Bulanık İdrar Neden Olur? İdrarın Bulanık Olması Neyin Belirtisidir?
Hızlı idrar yaparken geçici olarak oluşan idrarın köpürmesi gibi bazıları zararlı olmayan çeşitli nedenlerle bulanık idrar fark edebilirsiniz. Bununla birlikte, idrar sürekli olarak bulanık veya puslu olduğunda, altta yatan tıbbi bir sorunun belirtisi olabilir. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Bulanık idrar: Önemli bilgiler
Sağlıklı idrar berrak ve açık sarı renktedir.
Bulanık idrar; vajinal akıntı, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, dehidrasyon (vücuttaki aşırı su ve sıvı kaybı), bazı bağışıklık sistemi hastalıklarının varlığı, enfeksiyon, iltihaplanma ve idrar yolu sorunları gibi diğer sağlık sorunları da dahil olmak üzere çeşitli problemler nedeniyle oluşabilir.
İdrarın bulanık olması, idrar yolunun yanı sıra diğer vücut sistemlerini etkileyen durumlardan da kaynaklanabilir. Bu durumlar; diyabet, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) ve kalp hastalığını içerir.
Bulanık idrar, tüm yaş gruplarında ve popülasyonlarda ortaya çıkabilir. Ayrıca kötü idrar kokusu ve yanma hissi gibi ek semptomlarla da ortaya çıkabilir.
Bulanık idrar için ne zaman doktora başvurmanız gerektiği ve bulanıklığa neyin neden olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Bulanık idrar: Olası nedenler
Bulanık idrar genellikle enfeksiyon, iltihaplanma veya idrar yollarının (böbrekler, üreterler, mesane ve üretradan oluşur) veya üreme organlarının başka bir rahatsızlığının sonucudur. Çıplak gözle görülemeyen, idrarda az miktarda kan bulunması da idrarın bulanık olmasına neden olabilir.
Bulanık idrar, diğer vücut sistemlerinin oluşturduğu olumsuz koşulların yüksek seviyelere çıkması durumunda idrarı bulanıklaştırabilen, idrarda protein atılımına neden olan durumlar nedeniyle de olabilir. Bu koşullar diyabet, kalp hastalığı ve gebelik zehirlenmesini içerir.
1. İdrar yolu enfeksiyonları (İYE)
İdrar yolu enfeksiyonları (İYE); mesane enfeksiyonlarının (sistit), böbrek enfeksiyonlarının (piyelonefrit) oluşturduğu sorunlar nedeniyle de oluşabilir. İdrar yolu enfeksiyonu asıl olarak bakteriler üretradan (idrar kanalından) mesaneye doğru hareket ettiğinde veya fistüller (organ veya vücut boşluğu arasında oluşan anormal bağlantılar) de dahil olmak üzere başka nedenlerle gelişir.
İYE mesanenin şişmesine ve ağrımasına neden olur. Bulanık idrarın yanı sıra, bir İYE semptomları aşağıdakileri içerir:
- Hafif şiddette karın ağrısı
- Bel ağrısı
- İdrar yaparken ağrı ve yanma
- Sık idrara çıkma ihtiyacı
- İdrar kontrolünün kaybı
- Kötü kokulu idrar
İYE ayrıca idrarda kana neden olabilir. Ancak bu durum, mesane kanseri gibi başka bir durumun belirtisi olabilir.
2. Böbrek enfeksiyonları
Bakteriler, böbreklere ulaştığında böbrek enfeksiyonları meydana gelir. Böbrek enfeksiyonu belirtileri şunları içerir:
- Yüksek ateş
- Üst sırt ağrısı ve gövde yanı ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
Böbrek enfeksiyonları, bakterilerin kan dolaşımına yayılmasını ve yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olmasını önlemek için acil tıbbi tedavi gerektiren bir durumdur.
3. Mesane kanseri
Mesane kanseri belirtileri içindeki en çok göze çarpan semptom, idrarda kan olmasıdır. Az miktarda kan, idrarın bulanık görünmesine neden olabilir. Diğer durumlarda idrar; pembe, turuncu veya koyu kahverengi görünebilir. Ancak bazı insanlarda her zamanki renginde de görünebilir.
Erken evrelerinde mesane kanseri genellikle semptomlara neden olmaz. Ancak bazı insanlar kendilerinde aşağıdaki durumları fark edebilir:
- Sık idrara çıkma
- İdrar yaparken ağrı ve yanma
- Acil idrar yapma ihtiyacı
- İdrar yapma zorluğu
- Geceleri alışılmadık derecede idrar yapma hissiyle uyanma
Bu semptomlar bir idrar yolu enfeksiyonuyla kolayca karıştırılabilir. Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, bir doktora görünmeniz oldukça önemlidir.
4. Diğer nedenler
Bulanık idrarın diğer bazı olası nedenleri şunlardır:
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Örneğin, klamidya idrarın bulanık olmasına neden olabilir.
- Prostatit: İdrar yoluyla bağlantılı olan prostat bezinin iltihaplanması veya enfeksiyon oluşumudur.
- Böbrek taşları: Böbrek taşları; bulanık idrara ve bel tarafında şiddetli ağrı gibi semptomlara neden olabilir.
- Nefrit veya glomerülonefrit: Böbreklerdeki nefronların ve zarların şiştiği, iltihaplanma meydana geldiği rahatsızlıklardır. İdrardan protein ve kan gelmesine, idrarın köpürmesine ve ayrıca bulanık görünmesine neden olabilirler.
- Preeklampsi: Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen bu durum hamilelik sırasında ortaya çıkabilir. Bulanık idrara, yüksek tansiyona ve daha az sıklıkta idrara çıkmaya neden olabilir.
- Lösemi: Multipl miyelom gibi bazı lösemi türleri, bulanık görünebilen köpüklü idrara neden olabilir.
- Dehidraatsyon: Bir kişide dehidratasyon (aşırı su ve sıvı kaybı) varsa, daha koyu idrar oluşabilir ve bu da bulanık görünebilir.
Bulanık idrar: Eşlik edebilecek semptomlar
Bulanık idrar, altta yatan duruma bağlı olarak değişen diğer semptomların yanında ortaya çıkabilir. Bu nedenle, semptomlar vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.
İdrar yoluyla ilgili nedenler
Bulanık idrarla beraber ortaya çıkabilecek idrar yolu semptomları şunları içerir:
- Karnınızı, yan tarafınızı veya sırtınızı etkileyebilecek karın veya yan ağrısı
- Koyu, çay renginde, kanlı veya pembe tonlu görünebilen idrarın anormal renklenmesi
- Alt karın bölgesinde ağrı veya kramplara neden olabilen mesane spazmları
- Kötü kokulu idrar
- Sık idrara çıkma veya idrara çıkmada azalma
- Ağrılı idrara çıkma veya idrar yaparken yanan bir ağrı
- Acil idrara çıkma ihtiyacı
Diğer nedenler
Bulanık idrarla ortaya çıkabilecek, diğer organlar veya vücut sistemlerini etkileyen semptomlar şunları içerebilir:
- Aşırı açlık hissi
- Yüksek ateş
- Hipertansiyon
- Eklem ağrıları ve sertliği
- Mide bulantısı ve kusma
- Bacakların şişmesi ile beraber oluşabilecek karın, kol ve yüz şişliği
- Lenf bezlerinin şişmesi
- Ağız kuruluğu, susuzluk, baş dönmesi ve halsizlik
- Beklenmedik kilo kaybı veya kilo alımı
- Kadınlarda vajinadan akıntı gelmesi
- Erkeklerde penisten akıntı gelmesi
Bulanık idrar: Doktor kontrolü
Bazı durumlarda bulanık idrar, böbrek enfeksiyonu gibi altta yatan ciddi bir durumu gösterebilir. Ayrıca ürosepsis (idrar zehirlenmesi; İYE sonucu veya tam olarak tedavi edilmemesi sonucu oluşan hastalık) varlığından da kaynaklanabilir.
İdrarınız sürekli olarak bulanık görünüyorsa derhal tıbbi yardım almalısınız. Altta yatan nedenin zamanında teşhisi ve hızlı tedavisi, böbrek yetmezliği ve diğer olası hastalıkların ciddi komplikasyon riskini azaltabilir.
Aşağıdaki yaşamı tehdit eden semptomlardan herhangi birine sahipseniz veya yakını olduğunuz bir kişide bu semptomlar mevcutsa, derhal tıbbi yardım almalısınız:
- Kanlı idrar
- Bayılma veya tepkisizlik gibi bilinç düzeyinde değişiklikler
- Zihinsel durumdaki değişiklikler; kafa karışıklığı, uyuşukluk, halüsinasyonlar veya sanrılar gibi ani davranış değişiklikleri
- Uyum bozukluğu
- 38 derece üzeri yüksek ateş
- İdrar yapamama
- Nöbetler
- Karın, yan veya alt sırt boyunca şiddetli karın ağrısı veya yan ağrısı
- Titreme
Bulanık idrar: Potansiyel komplikasyonlar
Bulanık idrarın komplikasyonları, altta yatan duruma bağlı olarak değişir. Diyabet ve böbrek enfeksiyonu gibi tedavi edilmeyen veya kontrol edilmeyen durumların komplikasyonları, ciddi ve hatta yaşamı tehdit edici olabilir.
Doktorunuz, altta yatan nedeni belirledikten sonra, sizin için özel olarak tasarladığı tedavi planını izleyerek ciddi komplikasyon riskinizi en aza indirmeye yardımcı olabilirsiniz.
Zamanla, uygun tedavi olmayan bulanık idrarın altında yatan nedenler, aşağıdaki gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir:
- Diyabetik koma
- Eklampsi (gebelik zehirlenmesi ile ortaya çıkan bir nöbet türüdür)
- Elektrolit dengesizliği
- Diyabetik ketoasidoz
- Nöbetler
- Şiddetli dehidrasyon (su ve sıvı kaybı)
- Kanserin yayılması (metastaz yapması)
- Ürosepsis ve sepsis (idrar ve kan zehirlenmesi)
Sonuç olarak
İdrarınızın bulanık olması, sizin için stresli bir durum olabilir. Bulanık idrar yapmanın birçok farklı faktöre bağlı olabileceğini ve mutlaka bir enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelmediğini unutmayın. İdrarınızdaki bulanıklık geçmiyorsa veya başka semptomlar yaşamaya başladıysanız, doktorunuza başvurmanız bu durumda yapılacak en iyi şeydir.