Duodenit Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri (Önemli)
Duodenit nedir?
Duodenit, ince bağırsağın başlangıcı olan on iki parmak bağırsağında (duodenum) meydana gelen bir iltihaplanmadır. On iki parmak bağırsağı zarındaki iltihaplanma karın ağrısı, kanama ve sindirim sistemiyle ilgili diğer semptomlara neden olabilir.
Duodenitin en yaygın nedeni, Helicobacter pylori (H. pylori) adı verilen bir bakteri türü ile ilişkili mide enfeksiyonudur. Bu organizma, on iki parmak bağırsağının bariyerini asidik mide içeriği nedeniyle bozar. Bu bariyerin kaybı, kronik iltihaplanmaya sebebiyet verebilir ve on iki parmak bağırsağı ülserini tetikleyebilir.
Birçok insan genç yaşta H. pylori ile enfekte olur, ancak semptomlar çoğunlukla yetişkinliğe kadar ortaya çıkmaz. Bazı insanlarda H. pylori enfeksiyonu, tedavi edilmezse on iki parmak bağırsağında ülsere (açık yara) yol açabilen duodenite neden olur.
Şiddetli hastalıklar, çeşitli ilaçların kullanımı ve alkol veya tütün gibi şeyler de duodenit nedenleri arasındadır. Daha az yaygın olarak diğer bir neden ise, Crohn hastalığı adı verilen iltihaplı bir bağırsak hastalığıdır.
Duodenitin belirtileri sabit olabilir veya gelip gidebilir, hastalığın seyri bireyler arasında farklılık gösterir. Neden H. pylori ise, enfeksiyon tedavi edilmediği sürece semptomlarınız devam edecektir. Duodenitli bazı kişilerde hiçbir semptom görülmezken, bazı kişiler ise mide bulantısı, kusma ve midede yanma hissi yaşayabilirler.
H. pylori ile ilişkili duodenit durumunda enfeksiyon antibiyotiklerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. H. pylori ile ilişkili olmayan duodenit için mide asidini azaltan ilaçlar etkili bir tedavi olabilir.
Ellerinizi sabun ve suyla yıkamak gibi sağduyulu hijyen uygulamalarını izleyerek de H. pylori enfeksiyonu riskinizi azaltabilirsiniz. Alkol tüketimini sınırlamak ve ilaçları sadece doktor önerisiyle almak gibi yaşam tarzı değişiklikleri, H. pylori ile ilgili olmayan duodenit riskinizi azaltabilir.
Şiddetli karın ağrısı, dışkıdan kan gelmesi, katran gibi dışkı ve siyah kusma gibi semptomlara sahipseniz, vakit kaybetmeden doktor kontrolü yaptırmanız gerekir. Hastalığınız aldığınız tedaviye rağmen geçmiyorsa veya kötüleşiyorsa, yine doktora görünmeniz önemli bir husustur.
Duodenit belirtileri nelerdir?
Duodenit, bir dizi semptomla sonuçlanabilecek mide astarının iltihaplanmasına neden olur. Semptomlar bireyler arasında yoğunluk bakımından değişebilir.
Yaygın belirtiler
Duodenit semptomlarını her gün veya sadece arada sırada yaşayabilirsiniz. Bazen aşağıdaki gibi karınla ilgili semptomlardan herhangi biri şiddetli olabilir:
- Karın şişkinliği
- Karın ağrısı
- Gaz
- İştah kaybı
- Mide bulantısı
- Kusma
Ciddi belirtiler
Bazı durumlarda, duodenit yaşamı tehdit edebilir. Sizde veya birlikte olduğunuz bir kişide aşağıdakiler de dahil olmak üzere ciddi semptomlardan herhangi biri varsa, vakit kaybetmeden tıbbi yardım almanız gerekir:
- Dışkı renginde değişiklik (siyah dışkı, katran gibi dışkı, kanlı dışkı vb.)
- Şiddetli karın ağrısı
- Kan kusma
Duodenit neden olur?
Duodenitin en yaygın nedeni H. pylori enfeksiyonudur. Duodenitin diğer nedenleri arasında, on iki parmak bağırsağı zarının iltihaplanmasına neden olabilen bazı ilaçların uzun süreli kullanımı yer alır. Şiddetli hastalık, radyasyon tedavisi ve Crohn hastalığı da duodenit ile ilişkilidir.
Duadenit açısından kimler risk altındadır?
Bir dizi faktör duodenit gelişme riskini artırsa da risk faktörleri olan tüm insanlar bu durumu geliştirmez. Duodenit ile ilişkili risk faktörleri şunları içerir:
- Alkol bağımlılığı (alkolizm)
- İnflamatuar (iltihaplı) bağırsak hastalığı
- H. pylori enfeksiyonu
- Radyasyon tedavisi
- Aspirin gibi çeşitli ilaçların uzun süreli kullanımı
- Stres veya ağır hastalık
- Tütün ve tütün ürünleri kullanımı
Duodenit nasıl tedavi edilir?
Duodenit tedavisi için öncelikle doktor muayenesi gereklidir, daha sonra doktorunuz çeşitli tedaviler başlatacaktır. On iki parmak bağırsağınızda iltihap olup olmadığını belirlemek için doktorunuz sizden laboratuvar testleri için kan, idrar ve dışkı örnekleri vermenizi isteyebilir.
Endoskopi, on iki parmak bağırsağının görüntülenmesine ve biyopsi için örnekler toplanmasına izin verir. Daha sonra ise H. pylori enfeksiyonunu doğrulamak için biyopsiler mikroskop altında incelenir.
Antibiyotik tedavisi
Duodenitinize H. pylori enfeksiyonu neden oluyorsa, tedavinin temeli antibiyotik tedavisidir. Yeniden enfeksiyon veya tekrarlamadan kaçınmak için antibiyotik tedavinizi tam olarak takip etmeniz önemlidir. Antibiyotik tedavisi için, etkin maddesi aşağıdakileri içeren ilaçları kullanmanız gerekebilir:
- Amoksisilin
- Klaritromisin
- Metronidazol
- Tetrasiklin
İlaç tedavisi
Midedeki asit miktarını azaltan proton pompa inhibitörleri ve histamin H2-reseptör antagonistleri gibi ilaçlar da duodenit için etkili bir tedavi olabilir.
Duodenit tedavisinde etkili olabilecek proton pompası inhibitörleri şunları içerir:
- Esomeprazol
- Lansoprazol
- Omeprazol
- Pantoprazol
- Rabeprazol
Duodenit tedavisinde etkili olabilecek histamin H2-reseptör antagonistleri şunları içerir:
- Simetidin
- Famotidin
- Nizatidin
- Ranitidin
Not: Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Duodenitle ilişkili potansiyel komplikasyonlar nelerdir?
Herhangi bir komplikasyon geliştirmemek için, doktorunuzun sizin için hazırladığı tedavi planınızı takip etmelisiniz. Bu şekilde komplikasyon riskini en aza indirebilir ve hastalığınızı atlatabilirsiniz.
Duedonit ile ilişkili olası komplikasyonlar şunları içerir:
- Karın duvarı iltihabı
- İç kanama
- Bağırsak tıkanıklığı
- Mide kanaması
- Bağırsak ülseri
- Pankreatit