Ortopedi ve Travmatoloji

Boyunda Sinir Sıkışması Neden Olur? 2 Önemli Neden

Boyunda sinir sıkışması belirtileri nelerdir? Sinir sıkışması ne gibi sorunlara yol açabilir? Ne zaman doktora gitmek gerekir? Nasıl tedavi edilebilir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Boyunda sinir sıkışması: Önemli bilgiler

Boyunda sinir sıkışması olarak bilinen servikal radikülopati, boyundaki herhangi bir sinir sıkıştığında veya tahriş olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu, omza ve/veya kola yayılan ağrının yanı sıra kas güçsüzlüğü ve uyuşukluğa neden olabilir.

Boyunda sinir sıkışmasına genellikle artrit gibi, yaşlandıkça omurgada meydana gelen aşınma ve yıpranma değişiklikleri neden olur. Daha genç insanlarda boyunda sinir sıkışması, genellikle fıtıklaşmış bir diskle sonuçlanan ani bir yaralanmadan kaynaklanır. Bazı durumlarda ise semptomların başlamasıyla ilişkili yaralanma gibi travmatik bir neden yoktur.

Boyunda sinir sıkışması: Belirtiler

Çoğu durumda, boyunda sinir sıkışmasından kaynaklanan ağrı boyunda başlar ve hasarlı sinirin ilerlediği bölgede koldan aşağı doğru yayılır. Bu ağrı genellikle yanma hissi olarak veya keskin, bıçak saplanır gibi tanımlanır. Boynu uzatmak, zorlamak veya başı çevirmek gibi belirli boyun hareketleri ağrıyı artırabilir.

Boyunda sinir sıkışmasının diğer belirtileri şunları içerir:

  • Ellerde ve/veya parmaklarda karıncalanma veya iğne batma hissi
  • Omuz, kol ve el kaslarında güçsüzlük
  • Etkilenen bölgelerde his kaybı

NOT:

Bazı hastalar ellerini başlarının üzerine koyduklarında ağrının azaldığını bildirmektedir. Bu hareket, sinir kökü üzerindeki baskıyı geçici olarak hafifletiyor olabilir.

Boyunda sinir sıkışması: Nedenler

Boyunda sinir sıkışması genellikle yaşlandıkça omurgada meydana gelen dejeneratif değişikliklerden veya fıtıklaşmış ya da şişmiş bir diske neden olan yaralanmalardan kaynaklanır.

1- Dejeneratif değişikliklerle ilgili nedenler

Omurgadaki diskler yaşlandıkça boylarını kaybeder ve şişmeye başlar. Ayrıca su içeriğini kaybederler, kurumaya başlarlar ve sertleşirler. Bu sorun, disk alanlarının çökmesine ve disk alanı yüksekliğinin kaybolmasına neden olur.

Diskler yükseklik kaybettikçe, omurlar birbirine yaklaşır. Vücut, çöken diske, onu güçlendirmek için diskin etrafında daha fazla kemik (kemik mahmuzları adı verilen) oluşturarak tepki verir. Bu kemik mahmuzları, omurganın sertleşmesine katkıda bulunur. Ayrıca foramenleri (sinir köklerinin çıktığı spinal kolonun her iki yanındaki küçük açıklıkları) daraltabilir ve sinir kökünü sıkıştırabilirler.

Disklerdeki dejeneratif değişikliklere genellikle artrit veya spondiloz denir. Bu değişiklikler normaldir ve herkeste görülür. Aslında, orta yaşlı ve daha yaşlı insanların neredeyse yarısı, ağrılı semptomlara neden olmayan aşınmış disklere ve sıkışmış sinirlere sahiptir. Neden bazı hastalarda semptom gelişirken bazılarında görülmediği ise bilinmemektedir.

2- Boyun fıtığı

Boyun fıtığı, birçok insanı etkileyebilen can sıkıcı bir durumdur. Boyun fıtığıyla ilgili belirtiler tipik olarak iki koldan birinde hissedilir. Semptomlar, hangi diskin fıtıklaştığına ve hangi sinir kökünün sıkıştığına veya iltihaplandığına bağlı olarak değişebilir.

Ayrıca, kürek kemiğinizin üzerinde veya yakınında ağrı ve başınızı döndürürken veya boynunuzu çevirirken boyun ağrısı hissedebilirsiniz. Nadiren, omurilik etkilenirse ağrı, karıncalanma, uyuşma ve/veya güçsüzlük her iki kola veya vücudun aşağısına doğru yayılabilir.

Yaralanma, yanlış kaldırma, ani hareketler gibi çeşitli nedenler boyun fıtığına neden olabilir ve hatta buna bağlı olarak ilgili boyun bölgesi şişebilir. Özellikle yaşınız biraz ilerlemiş ise, kemikler ve dokular daha hassas hale geldiği için bu durumun yaşanması daha olası hale gelir.

Çünkü yaşlandıkça diskleriniz kurur ve sertleşir, daha sonra fıtığa neden olacak süreç işlemeye başlar. Genetik faktörler, tütün ve tütün ürünleri kullanmak, bazı meslek gruplarındaki işler ve çeşitli eğlence aktiviteleri de boyun fıtığına katkıda bulunabilecek şeyler arasındadır.

Boyunda sinir sıkışması: Teşhis

Doktorunuz, tıbbi geçmişinizi ve genel sağlığınızı öğrendikten sonra size belirtilerinizi soracaktır. Daha sonra boynunuzu, omzunuzu, kollarınızı ve ellerinizi inceleyerek kas zayıflığı, duyu kaybı veya reflekslerinizde herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakacaktır. Doktorunuz ayrıca semptomlarınızı tetikleyen ve/veya hafifleten şeyleri tespit etmek için boyun ve kol hareketleri yapmanızı isteyebilir.

Teşhis için diğer prosedürler

Boyunda sinir sıkışması teşhisi için diğer prosedürler şunları içerir:

  1. Röntgen:
    Bu prosedür kemikler gibi yoğun yapıların görüntülerini sağlar. Bir röntgen, boynunuzdaki kemiklerin hizasını gösterecektir. Ayrıca foramenlerde herhangi bir daralma ve disklerde hasar olup olmadığını da ortaya çıkarabilir.
  2. Bilgisayarlı tomografi taramaları:
    Düz bir röntgenden daha ayrıntılı olan bilgisayarlı tomografi taraması, doktorunuzun servikal omurganızdaki foramen yakınında kemik mahmuzları geliştirip geliştirmediğinizi belirlemesine yardımcı olabilir.
  3. Manyetik rezonans görüntüleme (MR) taramaları:
    Bu prosedür vücudun yumuşak dokularının daha iyi görüntülerini oluşturur. Boynun MR’si, sinir sıkışmanızın, şişkinlik veya fıtık gibi yumuşak dokulara verilen hasardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını gösterebilir. Ayrıca doktorunuzun omuriliğinizde veya sinir köklerinizde herhangi bir hasar olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilir.
  4. Elektromiyografi (EMG):
    Elektromiyografi, istirahatte ve kasılmalar sırasında kasların elektriksel uyarılarını ölçer. Bir sinirin normal çalışıp çalışmadığını belirlemek için genellikle EMG ile birlikte sinir iletim çalışmaları yapılır. Bu testler birlikte, doktorunuzun semptomlarınızın omurilik sinir kökleri üzerindeki baskı ve sinir hasarından mı yoksa şeker hastalığı gibi sinirlere zarar veren başka bir durumdan mı kaynaklandığını belirlemesine yardımcı olabilir.

Boyunda sinir sıkışması: Tedavi

Boyunda sinir sıkışması olan hastaların birçoğunun zamanla kendiliğinden iyileştiğini ve tedaviye ihtiyaç duymadığını belirtmek önemlidir. Bazı hastalarda ağrı nispeten hızlı bir şekilde – günler veya haftalar içinde – geçer. Diğerleri için hissedilen ağrı ve diğer şikayetler daha uzun sürebilir.

Bazı durumlarda ise boyunda sinir sıkışması geçmeyebilir. Bu gibi durumlarda doktorunuzun daha ciddi tedaviler belirlemesi gerekebilir.

Yaygın tedaviler

Boyunda sinir sıkışması ile ilgili yaygın tedaviler şunları içerir:

  1. Yumuşak boyunluk:
    Bu, boynu saran ve boynu yerinde tutulan yastıklı bir halkadır. Doktorunuz boynunuzdaki kasların dinlenmesini sağlamak ve boyun hareketini sınırlamak için yumuşak bir boyunluk takmanızı tavsiye edebilir. Bu, boyun hareketine eşlik eden sinir köklerinin sıkışmasını azaltmaya yardımcı olabilir.
  2. Fizik tedavi:
    Özel egzersizler ağrıyı hafifletmeye, boyun kaslarını güçlendirmeye ve hareket aralığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bazı durumlarda fizyoterapistiniz, boyun eklemlerini ve kaslarını hafifçe germek için evde yapabileceğiniz egzersizler de önerebilir.
  3. İlaç tedavisi:
    Bazı durumlarda ilaçlar da semptomlarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Aspirin, ibuprofen ve naproksen dahil olmak üzere antienflamatuvar ilaçlar, ağrınız sinir tahrişinden veya iltihaplanmadan kaynaklanıyorsa rahatlama sağlayabilir. Oral kortikosteroid tedavisi, sinir çevresindeki şişliği ve iltihabı azaltarak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
  4. Steroid enjeksiyonu:
    Bu prosedürde, lokal inflamasyonu azaltmak için etkilenen sinirin yanına steroidler enjekte edilir. Enjeksiyon lamina arasına (epidural enjeksiyon), foramen içine (seçici sinir enjeksiyonu) veya faset eklemine yerleştirilebilir. Steroid enjeksiyonları, dar bir foramen veya şişkin veya disk fıtıklaşmasının neden olduğu sinir üzerindeki baskıyı hafifletmese de şişliği azaltabilir ve sinirin iyileşmesine izin verecek kadar ağrıyı hafifletebilir.
  5. Narkotik ilaçlar:
    Bu ilaçlar, diğer seçeneklerle rahatlamayan ve şiddetli ağrısı olan hastalar için nadir olarak kullanılır. Narkotik ilaçlar genellikle yalnızca sınırlı bir süre için reçete edilir.

Cerrahi tedaviler

Yukarıda açıkladığımız yaygın tedaviler bir işe yaramazsa, doktorunuz ameliyat önerebilir. Boyunda sinir sıkışmasını tedavi etmek için birkaç cerrahi prosedür vardır. Doktorunuzun önerdiği prosedür, yaşadığınız semptomlar ve ilgili sinir kökünün yeri dahil olmak üzere birçok faktöre bağlı olacaktır.

Boyunda sinir sıkışması: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Cervical Radiculopathy (Pinched Nerve)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu