Gebelikte Gaz Sancısı Kaçıncı Haftada Olur? (Hamile Kadınların Dikkatine)
Gebelikte gaz sancısı kaçıncı haftada olur?
Aşırı bağırsak gazı; hamileliğin erken döneminde özellikle ilk üç aylık dönemde ortaya çıkabilen ve hamilelik boyunca da devam edebilen çok yaygın bir rahatsızlıktır. Gebelikte gaz sancısı, bağırsak hareketlerinde bir azalmaya ve sonuç olarak daha fazla gaz birikmesine neden olan gastrointestinal sistem de dahil olmak üzere, tüm vücut dokularının gevşemesine yol açan büyük hormonal değişikliklerin nedeniyle oluşmaktadır.
Hamilelikte gaz sancısı bebeğe zarar vermez ancak hamile kadında şiddetli mide ağrısına ve karın bölgesinde rahatsızlığa neden olabilir. Gebelikte gaz sancısı veya gaza neden olan gıdalardan kaçınmak, sık yürüyüşler yapmak ve nane çayı gibi doğal ilaçlar kullanmak gibi basit önlemlerle giderilebilir bir problemdir.
Gebelikte gazla ilgili semptomlar
Gebelikte gaz sancısına eşlik eden en yaygın semptomlar şunlardır:
- Bazen göğse yayılan bir sancı şeklinde şiddetli karın ağrısı
- Artan şişkinlik
- Kabızlık
- Şişmiş göbek
- Bağırsak krampları
Karın ağrısına ek olarak, hamile kadın ayrıca yoğun mide bulantısı hissettiğinde, ishal veya kusma olduğunda, kadın doğum uzmanına görünmesi gereklidir.
Gebelikte gaz nasıl geçer?
Hamilelikte gaz sancısı; gazın daha kolay atılmasına yardımcı olan, rahatsızlığı ve ağrıyı azaltan kadın doğum uzmanı tarafından reçete edilecek gaz ilaçlarıyla tedavi edilebilir. Bu ilaçlar, sindirim kanalına etki eden simetikon gibi etkin madde içeren ilaçlar olabilir.
Hamilelik sırasında gaz sancısını tedavi etmek için başka bir seçenek, özellikle de kabızlık olduğunda eczaneden satın alınabilen; sodyum lauril sülfoasetat, sodyum sitrat ve gliserol gibi etkin madde içeren bir mikro lavman uygulamasıdır. Ancak bu tür seçenek, bir kadın doğum uzmanı tarafından belirtilmeli ve hamile kadın doktorunun talimatlarına harfiyen uymalıdır.
Gebelikte gazdan kurtulmak için yapılması gerekenler
Gebelikte gaz sancısını ortadan kaldırmak ve aşırı gaz oluşumunu önlemek için aşağıda belirtilen öneriler gibi bazı basit yöntemler uygulanabilir:
- Sindirimi zor veya gaza neden olabilecek yiyeceklerden kaçının
- Gazlı içecekler içmekten kaçının
- Su tüketimini günde yaklaşık 2,5 litreye çıkarın
- Sebze, meyve ve tam tahıllı ekmek veya tahıllar gibi diğer lif bakımından zengin gıdaların tüketimini artırın
- Çiğneme sırasında konuşmaktan kaçının
- Yavaş yiyin ve tüm yiyecekleri iyice çiğneyin
- Bol ve rahat giysiler giyin
- Sakız çiğnemekten kaçının
Yürüyüşe çıkmak ve nefes egzersizleri yapmak gibi düzenli fiziksel egzersiz yapmak ayrıca sindiriminizi iyileştirmeye ve bağırsak hareketlerinizi desteklemeye yardımcı olarak gaz miktarınızı da azaltacaktır.
Gebelikte gaz yapan yiyecekler
Gebelikte gaz sancısına neden olan ve aşırıya kaçınılmaması gereken yiyeceklerden bazıları şunlardır:
- Mısır
- Yumurta
- Lahana
- Soğan
- Brokoli
- Fasulye
- Bezelye
- Kızarmış yiyecekler