Tıbbi Farmakoloji

Flukonazol Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Flukonazol nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir? Nasıl kullanılmalıdır? Hangi hastalıklara iyi gelir? Kimler kullanmamalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Flukonazol nedir?

Flukonazol; deride, tırnaklarda, kasık bölgesi ile ağız, boğaz veya cinsel organlar gibi mukoza zarının olduğu vücut bölgelerinde, mikoza (hastalığa) neden olabilen mantarların, özellikle de Candida (maya mantarı) türlerinin büyümesini engelleyerek etki gösteren antifungal bir ilacın etkin maddesidir. Özellikle kandidiyaz ile genital veya cilt mantarlarında, ilacın oral tablet formu reçete edilebilir.

Bu ilaç eczanelerde 150 mg’lık kapsüller halinde, 1, 2 veya 4 kapsüllü kutularda, Candidin veya Fluzole ticari adlarla veya benzeri adlarla kapsül formda satın alınabilir. Ek olarak, bu etkin madde enjeksiyon şeklinde de bulunabilir. Enjeksiyon formu sadece hastanelerde bir doktorun veya uzman bir hemşirenin gözetiminde kullanılmalıdır.

Flukonazol ne için kullanılır?

Bu ilaç, vajinal veya penil candidiasis (penis mantarı) tedavisi için reçete edilebilir, ancak diğer mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için de kullanılabilir.

Bu ilaç, tekrarlayan vajinal pamukçuk enfeksiyonunu önlemek veya azaltmak için de kullanılabilir.

Ayrıca kanser tedavisi, kemik iliği nakli veya HIV enfeksiyonu gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, mantarların neden olduğu enfeksiyonları önlemek için doktor tarafından bu ilaç reçete edilebilir.

Flukonazol nasıl kullanılır?

Flukonazolün kullanım şekli ilacın şekline bağlıdır:

Kapsül (150 mg)

Flukonazol 150 mg kapsül şeklinde, doktorunuzun önerdiği şekilde yemekten önce veya sonra, bir bardak su ile ağızdan alınmalıdır.

Yetişkinler için flukonazol dozları, kişinin sahip olduğu hastalığa göre değişiklik gösterebilir:

  • Vajinal kandidiyazis veya penis mantarı:
    Önerilen doz, günde 1 kez, 1 kapsül flukonazol (150 mg) alımıdır.
  • Tekrarlayan vajinal kandidiyaz:
    Önerilen doz, günde 1 kez, 1 kapsül flukonazol (150 mg) alımıdır. Bu doz, biten tedaviden sonra yine doktorunuzun tavsiyesine göre 4 ila 12 ay boyunca ayda bir kez tekrarlanmalıdır.
  • Ayak mantarı (Tinea pedis), Vücut mantarı (Tinea corporis), Kasık mantarı (Tinea cruris):
    Önerilen doz, doktorunuzun da önerdiği şekilde 2 ila 4 hafta boyunca haftada bir kez 1 kapsül flukonazol (150 mg) alımıdır. Bazı ayak mantarı vakalarında doktor, 6 haftaya kadar ilaç tedavisi önerebilir.
  • Tırnak mantarı (onikomikoz):
    Önerilen doz, enfekte olmuş tırnağın yerini tamamen sağlıklı bir tırnağın büyümesine bırakana kadar, günde 1 kez, 1 kapsül flukonazol (150 mg) alımıdır.

Bu ilaç, bir doktor tarafından önerilmedikçe, 18 yaşın altındaki çocuklar, ergenler veya 60 yaş üzerindeki yaşlılar tarafından kullanılmamalıdır.

Enjekte edilebilir flukonazol

Bu ilacın enjekte edilebilir formu; bir doktor veya uzman bir hemşire tarafından doğrudan damar içine verilmelidir. Hastaya verilecek doz, enfeksiyonun şiddeti ve mantarın tipine göre doktor tarafından belirlenmelidir.

Flukonazol’ün yan etkileri nelerdir?

Flukonazol ile tedavi sırasında ortaya çıkabilecek en yaygın yan etkiler; mide bulantısı, ishal, mide ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi veya tat değişikliğidir.

Daha nadir olmakla birlikte, iştahsızlık, koyu renkli idrar, soluk dışkı veya sarı cilt ve gözler gibi semptomlarla fark edilebilen çarpıntı, kasılma veya karaciğer sorunları ortaya çıkabilir.

Ayrıca bu ilaç, acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle; nefes almada güçlük, yüksek ateş, öksürük, göğüs ağrısı, gözlerde yanma, boğazda kapanma hissi, ağızda, dilde veya yüzde şişlik, deride kabarcıklar gibi belirtiler görüldüğünde ilaç kullanımına ara verilmeli ve en yakın acil servise başvurulmalı ve ilacı reçete eden doktora görülen belirtiler bildirilmelidir.

Enjekte edilebilir formunda oluşabilecek herhangi bir alerjik reaksiyon, enjeksiyonun hastanelerde uygulanmasından dolayı hemen tedavi edilebilir.

Flukonazolü kimler kullanmamalıdır?

Bu ilaç, doğmamış bir bebeğe zarar verebileceğinden, 18 yaşın altındaki kişiler, 60 yaşın üzerindeki yaşlılar, emziren kadınlar veya hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. Ayrıca bu ilaca veya ketokonazol, mikonazol veya itrakonazol gibi diğer mantar önleyicilere alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

Bu ilaç, gebelik önleyici hapların (oral kontraseptifler) etkinliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle, bu ilaçla uygulanan tedavi sırasında ve son dozdan en az 1 hafta sonra, prezervatif gibi bir kontraseptif yönteminin kullanılması önerilmektedir.

Bu ilacın kapsül formunun bileşimi, şeker içerdiğinden şeker hastalarında dikkatli kullanılmalıdır.

Bu ilaç; terfenadin, sisaprid, astemizol, eritromisin, pimozid veya kinidin gibi etkin maddeleri içeren ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Çünkü bu ilaçla etkileşime giren diğer ilaçlar, kişide çarpıntı ve kalp krizi riskin artmasına neden olabilir. Ayrıca kişinin kullandığı tüm ilaçlar hakkında doktoruna bilgi vermesi son derece önemlidir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu