Dirsek Ağrısı Neden Olur? 7 Önemli Neden ve Doktor Kontrolü
Dirsek ağrısı hakkında
Dirsek ağrısı, dirseğinizi bir yere çarpmaktan, eklemin yerinden çıkmasından veya bölgedeki tendonların veya kasların gerilmesinden kaynaklanabilir. Dİrsek ağrısıyla ilgili semptomlar, ağrının tetikleyici nedenine bağlı olarak değişecektir. Dirsekle ilgili bir sorunun ana göstergesi, dirsek bölgesinde acı hissi veya hareket ederken hissedilen ağrıdır.
Dirsek ağrısı neden olur?
1- Tendinit
Tendonlar kasları kemiklere bağlayan bir yapıdır ve tendinit, tendonların iltihaplanamsıdır. Tendinit, bir yaralanma, hastalık, tekrarlayan hareket veya genel yaşlanma nedeniyle olabilir. Formda kalmak, kas geliştirmek ve egzersiz yapmadan önce ısınma hareketleri yapmak, tendinit gelişme riskinizi azaltabilir.
Ayrıca, tekrarlayan hareketlerden kaçınmaya, çalışırken dik durmaya ve aynı pozisyonda çok uzun süre kalmamaya özen göstermelisiniz.
2- Artrit
Artrit, eklemlerin şişmesine ve ağrının ortaya çıkmasına neden olan eklem iltihabıdır. Farklı artrit türleri olduğu için bu durum tek bir hastalık değildir. Artritin en sık görülen şekli kireçlenme olarak da bilinen osteoartrittir. Neredeyse tüm artrit türleri aynı anda bir veya daha fazla eklemi etkileyebilir.
Artrit semptomları eklem ağrısı, sertlik ve şişmeyi içerir. Artritli kişiler semptomlarının zamanla kötüleştiğini fark edebilir veya bu alevlenme atakları aniden gelişebilirler. Semptomların yavaş ve kademeli gelişimi en tipik olanıdır.
3- Bursit
Bursalar, kasların ve tendonların kemikler üzerinde kaydığı sıvı dolu keselerdir. Eklemler için gres gibi çalışırlar, bu bağlantıları yastıklar ve yağlarlar. Bursit, bursalar iltihaplandığında ortaya çıkar.
Bursit tedavileri dinlenme, antibiyotikler, kortikosteroidler, fizik tedavi ve bazen ameliyatı içerir. Bursit tedavisinden sonra semptomlar genellikle kaybolur. Ancak nadir de olsa bazı durumlarda kronikleşebilir.
4- Tenisçi dirseği
Tenisçi dirseği; tenis raketi sallamak, yüzmek veya golf oynamak gibi bileği döndürmeyi içeren tekrarlayan faaliyetlerde bulunan kişilerde görülür. Ön koldaki tendonların hasar görmesi, tenisçi dirseğinin birincil nedendir.
Tenisçi dirseğinin belirtileri arasında giderek kötüleşen hafif kol ve dirsek ağrısı, dirseğin dışından ön kola doğru uzanan ağrı ve bir nesneyi sallarken veya sıkarken artan ağrı yer alır. Tedaviler arasında dinlenme, buz, fizik tedavi, steroid enjeksiyonları, şok dalga tedavisi ve ağır vakalarda ameliyat vardır.
5- Burkulmalar veya gerilmeler
Burkulma, bir eklemde kemiği başka bir kemiğe bağlayan doku bandı olan bir bağın gerilmesi veya yırtılmasıdır. Gerilme, bir kası kemiğe bağlayan doku olan tendonun yaralanmasıdır.
Bu yaralanmalar, dirseğinizin üzerine büküldüğünde, düştüğünüzde veya dirseğe doğrudan bir darbe aldığınızda meydana gelebilir. Tedaviler arasında dinlenme, dirseğe buz uygulama, kolu yükseltme, ağrı ve iltihaplanmayı azaltmak için çeşitli ilaçların kullanılması vardır.
6- Kubital tünel sendromu
Kubital tünel sendromu, ulnar sinir sıkıştığında veya aşırı gerildiğinde ortaya çıkar. Ulnar sinir, boyundan son iki parmağın ucuna kadar uzanan koldaki üç ana sinirden biridir. Bu durumun en yaygın belirtileri keskin dirsek ağrısı, elde güçsüzlük, uyuşma ve dirsekten son iki parmağa doğru hareket eden karıncalanmadır.
Kubital tünel sendromunu önlemek için, uzun süre dirseklerinizi bükmeyi gerektiren faaliyetlerden kaçınabilirsiniz. Kubital tünel sendromunda alçak sandalyede oturmamalı ve dirseğe ya da kolun yan tarafına yaslanarak masada oturmaktan kaçınmanız gerekir.
7- Çıkıklar
Çıkık, bir eklemde yer alan bir kemiğin başka bir kemikle olan bağlantısının kopmasıyla meydana gelir. Hemen hemen her eklem yerinden çıkabilir, ancak en yaygın çıkıklar omuz, diz, dirsek, kalça ve ayak bileğinde meydana gelir.
Kol bölgesinde herhangi bir çıkık varsa, kol dirsek ağrısı yaşamanız muhtemeldir. Tedavi edilmeyen çıkıklar, etkilenen bağlarda, sinirlerde ve kan damarlarında ciddi ve uzun vadeli hasarlara neden olabilir.
Dirsek ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?
Dirseğinde şiddetli ağrı, şişlik veya morarma yaşayan herkes doktora görünmelidir. Ayrıca, dirseği hareket ettirmede zorluk veya gözle görülür herhangi bir şekil bozukluğu da doktor kontrolü gerektirir.
Tek semptom hafif veya orta şiddette ağrıysa, dinlenebilir ve buz torbası uygulayabilirsiniz. Ağrı ne kadar hafif şiddetli olursa olsun, birkaç gün içinde azalmazsa, doktora görünmeyi aksatmamanız gerekir.