Göğüs Hastalıkları

Derin Nefes Alırken Ağrı Neden Olur? 8 Önemli Neden ve Yapılacaklar

Derin nefes alırken ağrıyla ilgili detaylı bilgiler aşağıdakilerden birini okuyabilir veya sayfayı kaydırarak okumaya devam edebilirsiniz.

  1. Nefes alırken göğüs ağrısı ve batma neden olur?
  2. Nefes alırken sırt ağrısı ve batma neden olur?
  3. Nefes alırken hırıltı neden olur?
  4. Sol kaburga altında ve sırtta ağrı neden olur?
  5. Sol kaburga altında ağrı neden olur?
  6. Sağ kaburga altında ağrı neden olur?
  7. Göğsün sol tarafında ağrı neden olur?
  8. Sağ göğüs ağrısı neden olur?
  9. Göğsün tam ortasın ağrı olması ne demektir?
  10. Sol göğsün altında bıçak saplanır gibi ağrı neden olur?
  11. Sağ göğsün altında bıçak saplanır gibi ağrı neden olur?

Derin nefes alırken ağrı: Önemli bilgiler

Derin nefes alırken ağrı genellikle hayatınızdaki büyük kaygı durumlarıyla ilişkili olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle fiziksel sağlığınız için bir alarm sinyali olmayabilir. Bununla birlikte derin nefes alırken ağrı; akciğerleri, kasları ve hatta kalbi etkileyen diğer sağlık sorunlarıyla da ilişkilendirilebilir.

Dolayısıyla derin nefes alırken ağrı yaşıyor ve ağrınız 24 saatten fazla sürüyorsa, ağrınıza ek olarak göğüs ağrısı, nefes darlığı veya baş dönmesi gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa, en kısa sürede bir doktora görünmeniz gereklidir.

Not: Altta yatan doğru nedeni belirlemek ve tedaviye başlamak için, bir göğüs hastalıkları uzmanına görünebilirsiniz.

Derin nefes alırken ağrı: Potansiyel nedenler

1- Anksiyete atakları

Anksiyete atakları; hızlı kalp atışı, normalden daha hızlı nefes alma, sıcak hissetme, terleme ve nefes alırken kötüleşebilen göğüs ağrısı gibi semptomlarla karakterizedir Hızlı kalp atışı nedeniyle derin nefes alırken ağrı yaşayabilirsiniz. Anksiyete atakları, kaygı bozukluğundan muzdarip kişilerde sıklıkla görülmektedir.

Yapılması gerekenler:

Anksiyete atağına neden olan durumdan, farklı bir şey düşünmeye çalışın. Atağa neden olan durumdan uzaklaşmak için, zevk aldığınız bir aktivite veya nefesinizi kontrol etmek için nefes egzersizleri yapın. Burnunuzdan yavaşça nefes alın ve kriz geçene kadar bu nefes egzersizini tekrarlayın.

2- Kas yaralanması

Kas gerilmesi gibi kas yaralanmaları durumlarında nefes alırken ağrı sık görülür. Spor yaparken, çok ağır nesneleri kaldırırken veya hatta öksürük gibi daha basit durumlarda, aşırı efor sarf etmekten dolayı derin nefes alırken ağrı hissedilebilir. Kötü duruş nedeniyle veya stresli bir dönem sırasında genellikle ağrı, göğüs bölgesinde, kaburgaların altında veya sırtta hissedilmektedir.

Yapılması gerekenler:

Kasların iyileşmesini sağlamak için günlük işlerde bile dinlenmek ve özellikle ağırlık taşımaktan kaçınmak gerekir. Bölgeye soğuk kompres uygulamak da rahatsızlığınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte ağrınız çok şiddetli olduğunda, uygun bir tedaviye başlamak için ilk adım olarak aile hekiminize danışmanız tavsiye edilir.

Ağrınızın antrenman sonucunda ortaya çıkması durumunda, ağrının tekrarlanmasını önlemek ve yaralanmayı önlemek için bir antrenöre danışarak size rehberlik etmesini isteyebilirsiniz.

3- Kostokondrit

Kostokondrit, derin nefes alırken ağrıya neden olabilen, göğüs kemiğini üst kaburgalara bağlayan kıkırdakların iltihaplanması ile karakterize bir rahatsızlıktır. Nefes alırken ağrıya ek olarak, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve göğüs kafesi ağrısı, kostokondritin yaygın semptomlarıdır.

Yapılması gerekenler:

Bazı durumlarda ağrı tıbbi tedaviye gerek kalmadan kaybolur. Ancak ağrı hareketle daha da kötüleştiği durumlarda hareket etmekten kaçınılmalı ve mümkün olduğunca istirahat edilmelidir. Bununla birlikte ağrı çok şiddetli olduğunda, altta yatan nedeni doğrulamak ve tedaviye başlamak için bir hekime görünmeniz gerekmektedir.

4- Grip ve soğuk algınlığı

Grip ve soğuk algınlığı, solunum yollarında salgıların birikmesi nedeniyle nefes alırken ağrıya neden olabilir. Öksürük, burun akıntısı, vücut ağrısı, yorgunluk, yüksek ateş ve bazı durumlarda derin nefes alırken ağrı gibi semptomlar görülebilir.

Yapılması gerekenler:

Semptomlar genellikle dinlenme ve sıvı alımıyla azalır. Sıvı alımı solunum yolunu nemli tutmaya ve salgıları temizlemeye yardımcı olur. Ek olarak, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan yiyecekler tüketmek oldukça önemlidir.

5- Akciğer hastalıkları

Astım, zatürre, pulmoner emboli veya akciğer kanseri gibi akciğer hastalıkların, akciğerlerin sırt bölgesine yakın olması nedeniyle özellikle sırt bölgesinde ağrıya neden olabilirler.

Astım, nefes alırken ağrıya ek olarak, nefes darlığı ve öksürük gibi semptomları olan bir hastalıktır. Nefes alırken ağrı, grip veya soğuk algınlığı gibi basit durumların bir belirtisi olabilse de daha şiddetli vakalarda, zatürre anlamına gelebilir. Derin nefes alırken ağrıya ek olarak, öksürük, burun akıntısı, ateş ve kan içerebilen belirtiler görülebilir.

Öte yandan derin nefes alırken ağrı, acil bir durum olan ve akciğerdeki bir damarın kan pıhtısı nedeniyle tıkandığı durumlarda ortaya çıkan pulmoner emboli olarak da bilinen akciğer embolisi durumunun bir göstergesi de olabilir. Bu durumlarda ilgili kişide ağrı çok çabuk kötüleşir, kan tükürebilir ve nefes almada güçlük çeker. Bir emboli şüphesi varsa, hemen hastaneye gitmek önemlidir.

Yapılması gerekenler:

Uygulanacak olan tedavi türü, akciğerdeki soruna bağlıdır. Bu nedenle göğüs röntgeni veya bilgisayarlı tomografi gibi testler aracılığıyla doğru neden belirlendikten sonra, göğüs hastalıkları uzmanı gerekli olan tedaviyi uygulamaya başlar.

Çok şiddetli nefes darlığının olduğu, pnömoni (zatürre) veya pulmoner emboli şüphesinin olduğu durumlarda acilen hastaneye gitmek, erken teşhis ve tedavi için büyük önem taşımaktadır.

6- Pnömotoraks

Pnömotoraks; göğüs duvarıyla akciğer arasında yer alan plevral boşlukta hava kaçışı ile karakterize rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, akciğerlerde basıncın artmasına ve dolayısıyla solunum güçlüğünde artışa, öksürük ve göğüs ağrısı gibi semptomlara hatta derin nefes alırken ağrıya neden olmaktadır.

Bu tür bir sorun, düşme ve göğüste bir yaralanma olduktan sonra daha sık görülmektedir. Ancak bunların yanı sıra, zatürree veya astımın bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler:

Pnömotoraks şüphesi durumunda; tanıyı doğrulamak için en kısa zamanda hastaneye gitmek gerekir. Doktorunuz gerekli testlerden sonra, teşhis koyacak ve sizin için en uygun tedaviye başlayacaktır. Plevral boşluktaki fazla havayı çıkarmak ve akciğerlerinizdeki basıncı azaltmak için bir iğne yardımıyla havanın aspirasyonu yapılabilir.

7- Plörezi

Plörezi; akciğerleri çevreleyen zarın (plevra) ve göğsün iç kısmının iltihaplanması veya sıvı birikmesiyle meydana gelen, nefes alırken ağrıya neden olan bir hastalıktır. Ağrı genellikle, derin nefes alırken daha yoğun hissedilir.

Çünkü akciğer hava ile dolar ve plevranın çevredeki organlara teması, kişinin büyük bir ağrı hissetmesine neden olur. Nefes alırken ağrıya ek olarak, nefes almada zorluk, öksürük, göğüs ve kaburgalarda ağrı gibi başka belirtiler de ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler:

Doktorunuzun semptomlarınızı değerlendirebilmesi ve size uygun tedaviye başlanabilmesi için, en kısa sürede hastaneye gitmeniz gerekmektedir.

8- Perikardit

Derin nefes alırken ağrı; kalbin dış yüzeyini çevreleyen zarın iltihaplanmasıyla karakterize olan ve özellikle derin bir nefes almaya çalışırken göğüs bölgesinde yoğun ağrıya neden olan perikardit ile ilişkili olabilir.

Perikardit genellikle lupus, enfeksiyon gibi hastalıkların veya trafik kazası gibi travmaların devamı olarak ortaya çıkar.

Yapılması gerekenler:

Tedavi, her kişinin semptomlarına ve klinik durumuna göre kardiyolog tarafından belirlenmektedir. Ancak kişinin dinlenmesi ve tedavi planına uyması oldukça önemlidir.

Derin nefes alırken ağrı: Doktor kontrolü

Derin nefes alırken ağrıya özellikle; terleme, nefes almada zorluk, baş dönmesi veya göğüs ağrısı gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa ve ağrı 24 saatten fazla sürüyorsa; mümkün olan en kısa sürede hastaneye gidilmesi ve tıbbi yardım alınması gerekir. Doktorunuz, derin nefes alırken ağrı oluşumuna neyin sebebiyet verdiğini teşhis etmek için, gerekli testleri yapacak ve sizin için uygun tedaviye başlayacaktır.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Dor ao respirar: 8 causas e o que fazer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu