Fosfomisin Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?
Fosfomisin nedir? Ne için kullanılır? Ne işe yarar? Nelere dikkat etmek gerekir? Yan etkileri nelerdir? Kimler kullanmamalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Fosfomisin nedir?
Fosfomisin veya fosfomisin trometamol, akut sistit, tekrarlayan üretrit (penis içerisindeki idrar yolu iltihabı) gibi idrar yolu enfeksiyonları, enfeksiyon belirtileri olmasa bile hamilelik sırasında idrarda bakterinin varlığı veya ameliyattan sonra ortaya çıkan idrar enfeksiyonlarını tedavi etmek veya önlemek için kullanılan bir antibiyotik ilaçtır. İdrar yolunda enfeksiyona neden; Stafilokok, Streptokok, Escherichia coli, Proteus Mirabilis, Klebsiella Pneumoniae, Enterobacter, Citrobacter gibi bakterileri idrar yolundan uzaklaştırarak etki etmektedir.
Bu ilaç eczanelerde tablet veya 3 gramlık granül şase şeklinde, Dispari, Monuril, Üromisin, Urocare vb. referans adıyla sadece doktor reçetesiyle satılmaktadır.
Fosfomisin ne için kullanılır?
Bu etkin madde, idrar yollarının bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılmaktadır:
- Akut veya tekrarlayan sistit
- Akut bakteriyel üretrovezikal sendrom
- Üretrit
- Enfeksiyon belirtileri olmadan hamilelik sırasında idrarda bakteri varlığı
- Ameliyat sonrası idrar yolu enfeksiyonu
Ek olarak bu etkin madde, bir idrar sondası yerleştirilmesi gibi ameliyatlardan sonra veya herhangi bir idrar yolu prosedüründen sonra, idrar enfeksiyonunu önlemek için doktor tarafından reçete edilebilir.
Fosfomisin nasıl kullanılır?
Fosfomisin granül şase olarak reçete edildiği zaman, bir bardak su içinde çözülmeli ve çözelti hazırlandıktan hemen sonra tercihen geceleyin, yatmadan önce ve idrar yaptıktan sonra, aç karnına alınmalıdır. Tedaviye başladıktan sonra semptomlar, 2 ila 3 gün içinde kaybolmalıdır.
Normalde önerilen doz; 3 gramdan oluşan tek şaseden oluşur, ancak hastalığın ciddiyetine ve doktorunuzun kullanım tavsiyesine göre doz miktarı değişebilir.
Pseudomonas, Proteus ve Enterobacter’in neden olduğu enfeksiyonlar için, 24 saat aralıklarla uygulanan 2 şasenin, yukarıda açıklandığı şekilde uygulanması tavsiye edilir.
Üriner enfeksiyonları önlemek için yapılan cerrahi müdahalelerden önce, ilk dozun işlemden 3 saat önce, ikinci dozun ise 24 saat sonra yapılması önerilir.
Fosfomisin’in olası yan etkileri nelerdir?
Bu etkin madde içeren ilacın kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek yan etkilerden bazıları; baş ağrısı, baş dönmesi, vajinal enfeksiyonlar, mide bulantısı, mide ağrısı, ishal veya kaşıntı ve kızarıklık içeren cilt reaksiyonlarıdır.
Kimler fosfomisin kullanmamalıdır?
Bu etkin maddeye veya formülün herhangi bir bileşenine alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Ayrıca ciddi böbrek yetmezliği olan veya hemodiyaliz tedavisi gören kişiler tarafından ve çocuklar tarafından kullanılmamalıdır. Bununla birlikte, hamilelik veya emzirme döneminde yalnızca tıbbi tavsiye ve doktor rehberliğinde kullanılmalıdır.