Ortopedi ve Travmatoloji

Boyunda Kas Gerilmesi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer, Neden Olur?

Boyunda kas gerilmesi nedir?

Boyunda kas gerilmesi, boynunuzdaki bir kasın veya tendonun gerilmesi veya yırtılmasıdır. Boyun kası çekilmesi olarak da bilinen bu durum, kasların veya tendonların nasıl etkilediğine göre hafif ila şiddetli derecede rahatsızlık yapabilir. Boyunda kas gerilmesi belirtileri genellikle birkaç gün veya hafta içinde iyileşme eğilimindedir, bu süreçte keskin bir ağrı hissetmeniz de mümkündür.

Bazen, boyunda kas gerilmesi ve boyun burkulması terimi birbirinin yerine kullanılır, ancak ikisi farklı şeylerdir. Bir burkulma bir bağ yaralanmasıdır, gerilme ise bir kas veya tendon yaralanmasıdır. Ancak ikisinde de ortaya çıkan semptomlar ve rahatsızlıklar benzerdir ve her ikisi de genellikle kısa bir süre sonra kendiliğinden iyileşir.

Boyunda kas gerilmesi neden olur?

Boyunda kas gerilmesinin yaygın 4 nedeni aşağıdakileri içerir:

1- Yanlış baş pozisyonu

Başınızı herhangi herhangi bir pozisyonda uzun süre sabit tuttuğunuzda; boyun kasları, boyun tendonları veya boyundaki yumuşak dokular normalden fazla gerilebilir.

Birkaç saat bilgisayar başında kambur durmak, telefonu omuz ve kulak arasında tutmak veya yanlış bir pozisyonda uyumak da boyun kasında gerilmeye neden olabilir.

Günümüzde giderek yaygınlaşan bir sorun, özelliklere akıllı telefonlara uzun süre bakmaktan kaynaklanan boyun rahatsızlıklarıdır.

2- Ağır bir şey kaldırmak

Kasların zorlanacağı çok fazla güç gerektiren herhangi bir şeyi kaldırmak da boyunda kas gerilmesi belirtilerine neden olabilir.

Ağır kaldırmak ayrıca sırt ve kol gibi boyun haricinde de vücudun çeşitli yerlerinde rahatsızlıklara neden olabilir.

Yerden bir şey kaldırırken, dizlerinizi bükerek kaldırmalısınız, belinizi bükerek yerden bir şey kaldırmak tehlikelidir.

3- Yeni bir aktiviteye başlamak

Boyun veya başka bir bölgedeki kasın gerilmesi, yeni başladığınız bir aktiviteyle ilgili olabilir. Çünkü kaslarınız alışık olmadığı yeni bir aktiviteyle karşılaştığında alışana kadar zorlanabilir ve bu durunda boyunda kas gerilmesi ile sonuçlanabilir.

Örneğin, sporcular yeni sezon için antrenman yapmaya başladıklarında, genellikle vücutlarının çeşitli yerlerinde kas gerilmesi yaşarlar.

4- Tekrarlayan hareketler

Sürekli olarak tekrarlayan hareketler yapmak da kasları zorlayarak gerilmeye neden olabilir. Yaptığınız tekrarlayan hareketler güç gerektiren bir şey olmasa bile kaslarınız zorlanarak rahatsızlığa neden olabilir.

Tekrarlayan hareketler yapmanız gereken bir işiniz veya göreviniz varsa, ara sıra dinlenmeniz kas gerilmesinin önüne geçecektir.

Boyunda kas gerilmesi belirtileri nelerdir?

Boyun incinmeleri hafif derecede rahatsız edici bir acıdan şiddetli bir ağrıya kadar değişebilir ve giyinmek veya işe gitmek gibi temel görevlerde bile zorluklara neden olabilir.

Boyunda kas gerilmesinin belirtilerini öğrenmek, yaşadığınız sorunu daha erken tanımlamaya ve işe yarayan tedavileri bulmanıza yardımcı olabilir.

Yaygın görülen belirtiler

Boyun kası gerginliğinin yaygın görülen belirtileri aşağıdakileri içerir:

  1. Boynun bir bölgesinde ağrı:
    Boyun gerilmeleri genellikle boynun arkasında veya çoğunlukla kısmen başın arkası, sırtın üst kısmı ve/veya omuz gibi yakın bir bölgede hissedilir.
  2. Donuk ağrı:
    Donuk, rahatsız edici bir ağrı sürekli devam edebilir ve potansiyel olarak gece uykusunu ve/veya gün boyunca konsantrasyonu etkileyebilir. Bu ağrının kasın derinliklerinde hissedilmesi muhtemeldir.
  3. Bıçak saplanır gibi ağrı:
    Bıçak saplanır gibi bir ağrı bazen boyun kası gerilmesinin daha yoğun semptomlarından biri olabilir.
  4. Hareketle kötüleşen ağrı:
    Dinlenirken hiç ağrı hissetmeyebilirsiniz veya hafif ağrınız olabilir, ancak daha sonra belirli hareketler veya aktivitelerle keskin bir ağrı ortaya çıkabilir.
  5. Kas spazmı:
    Yaralanmadan kaynaklanan iltihaplanma, yaralı kasta ve muhtemelen yakındaki kaslarda ağrılı spazmları tetikleyebilir.

Ciddi belirtiler

Boyunda kas gerilmesi belirtileri, araba kazası gibi ani veya büyük bir darbenin sonucuysa daha ciddi olabilir ve doktor kontrolü ve tıbbi tedavi gerekebilir.
Bu yüzden, aşağıdaki belirtilere sahipseniz, doktorunuza görünmek gerekir.

  • Omza, kola veya ele yayılan ağrı, karıncalanma, uyuşma ve/veya güçsüzlük
  • Baş ağrısı veya baş dönmesi
  • Parlak ışıklara karşı görsel problemler veya hassasiyet
  • Boynu hareket ettirmede zorluk veya hiç hareket ettirememek
  • Parmakları kullanırken zorluk yaşamak
  • Dengesizlik hissi gibi yürüyüş bozuklukları
  • Dışkı veya idrar kontrolünün kaybı

Yukarıda sıraladığımız yaygın ve ciddi belirtiler haricinde başka belirtilerinizin olması da muhtemeldir.

Boyunda kas gerilmesi belirtileri nasıl geçer?

Boyun kaslarının gerilmesi belirtilerinin çoğu kendi kendine iyileşir. Ancak doğru tedaviyi bulmak, yaralanma iyileşirken ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Boyun kasının gerilmesine bağlı boyun ağrısı birkaç günden fazla sürdüğü veya ilk tedavilerin yeterli rahatlama sağlamadığı durumlarda, en iyi sonuç veren tedavilerin kombinasyonunu bulmak için deneme yanılma yapmak gerekebilir.

Boyunda kas gerilmesinin başlangıç tedavisi

Boyundaki kas gerilmesinden kaynaklanan ağrı ilk ortaya çıktığında, aşağıdaki tedavilerden biri veya daha fazlası deneyebilirsiniz:

  1. Aktivite değişikliği:
    Birkaç gün boyunca boynu dinlendirmek ve/veya yorucu faaliyetlerden kaçınmak, kas veya tendonun iyileşmesini ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Aktivite seviyelerini düşürmeden ağrıyı bastırmaya çalışmak, yaralanmayı kötüleştirebilir ve ağrı süresini uzatabilir.
  2. Buz ve/veya ısı tedavisi:
    Ağrının ve gerginliğin azaltılmasına yardımcı olmak için yaralanmadan sonraki ilk 48 saat içinde buz uygulanması önerilir. 48 saat sonra hastanın tercihine göre ısı da uygulanabilir. Isı, kan dolaşımını kolaylaştırmaya ve hasarlı dokulara iyileştirici besinler gitmesine yardımcı olabilir. Cildin zarar görmemesi için cilt ile sıcak/soğuk kaynak arasında bir tabaka oluşturulmalı ve uygulamalar ara dinlenmelerle 10 ila 20 dakika arasında tutulmalıdır.
  3. Reçetesiz ağrı kesiciler:
    Etkin maddesi ibuprofen veya naproksen olanlar gibi antienflamatuar (iltihap önleyici) ilaçlar kullanmak iltihabı azaltır ve bu da ağrıyı azaltabilir. Asetaminofen içerenler gibi ağrı kesiciler de bir seçenek olabilir.

Boyun kası gerilmesinin çoğu hareketle ağrı yapsa bile, genel olarak tam yatak istirahati ve/veya boyun desteği önerilmemektedir, çünkü bu boyun kaslarının zayıflamasına ve daha uzun iyileşme süresine neden olabilir.

Geçmeyen boyun kası gerilmesi tedavisi

Boyun kas gerilmesi birkaç günden uzun sürüyorsa ve aldığınız önlemlere rağmen geçmiyorsa veya kötüleşiyorsa, daha ileri tedavilere ihtiyacınız olabilir.,

Geçmeyen boyunda kas gerilmesinin tedavisi aşağıdakileri içerir:

  1. Fizik tedavi:
    Bir fizik tedavi uzmanı, boyundaki veya daha güçlü ve daha esnek hale gelmesi gereken başka yerlerdeki kasları hedef alan bir fizik tedavi programı tasarlayabilir. Fizik tedavi programı, egzersizlerin ve esneme hareketlerinin nasıl yapılacağına ilişkin talimatlarla başlar. Genellikle bir hafta veya bir ay gibi fizik tedavi merkezinde tedavi gördükten sonra, evde de tedavinizi uygulayacak hâle gelirsiniz.
  2. Manuel manipülasyon:
    Bir ortopedi uzmanı, eklemleri yeniden hizalamak, boynun hareket açıklığını iyileştirmek ve ağrıyı azaltmak amacıyla servikal omurgada (omurganın alt kısmında olduğu gibi) manuel ayarlamalar yapabilir.
  3. Masaj terapisi:
    Masaj, kasları gevşetebilir ve rahatlatabilir, ayrıca hasarlı dokulara kan akışını artırabilir, bu da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Bazı doktorlar, manuel manipülasyon ile birlikte masaj terapisi de sağlayabilir.
  4. Akupunktur:
    Bu alternatif tedavide, akupunktur noktaları olarak adlandırılan ciltteki belirli yerlere, küçük iğneler yerleştirilir. Akupunktur genellikle kronik ağrıyı tedavi etmek için kullanılır. Bu alternatif tedavi bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da bazı insanlar akupunktur tedavilerinden ağrı kesici etki sağladıklarını bildirmektedir.
  5. Reçeteli ilaçlar:
    Nadir olsa da bazen boyunda kas gerilmesi belirtilerini rahatlatmak için reçeteli bir ilaç gerektirebilir. Örneğin, özellikle kötü bir kas spazmından kaynaklanan ağrıyı hafifletmek için kısa süreli olarak bir kas gevşetici reçete edilebilir.

Bu liste, boyun kası gerginliği tedavilerinin tam listesi değildir ve bir doktor tarafından başka tedaviler önerilebilir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
1234

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu