Geçmeyen Bacak Ağrısı Neden Olur? 7 Önemli Neden
Geçmeyen bacak ağrısı neden olur? Ciddi bir durum mudur? Ne gibi şeylerin belirtisidir? Ne zaman doktora gitmek gerekir? Geçmeyen bacak ağrısı için hangi doktora gitmek gerekir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Geçmeyen bacak ağrısı ciddi midir?
Geçmeyen bacak ağrısı, zayıf dolaşım, siyatik, aşırı fiziksel efor veya nöropati (sinir ağrısı) nedeniyle olabilir. Bacak ağrısı potansiyel olarak birçok şeyden kaynaklanabileceği için, ağrının nasıl ortaya çıktığına, ağrının nasıl azaldığına veya geçtiğine, ağrının diğer özelliklerine ve hangi bacağı etkilediğine dikkat etmek önemlidir. Çünkü bu gibi küçük detaylar, geçmeyen bacak ağrısının tetikleyici nedenini belirlemede önemli faktörlerdir.
Dinlenmekle geçmeyen bacak ağrısı genellikle periferik damar hastalığı gibi dolaşım sorunlarının bir işaretiyken, uykudan uyanırken hissedilen bacak ağrısı gece kramplarının veya dolaşım eksikliğinin bir işareti olabilir. Bacaklarda ve sırtta ağrı, örneğin omurilik problemlerinin veya siyatik sinirin sıkışmasının bir belirtisi olabilir. Bacak ağrısı daha başka tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir.
Geçmeyen bacak ağrısının nedenini belirlemek için doktorunuz omurga ve kemik uçlarının eğriliklerini değerlendirir. Karın veya pelvik bölgedeki ağrıyla beraber bacak ağrınız varsa, doktorunuz ağrınızın nasıl ortaya çıktığını anlamak için elle fiziki muayene yapacaktır. Ek olarak, kan testi, eklem sıvısı testi ve röntgen veya emar gibi görüntüleme testleri de kullanılabilir. Bu testlerin sonuçlarına göre doktorunuz tanıya ulaşır ve size en uygun tedaviyi belirler.
Geçmeyen bacak ağrısı neden olur?
1. Kas ve iskelet sistemiyle ilgili sorunlar
Kas ve iskelet sisteminden kaynaklı bacak ağrıları genellikle hareketle beraber şiddetlenme eğilimindedir. Ağrının nedeni olabilecek bazı kas-iskelet sistemi sorunları arasında çeşitli inflamatuvar (iltihaplı) durumlar ve fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) bulunur.
Kas ve iskelet sisteminden kaynaklanan ağrılar, yoğun fiziksel egzersizden sonra ortaya çıkabilir veya rahatsız edici ayakkabılar giydiğinizde ağrıyı daha belirgin hissedebilirsiniz. Bu durumlarda ağrı genellikle günün sonunda ortaya çıkar ve sıklıkla “bacak yorgunluğu” olarak hissedilir.
Bacaklardaki kas ağrısının diğer bir yaygın nedeni, genellikle geceleri ortaya çıkan ve hamilelik sırasında çok sık görülen kramplardır. Baldır bölgesindeki ağrı, fiziksel aktiviteye başladıktan 5-10 dakika sonra başlayan şiddetli bacak ağrısı ve şişmeye neden olan ve bölgenin uzun süre ağrılı kaldığı kompartman sendromundan da kaynaklanabilir.
Bacağın ön bölgesindeki ağrı, sporcularda ve uzun mesafe koşucuları gibi yoğun fiziksel aktivite yapan kişilerde tendon iltihabından kaynaklanabilir.
Yapmanız gerekenler:
Ilık bir banyo yapın ve kan dolaşımını kolaylaştırdığı ve yorgunluğu azalttığı için bacaklarınız yukarıda olacak şekilde uzanın. Dinlenme de oldukça önemlidir, ancak uzun süreli dinlenmeye gerek yoktur. Antrenmandan ve yorucu çabalardan sonra dinlenmek daha sağlıklıdır. Tendinit (tendon iltihabı) durumunda buz torbası ve iltihap önleyici merhemlerin kullanılması daha hızlı iyileşmeye yardımcı olabilir.
2. Omurgayla ilgili sorunlar
Geçmeyen bacak ağrısı, özellikle omurga hareketi ile kötüleşiyorsa, omurilik yaralanmalarından muzdarip olabilirsiniz. Spinal kanal darlığı, yürürken bel, kalça, uyluk ve bacaklarda ağrı ve kramp hissiyle birlikte orta veya şiddetli ağrıya neden olabilir, ağrıyla beraber uyuşma hissedebilirsiniz. Bu durumda ağrı sadece oturunca veya gövde öne eğilince geçer.
Spondilolistezis (bel kayması) ayrıca bacak ve sırt ağrısının olası bir nedenidir. Bel kaymasında bacak ağrısı genellikle yürürken hissedilir ve hareketsizken geçer. Geçmeyen bacak ağrısının bir diğeri nedeni de bel fıtığıdır, bu durumda ağrı belden bacağınıza doğru yayılır. Bel fıtığınız varsa ağrıyı şiddetli ve bıçak saplanır gibi hissedebilirsiniz.
Yapılması gerekenler:
Ağrı bölgesine sıcak su torbası veya herhangi bir ısı uygulamak semptomlarınızı hafifletebilir. Ancak özellikle şikayetleriniz geçmiyorsa doktorunuza görünmeniz gerekir. Doktorunuz iltihap önleyici çeşitli ilaçlar reçete edebilir veya fizik tedavi almanızı önerebilir.
3. Zayıf kan dolaşımı
Yetersiz kan dolaşımının neden olduğu bacak ağrısı esas olarak yaşlıları etkiler ve günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Ancak uzun süre aynı pozisyonda oturarak veya ayakta durarak daha da kötüleşir. Ayaklar ve ayak bilekleri şişebilir ve morumsu bir renge sahip olabilir, bu da kanın kalbe dönmesinde zorluk olduğunu gösterir.
Biraz daha ciddi bir durum, küçük bir pıhtı bacaklara giden kanın bir kısmını kesmeyi başardığında meydana gelen trombozun ortaya çıkmasıdır. Bu durumda, ağrı en sık baldırda hissedilir ve ayakları hareket ettirmekte güçlük yaşarsınız. Bu, ameliyattan sonra ortaya çıkabilir veya doktor tavsiyesi olmadan kullanılan doğum kontrol haplarının yan etkisi olabilir.
Yapılması gerekenler:
Bacaklarınızı 30 dakika yüksekte tutarak sırt üstü yatmak yardımcı dolaşımdan kaynaklı bacak ağrısına iyi gelebilir. Ayrıca doktorunuz, kan dolaşımını iyileştirmek için ilaç kullanmanızı ve elastik kompresyon çorabı giymenizi önerebilir. Tromboz şüphesi durumunda doktora görünmek şarttır.
4. Ortopedik sorunlar
Özellikle yaşlılarda geçmeyen bacak ağrısı artrit (eklem iltihabı) veya osteoartrit (kireçlenme) gibi ortopedik problemlerle ilişkili olabilir. Bu gibi durumlarda genellikle sabahın ilk 15 dakikasında eklem ağrısı ve tutukluk gibi başka belirtiler de vardır.
Ağrı her gün olmayabilir, ancak fiziksel eforla kötüleşir ve dinlenme ile azalır. Dizde hissedilen ağrı kireçlenmeyi gösterebilirken, kızarık ve sıcaklık hissi eklem iltihabını gösterebilir. Bununla birlikte, bacak ağrısı düşme, kalça yaralanması veya iki bacak uzunluğundaki farklılıktan dolayı da çıkabilir.
Yapılması gerekenler:
Bacağın geneli veya diz ve ayak bileği gibi etkilenen eklemlere yaklaşık 15 dakika sıcak kompres uygulayın. Ayrıca iltihap önleyici ilaçlar almak veya fizyoterapi almak gerekebileceğinden bir ortopedi uzmanı (ortopedist) ile görüşülmesi önerilir.
5. Siyatik sinir ağrısı
Geçmeyen bacak ağrısı, siyatik sinirdeki değişikliklerden kaynaklandığında etkilenen kişi bel, kalça ve uyluğun arkasında ağrı hissedebilir ve ayrıca bacaklarda karıncalanma hissi veya güçsüzlük olabilir. Siyatik sinir ağrısı dayanılmaz ve bıçak saplanır gibi olabilir.
Siyatik sinir kalçadan bacaklara doğru uzandığı için siyatik sinirden kaynaklı ağrı belden bacağa doğru yayılma eğilimindedir. Etkilenen kişi ayrıca ayak bileği ağrısı, ayak ağrısı veya bacağın yan tarafında ağrıdan muzdarip olabilir.
Yapılması gerekenler:
Siyatik sinirden kaynaklı bir ağrınız varsa, ağrı bölgesine sıcak su torbası koyun ve 20 dakika etki etmesine izin verin. Ayrıca fiziksel çaba harcamaktan ve ağır nesneleri kaldırmaktan da kaçınmalısınız. Bazı durumlarda fizik tedavi almanız da gerekli olabilir.
6. Çocuklarda büyüme ağrıları
Çocuklarda geçmeyen bacak ağrısı, 3-10 yaş civarında olabilen hızlı kemik büyümesinden kaynaklanabilir ve bu ciddi bir durum değildir. Büyüme ağrısının konumu diz kapağına daha yakındır, ancak tüm bacağı etkileyerek ayak bileğine kadar ulaşabilir. Büyüme ağrıları genellikle çocuğun geceleri uyumadan önce veya yoğun fiziksel aktivite yaptıktan sonra daha hissedilir hale gelir.
Yapılması gerekenler:
Bir çorabın içine buz küplerini koyup ağrıyan bölgeye yerleştirerek 10-15 dakika bekletmek ağrının giderilmesine yardımcı olabilir. Anne ve babalar ayrıca nemlendirici krem veya badem yağı ile masaj yaparak çocuklarına yardımcı olabilir. Büyüme ağrıları için normal fiziksel aktiviteyi durdurmaya gerek yoktur, sadece yoğunluğunun veya sıklığının azaltılması yeterlidir.
7. Hamilelikle ilgili durumlar
Hamilelikte geçmeyen bacak ağrısı, özellikle hamileliğin erken döneminde çok yaygın ve normal bir semptomdur. Çünkü östrojen ve progesteron hormonu üretiminde büyük bir artış vardır, bu da bacaklardaki damarların genişlemesine, kadının bacaklarındaki kan hacminin artmasına neden olur.
Bebeğin rahim içinde büyümesi ve hamile kadının kilo alması, siyatik sinirin ve alt toplardamarın sıkışmasına yol açarak bacaklarda şişlik ve ağrıya neden olur.
Ne yapılması gerekir:
Bu rahatsızlığı gidermek için hamile kadın sırt üstü yatabilir, dizlerini bükebilir, omurga germe egzersizi yapabilir ve bacaklarını yukarı kaldırarak dinlenebilir. Tüm bunlar hamilelik dönemimde geçmeyen bacak ağrısı için rahatlatıcı etki sağlar.
Geçmeyen bacak ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?
Bacaklardaki ağrı çok yoğun olduğunda veya aşağıdakiler gibi başka semptomlar varsa doktora gitmeniz önerilir:
- Sadece bir bölgede ağrı varsa
- Ağrı çok şiddetliyse
- Baldır sertliğiniz varsa
- Yüksek ateşiniz varsa
- Ayaklar ve ayak bilekleri şişmişse
- Kırık şüphesi varsa
- Günlük rutininiz aksıyorsa
- Yürümekte zorluk yaşıyorsanız
Doktor muayenesi sırasında ağrının şiddeti, ortaya çıktığı zaman aralığı ve hafifletmek için neler yapıldığı belirtilmelidir. Doktorunuz, bazen ilaç kullanımını veya fizik tedaviyi içerebilen uygun tedaviyi belirtmek için bazı testler isteyebilir.
Geçmeyen bacak ağrısı için hangi doktora/bölüme gidilir?
Bacak ağrısı için gidilmesi gereken ilk doktor aile hekiminiz olmalıdır. Çünkü bacak ağrısının birçok nedeni vardır ve bu neden anlaşılmadan hangi uzmanlığa ihtiyacınız olduğunu bilmek mümkün değildir. Aile hekiminiz sizi muayene ettikten ve şikayetlerinizi dinledikten sonra hangi doktora gitmeniz gerektiğine karar verecektir.