Ortopedi ve Travmatoloji

Gece Artan Kalça ve Bacak Ağrısı Neden Olur?

Gece artan kalça ve bacak ağrısı: Çok önemli bilgiler

Gece artan kalça ve bacak ağrısı sizi uykunuzdan uyandırabilir; ancak yalnız olmadığınızı bilmeniz gerekir, çünkü çoğu insan bu durumdan etkilenmektedir. Özellikle 65 yaş üstü insanlar gece artan kalça ve bacak ağrısı bildirmektedirler. Gece artan kalça ve bacak ağrısı egzersiz yapmanızı engelleyebilir, günlük rutininizi sorunlu bir hale getirebilir ve her şeyden önce uykunuzu bölebilir. Ancak ağrınızın olası nedenlerini belirlemek, önlem almanıza ve ne zaman doktora görünmeniz gerektiğine karar vermenize yardımcı olacaktır.

Bacak ağrısı neden olur?

Gece artan kalça ve bacak ağrısı: Yaygın görülen nedenler

Gece artan kalça ve bacak ağrısı çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Pek çok insan, küçük bir yaralanma nedeniyle oluşan morluklar veya kas gerginliği nedeniyle vücudunun bu aktif bölgesinde ara sıra ağrı ve sızılar yaşar. Bu ağrılar genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.

Bununla birlikte, bazı insanlar kalça eklemlerinde kireçlenme veya romatoid artrit (iltihaplı romatizma) nedeniyle kronik ağrı yaşayabilir. Bu hastalıkların her biri, kalça eklemlerinizin şişmesine veya iltihaplanmasına neden olabileceğinden, bacak ağrısı yapabilir ve uykunuzu bölebilir.

Kalça ağrısı için hangi doktora gidilir?

Bazı insanlar bu ağrıları iğne batıyormuş gibi bildirirken, bazıları da bıçak saplanır gibi bir ağrı bildirmektedir. Bazı insanlar ise ağrıyla beraber yanma hissi de yaşamaktadır. Eğer eklem iltihabı gibi bir sorun varsa, bu durumda ağrı daha şiddetli olabilir ve kalçası bükülüyormuş gibi hissedebilir.

Kalçaya bıçak saplanması gibi ağrı neden olur?

Gece artan kalça ve bacak ağrısının potansiyel nedenleri şunları içerir:

1. Kireçlenme (osteoartrit)

Gece artan kalça ve bacak ağrısının en yaygın nedeni osteoartrit olarak da bilinen kireçlenmedir. Zamanla, egzersiz veya günlük rutinde kalçalarınız hareket ettikçe, kalça eklemlerini tutan yumuşak dokular yıpranır ve bozulur. Bunun neticesinde ise hareket halindeyken kemikler birbirine sürtebilir ve ağrı yapabilir.

Kalçanızda ve bacaklarınızda kireçlenme varsa, kalçanızda ve bacaklarınızda ağrıyla beraber sertlik hissetmeniz de mümkündür. Kireçlenme sorunundan muzdarip insanlar uygun tedaviyle daha fazla ağrı ve hasarı çeşitli şekillerde önleyebilir, ancak zaten tahrip olmuş veya zarar görmüş eklem dokularındaki tahribatı tersine çeviremezler.

Bacak ağrısı için hangi doktora gidilir?

2. Bursit (bursa iltihabı)

Bursa, eklemlerde bulunan ve eklemlerin hareketimi sağlayan sıvı keselerdir, bursit ise bu keselerin iltihabıdır. Kalça bursiti, kireçlenmeye benzer semptomlara neden olabilir. Bursitin kireçlenmeden tek farklı, kireçlenme kronik bir durumken bursitin geçici olmasıdır. Bursitte de hareket ettikçe geceleri artan kalça ve bacak ağrısı yaşayabilirsiniz, ancak kireçlenmenin aksine bursitte eklemler arasındaki kıkırdak bozulmamıştır.

Spor yapanların, işyerinde ağır malzemeleri kaldırmak/taşımak zorunda kalanların veya fiziksel olarak güç gerektiren diğer faaliyetlerde bulunan kişilerin bursite yakalanma riski daha fazladır. Bursitiniz varsa, yeteri kadar dinlenmeniz ve bursitten etkilenen eklemleri yormamanız daha çabuk iyileşmenizi sağlayacaktır.

Bacaklarda ağrı ve sızlama neden olur?

3. Romatoid artrit

Kireçlenme gibi, romatoid artrit de kronik bir durumdur ancak eklem dokusunun yaşlanmasıyla veya yıpranmasıyla ilgili değildir. Romatoid artrit olan insanların hatalı bir bağışıklık sistemi vardır. Romatoid artrit gibi, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı dokulara saldırması sonucu ortaya çıkan hastalıklara otoimmün hastalıklar denir.

Romatoid artritteki hatalı bağışıklık tepkisi, yumuşak dokuların zamanla sertleşmesine ve hatta kalıcı kemik hasarına bile neden olabilir. Romatoid artritteki gece artan kalça ve bacak ağrısı gibi semptomlar ilerleyici olabilir ve ağrı kasık gibi bölgelere yayılabilir. Hissedilen ağrı uykusuzluğa ve diğer uyku sorunlarına neden olabilir.

Gece artan kalça ve bacak ağrısı: Doktor kontrolü

Uyku, sağlıklı bir vücut için son derece önemlidir, çünkü uyuduğunuzda vücudunuz dinlenebilir ve iyileşebilir. Ancak gece artan kalça ve bacak ağrısı çekiyorsanız, uykunuz pek de rahatlatıcı gelmeyebilir. Uykuya bağlı bu gibi sorunlar, hayal kırıklığı, halsizlik ve eklem ağrıları döngüsüne neden olabilir.

Eğer hissettiğiniz ağrı geçmiyorsa veya sizi endişelendiriyorsa, aile hekiminize muayene olarak gerekli bilgileri alabilirsiniz. Eğer ağrınız şiddetliyse veya aldığınız önlemlere rağmen geçmek bilmiyorsa, bir ortopedist’ten yardım almanızın vakti gelmiş demektir.

Alt bacak ağrısı neden olur?

Gece artan kalça ve bacak ağrısı: Nedenin tespiti

Semptomlarınıza bağlı olarak, geceleri artan bacak ve kalça ağrısı için aşağıdaki teşhis yöntemlerinden biri veya birkaçı kullanılabilir.

Fizik muayene

Fizik muayene tanının ilk adımıdır, çünkü doktorunuzun tam olarak nerede acı çektiğinizi anlamasına yardımcı olabilir. Fiziksel bir muayenede doktorunuz, şişliği, tahrişi veya olası yaralanmaları saptamak için kalça ve bacak bölgesini kontrol edecektir. Doktorunuz, hareket aralığınızı gözlemlemek için yürümenizi, gerinmenizi veya eğilmenizi isteyebilir.

Laboratuvar testleri

Fizik muayeneden sonra doktorunuz tanı için bazı ek testlere ihtiyaç duyabilir. Doktorunuz, geceleri ortaya çıkan bacak ve kalça ağrısının romatoid artritten kaynaklandığını düşünüyorsa, kan örneği isteyebilir. Kan testi ayrıca belirli kanser türleri veya enfeksiyon gibi diğer durumların belirlenmesine de yardımcı olabilir.

Görüntüleme testleri

Röntgen veya manyetik rezonans görüntüleme, doktorunuza iskelet sisteminizin genel sağlık durumunu gösterebilir. Bu teknolojilerle, doktorunuz eklemlerinizde kalıcı hasar olup olmadığını belirleyebilir. Bu gibi görüntüleme testleri; ileri düzeyde kireçlenme, romatoid artrit, kemik kırılması veya ağrınıza neden olan iskelet sorunlarınız olup olmadığını gösterecektir.

Gece artan kalça ve bacak ağrısı: Tedavi

Gece artan kalça ve bacak ağrısının tedavisi tanıya bağlı olacaktır, ancak tedavinin yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve diğer tedavileri içermesi muhtemeldir.

Yaşam tarzı değişiklikleri

Bazı yaşam tarzı değişiklikleri kalça ve bacak ağrısını hafifletmeye veya önlemeye yardımcı olabilir. Acı çekiyorsanız, egzersiz yapma düşüncesinden korkabilirsiniz, ancak egzersiz yapmak ve genel olarak aktif bir yaşam tarzı benimsemek gelecekteki kalça ve bacak ağrısını önlemeye yardımcı olabilir.

Yoga veya pilates gibi egzersizler kalçalarınızı esnek tutabilir. Orta düzeyde güç geliştirme egzersizleri sırt ve kalça yaralanmalarından kaçınmanıza yardımcı olabilir. Düzenli yürüyüş ve diğer orta dereceli kolay aerobik egzersizler de ağrı konusunda etkilidir.

Gece artan kalça ve bacak ağrısı için kesin bir tedavi olarak hiçbir besinin/gıdanın işe yaradığına dair elimizde bilimsel bir kanıt yoktur. Ancak özellikle iltihap önleyici bazı besinler bu konuda işe yarayabilir. Özellikle zerdeçal, limon suyu, antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri içeren bir beslenme düzeni kalça eklemlerinizdeki iltihabı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

İlaç tedavisi

Doktorunuz, özellikle semptomlarınız sizi uyutmuyorsa, ağrınızla başa çıkmanıza yardımcı olacak ilaçlar reçete edebilir. Ağrınız uykunuzu bölüyorsa, bunu mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekir. Çünkü özellikle ağrınız geçmiyorsa doktorunuz buna bağlı güçlü ilaçlar reçete edebilir. Daha hafif ağrılar içinse ibuprofen gibi ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaç almanızı uygun görebilir. Hafif ağrılar için soğuk veya sıcak kompres de rahatlatıcı olabilir.

Tamamlayıcı tedaviler

Masaj, hacamat ve akupunktur gibi tamamlayıcı ve alternatif uygulamalar, adından da anlaşılacağı gibi, doktorunuzun önerdiği tıbbi tedaviyi tamamlamayı amaçlamaktadır. Bu uygulamalar artrit gibi bir durumu kesinlikle tedavi etmeyecek olsa da gece artan kalça ve bacak ağrısını kısmen rahatlatabilir. Ancak, herhangi bir alternatif tedaviyi denemeden önce, sizin için en uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmanız gerekir.

Gece artan kalça ve bacak ağrısı: Öneriler

Ağrınız olsun veya olmasın, daha rahat uyumak işin aşağıdaki önerileri dikkate almalısınız:

  • Yan yatarken dizlerinizin arasına bir yastık koyun.
  • Sırt üstü yatıyorsanız dizlerinizin altına bir yastık koyun.
  • Daha destekleyici bir şilte veya yatak örtüsüne yatırım yapın.
  • Bir ısıtma yastığı veya sıcak su şişesi kullanın.
  • Bükülmeden, düz bir şekilde uyuyun.
  • Gerektiğinde ağrı kesici alın.
  • Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları alın.

Gece artan kalça ve bacak ağrısı: Sık sorulan sorular

Kalça ve bacak ağrısı kanser belirtisi olabilir mi?

Kalçayı etkileyen herhangi bir kanser kalça ve bacak ağrısına neden olabilir. Bazı durumlarda kalça ağrısı gün boyunca ara sıra hissedilebilir ve geceleri daha da kötüleşebilir. Ağrınızın nedeni kanserse eğer, gece terlemesi, ateş, titreme, susuzluk, yorgunluk, eklem ağrısı, mide bulantısı ve lenf bezi şişmesi gibi semptomlar da yaşayabilirsiniz.

Kalça ve bacak ağrısı için hangi uyku pozisyonu daha iyidir?

Gece artan kalça ve bacak ağrısı için en iyi veya tercih edilen uyku pozisyonu kişiden kişiye farklılık gösterecektir. Sol tarafınızda kalça ve bacak ağrınız varsa, sağ tarafınızda uyumak rahatlama sağlayabilir veya bunun tersi de geçerlidir. Bu şekilde uyurken dizlerinizin arasına bir yastık koymayı da deneyebilirsiniz. Yan yatarken kalçanız ağrıyorsa, dizlerinizin altına bir yastık koyarak sırt üstü uyumayı deneyebilirsiniz.

Gece artan kalça ve bacak ağrısı: Sonuç

Geceleri kalça ve bacak ağrısı, özellikle bu rahatsızlık sizi geceleri uykusuz bıraktığında sinir bozucu ve yorucu olabilir. Kalça ve bacak ağrısının birçok nedeni olsa da doktorunuz bursit veya artrit gibi olası durumları belirlemenize yardımcı olabilir. Neyse ki, aktif bir yaşam tarzını, doktorunuzun uygun gördüğü tedaviyi ve diğer başa çıkma stratejilerini birleştirdiğinizde ağrınızı yönetebilir ve daha kolay uyuyabilirsiniz.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
verywellhealth.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu