Boğazın Sağ Tarafında Ağrı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Boğazın sağ tarafındaki ağrı hakkında
Boğaz ağrıları, özellikle aile hekimlerinin sıklıkla karşılaştığı yaygın bir sorundur. Boğazın sağ tarafında ağrı da dahil olmak üzere boğaz ağrılarına çoğu zaman alerji, soğuk algınlığı veya grip neden olur. Boğaz ağrısı rahatsız edici olsa da genellikle ciddi değildir. Ancak özellikle tek taraflı boğaz ağrısı yaşanıyorsa, bu, ciddiye alınması gereken bir durumun belirtisi olabilir.
Boğazın sağ tarafında ağrı neden olur?
1. Lenf bezi şişmesi
Vücudumuzdaki lenf bezleri, virüsler ve bakterilere karşı filtre görevi görerek bizi koruma görevine sahiptir. Lenf bezleri genellikle bizi korumaya çalışırken şişebilir ve ağrıyabilir. Tek taraflı boğaz ağrısı boğaz bölgesindeki lenf bezlerinin şişmesi ile ilgili olabilir, çünkü boğazımızın her iki yanında da lenf bezi bulunur.
Boğazınızın sağ tarafındaki lenf bezi şişmişse, boğazın sağ tarafında ağrı hissetmeniz mümkündür. Lenf bezi şişmesini tetikleyen şeyler genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyonlardır.
2. Geniz akıntısı
Soğuk algınlığı ve grip gibi birçok yaygın viral (virüs kaynaklı) hastalık geniz akıntısından dolayı tek taraflı boğaz ağrısına neden olabilir. Geniz akıntısı, boğaz tıkandığında, boğazdaki mukus ve sıvı boğazın arkasına doğru aktığı durumdur.
Mukusun ve sıvının sürekli geri olarak akması, boğazda ağrı ve kaşınma hissine neden olabilir. Eğer bu durumda boğazın sağ tarafı tahriş olmuşsa, boğazın sağ tarafında ağrı hissedebilirsiniz. Geniz akıntısı genellikle dinlenerek birkaç gün içinde kendiliğinden geçecektir.
3. Bademcik iltihabı (tonsilit)
Tonsilit, bademcik iltihabını tanımlar. Boğazınızın arkasında bulunan bademciklerin iltihabına genellikle virüsler veya bakteriler neden olur. Eğer enfeksiyon boğazınızın sağ tarafında oluşmuşsa, boğazın sağ tarafında ağrı olabilir.
Bademcik iltihabının diğer semptomları arasında yüksek ateş, boğazın sağ tarafında batma hissi, yutma güçlüğü, hırıltılı nefes alıp verme vardır. Bakterilerden kaynaklı bademcik iltihabı genellikle antibiyotiklerle başarılı bir şekilde tedavi edilir.
4. Peritonsiller apse
Apse, herhangi bir doku içinde bulunan, içi irin dolu bir yumrudur ve apseler genellikle enfeksiyondan kaynaklanır. Bademcik iltihabı şiddetli hâle geldiğinde veya tedavi edilmediğinde, peritonsiller apse oluşur ve bu apse tek taraflı boğaz ağrısına neden olabilir.
Peritonsiller apse ayrıca yüksek ateşe, boyunda lenf bezi şişmesine ve yutma güçlüğüne neden olabilir. Apseniz varsa, vakit kaybetmeden doktora gitmeli ve size uygun tedaviyi almalısınız. Doktorunuz muhtemelen size uygun antibiyotikler reçete edecektir.
5. Boğaz yaralanmaları
Boğaz yaralanmaları da boğazın sağ tarafında ağrı olmasının bir diğer olası nedenidir. Boğazdaki bir yaralanma genellikle sıcak yiyecek/içecekler veya cips ve kraker gibi sert yiyeceklerden kaynaklanabilir. Boğazdaki bir yaralanma bazen o kadar şiddetli olabilir ki, nefes almanızı bile zorlaştırabilir.
Bu yüzden, eğer şiddetli boğaz yaralanmasından şüpheleniyorsanız, doktorunuza görünmeniz gerekir. Hafif boğaz yaralanmaları için ise ılık tuzlu su ile gargara yapmak semptomlarınızı rahatlatacaktır.
6. Asit reflü
Asit reflü, mide asidi de dahil olmak üzere midede bulunan içeriğin yemek borusuna ve boğaza geri dönmesi durumudur. Asit reflünüz varsa, hissettiğiniz rahatsızlık geceleri ve uzanırken daha da kötü olabilir. Evet, mide asidi tek taraflı boğaz ağrısı yaşamanıza da neden olabilir.
Asit reflünün diğer semptomları göğüste yanma hissi, boğazda yumru hissi, ses kısıklığı, kuru öksürük ve ağızda yanma hissidir. Ancak en asit reflünün en belirgin semptomu, mide ekşimesi veya mide ekşimesidir. Asit reflünün doktorunuz tarafından tedavi edilmesi gerekir, aksi takdirde yemek borusuna zarar verebilir.
7. El, ayak ve ağız hastalığı
El, ayak ve ağız hastalığı virüs kaynaklı bir hastalıktır ve adından da anlaşılacağı üzere el, ayak ve ağzı etkiler. Bu hastalık ağzın arkasında, boğazda yaraya neden olabilir ve boğazın bir tarafı bu durumdan daha çok etkilenebilir.
Bu hastalık genellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Ancak ender de olsa daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de görülebilir. El, ayak ve ağız hastalığı için önerilen tedavi genellikle dinlenme, yeterli sıvı alımı ve bazen de ağrı kesici ilaçlardır. Ancak yine de uygun tedavi için doktora görünmek gerekir.
8. Ses teli lezyonu
Sesi yanlış bir şekilde veya aşırı kullanmak, ses tellerinde lezyonlara ve yaralara neden olabilir. Eğer boğazın sağ tarafında ağrı varsa, o bölgede ses teli lezyonu olabilir. Ses teli lezyonunuz varsa muhtemelen sesinizin kırıldığını fark edersiniz.
Bu tip lezyonlar doktorunuz tarafından tedavi edilebilir durumlardır. Sesi dinlendirmek ve ses terapisi almak tipik olarak lezyonları iyileştirmek için kullanılır. Bazı durumlarda ses teli lezyonları ameliyat da gerektirebilir.
9. Tümörler
Boğaz ağrısının en az görülen nedenleri arasında tümörler vardır. Ancak nadir de olsa tümörler de boğazın sağ tarafında ağrı yapabilir. Boğazı etkileyen tümörler iyi huylu veya kötü huylu olabilirler. Boğazdaki bir tümör genellikle gırtlak dediğimiz bölgede olur.
Tümörün belirtileri boğazda görülen yaygın enfeksiyonlarla neredeyse aynıdır, bu yüzden bir tümörü ayırt etmek zor olabilir. Bu yüzden boğazınızda bir yumru hissi, solunum zorlukları ve kilo kaybı yaşıyorsanız, doktorunuza görünmelisiniz.
Boğazın sağ tarafında hissedilen ağrı nasıl geçer?
Boğaz ağrısının geçirilmesi için öncelikle ağrının nedenine yönelik tedavi uygulanmalıdır. Eğer ağrı enfeksiyona bağlı ise, doktorunuz uygun antibiyotik veya antiviral ilaçlar önerebilir. Ayrıca, bol sıvı tüketmek ve nemli bir ortamda bulunmak boğazı rahatlatmada yardımcı olabilir.
Evde uygulanabilecek basit yöntemler de boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Sıcak çay gibi ılık içecekler ve boğaz pastilleri ağrıyı azaltabilir ve rahatlama sağlayabilir. Ayrıca, tuzlu su ile gargara yapmak boğazdaki iltihabı temizlemeye ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
Boğazın sağ tarafında ağrı için ne zaman doktora görünmeli?
Tek taraflı boğaz ağrısı yaşıyorsanız, bunun nedeni muhtemelen soğuk algınlığı gibi küçük viral bir enfeksiyondur.
Ancak boğaz ağrısıyla birlikte, aşağıdaki belirtiler de varsa doktorunuza görünmek önemlidir:
- Boğaz ağrısı nedeniyle yemek yemede ve sıvı içmede zorluk
- 7 günden uzun süren şiddetli boğaz ağrısı
- Boyunda şişmiş lenf bezleri
- Boyunda şişlik olması
- Nefes almada zorluk ve boğazın kapanması hissi
- Yutkunurken boğaz ağrısı
- Yüksek ateş
- Boğazın arkasında irin olması
- Ağızdan kan gelmesi veya kan tükürme
- Boğaz ağrısının iyileşmesi ve ardından tekrar kötüleşmesi
- 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı