Gece Uyurken Ense, Boyun ve Baş Terlemesi Neden Olur? Uyurken Terlemek
Uyurken terlemek normal midir?
Yastık teriyle uyanmak sadece rahatsız edici değil, aynı zamanda iyi bir gece uykusu için de zararlıdır. Bunun üstüne eğer bir de partneriz varsa, bu durumda uyurken terlemeniz, sizin açınızdan son derece utanç verici ve onlar için de can sıkıcı olabilir.
Çoğumuz gece boyunca biraz terleriz – bu, vücudumuzun toksinleri atma yollarından biridir. Ancak gece uyurken ense boyun terlemesi özellikle aşırı derecede ise, bu konuda bir şeyler yapmanın zamanı gelmiş demektir.
Gece uyurken ense, boyun ve baş bölgesinde terleme nedenleri
Yüksek ateş ve diğer tıbbi durumlar uyurken baş ve boyun bölgesinde terlemeye neden olabilir. Kadınlarda menopoz, erkeklerde düşük testosteron ve her iki cinsiyette de şeker hastalığı, hipertiroidi ve bazı ilaç türleri sabahları sırılsıklam uyanmanıza neden olabilir.
Uyurken terlemek, aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir:
1- Alkol
Yatmadan önce birkaç kadeh alkol alsanız dahi bu uyarıcı görevi görebilir ve kalbinizin daha hızlı atmasını sağlayabilir. Bu vücut ısısını yükseltir ve sonucunda geceleri aşırı terlemeye neden olabilir. Ne kadar çok alkol alırsanız, vücudunuz onu ter yoluyla atmak için o kadar çok savaşır.
2-Kafein
Akşamları içilen bir fincan kahve, yatmaya gittiğimizde hâlâ bizi etkileyebilir. Kafein bir uyarıcıdır ve kan dolaşımımızı hızlandırır. Sonuç olarak, kafein de tıpkı alkol gibi, gece uyurken ense boyun terlemesi gibi baş bölgesinde terlemeye neden olabilir.
3- Uyumadan önce yapılan egzersiz
Uyumadan birkaç saat önce yoğun bir şekilde egzersiz yaparsanız, örneğin performans için kendinizi daha fazla zorlamak gibi, yatakta terlemeniz oldukça muhtemeldir. Bunun nedeni, tiroid bezinizin daha fazla hormon salmasına neden olabilmesidir. Bu, vücudunuz ekstra aktiviteye alışmaya çalışırken gece terlemelerini tetikler.
4- Menopoz
Terleme (gündüz ve gece), menopoz evrelerinden geçerken sıcak basması yaşayan birçok kadın tarafından şikâyet edilen normal bir durumdur. Menopozda uyurken terlemeniz hormon değişikliklerinden kaynaklanır ve doktorunuz tarafından verilen tedavi (hormon replasman tedavisi gibi), bu rahatsızlığı en aza indirmenize yardımcı olabilir.
5- Antidepresanlar
Depresyon ve anksiyete bozukluğu belirtilerini tedavi etmek için kullanılan ilaçların yan etkilerinden biri de terlemedir. Bazen aspirin gibi ağrı kesiciler de geceleri baş, boyun ve ense bölgesinde terleme gibi yan etkiler yapabilir. Ayrıca, şeker hastalığı ve bazı hormon ilaçları da geceleri aşırı derecede terlemeye neden olabilir.
6- Stres
Anksiyeteden etkilenen insanlar geceleri aşırı terleme yaşayabilirler. Birçoğumuz, önemli bir görüşmeden veya ilk randevudan önce biraz terlememize neden olacak şekilde endişe duyarız ve bu normal bir durumdur.
Ancak endişe sürekli olduğunda, aşırı derecede terleyebilirsiniz. Anksiyete bozukluğu ve buna bağlı ve uykusuzluk, kortizol hormonunun aşırı yükselmesine neden olabilir. Bu, kalp atış hızınızı ve metabolizmanızı artırarak terlememize neden olur.
7- Hipoglisemi
Düşük kan şekeri olan hipoglisemi farkında olmasanız da sizi terletebilir. Çünkü kan şekeriniz gece çok düşerse vücudumuz aşırı adrenalin üreterek tepki verir ve bu da normalden daha fazla terlemenize neden olur.
8- Hipertiroidizm
Hipertiroidizm (tiroid bezinin fazla çalışması) tedavi edilmezse metabolizmanızı hızlandırarak yüksek miktarda terlemeye neden olabilir. Bunu tedavi etmek ve önlemek için doktorlar genellikle tiroksin hormonu reçete eder.
9- Hiperhidroz
Bu, vücudun sebepsiz yere terlediği can sıkıcı bir durumdur. Hiperhidroz durumundan etkilenen insanlar diğer insanlara kıyasla nedensiz yere çok daha fazla terler. Ancak bu durumdan etkilenen insanlar sadece yüzde üç civarındadır.
10- Lenfoma
Gece uyurken boyun, ense ve baş bölgesinde terleme, lenfoma olarak bilinen bir lenf kanseri formunun belirtisi olabilir. Çoğu zaman kilo kaybı ve genel olarak ateşli hissetmek de lenfomanın terlemeye eşlik eden diğer semptomları arasındadır.
11- Enfeksiyonlar
Enfeksiyonlar da uyurken terlemek şikâyetine neden olabilir. Enfeksiyona neden olan ister bir bakteri olsun isterse de bir virüs, vücudumuz bundan kurtulmak ve dışarıya atmak için terlemeye çalışır.
12- Obezite
Vücudumuz ne kadar büyük ve kilolu ise, o kadar fazla ısı üretiriz. Bunun nedeni, vücudumuzun gece boyunca kalori yakması ve bunun sonucunda ısının cildimizde hareket etmesidir. Cildimiz ne kadar fazlaysa (yani ne kadar kiloluysak), o kadar sıcak hissederiz ve o kadar çok terleriz.
13- Gebelik
Hormonal değişiklikler, hamile kadınların, menopoz öncesi kadınların yaşadıklarına benzer sıcak basmalarına maruz kalmasına neden olabilir. Sıcak basmaları hamile bir kadının da geceleri terlemesine neden olabilir.
14- Kanser tedavisi
Hem radyasyon tedavisi hem de kemoterapi, kanser tedavisi gören insanlarda gece uyurken ense, baş ve boyun terlemesine neden olabilir. Çünkü bu tedaviler vücudun normal işleyişini değiştirerek çalışır.
15- Obstrüktif uyku apnesi
Geceleri sürekli olarak normalden fazla terliyorsanız ve geceleri nefes almakta zorlanıyorsanız, bunun nedeni obstrüktif uyku apnesi olabilir. Uyku apnesi bir insanın uyku kalitesini etkileyebilir, çeşitli sorunlara neden olabilir ve kişi bunun farkında olmayabilir.
16- Düşük testosteron seviyesi
Düşük testosteron seviyeleri genellikle erkekleri etkiler ve bu durum için kullanılan tıbbi terim hipogonadizm’dir. Erkekler de tıpkı kadınlar gibi, özellikle yaşlandıkça, hormon dengesizliği ve buna bağlı sıcak basmaları yaşayabilir, hatta erkek menopozu (andropoz) olarak da bilinen bir durum ortaya çıkabilir. Bu durum ise geceleri boyun ve baş bölgesinde terlemeye neden olabilir.
Uyurken baş ve boyun bölgesinde terleme için ipuçları
Sıcaklık düzenleyici bir soğutma yastığı kullanmak, doğal liflerden üretilmiş nevresim ve pijamalar kullanmak ve yatak odasında yeterli hava sirkülasyonu sağlamak, gece uyurken ense, boyun ve baş bölgelerinin terlemesini azaltabilir ve kaliteli bir uyku çekmenizi sağlayabilir. Ayrıca, hormonlardan kaynaklanan terleme yaşıyorsanız, bu durumda doktorunuzun ilaç reçete etmesi gerekebilir.
Aşırı terleme için hangi doktora gidilir?
- Aşırı terlemeyi ilk defa deneyimliyorsanız ve kısa süredir varsa, aile hekiminize muayene olabilirsiniz.
- Uzun süren ve geçmeyen genel bir vücut terlemesi şikâyetiniz varsa, dahiliye veya endokrinoloji doktoruna muayene olabilirsiniz.
- Gece terlemesi şikâyetiniz varsa cildiye veya göğüs hastalıkları doktoruna muayene olabilirsiniz.
- Bölgesel terleme için cildiye veya göğüs cerrahisi doktoruna muayene olabilirsiniz.
- 18 yaşından küçük bir çocuk terlemeden şikayetçiyse, bu durumda çocuk hastalıkları doktoruna gitmek gerekir.