Sağlık Rehberi

Dilin Beyaz Olması: 6 Önemli Neden ve Yapılması Gerekenler

Dilin beyaz olması ne demektir? Neden olur? Ciddi bir durum mudur? Ne yapmak gerekir? Ne zaman doktora görünmeli? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Dilin beyaz olması: Önemli bilgiler

Dilin beyaz olması, genellikle ağızda bakteri ve mantarların aşırı büyümesinin bir işaretidir. Bu durum da ağızdaki kir ve ölü hücrelerin, iltihaplı papillalar (dile pürüzlü görünüm veren ve dilin en üst kısmında bulunan çıkıntılar) arasında sıkışmasına ve beyaz plakların ortaya çıkmasına neden olur.

Bu durum; bebeklerde, yaşlılarda veya otoimmün hastalıkları olan hastalarda olduğu gibi, yeterli ağız hijyenine sahip olmayan veya bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde daha sık görülmektedir. Bu kişilerde mantarların büyümesi için uygun koşullar olduğundan dilde beyazlık daha sık görülmektedir.

Dil beyazlaması fark edildiğinde; nedenine göre en uygun tedaviyi belirlemek ve değerlendirme yapmak için, doktora başvurulması önemlidir.

Dilin beyaz olması: Nedenler

1- Kötü ağız hijyenine sahip olmak

Kötü ağız hijyenine sahip olmak, dilin beyaz olmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Çünkü ağız ve dişlerin uygun hijyeni sağlanmadığında, normalde hasara neden olmayan, ancak gelişimini teşvik edebilen bakteri birikimi oluşmaya başlamaktadır. Bunun sonucunda orta veya uzun vadede, ağızda meydana gelebilen enfeksiyonlar oluşmaktadır.

Ağzı nemli tutmak da önemlidir. Çürüklerin kontrol altına alınabilmesi ve dişlerin daha yoğun bir şekilde temizlenebilmesi için, günde yeterli miktarda sıvı içilmesi ve düzenli olarak diş hekimine danışılması önerilmektedir.

Yapılması gerekenler:
Dişlerin günde en az iki kez fırçalanması önemlidir ve diş aralarını temizlemek için diş ipi kullanmak esastır. Ayrıca ağız çalkalama suyu kullanımına ek olarak, diş fırçası veya dil temizleyicisiyle de dilin temizlenmesi, birçok bakterinin oluşumunu engeller ve hijyen sağlar.

2- Oral kandidiyaz

Pamukçuk olarak da bilinen oral kandidiyaz, özellikle yatalak yaşlı kişilerde veya bebeklerde, aşırı mantar büyümesine bağlı olarak ağızda dilin beyaz olmasının en sık nedenidir. Bununla birlikte, uygun ağız hijyenine sahip olmayan, antibiyotik alan, lupus (kelebek hastalığı) veya HIV gibi otoimmün hastalıkları olan yetişkinlerde de dilde beyazlık görülebilir. Bu maya enfeksiyonuna ayrıca; ağız kokusu, etkilenen bölgelerde yanma hissi ve ağız içinde pamuk hissi eşlik edebilir.

Yapılması gerekenler:
Uygun ağız hijyeni sağlanmalı, günde en az iki kez dişlerinizi ve dilinizi fırçalamalısınız. Ayrıca bakteri oluşumunu önlemek için ağız gargarası kullanmalısınız. Semptomlar 1 hafta sonra düzelmezse, oral antifungallerin (mantar önleyici ilaçlar) kullanımını başlatmak için doktorunuza görünmelisiniz.

3. Liken planus (Liken hastalığı)

Liken planus, ağız içi zarının iltihaplanmasına neden olan, dilde ve hatta yanakların içinde sıklıkla beyaz lekeler oluşturabilen, ayrıca aftlara benzer küçük ağrılı yaralara neden olan otoimmün bir hastalıktır. Ağızda yanma hissi ve ayrıca sıcak, baharatlı veya asitli yiyeceklere karşı aşırı hassasiyet yaşanması da yaygın olarak görülmektedir. Hastalık, aft oluşumu ve iltihaplanmaya neden olduğundan beyaz dil oluşumuna sebebiyet verebilir.

Yapılması gerekenler:
Aile hekiminize danışmanız tavsiye edilir, çünkü liken hastalığını tedavi edebilecek bir ilaç olmamasına rağmen doktorunuz, iltihabı ve ağrıyı hafifletmek için; triamsinolon etkin maddeleri içeren ilaçlar gibi kortikosteroidlerin kullanımını reçete edebilir. Ayrıca, sodyum lauril sülfat (SLS) içermeyen bir diş macunu kullanmak da semptomların gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.

4. Lökoplaki

Bu durum; yanakların iç kısmında, diş etlerinde ve bazı durumlarda dil yüzeyinde beyazımsı plakların ortaya çıkmasına neden olan kronik bir hastalıktır. Bu tip plaklar, dili fırçalamayla düzelmez ve genellikle ağrılı değildir. Bu hastalığın bilinen bir nedeni olmamakla birlikte, sigara içenlerde daha sık görülmektedir. Ayrıca ağızda kanser oluşumunun ilk belirtileriyle de ilişkili olabilir.

Yapılması gerekenler:
2 haftalık uygun ağız hijyeninden sonra plaklar kaybolmuyorsa, bunların erken kanser belirtileri olup olmadığını değerlendirmek için bir hekime veya diş hekimine danışmak gereklidir. Plaklar iyi huyluysa, doktorunuz, antiviral ilaçlar almanızı veya plakları çıkarmak için küçük bir ameliyat geçirmenizi önerebilir.

5- Frengi (sifiliz)

Frengi, korunmasız oral seks yapıldığında ağzı etkileyebilen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ve ilk belirtilerin ortaya çıkması 3 ayı bulabilir. Bu durumda, hastalığın ilk aşamasının özelliği olan ağız yaraları da ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler:
Tedavi penisilin enjeksiyonu ile yapılmalıdır, bu nedenle teşhis ve tedaviye başlamak için bir hekime danışmalısınız. Tedavi edilmediği takdirde, semptomlar 3 hafta sonra düzelebilir, ancak hastalık vücudun geri kalanına yayılabileceği durum olan ikinci aşamaya ilerleyecektir.

6- Mide iltihabı

Dilin beyaz olması, mide duvarlarını kaplayan mukozanın iltihabının ve çoğunlukla bakteriyel bir enfeksiyonla ilişkili olan gastrit gibi bazı mide hastalıklarından kaynaklanabilir. Bu tür durumlarda beyaz dil görünümünün yanı sıra midede ağrı ve yanma hissi, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler görülmektedir.

Yapılması gerekenler:
Bu durumda teşhisin konabilmesi ve en uygun tedavinin başlayabilmesi için bir doktora görünmeniz önerilmektedir.

Dilin beyaz olması: Doktor kontrolü

Çoğu durumda dilin beyaz olması, ciddi bir hastalık belirtisi değildir. Dilin uygun şekilde fırçalanması ve sık su tüketimiyle birlikte kolayca tedavi edilebilir. Bununla birlikte, dilde beyazlık 2 haftadan fazla sürüyorsa veya ağızda ağrı veya yanma bu duruma eşlik ediyorsa, herhangi bir hastalık olup olmadığını değerlendirmek ve gerekirse uygun tedaviye başlamak için bir hekime görünmeniz gerekmektedir.

Dilin beyaz olması: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Língua branca: o que pode ser (e o que fazer)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu