Boğazda Balgam Birikmesi Nasıl Geçer? Neden Olur?
Boğazda balgam birikmesi hakkında önemli bilgiler
Mukus; yağlama ve filtrasyon (filtreleme) ile solunum sisteminizi koruyan salgıdır. Ağız, mide ve kalın bağırsağın iç yüzeyini kaplayan ve salgı üreten dokuya mikoza tabakası veya zarı denilmektedir. Mukoza tabakası tarafından üretilen bu salgı, üst solunum yollarından çıktığında, mukus veya balgam olarak adlandırılır.
Her nefes aldığınızda, alerjenler, virüsler, toz ve diğer kalıntılar mukusa yapışır ve daha sonra gerekli filtrasyondan geçerek sisteminizden dışarı atılır. Ancak bazen vücudunuz çok fazla mukus üretebilir ve bu da boğazda balgam birikmesine yol açarak sık sık boğazın temizlenmesini gerektirir.
Boğazınızda aşırı mukus üretimine neyin neden olduğunu ve bu konuda neler yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Boğazda balgam birikmesi neden olur?
Aşırı balgam üretimini tetikleyebilecek bir dizi sağlık durumu vardır, örneğin:
- Asit reflü (halk arasında mide ekşimesi olarak da bilinir)
- Alerji
- Astım
- Soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar
- Kronik bronşit, pnömoni (zatürre), kistik fibroz ve KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) gibi akciğer hastalıkları
Boğazda balgam birikmesi, aşağıdakiler gibi belirli yaşam tarzı ve çevresel faktörlerden de kaynaklanabilir:
- İç ortamın kuru olması
- Düşük su ve diğer sıvı tüketimi
- Kahve, çay ve alkol gibi sıvı kaybına neden olabilecek yüksek sıvı tüketimi
- Bazı ilaçlar
- Sigara içmek
Boğazda balgam birikmesi nasıl geçer?
Aşırı balgam üretimi, düzenli ve rahatsız edici bir durum haline geldiğinde; tam teşhis ve tedavi için doktorunuza görünmelisiniz.
Reçetesiz ve reçeteli ilaçlar
Doktorunuz aşağıdaki gibi ilaçları önerebilir:
- Reçetesiz ilaçlar:
Guaifenesin gibi balgam söktürücüler, balgamı inceltip gevşeterek, boğazınızdan ve burnunuzdan dışarı akmasını sağlayabilir. - Reçeteli ilaçlar:
Hipertonik salin ve dornaz alfa gibi mukolitikler (mukusu çözen ilaçlar), bir nebülizör (sıvı ilaçları buhar haline getirip, solunum yoluyla alınmasını sağlayan araçlar) aracılığıyla soluduğunuz mukus incelticilerdir. Aşırı balgamınız, bakteriyel bir enfeksiyon tarafından tetikleniyorsa, doktorunuz büyük olasılıkla antibiyotik yazacaktır.
Kişisel bakım adımları
Boğazınızdaki balgam birikmesini azaltmaya yardımcı olmak için, aşağıdaki gibi atabileceğiniz bazı kişisel bakım adımlar da vardır:
- Ilık tuzlu su ile gargara yapın. Bu yöntem, boğazınızın arkasındaki balgamın temizlenmesine yardımcı olabilir ve mikropları öldürmeye yardımcı olabilir.
- Havayı nemlendirin. Bulunduğunuz ortamdaki nem, balgamınızın yumuşamasına yardımcı olabilir.
- Bol su için. Yeterince sıvı tüketmek özellikle su içmek, tıkanıklığın giderilmesine ve mukus akışının sağlanmasına yardımcı olabilir. Sıcak sıvılar etkili olabilir ancak kafeinli içeceklerden kaçının.
- Yarı dikey pozisyonda uyumaya çalışın. Düz yatmak, balgamın boğazınızın arkasında toplandığını hissettirebilir. Dolayısıyla size rahatsızlık vererek, uyku kalitenizi düşürebilir.
- Burun tıkanıklıklarını gidermeye çalışan dekonjestan gibi ilaçlardan kaçının. Dekonjestanlar salgıları kurutsa da balgamın azalmasını zorlaştırabilirler.
- Tahriş edici maddelerden, kokulardan, kimyasallardan ve kirli havadan kaçının. Bunlar, vücuda daha fazla mukus üretmesi için sinyal göndererek, mukoza tabakasını tahriş edebilir.
- Sigara içiyorsanız, bırakmayı deneyin. Sigarayı bırakmak, özellikle astım veya KOAH gibi kronik akciğer hastalığında faydalı bir seçimdir.
Boğazda balgam birikmesi için ne zaman doktora görünmeli?
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz en kısa sürede doktorunuzla görüşün:
- Boğazınızda 4 haftadan beri balgam varsa
- Balgamın kıvamı gittikçe koyulaşıyorsa
- Balgamınızın hacmi artıyor veya rengi değişiyorsa
- Ateşiniz varsa
- Göğüs ağrınız varsa
- Nefes darlığı yaşıyorsanız
- Kan tükürüyorsanız
- Nefes alıp verirken hırıltı yaşıyorsanız
Sonuç olarak
Vücudunuz her zaman belli miktarlarda balgam üretebilir. Boğazda balgam birikmesi, genellikle seyrini sürdürmesine izin verilmesi gereken küçük bir rahatsızlığın sonucudur.
Ancak bazen aşırı balgam daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Aşağıdaki durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza görünün:
- Aşırı balgam üretimi uzun süredir varsa ve tekrarlanıyorsa
- Ürettiğiniz balgam miktarı önemli ölçüde giderek artıyorsa
- Aşırı balgama diğer ilgili semptomlar eşlik ediyorsa