Deri ve Zührevi Hastalıklar

Deri Altında Sert Şişlik Neden Olur? Hangi Doktora Gidilmeli?

Deri altında sert şişlik

Deri altında sert şişlik, birçok insanın yaşadığı yaygın bir durumdur, muhtemelen hayatınız boyunca bunu en az bir defa yaşayacaksınızdır. Deri altında sert şişlik, çoğu zaman endişe nedeni değildir ve tamamen normaldir.

Derinizin altında sert veya yumuşak şişlik birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Çoğu zaman bu nedenler ciddi değildir ve zararsızdır. Ancak yine de deri altındaki sert şişliğin doktor kontrolü gerektirdiği durumlar da vardır.

Deri altında sert şişlik neden olur?

1- Epidermoid kistler

Epidermoid kistler genellikle dökülmesi gereken cilt hücreleri dökülmediğinde ortaya çıkar. Epidermoid kistler, keratin birikmesinden kaynaklı kıl ve saç kökleri tahriş olduğunda veya hasar gördüğünde de ortaya çıkabilir.

Epidermoid kistler genellikle aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Yavaş büyürler
  • Yıllarca gitmeyebilirler
  • Şişlik ortasında siyah minik bir nokta olabilir
  • Kötü kokulu akıntı sızdırabilir
  • Enfekte olmadığı sürece ağrısızdır

Epidermoid kistler kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür ve ergenlikten önce ortaya çıkmazlar. Bu kistleri vücudunuzun herhangi bir yerinde bulabilirsiniz, ancak sıklıkla yüzünüzde, boynunuzda veya gövdenizin herhangi bir yerinde bulabilirsiniz.

Epidermoid kistler nasıl tedavi edilir?

Epidermoid kistler zararsız olsa da görünüşte bir tür cilt kanseri olan skuamöz hücreli karsinom ile çok benzerdir, bu nedenle doktor tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

Epidermoid kistlerden kaynaklı deri altındaki şişlik genellikle kendi kendine geçecektir, ancak bazı durumlarda ilaç tedavisi ve hatta cerrahi operasyon gerekebilir.

2. Lipomlar

Lipomlar, cildinizin altındaki yağ dokusu biriktiğinde ve şişlikle beraber ortaya çıkarlar. Lipomlar insanlarda yaygın olarak görülür ve genellikle zararsızdırlar. Lipomların kesin nedeni belli olmasa da belirli bir bölgedeki travmanın bir sonucu olduğu düşünülmektedir.

Vücudunuzun birden fazla bölgesinde lipom görülmesi, çeşitli tıbbi ve genetik durumların bir sonucu da olabilir.

Lipomlar genel olarak aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Beş santimetreden uzun değillerdir
  • Genellikle 40-60 yaş arasındaki insanlarda görülür
  • Nadiren ağrıya neden olur
  • Yavaş büyürler
  • Lastik gibidirler
  • Dokunduğunuzda hareket ediyormuş gibidirler

Lipomlar vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler, ancak genellikle omuzlarınızda, gövdenizde, boynunuzda ve koltuk altlarında görünürler.

Lipomlar nasıl tedavi edilir?

Lipomlar genellikle herhangi bir tıbbi tedavi gerektirmez ve kendiliğinden iyileşir. Ancak estetik olarak görüntüsünü beğenmiyorsanız, ağrıyorsa veya size başka herhangi bir sorun çıkarıyorsa, doktorunuza görünebilirsiniz. Doktorunuz bir sakınca görmez ise cerrahi olarak lipomu çıkarabilir.

3. Dermotofibromlar

Dermotofibromlar, deri altında sert şişlik oluşmasının muhtemel bir nedenidir. Dermotofibromlar zararsız olsa da zamanla kaşınabilir ve sert şişliğin olduğu bölge acıyabilir. Bu tür bir şişlik, bacakta deri altında şişlik gibi vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir.

Dermotofibromlara neyin neden olduğu net değildir. Ancak bazı uzmanlar böcek ısırıklıkları veya küçük travmalar gibi basit nedenlerden kaynaklandığını düşünmektedir.

Dermotofibromlar genel olarak aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Renkleri değişkenlik gösterir
  • Sert ve lastik gibidir
  • Kadınlarda daha sık görülür
  • Genellikle küçüktür
  • Yavaş büyürler

Dermotofibromlar nasıl tedavi edilir?

Dermotofibromlar genellikle zararsızdırlar ve herhangi bir tıbbi tedavi gerektirmezler. Yine de sizi rahatsız ediyorsa veya kaşınma gibi semptomlarınız varsa, doktora görünmeniz gerekir. Doktorunuz uygun tedaviyi belirlemenize yardımcı olacaktır.

4. Keratoakantom

Keratoakantom, ciltten dışarıya doğru çıkan tümörlerdir ve oldukça yaygın görülen bir durumdur. Uzmanlar bu tip bir tömörü neyin tetiklediğinden emin değiller. Keratoakantomlar genellikle ellerde ve yüzlerde görülürler. Bu yüzden bir keratoakantom, yüzde deri altında sert şişlik olarak da ortaya çıkabilir.

Bir keratoakantom ilk başta sivilce gibi görünebilir ancak birkaç hafta içinde büyüyecektir.

Keratoakantom genellikle aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Kaşıntılı ve ağrılı olabilir
  • Birkaç hafta içinde hızlı bir şekilde büyüyebilir
  • Şişlik merkezi pul gibi görünebilir
  • Açık tenli ve yaşlılarda daha sık görülür
  • Genellikle yuvarlak, sert veya pembedir

Keratoakantom, genellikle ellerde ve yüzlerde ortaya çıkmaktadır, çünkü eller ve yüzler güneş ışınlarına en çok maruz kalan yerlerimizdir.

Keratoakantom nasıl tedavi edilir?

Keratoakantom kaynaklı deri altında sert şişlik, genellikle tedaviye gerek olmadan kendiliğinden iyileşir. Ancak bazı durumlarda ilaç tedavisi almanız veya ameliyat olmanız gerekebilir.

Keratoakantomlar zararsız olsa da görünüşte bir tür cilt kanseri olan skuamöz hücreli karsinom ile çok benzerdir. Bu nedenle olası bir cilt kanseri vakasının önüne geçmek için doktorunuza muayene olmayı aksatmamalısınız.

5- Deri apsesi

Deri apsesi, cildinizin altınıza bakterilerin yerleştiği, yuvarlak ve irin dolu bir şişliktir. Bu, genellikle saç köklerinde olur, ancak vücudunuzda bulunan açık yaralarda da ortaya çıkabilir.

Deri apsesinin nedeni, vücudunuzun enfeksiyon bölgesine beyaz kan hücresi göndererek bakterilere tepki vermesidir.

Deri apseleri genellikle aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Şişliğin etrafı serttir
  • Şişliğin kendisi yumuşaktır
  • Genellikle kırmızı veya iltihaplı görünür
  • Dokunmaya karşı hassastır
  • Şişliğin çevresinden irin sızabilir

Deri apseleri nasıl tedavi edilir?

Minik deri apseleri genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşecektir. Ancak apse büyüyorsa, ağrılıysa veya yüksek ateş gibi başka semptomlarınız varsa, bir doktora görünmeniz önerilir.

Ayrıca, asla bir deri apsesinin içini boşaltmaya çalışmamalısınız, çünkü bunu yapmak enfeksiyonu kötüleştirebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayabilir.

6. Lenf bezi şişmesi

Lenf düğümleri (veya diğer adıyla lenf bezleri) vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan küçük hücresel gruplardır. Lenf düğümlerinin görevlerinden birisi, vücuda giren bakterileri ve virüsleri yakalayıp ortadan kaldırmaktır.

Lenf bezlerimiz genellikle bezelye büyüklüğündedir, ancak bakteri veya virüs gibi patojenlere maruz kalmak, onları büyütebilir ve şişirebilir. Lenf bezi şişmesini, deri altında sert şişlik olarak fark edebilirsiniz.

Lenf bezlerinin şişmesinin olası nedenlerinden bazıları aşağıdakileri içerir:

Lenf bezi şişmesini vücudunuzun şu bölgelerinde görebilirsiniz:

Şişmiş lenf bezleri nasıl tedavi edilir?

Şişmiş lenf bezleri çoğu zaman bir süre sonra kendiliğinden iyileşecektir. Ancak yine de buna neyin neden olduğundan emin değilseniz, doktora görünmek içinizi rahatlatacaktır.

Şişmiş lenf bezinin altındaki neden tedavi edildiğinde, lenf bezleri normal boyutuna geri dönecektir.

Deri altında sert şişlik için ne zaman doktora görünmeli?

Deri altında sert şişlik olması yaygın bir şikâyettir ve genellikle ciddi bir durumdan kaynaklanmazlar. Çoğu zaman bir süre sonra kendi başına geçerler. Ancak yine de bu sizi endişelendiriyorsa veya aradan zaman geçmesine rağmen iyileşmiyorsa, doktora görünmeniz önemlidir.

Genel olarak aşağıdaki durumlarda doktora görünmeniz önerilir:

  • Şişlikle beraber kızarıklık ve/veya ağrı varsa
  • Şişlik içinde irin ve diğer sıvılar varsa
  • Şişlik bölgesi dokunmaya duyarlı ise
  • Şişlik büyüyorsa
  • Bir santimetreden uzunsa
  • Aniden ortaya çıktıysa ve geçmiyorsa

Deri altında sert şişlik için hangi doktora gidilmeli?

Deri altında sert şişlik için gitmeniz gereken doktor, cildiye olarak da bilinen deri ve zührevi hastalıklar (dermatoloji) uzmanıdır. Uzman doktor sizi muayene edecek ve gerekli tedaviyi sağlayacaktır. Doktorunuz cilt haricinde farklı sağlık sorunlarından şüphelenirse, sizi ilgili bir uzmanlığa yönlendirecektir.

Deri altında sert şişlikle ilgili video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
What’s Causing This Hard Lump Under My Skin?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu