyileştirici etkileri için gün boyunca aralıklı olarak içilebilir.
İlgili yazı: Zencefilin faydaları nelerdir?
9- Papatya
Papatya çayı, insanı rahatlatan ve bunun haricinde de birçok faydası olan bir içecektir. Bu çay, doğal olarak boğazdaki gergin kasları gevşetebilir ve aynı zamanda boğaz ağrısını iyileştirmeyi teşvik etmek için vücudu gevşetebilir. Papatya çayında bulunan antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Papatya çayının etkileyici özellikleri, özellikle boğazdaki ve mukus zarlarındaki mikrobun temizlenmesine yardımcı olur.
10- Çemen otu
Çemen otu çayı boğaz ağrısını iyileştirmek için başka bir seçenektir. Çemen otunun, magnezyum, demir ve B-6 vitamini gibi bağışıklık sistemini güçlendirici içeriği vardır. Bu tatlı ve ceviz aromalı çay, mantar önleyici ve iltihap önleyici özelliklere sahip doğal bir ağrı kesicidir. Çemen otundan yapılan çay, boğaz tahrişine neden olan bakterileri de öldürebilir.
11- Nane
Boğaz ağrısına yardımcı olabilecek listedeki bir diğer çay da nane çayıdır. Nane virüs ve bakteri önleyicidir. Bu bitkisel ilaç ayrıca yaprağındaki mentol nedeniyle serinletici bir etkiye de sahiptir. Nane bir dekonjestan görevi görür ve mukoza zarlarını ve mikropları temizleyebilir. Ayrıca, nane esansiyel yağı da iyileşmeyi desteklemek için boğaz spreyi veya gargara olarak da kullanılabilir.
12- Yumuşak gıdalar
Sert yiyeceklerden kaçınmak boğaz tahrişini azaltabilir. Sert ve kuru krakerler, cips, kızarmış ekmek ve patlamış mısır, boğazınız iyileşene kadar geçici olarak tüketilmemelidir. Boğaz ağrısı olanlar için makarna, peynir, yulaf ezmesi, yoğurt ve patates püresi gibi daha yumuşak yiyeceklerin yutulması daha iyidir. Elma püresi ve meyve püresi de boğaz iyileşirken vücudu yenilemenin harika bir yoludur.
13- Bol su içmek
Susuz kalmamak ve iyi beslenmek, özellikle hastayken çok önemlidir. Elma suyu ve üzüm suyu C vitamini bakımından yüksektir ve sindirimi kolaydır, bu yüzden boğazdaki ağrı için kullanılabilirler. Asit içeriği boğaz dokusunu tahriş edebileceğinden portakal suyu ve limonata gibi narenciye içeceklerinden kaçınmalısınız.
14- Soluduğunuz havayı nemlendirmek
Havaya nem eklemek için evinizde bir buharlaştırıcı veya nemlendirici kullanabilirsiniz. Nemlendirilmiş hava tahriş olmuş bir boğaz için yatıştırıcı olabilir. Uyurken nefes almanıza yardımcı olması için, başınızı yüksekte tutabilir ve yatak odasında bir nemlendirici kullanabilirsiniz. Ayrıca, nane veya okaliptüs gibi uçucu yağlar, nefes almayı kolaylaştırmak ve sağlığı teşvik etmek buharlaştırıcılara eklenebilir.