D3 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Dikkate Almanız Gereken 10 Belirti
D3 vitamini eksikliği belirtileri; bir kişinin yeterince dışarı çıkmaması, çok sık güneş kremi sürmesi, cildinde daha fazla melanin bulunması veya vegan beslenmesi durumunda gelişebilir. Süt alerjiniz varsa ya da emilim bozukluğuna neden olan altta yatan bir sağlık sorunu yaşıyorsanız, D3 vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz.
D vitamini genellikle güneş ışığı vitamini olarak adlandırılır, çünkü vücut güneş ışığına maruz kaldığında bu vitamini deride doğal olarak oluşturabilmektedir. D3 vitamini ise vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olan bir vitamindir. Bu vitamin emiliminin sözde kolaylığına rağmen, uzmanlar yaklaşık bir milyar insanda D3 vitamini eksikliği olduğunu tahmin etmektedir.
D3 vitamini eksikliği belirtilerini, aşağıda sıralanan çeşitli semptomlar aracılığıyla görebilirsiniz:
1- Yorgunluk
D3 vitamini eksikliği belirtilerinin ilki, iyi bir gece uykusu çektikten sonra bile, kendinizi sürekli yorgun ve bitkin hissetmenizdir. Günlük aktivitelere ayak uyduracak enerjiniz yokmuş gibi hissedebilirsiniz. D3 vitamini vücudun enerji düzeyinin yüksek kalmasına yardımcı olur.
Çünkü bağışıklık sistemini sağlıklı tutmak ve iyileşmeyi sağlamak da dahil olmak üzere, vücudun çoğu sisteminde etkili olmaktadır. Yapılan bazı araştırmalar, D vitamini eksikliğiyle aşırı yorgunluk arasında bir ilişki bulmuştur. Ayrıca, D3 vitamini takviyeleri, enerji seviyelerinin iyileştirilmesine yardımcı olduğu görülmüştür. [1]
2- Enfeksiyon
D3 vitamini eksikliği belirtilerinin ikincisi, vitamin eksikliği olan bireylerin soğuk algınlığına yakalanma ve enfeksiyon geliştirme risklerinin daha yüksek olmalarıdır.
Çünkü bu vitamin, bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve enfeksiyonlarla savaşmak için gereklidir. Soğuk algınlığı, grip ve çeşitli bakteriyel enfeksiyonlar, D vitamini eksikliği ile ilişkilendirilmiştir.
Benzer şekilde, sık sık enfeksiyon kapıyorsanız, D3 vitamininiz düşük olabilir ve değerlerinizi kontrol ettirmek için aile hekiminize gidip bir kan testi yaptırmanız gerekebilir.
3- Sırt ve kemik ağrısı
D3 vitamini, vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. D3 vitamini olmadan vücudunuz, güçlü kemikleri korumak için aldığınız kalsiyum ve diğer mineralleri kullanamaz. Araştırmalar, yetersiz D3 vitamininin sırt ve bacak kemiklerinde, eklemlerde ve kaburgalarda ağrıya neden olabileceğini göstermektedir.
Yine buna bağlı olarak D3 vitamini eksikliğinin iltihaplanmaya neden olarak ağrıyı şiddetlendirdiği de görülmektedir. Özellikle kadınlarda D3 vitamini eksikliği, iskelet-kas sistemi ile ilişkili ağrılara neden olmaktadır. D3 vitamininin uzun süreli eksikliği, kademeli kemik kaybına neden olabilir. [2]
4- Kas ağrısı
D3 vitamini eksikliği belirtileri arasında kas ağrısı da bulunmaktadır. Kronik kas ağrısı olan kişiler üzerinde yapılan bir araştırma, bu kişilerin yüzde 71’inde bu temel vitaminin eksik olduğu görülmüştür. Diğer birkaç çalışma, D3 vitamini takviyelerinin, aynı zamanda kronik ağrıyla uğraşan ve D3 vitamin eksikliği olanlarda oluşan ağrıyı azaltabileceği görülmüştür. [3]
5- Obezite
Fazla kilolu veya obez olan kişilerin, düşük D3 vitamini seviyeleri olabilir. Yağ hücreleri, vitaminin görevini yerine getirmesine izin vermek yerine, genellikle D3 vitaminini kendilerine bağlar ve kana geçişine engel olur.
D vitamini de dahil olmak üzere çeşitli besinlerin kötü sindirimi, obeziteyle ilişkilidir. Fazla kilonuz varsa, vücudunuzun sağlığına katkıda bulunmak için yeterli D3 vitaminine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
6- Bilişsel sorunlar
Sürekli bir şeyleri unutuyorsanız, D3 vitamini eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. D vitamininin, sinir hücrelerinin büyümelerini ve sentezlerini güçlü biçimde desteklediği bilinmektedir. Bu büyümenin veya sentezin azalması, beyin hücrelerinin aktivasyonunu olumsuz etkilemektedir.
D3 vitamini eksikliği, özellikle yaşlı yetişkinlerde demans ve bilişsel bozukluk gibi hastalıklar için bir risk faktörüdür. Demansı olan kişilerde D3 vitamininde belirgin bir azalma görülmektedir. [4]
7- Depresyon
D3 vitamini eksikliği belirtileri arasında depresyon da bulunur. Bu vitamin eksikliğinde kişiler, kendini mutsuz ve depresif hissetmeye meyillidir. Mevsimsel olarak yaşanan depresyonlar bunun çok güzel bir örneğidir.
Güneş açtıkça insanlar daha enerjik ve iyi hissetmelerinin nedeni, güneş ışıklarının vücutta D vitamini sentezlemesine yol açmasıdır. Ayrıca uzmanlar, özellikle yaşlı yetişkinlerde görülen, kan dolaşımındaki yetersiz D3 vitamini seviyeleriyle depresyon arasında yakın bir bağlantı keşfetmişlerdir.
Yine yapılan bir çalışma, depresyonu olan deneklerin yüzde 65’inin D3 vitamini eksikliğine sahip olduklarını ortaya koymuştur. [5]
8- Yavaş yara iyileşme
Yaralandığınızda yaralarınızın geç iyileşmesi veya herhangi bir hastalık durumunda iyileşme sürenizin uzun olması, vücudunuzda yeteri kadar D3 vitamininin olmamasından kaynaklanabilir. D3 vitamini, yeni cilt oluşumu için çok önemlidir. Bu nedenle vücutta eksikliği durumunda, özellikle ameliyattan sonra yaraların yavaş iyileşmesine neden olabilir.
9- Saç dökülmesi
D3 vitamini eksikliği belirtilerinin bir diğeri saç dökülmesidir. Saçları etkileyen otoimmün bir hastalık olan alopesi areata olan kişilerde D vitamini eksikliği riski daha yüksek görünmektedir. D vitamini saç köklerinin büyümesini uyarmaktadır. D3 vitamini; yeni ve sağlıklı foliküllerin oluşmasına, saç kalınlığının korunmasına ve saç dökülmesinin önlenmesine yardımcı olmaktadır. [6]
10- Bağırsak sorunları
D vitamini, gastrointestinal sistem yoluyla emilmektedir. Dolayısıyla D3 vitamini eksikliği, iltihaplı bağırsak hastalığına ve sonuç olarak kolon kanseri riskinin artmasına neden olabilir. Clostridium difficile enfeksiyonu, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve çölyak hastalığı da dahil olmak üzere, iltihaplı bağırsak hastalığı olan kişilerde bu vitamin eksikliği daha yüksek oranda görülmektedir.
Araştırmalar, D vitamini takviyesinin vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu için, bu riski azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. [7]