İç Hastalıkları

Gaz Çıkarmak İçin Ne Yapmalı? En Etkili 10 Çözüm ve 8 Önlem

Gaz sıkışması neden olur? Gaz çıkarmak için ne yapmalı? Bu durumdan nasıl kurtulabiliriz? Alınacak önlemler nelerdir? Ne zaman doktora görünmeli? Tüm bu soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Gaz hakkında önemli bilgiler

Gaz çıkarmak için ne yapmalı?” diye arıyorsanız başınız dertte demektir. Gaz sorunları inanılmaz derecede rahatsız edici olabilir; Keskin ağrıya, kramplara, şişmeye, gerginliğe neden olabilir. Çoğu insan günde 13 ila 21 kez gaz çıkarır ve bu tamamen normaldir. Gazın çıkmasının önündeki en büyük iki engel ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarıdır. Gaz sıkışması sancısı o kadar şiddetli olabilir ki, doktorlar apandisit, safra kesesi taşları ve hatta kalp hastalığından bile şüphelenebilirler.

Gaz sorunu yaşamamak için önlemler

1. Gazınızı tutmayın

Gaz çıkarmak için ne yapmalı?” diye araştırma yapmadan önce, gazınızı tutup tutmadığınızı kendinize sormalısınız. Gazınızı geldiği anda serbest bırakmalısınız, çünkü tutmanız vücudunuzu zorlamanız demektir ve bu da çeşitli sorunlara neden olabilir. Örneğin, gazınızı bilinçli bir şekilde boşaltmamak karın şişkinliğine, karın ağrısına ve mide ağrısına neden olabilir. Bu semptomlardan kaçınmanın en kolay yolu, gazı boşaltmaktır.

2. Dışkınızı geciktirmeyin

Bunu zaten duymuşsunuzdur; birçok hekimin de özellikle vurguladığı gibi, dışkınız geldiği anda dışkınızı tutmamalısınız. Çünkü dışkınızı zorla tuttuğunuzda sindirim sistemini zorlamış olursunuz ve sonrasında ise sindirim sisteminde gaz sıkışması gibi çeşitli sorunlar yaşarsınız. Dışkınızı geldiğinde geciktirmeden yaparsanız hem daha sağlıklı olursunuz hem de ekstradan gaz çıkarma ihtiyacı hissetmezsiniz.

3. Yavaş yeyin

Gaz sorunu yaşamamak için yemek yerken yavaş olmalısınız. Çünkü çok hızlı yemek yediğinizde veya hareket halindeyken yemek yediğinizde ağzınızdan içeriye ihtiyaç duymadığınız hava girer ve bu hava da daha sonra gaz yoluyla çıkmak ister. Yemekleri yavaş yiyerek hem gaz gibi sindirim sorunlarının önüne geçersiniz, hem de yemeklerin lezzetini daha iyi alırsınız.

4. Sakız çiğnemekten kaçının

Gaz çıkarma sorunu yaşamanızdan biri de çiğnediğiniz sakızlardır. Çünkü sakız çiğnediğinizde sindirim sistemine lüzumsuz hava da alırsınız ve bunun daha sonra ise gaz sorunu yapması muhtemeldir. Ayrıca, sakızın içindeki çeşitli aromalar da gaz ve şişkinlik gibi sorunlara neden olabilir. Eğer sürekli sakız çiğniyor ve “gaz çıkarmak için ne yapmalı?” diye kara kara düşünüyorsanız, sakızı bırakmanızın zamanı gelmiş demektir.

5. Pipet kullanmayın

İçinde olduğumuz modern zamanda hepimizin yeme alışkanlıkları ister istemez değişiyor. Mesela ihtiyacımız olmasa da bir şeyler içerken pipet kullanabiliyoruz. Aslında pipete ihtiyacımızın olmamasıyla beraber pipet kullanmak çok da iyi bir fikir değildir. Çünkü pipet kullanmak ekstra hava yutmanıza neden olabilir ve bu hava daha sonra gaz sorununa neden olabilir. Bu yüzden içeceklerde birincil tercihiniz bardak olmalıdır.

6. Tütün ve tütün ürünlerini bırakın

Tütün ve tütün ürünleri içmek sizi hiç istemeyeceğiniz sağlık sorunlarıyla baş başa bırakabilir ve aynı şey elektronik sigara için de geçerlidir. Sigara ve türevlerini içmek aynı zamanda gaz sorunu yaşamanızın da olası bir nedeni olabilir. Çünkü sigara içtiğinizde sindirim sisteminize hava da çekmiş oluyorsunuz ve bu havanın daha sonra gaz olarak çıkması gerekir.

7. Gazlı içecekleri hayatınızdan çıkarın

Aslında, gazlı hiçbir içeceğe biyolojik olarak ihtiyaç duymayız, sadece bazı nadir durumlarda gazlı içeceklere ihtiyacımız olur. Ancak aynı zamanda birçok insan için gazlı içecek tüketmek bir alışkanlıktır. Ama gazlı içecekler içmek mideye ekstradan gaz gönderir ve bu gaz da şişkinlik gibi sorunlara neden olabilir. “Gaz çıkarmak için ne yapmalı?” diye kendinize sormadan önce, gazlı içeceklerle aranızın nasıl olduğunu da göz önüne almalısınız.

8. Sorunlu gıdaları tüketmeyin

Bazı gıdalar da sindirim sorunlarına ve gaza neden olabilir. Aslında her insanın rahatsız olduğu gıdalar farklıdır ve bir insanda gaz yapan şey diğerinde yapmayabilir. Ancak yine de genel olarak gaz yapma ihtimali yüksek olan gıdalar vardır ve bunlar aşağıdakileri içerir.

  • Yapay tatlandırıcılar
  • Brokoli, lahana ve karnabahar gibi sebzeler
  • Süt ve süt ürünleri
  • Lifli içecekler ve takviyeler
  • Kızarmış yiyecekler
  • Sarımsak ve soğan
  • Yüksek yağlı yiyecekler
  • Fasulye ve mercimek
  • Kuru erik veya erik suyu
  • Baharatlı yiyecekler

Yemek günlüğü tutmak, sizi nelerin rahatsız ettiğini ve neyin gaz yaptığını belirlemenize yardımcı olabilir. Ancak tetikleyici bir neden olmasalar bile yapay tatlandırıcılar gibi bazı şeyleri hayatınızdan çıkarmak akıllıca olacaktır, çünkü sağlık açısından hiçbir katkı sunmazlar. Bazı sebzeler ve baklagiller gibi gıdalar ise bazı sağlık faydaları sağlar. Bunlardan tamamen kaçınmak yerine, tüketiminizi azaltmayı veya bunları farklı şekilde tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Gaz çıkarmak için yapılabilecek en etkili şeyler

gaz çıkarmak için yapılabilecekler
Gaz çıkarmak için yapabileceğiniz birtakım şeyler vardır.

1. Bitki çayları için

Gaz çıkarmak için ne yapmalı?” diye soran herkes ilk tercih olarak bitki çaylarını düşünmelidir. Çünkü bazı bitki çayları şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunları için harikadır. Bitki çaylarının birçoğu sadece sindirime iyi gelmekle kalmaz, aynı zamanda sağlığınıza da birçok fayda sağlar. Sindirim sorunlarına iyi gelen en iyi çaylar arasında anason çayı, papatya çayı, zencefil çayı ve rezene çayı bulunur. Ancak anason çayı aynı zamanda müshil görevi (dışkı yumuşatıcı) gördüğü için, anasın çayını içtikten sonra ishal gibi sorunlar yaşarsanız içmeyi bırakmalı veya azaltmalısınız.

2. Rezene tohumları atıştırın

Gaz çıkarmak için ne yapmalı?” diye düşünüyorsanız rezene tohumlarını da denemelisiniz. Çünkü rezene tohumları, gaz sorunu için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bir çay kaşığı rezene çayı içerek gazınızı serbest bırakabilir ve rahatlayabilirsiniz. Ancak hamile veya emziren bir kadınsanız, rezene tohumu almadan önce muhakkak doktorunuza danışmalısınız.

3. Nane takviyeleri alın

Nane yağı kapsülleri, şişkinlik, kabızlık ve gaz sıkışması gibi sorunları çözmek için uzun süredir kullanılmaktadır. Nane yağı kapsülleri alırken, satın aldığınız kapsüllerin enterik kaplı olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü enterik kaplı olmayan kapsüller midenizde çok hızlı çözülerek mide ekşimesine neden olabilir.

4. Karanfil yağı kullanın

Karanfil yağı; şişkinlik, gaz ve hazımsızlık dahil olmak üzere sindirim şikayetlerini tedavi etmek için kullanılabilir. Karanfil ayrıca mide ülseriyle mücadele etme özelliklerine de sahiptir. Özellikle yemeklerden sonra karanfil yağı almak, sindirimi rahatlatabilir ve bağırsaklardaki gazı serbest bırakabilir.

5. Sıcak su torbası deneyin

Gaz çıkarmak için ısı uygulamak da etkili bir çözümdür. Gaz sancıları ortaya çıktığında karnınızın üzerine sıcak su şişesi veya ısıtma pedi koyalirsiniz. Çünkü uyguladığınız bu sıcaklık bağırsaktaki kasları gevşeterek gazın bağırsaklarda hareket etmesine ve serbest kalmasına yardımcı olur. Sıcaklık ayrıca ağrı ve sancı gibi hisleri de azaltacaktır.

6. Sindirim sorunlarını ele alın

Sürekli “gaz çıkarmak ne yapmalı?” diye bir arayış içindeyseniz, sindirim sisteminizle ilgili bir sorununuz olabilir. Çünkü bazı sindirim sorunları olan kişilerin gaz sıkışması problemine maruz kalma olasılığı daha yüksektir. Örneğin, irritabl bağırsak sendromu ya da inflamatuar bağırsak hastalığı, çoğu zaman şişkinlik ve gaz ağrısı yapmaktadır. Herhangi bir sindirim sorununuz olabileceğini düşünüyorsanız doktora görünmeniz gerekir.

7. İçme suyunuza elma sirkesi ekleyin

Elma sirkesi mide asidi ve sindirim enzimlerinin üretimine yardımcı olur ve ayrıca gaz çıkarmak için de etkilidir. Gaz çıkarmak ve şişkinliği önlemek için bir çorba kaşığı sirkeyi bir bardak suya ekleyebilir ve yemeklerden önce bunu içebilirsiniz. Elma sirkesi diş minesini aşındırabileceğinden, karışımı içtikten sonra ağzınızı suyla çalkalamak önemlidir.

Elma sirkesinin faydaları nelerdir?

8. Aktif karbon (kömür) kullanın

Gaz çıkarmak için ne yapmalı?” sorusuna verilecek cevaplardan biri de aktif kömür olarak da bilinen aktif karbondur. Yemeklerden önce ve sonra alınan aktif kömür (diğer adıyla aktif karbon) tabletleri almak, gaz sorunlarını önlemenize yardımcı olur. Ancak aktif karbonu yavaş yavaş almalısınız, birden çok fazla aktif karbon alırsanız mide bulantısı ve kabızlık gibi sorunların da önüme geçmiş olursunuz. Aktif karbonu reçetesiz olarak eczanelerden alabilirsiniz.

Aktif karbon (kömür) nedir?

9. Derin nefes alın

Gaz çıkarmak için derin nefes almak herkeste işe yaramayabilir çünkü bazı insanlarda çok fazla nefes almak bağırsaktaki gazı artırabilir. Ancak birçok insan derin alıp vermek de dahil olmak üzere nefes egzersizlerinin gaz sıkışması gibi sindirim sorunlarına iyi geldiğini iddia etmektedir. Nefes egzersizlerinin sizde işe yarayıp yaramadığını deneyerek öğrenebilirsiniz.

10. Egzersiz yapın

Egzersiz yapmak da gaz çıkarmak için en etkili yöntemlerden biridir. Çünkü özellikle hafif egzersizler bağırsaktaki kasları gevşeterek, gazı sindirim sisteminden geçirmeye yardımcı olur. Yemeklerden sonra yürümek veya yoga yapmak da özellikle gaz sorunu olanlara iyi gelecektir. Aslında egzersiz yaparak hem genel sağlığınızı koruyabilir hem de gaz sıkışması gibi sindirim sorunlarının önlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Sonuç olarak

Gaz çıkaramamak veya gaz sıkışması birçok insanın ara sıra yaşadığı geçici bir durumdur. Ancak bazı durumlarda etkilediği kişiyi aşırı derecede rahatsız edebilir. Böyle bir durumda gaz çıkarmak için yukarıdakileri uygulayabilirsiniz. Ancak özellikle gaz ve diğer sindirim sorunlarınız geçmiyorsa veya sizi endişendiren başka semptomlarınız da varsa, doktora görünmenizin zamanı geldi demektir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
123

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu