Dışkıdan veya makattan kan gelmesi nedenleri aşağıda göreceğiniz gibi birçok şey bulunabilir ve bunların bazıları oldukça ciddidir.
Tuvaletinizi bitirir ve klozette, tuvalet kağıdında veya dışkıda az miktarda parlak kırmızı veya siyahımsı kan fark ederseniz, dışkıdan ve makattan kan gelmesi durumunu yaşıyor olabilirsiniz ve buna aynı zamanda rektal kanama da denir.
Rektal kanamanın birçok nedeni vardır ve sindirim sisteminiz boyunca daha zayıf veya anormal bir alanın sonucu olarak ortaya çıkabilir. Cleveland Clinic’e göre, hemoroid (basur) rektal kanama durumunun en sık nedenidir.
Bu ve diğer nedenler küçük rahatsızlıklar olsa da, çok fazla kan kaybediyorsanız rektal kanama gerçek bir endişe sebebi olabilir.
Rektal kanamanın en belirgin belirtisi dışkıdan veya makattan kırmızı kan gelmesi veya klozet içinde gözle görülür kan veya kırmızı renkli dışkıdır. Bununla birlikte, farklı şeyleri gösterebileceğinden kanın rengine (ve dışkılarınızın rengine) dikkat etmeniz önemlidir, örneğin:
Rektal kanama ile ilişkili vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gereken ek semptomlar şunları içerebilir:
Rektal kanamanın nedenleri hafif ila ciddi arasında değişebilir. Rektal kanama ile ilişkili hafif nedenler şunlardır:
Daha ciddi rektal kanama nedenleri şunlardır:
Daha az görülen rektal kanama nedenleri arasında kan pıhtılaşma bozuklukları ve bazı gıda türlerine alerjik reaksiyonlar bulunur.
Şiddetli rektal kanama tıbbi bir acil durum oluşturabilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız acil servise gitmelisiniz:
Rektumdaki küçük kan damlalarının kanaması gibi daha az şiddetli rektal kanama yaşarsanız doktorunuzu görmek için randevu almalısınız. Bununla birlikte, az miktarda rektal kanama hızlı bir şekilde büyük bir miktara dönüşebileceğinden, erken aşamalarda tedavi aramak önemlidir.
Doktorunuz size belirtilerinizi sorarak başlayacaktır. Sorular kanamayı ilk fark ettiğinizde, yaşadığınız semptomları ve kanın hangi renkte olduğunu içerebilir.
Doktorlar genellikle etkilenen bölgeyi kontrol etmek için görsel veya fiziksel bir muayene yapar. Bu, hemoroid gibi anormallikleri kontrol etmek için anüs içine eldivenli, yağlanmış bir parmağın sokulmasını içerebilir.
Bazen rektal kanama endoskopik prosedürler gerektirebilir. Bu, anüse ince, esnek ışıklı bir aletin eklenmesini içerir. Aletin sonunda, doktorun bölgeyi herhangi bir kanama belirtisini saptamak için görmesini sağlayan bir kamera vardır.
Rektal kanamayı görüntülemek için endoskopik prosedürlerin örnekleri arasında sigmoidoskopi veya kolonoskopi bulunur.
Rektal kanama tedavileri nedene ve ciddiyete bağlıdır.
Sıcak banyo yaparak hemoroid ağrısını ve rahatsızlığını hafifletebilirsiniz. Reçetesiz satılan veya reçeteli kremlerin uygulanması da tahrişi azaltabilir.
Hemoroid ağrınız şiddetli veya hemoroid çok büyükse doktorunuz daha invaziv tedaviler önerebilir. Bunlar lastik bant ligasyonu, lazer tedavileri ve hemoroidin cerrahi olarak çıkarılmasını (hemoridektomi) içerir.
Hemoroidler gibi, anal çatlaklar kendi başlarına çözülebilir. Kullanılması gereken dışkı yumuşatıcılar, kabızlık ve anal fissür gibi sorunlara iyi gelebilir. Enfeksiyonlar bakterileri ortadan kaldırmak için antibiyotik tedavisi gerektirebilir.
Kolon kanserleri, kanseri çıkarmak ve nüks riskini azaltmak için cerrahi, kemoterapi ve radyasyon gibi daha invaziv ve uzun süreli tedaviler gerektirebilir.
Unutmayın, hangi ilacı ne alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Kaynak ve ileri okuma:
Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: