Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir? 7 Şahane Çözüm

Boğaz yanması veya ağrısı genellikle soğuk algınlığı veya grip olduğunuzun ilk işaretidir. Boğaz ağrısı veya yanması genellikle, boğazın arkasında ve farinks olarak bilinen çevresindeki bölgede bir iltihaplanmayla ilgilidir. Bu iltihaplanma, yanma, kaşınma, ağrı, şişme ve rahatsızlık gibi yaygın boğaz semptomlarına yol açar. Böyle semptomları ilk fark ettiğinizde aşağıdakileri uygulamak, genellikle şikâyetinizi azaltacaktır.

1- Bal

Bal, çok eski zamanlardan beri bilinen etkili bir ev ilacıdır. Bal sadece boğaz yanmasına iyi gelmekle kalmaz; bal aynı zamanda öksürük gibi soğuk algınlığı ve grip semptomlarına da iyi gelir. Çünkü bal, virüs ve mikrop önleyicidir ve ayrıca antioksidan özelliklere sahiptir. Ancak 1 yaşından küçük çocuklara bal verilmemesi gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü balda bulunan bazı besinler 1 yaş altındaki çocuklara iyi gelmeyebilir.

2- Tuzlu su gargarası

Bu, birçoğumuzun uyguladığı bir şeydir ve boğaz yanması yaşadığımızda aklımıza gelen ilk şey olabilir. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak iltihabı azaltır, boğaz yanmasına iyi gelir, iyileşmeyi destekler ve ağızda bakteri üremesini engeller. Tuzlu su ayrıca mukusun incelmesine yardımcı olur ve öksürük ve boğaz ağrısı için birçok katkı sağlar. Boğaz yanmasını veya ağrısını gidermek için günde iki kez tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz.

3- Kabartma tozuyla gargara

Kabartma tozuyla gargara yapmak, ağızdaki asitleri nötralize eden (yani etkisiz hale getiren alkali bir etkiye sahiptir. Kabartma tozuyla gargara yapmak, enfeksiyonu önlemeye, iltihaba karşı korunmaya ve ağzı ve boğazı kayganlaştırmaya yardımcı olabilir. Kabartma tozuyla günde bir defa tercihen aç karnına gargara yapmak, boğaz yanmasını da azaltacaktır. Gargara yaparken yutmamaya özen göstermelisiniz.

4- Ortamı nemlendirmek

Kuru hava solumak, boğazınızın üzerinde zımpara kâğıdı etkisi yaparak daha fazla ağrıya neden olabilir. Bu yüzden oda nemlendiricisi kullanmak burnunuzu ve boğazınızı nemlendirerek daha rahat nefes almanızı sağlar. Ayrıca, nemlendirme suyuna birkaç damla aromatik uçucu yağ ekleyerek ekstra fayda almanızı sağlayabilirsiniz. Ortam nemlendiricisini uyurken de açık tutmaya özen göstermeyi ihmal etmemenizde fayda vardır.

5- Bitki çayları içmek

Bitki çayları içmek de boğaz yanması semptomlarına iyi gelen etkili bir çaredir. Örneğin, zerdeçal çayı, içerdiği besinlerden dolayı sadece boğaz yanmasını azaltmakla kalmaz, çeşitli kanser türlerini ve beyin hastalıklarını önleme yeteneğine sahiptir. Boğaz sorununa iyi gelen bir diğer çay da hepimizin bildiği üzere nane limon çayıdır. Nane limon çayına bal ekleyerek ekstra lezzet ve ekstra fayda sağlayabilirsiniz.

6- Reçetesiz alınabilen ilaçlar

Eczacınıza veya doktorunuza danışarak, asetaminofen, ibuprofen veya naproksen içerenler gibi çeşitli ilaçlar kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar hafif ilaçlardır ve genellikle ağrı ve yanmayla ilişkili semptomları azaltırlar. Ancak bu ilaçları eczacınızdan isterken, kullandığınız diğer ilaçları da söylemeli ve bunların sizin için iyi olup olmadığını öğrenmelisiniz.

7- Bitkisel takviyeler

Meyan kökü ve kaygan karaağaç, boğaz yanması ve ağrısıyla ilişkili rahatsızlığı gidermeye de yardımcı olabilecek, çok güçlü iki bitkisel takviyedir. Bu iki mucizevi bitkiyi pastil formunda ve çay formunda rahatlıkla tüketilebilirsiniz. Ancak, aldığınız ürünlerin etiketini okumalı organik olduklarına özen göstermelisiniz. Çünkü bazı takviyelerde ekstra katkılar olabilir.

Boğaz yanması için ne zaman doktora görünmeli?

Aşağıdaki durumlarda doktorunuza görünmelisiniz:

  • Şiddetli ve uzun süredir geçmeyen boğaz yanması yaşıyorsanız
  • Yutma veya nefes alma zorluğu yaşıyorsanız
  • Öksürük varsa veya öksürüğünüzde kan varsa
  • Boynunuzda şişmiş bölgeler varsa (boyunda lenf bezi şişmesi)
  • Boğazınızda beyazlıklar veya kızarıklıklar varsa
  • Yüksek ateşiniz varsa
  • Bir süredir ses kısıklığı yaşıyorsanız

Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Sore Throat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu