Sağlık Rehberi

Ferritin Düşüklüğü ve Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Ferritin nedir?

Ferritin, vücudunuzun demir depolayan ana proteinidir. Ferritin seviyeleri, vücutta ne kadar demir olduğunu dolaylı olarak ölçmek için kullanılabilir. Ferritin, depolama için değişken miktarda demirin girişine izin veren içi boş bir küre şeklindedir.

Ferritin testi nedir?

Ferritin testi, vücuttaki ana demir depolama proteini olan ferritin seviyesini ölçer. Ferritin testi basit bir kan testidir. Ferritin testi, ferritin seviyelerini ölçmek için damardan alınan kanı kullanır. Ferritin testi bazen vücudun demir depolarını değerlendirmeye yardımcı olmak için demir düzeyi veya toplam demir bağlama kapasitesi testi gibi diğer testlerle birlikte istenir.

  • Ferritin yüksekliği, hemokromatoz gibi bir demir depolama bozukluğunun veya kronik bir hastalığın işareti olabilir.
  • Ferritin düşüklüğü, kansızlık olarak da bilinen anemiye (oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma) neden olan demir eksikliğinin göstergesidir.

Ferritin testi nasıl yapılır?

Ferritin testi, herhangi bir rutin kan testinde olduğu gibi damardan alınan kanla yapılır ve diğer bazı testlerde olduğu gibi belirli bir süre aç kalmanız gerekli değildir.

Ferritin testi için, vakumlu bir kan çekme cihazına bağlı bir iğne, alan temizlendikten sonra, genellikle dirsek bölgesinde bir damara sokulur, ancak başka bir damar da tercih edilebilir.

Ferritin testi rutin bir kan testiyle aynıdır ve genel olarak yan etkilere neden olmaz. Sadece kanın alındığı damar bölgesinde nadiren morarma meydana gelebilir.

Normal ferritin seviyesi nedir?

Ferritin için normal seviyeler şu şekildedir:

CİNSİYETNORMAL FERRİTİN DÜZEYLERİ
Erkekler için12 ila 300 ng/mL
Kadınlar için12 ila 150 ng/mL

Ferritin yüksekliği ne anlama gelir?

Ferritin yüksekliği, kalıtsal bir hastalık olan hemokromatoz gibi bir demir depolama bozukluğunun göstergesi olabilir. Kalıtsal hemokromatoz, vücutta aşırı demir birikiminin olduğu kalıtsal (genetik) bir hastalıktır. Kalıtsal hemokromatozlu bireylerde, bağırsaklardan günlük demir emilimi, kayıpları telafi etmek için gereken miktardan daha fazladır. Normal vücut demir atılımını artıramadığı için emilen demir vücutta birikirerek ferritin yüksekliği meydana gelir.

  • Hemokromatozlu erkekler 40 ila 50 yaşlarında 20 gram toplam demiri vücutta biriktirebilirler (normal demir içeriği 3 ila 4 gramdır). Eklemlerdeki, karaciğerdeki, testislerdeki ve kalpteki aşırı demir birikintileri bu organlara zarar verir ve hemokromatoz semptomlarına neden olur.
  • Hemokromatozlu kadınlar erkeklerden daha yavaş demir biriktirirler çünkü adet dönemlerinden kaynaklanan demir kaybı nedeniyle erkeklerden daha fazla demir kaybederler. Bu nedenle, erkeklerden 10 yıl sonra aşırı demir nedeniyle tipik olarak organ hasarı semptomları geliştirirler.

Kalıtsal hemokromatozlu kişilerde herhangi bir semptom veya bulgu olmayabilir (ve normal yaşam süresine sahip olabilirler) veya aşağıdakileri içeren ciddi semptomlar ve aşırı demir yüklenmesi belirtileri olabilir:

Ferritin yüksekliği semptomları, demirin organlarda birikmesine, organlarda tahribata ve fonksiyon kaybına yol açması nedeniyle ortaya çıkar.

Ferritin yüksekliğinin diğer nedenleri, karaciğer hastalığı veya romatoid artrit gibi kronik inflamatuar tıbbi durumlar veya bazı kanser türleridir.

Ferritin düşüklüğü ne anlama gelir?

Ferritin düşüklüğü özellikle demir eksikliği durumunda görülür. Çünkü yeterli demir olmadan vücudunuz, oksijen taşımasına izin veren kırmızı kan hücrelerinin bir bileşeni olan hemoglobini yeteri düzeyde üretemez. Bu olduğunda sonuç tam olarak demir eksikliği anemisi olarak bilinen kansızlık türüdür. Ferritin düşüklüğünden kaynaklanan hafif anemi hiçbir belirti vermezken, daha ciddi vakalarda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

Ferritin düşüklüğü sorununuz varsa ve tedavi almıyorsanız, göğüs ağrısı, bacak ağrısı, kulak çınlaması gibi semptomlar yaşayabilirsiniz veya kalp yetmezliği geliştirebilirsiniz.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Ferritin Blood Test (Normal, High, Low, Levels)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu