Ortopedi ve Travmatoloji

Diz Kapağının Yan Tarafında Şişlik Neden Olur? 10 Önemli Neden

Diz kapağının yan tarafında şişlik, dizimizin esnekliğini ve işlevini sınırlayabilir. Örneğin, diziniz veya çevresi şişmiş ise dizinizi bükmekte zorlanabilirsiniz veya bacak hareket halinde değilken bile rahatsız olabilirsiniz

Diz kapağının yan tarafında şişlik ayrıca ağrıya neden olabilir ve şişliğin olduğu bölgede kızarıklık meydana gelebilir. Ciddi nedenlerden kaynaklanmayan diz kapağı şişmesine dinlenme, soğuk kompres ve sıcak kompresler yardımcı olabilir. Daha ciddi nedenler için ise, doktora görünmeniz ve uygun tanı/tedavi almanız gerekir.

Aşağıda, diz kapağının yan tarafında şişlik olmasının potansiyel nedenlerini öğreneceksiniz.

1. Diz yaralanması

Diziniz bölgesinde bulunan herhangi bir kemiğin veya eklemin herhangi bir şekilde yaralanması diz kapağının yan tarafında şişlik ve hatta ağrıya neden olabilir. Ciddi yaralanma, kanın diz eklemine normalden fazla akmasına neden olarak belirgin şişme, sıcaklık, sertlik ve morarmaya neden olabilir; bu duruma hemartroz denir ve acil tıbbi bakım gerektirir.

Şişlikle beraber ağrı varsa ve şiddetliyse, bacaklarınıza ağırlık veremiyorsanız veya kemik kırılmasının diğer semptomları varsa, vakit kaybetmeden doktora görünmeniz önemlidir.

2. Dizdeki kireçlenme

Diz eklemi kıkırdağının yıpranması veya aşınması, aşırı eklem sıvısı üretimine neden olarak dizin şişmesine neden olabilir. Dizde kireçlenme varsa, sıklıkla şişlikle beraber ağrıdan da şikâyet edilir. Dizdeki kireçlenme genellikle sadece ağrı ile ilişkilendirilse de aslında bu durumda şişlik de yoğun olarak gözlemlenmektedir.

Dizinizde kireçlenme olduğundan şüpheleniyorsanız, aile hekiminize danışabilirsiniz. Size ilaç reçete edebilir veya sizi bir ortopedi uzmanına yönlendirebilir.

3. Bursa iltihabı (bursit)

Vücutta bursa adı verilen küçük, ince, içi sıvı dolu kesecikler bulunur ve bunlar yastık görevi görürler. Bu kaygan yastıklar, kemik ile deri ve kas gibi çevredeki yumuşak dokular arasındaki sürtünmeyi azaltır. Bu bursalardan herhangi biri iltihaplandığında, bu durum tam olarak bursit dediğimiz şeydir.

Diz kapağında bursit meydana geldiğinde, diz kapağının yan tarafındaki şişlik genellikle yumuşaktır. Bursit kaynaklı diz kapağı şişmesi bazen hassas ve ağrılı olabilirken, bazen ise hiçbir semptomu tetiklemeyebilir.

4. Gut hastalığı

Mikroskobik ürik asit kristallerinin ağrılı bir şekilde birikmesi gut hastalığını tanımlar. Gut hastalığından kaynaklı şişlik genellikle geceleri yatakta yatarken ortaya çıkar. Semptomlar genellikle aniden ortaya çıkar ve şişliğe şiddetli ağrı, kızarıklık ve sıcaklık hissi eşlik eder. Gut hastalığına genellikle ani, dayanılmaz ağrı, kızarıklık ve sıcaklık eşlik eder.

Gut genellikle baş parmağı etkilese de diz, topuk, ayak bileği ve ayağın üst kısmını da etkileyebilir. Gut hastalığı genellikle zamanla kendi kendine düzelirken, ilaç tedavisi ve tıbbi tedavi ağrıyı ve diğer semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

5. Yalancı gut hastalığı

Yalancı gut da eklemde mikroskopik kristallerinin birikmesiyle ilişkilidir. Yalancı gut hastalığında kalsiyum pirofosfat kristalleri diz ekleminde birikebilir ve ani, şiddetli ağrı ve şişmeye neden olabilir. Etkilenen eklemin üzerindeki cilt renksiz görünebilir.

Yalancı gut en sık dizde görülür ve omuz, dirsek, ayak bileği, bilek, büyük eklemler, kalça veya omurgayı da etkileyebilir. Aynı anda birden fazla eklemi etkileyebilir ve bu durum romatoid artrit gibi hastalıklarla karıştırılabilir.

6. Romatoid artrit

Eklemlerdeki hassas astarı etkileyen ve otoimmün hastalık olan romatoid artrit dizde şişme, sertlik, ağrı, hassasiyet ve kızarıklığa neden olabilir. Basıldığında diz “süngerimsi” hissedilebilir. Romatoid artrit diz belgesindeki semptomları tetikleyebilse de eller, bilekler ve ayaklarda da sıklıkla semptomlar görülür. Romatoid artrit eklemleri simetrik olarak etkileme eğilimindedir, bu nedenle sağ diz etkilenirse sol diz de etkilenebilir.

7. Baker kisti (fırıncı kisti)

Fırıncı kisti olarak da bilinen baker kisti, popliteal bursa adı verilen dizin arkasında bulunan bir bursa aşırı sıvı ile dolduğunda oluşur. Diz kapağının yan tarafında şişlik baker kistinin bir göstergesi olabilir. Baker kistinin diğer semptomları arasında ağrı ve sertlik de sayılabilir, ancak şişmenin aksine ağrı ve sertlik her zaman ortaya çıkmaz.

Dizin düzleştirilmesi ve bükülmesi gibi belirli aktiviteler sırasında veya uzun süre ayakta kaldıktan sonra hissedilen ağrı daha da kötüleşebilir.

8. Jüvenil romatoid artrit

Çocuklarda görülen bu romatoid artrit türü, etkilenen çocuğun topallamasına veya sakar görünmesine neden olabilir. Juvenil romatoid artrit genellikle diz de dahil olmak üzere büyük eklemleri etkiler ve aynı anda birden fazla eklemi de etkileyebilir. Bu durumdan etkilenen çocuklarda ateş veya kızarıklık görülebilir, ağrı ise genellikle sabahları daha belirgindir. Böyle bir şüphe varsa doktora başvurmanız gerekir.

9. Septik artrit

Septik artrit, bakterilerin veya diğer mikroorganizmaların, diz eklemini çevreleyen hassas astara nüfuz ederek enfekte etmesidir. Sıcaklık hissiyle beraber diz kapağının yan tarafında şişlik veya dizin kendisinin şişmesi, septik artrit belirtisi olabilir. Altta yatan enfeksiyon kan dolaşımına yayılırsa, bu durumda septik artrit ciddi bir durum haline gelebilir.

Hastalar semptomların septik artritten kaynaklandığından şüpheleniyorsa vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalıdır.

10. Tümör

Nispeten nadir olmakla birlikte, iyi huylu veya kötü huylu bazı tümörlerde diz kapağında veya çevresinde şişmeye neden olabilir. Şişmeye, donuk bir ağrı da eşlik edebilir. Ağrı, geceleri veya egzersize başlarken veya aktiviteyi arttırırken daha belirgin ve şiddetli olabilir. Bir tümör ateş, kilo kaybı ve gece terlemelerini de tetikleyebilir. Tümör şüphesi durumunda vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekir.


Kaynak:


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu