Eğilip Kalkarken Belde Ağrı Nasıl Geçer ve Neden Olur?
Eğilip kalkarken belde ağrı hakkında
Eğilip kalkarken belde ağrı meydana geldiğinde, ağrının şiddetini değerlendirmek gerekir. Küçük ve ciddi olmayan bir ağrı yaşıyorsanız, bunun nedeni bir kas spazmı veya kas gerginliği olabilir. Oturup kalkarken belde ağrı hissi daha şiddetliyse eğer, bel fıtığı veya başka bir sırt yaralanmasından etkilenmiş olabilirsiniz. Bu şikâyetin nedenini belirlemede, eğilip kalkarken bel ağrısıyla birlikte başka diğer semptomların olup olmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Eğilip kalkarken belde ağrı neden olur?
1. Alt sırt gerginliği
Alt sırt gerginliği, eğilirken veya oturup kalkarken bel ağrısı hissedilmesinin yaygın bir nedenidir. Bu durumda, sırtın alt kısmına önemli bir baskı uygulanarak kasların ve bağların aşırı derecede gerilmesine neden olabilir. Bölgedeki bir gerginlik iltihaplanmaya neden olabilir ve bu da kas spazmlarına yol açarak bel ağrısıyla sonuçlanabilir.
- Alt sırt gerginliği belirtileri:
Alt sırtta sertlik hissetmek, kas spazmları, dik duruşu sürdürmede güçlük ve sınırlı bir hareket aralığı alt sırttaki gerginliğe işaret edebilir. - Alt sırt gerginliği tedavisi:
Sırt üstü 1-3 gün dinlenmek veya eczacınıza danışarak etkin maddesi ibuprofen gibi reçetesiz ilaçlar almak kas ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Masaj, buz ve ısı uygulama da işe yarayabilir. Fizik tedavi de sırtı güçlendirebilir ve daha fazla yaralanmayı önlemeye yardımcı olabilir.
2. Bel fıtığı
Arkadaki omurlar, amortisör görevi gören ve sırtın alt kısmının stabilize edilmesine yardımcı olan disklerle yastıklanır. Bel fıtığı durumunda, amortisör görevi gören disklerin kayması meydana gelir ve çevresindeki sinirlere ilave baskı uygular. Genellikle bu, disklerin dejenere olmasına neden olan ve disklerin kaymasını kolaylaştıran yaşlanmaya bağlı değişikliklerden kaynaklanır ve eğilip kalkarken belde ağrı yapabilir.
- Bel fıtığı belirtileri:
Bel fıtığı, tek bacakta güçsüzlüğe, bacaklarda ve belde uyuşmaya neden olabilir. Nadiren, bu semptomları olan bir kişi bağırsak veya mesane fonksiyonlarının kontrolünü kaybeder. Böyle bir durumda, derhal tedavi edilmesi gerekir. - Bel fıtığı tedavisi:
Sırtı dinlendirmek ve doktorunuzun reçete ettiği ilaçları almak genellikle yardımcı olur. Bazı insanların, iltihabı hafifletebileceğinden, sinir çevresindeki boşlukta steroid enjeksiyonları kullanması gerekebilir. Semptomlar şiddetliyse, doktorunuz cerrahi müdahale önerebilir.
3. Siyatik
Siyatik, bel fıtığından kaynaklanabilen bir durumdur ve eğilip kalkarken belde ağrı olmasının yaygın bir nedendir. Disk, alt omurgadaki siyatik sinire baskı yaparsa, bir veya iki bacağın alt kısmından aşağıya doğru ilerleyen basınç, yanma veya şiddetli ağrı hissine neden olabilir.
- Siyatik belirtileri:
Siyatik bir veya iki bacaktaki hareket aralığını sınırlayabilir, bel ve kalça bölgesinden bacaklara yayılan ağrıya neden olabilir. Bir kişinin siyatik semptomları varsa ve bağırsak veya mesane kontrolünü kaybederse, derhal tıbbi yardım almalıdır. - Siyatik tedavisi:
Siyatik tedavisi için siyatik sinire baskı yapan kısmını çıkarmak için ameliyat olmanız gerekebilir, ancak bu nadirdir. Ameliyat haricindeki tedaviler, iltihabı hafifletmek için buz uygulamak, ısı uygulamak ve çeşitli esneme egzersizlerini içerebilir.
4. Spondilolizis
Spondilolizis, futbol oynayan veya jimnastik yapanlar gibi genç sporcularda sıklıkla ortaya çıkan omurga omurunda bir stres kırığıdır. Spondilolizisli bir kişi düz, dik bir duruş sürdürmekte zorluk çekebilir, eğilip kalkarken belde ağrı yaşayabilir. Bunun tıbbi terimi spondilolistezdir.
- Spondilolizis belirtileri:
Bu durumdan etkileniyorsanız, kalçalarınızda ve uylukta ağrı yaşayabilirsiniz, ayrıca aktivite ile ağrı daha da kötüleşebilir veya oturup kalkarken belde ağrı hissedilen ağrıyı daha yoğun yaşayabilirsiniz. - Spondilolizis tedavisi:
Sırtınızı dinlendirmek ve doktorunuzun veya eczacının önerdiği ağrı kesicileri almak genellikle düşük dereceli stres kırıklarında yardımcı olabilir. Bazı insanlar, fiziksel aktivite sırasında sırtını desteklemek için fizik tedavi ve korseden de yararlanabilir. Yaralanma ciddi semptomlara neden oluyorsa, doktorunuz ameliyat önerebilir.
5. Ankilozan spondilit
Ankilozan spondilit, omurgayı, özellikle de kasık ve kalçalara yakın eklemleri etkileyen kronik inflamatuar (iltihaplı) bir durumdur. Ankilozan spondilit eğildiğinizde ağrı, sertlik ve diğer rahatsızlıklara neden olabilir. Ankilozan spondilit zamanla, omurga eklemlerindeki kemiklerin kaynaşmasına neden olan inflamatuar değişikliklere neden olabilir. Ayrıca, şiddetli olduğunda duruşunuzda değişikliklere neden olarak kambur bir görünüm verebilir.
- Ankilozan spondilit belirtileri:
Ankilozan spondiliti olan bir kişi, beline ve pelvik kemiklerin üzerindeki alana baskı uygulandığında ağrı hissedebilir. - Ankilozan spondilit tedavisi:
Tedavi başlangıçta ağrı kesici almayı içerir. Semptomlar kötüleşirse, doktorunuz iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan başka ilaçlar da yazabilir. Ek olarak, bazı insanlar fizik tedavinin esnekliklerini artırmaya yardımcı olduğunu da söylemektedir.
Eğilip kalkarken belde ağrı nasıl geçer?
Aşağıdaki gibi şeyler, eğilip kalkarken belde ağrıyı nasıl hafifletmeniz gerektiği ve bel ağrınızı önleme konusunda işinize yarayacak şeylerdir:
- Omurga sorunları ve kas gerginliği riskini azaltmak için eğilerek kaldırmak yerine dizlerinizi bükerek kaldırmak
- Eğilme gerektiren işlerde omurgayı bükmekten kaçınmak
- Öne düşme riskinizi azaltmak için eğilirken bacakları açık tutmak
- Çok ağır nesneleri kaldırmaktan kaçınmak
- Nesneleri mümkün olduğunca vücuda yakın taşımak ve bel seviyesinde tutmak
Eğilip kalkarken bel ağrısı yaşayan kişi, aşağıdaki gibi önlemlerden de yararlanabilir:
- Eczacınıza danışarak ibuprofen gibi ağrı kesici ve iltihap önleyici reçetesiz ilaçlar kullanmak
- Birkaç gün belinizi yoracak işlerden kaçınmak ve dinlenmek
- Hafif egzersiz ve yürüyüş gibi aktivitelere zaman ayırmak
- Bel destekleyicisi gibi medikal ekipman kullanmak
Eğilip kalkarken belde ağrı için ne zaman doktora görünmeli?
Eğer bel ağrısıyla ilgili herhangi bir hareketi yapmakta zorlanıyorsanız, dışkılama veya idrar yapma sorunları yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden doktora görünmeniz önerilir. Bu durumlardan herhangi biri, daha fazla sinir hasarını önlemek için hızlı tedavi gerektiren tıbbi acil bir durumun varlığına işaret eder. Bel ağrısı aldığınız önlemlere rağmen kötüleşirse veya 2 hafta içinde geçmezse de doktorunuza muayene olmalısınız.
Bel ağrısı için hangi bölüme gidilir?
Bel ağrısı için randevu alınabilecek bölümler arasında aşağıdakiler vardır:
- Genel cerrahi
- Dahiliye
- Nöroloji
- Ortopedi ve travmatoloji
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon
Not: Bel ağrısı için hangi bölümden randevu almanız gerektiği konusunda kafanız karışabilir. Bu konuda yapılacak en akıllıca şey, öncelikle aile hekiminize gitmektir. Aile hekiminiz size hangi bölümden randevu almanız gerektiğini söyleyecektir.