Nöroloji

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Gerilim baş ağrısı nedir? Neden olur? Ciddi bir durum mudur? Gerilim baş ağrısı belirtileri nelerdir? Nasıl geçer? Gerilim baş ağrılarına ne iyi gelir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Gerilim tipi baş ağrısı nedir?

Gerilim tipi baş ağrısı, genellikle alnınızda sıkı bir bant hissi veren, baş ve boyun çevresinde baskı hissettiren, hafif ila orta şiddette ağrıya neden olan baş ağrısını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu baş ağrısı türü günlük yaşamın stresinden, göz yorgunluğundan veya kötü duruştan kaynaklanabilir. Rutin aktivitelerle kötüleşmez ve genellikle hastaları günlük aktivitelerinden alıkoymaz.

Tipik olarak ağrı, insanların bir doktora görünmesini sağlayacak kadar şiddetli değildir. Gerilim tipi baş ağrısı çeken kişilerde ışığa, sese veya harekete karşı hassasiyet, bulantı veya kusma görülmez. Gerilim tipi baş ağrısının altında yatan temel neden bilinmemektedir.

Gerilim tipi baş ağrısı belirtileri

Gerilim tipi baş ağrısının belirtileri, büyük fiziksel veya duygusal stres dönemlerinden sonra ortaya çıkabilir:

  • Başınızın üzerinde sıkı bir kask varmış gibi, tüm kafada basınç şeklinde ağrı
  • Boynun arkasında veya alında her iki tarafı da etkileyen ağrı
  • Gözlerin arkasında basınç hissi
  • Omuz, boyun ve kafa derisinde aşırı hassasiyet

Yukarıdaki semptomlar 30 dakikadan birkaç saate kadar sürebilir, ancak belirtiler genellikle hafiftir ve günlük aktiviteleri engellemez. Migrenin aksine, gerilim tipi baş ağrısı ağrılarına bulantı veya kusma eşlik etmez, ayrıca fiziksel aktivite, ışık veya koku ile şiddetlenmez. Gerilim baş ağrısı ay boyunca birkaç kez ortaya çıkabilir. Bu sayı 15’ten fazla olduğunda, ağrının başlamasını önlemeye yardımcı olan ilaçlarla tedaviye başlamak için, bir nöroloğa görünmeniz önerilir.

Gerilim tipi baş ağrısı nedenleri

Gerilim baş ağrısı, boyun bölgesindeki kasların kasılmalarını ve sertleşmesini oluşturabilecek çeşitli durumların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu durumlar arasında:

  • Stres
  • Aşırı endişe
  • Duygusal gerginlik
  • Kötü duruş
  • Görme zorluğu
  • Hormonal değişiklikler
  • Dehidrasyon

Ayrıca uyku bozuklukları, iştah değişiklikleri veya uzun süre güneşe maruz kalma gibi daha az ciddi durumlar nedeniyle de gerilim tipi baş ağrısı ortaya çıkabilir. Yaşı ne olursa olsun, herkes yaşamın bir noktasında gerilim tipi baş ağrısı geliştirebilir, ancak bu tip baş ağrısı 30 ila 40 yaşlarındaki yetişkinlerde daha sık görülür.

Gerilim tipi baş ağrısı tedavisi

Gerilim tipi baş ağrılarının tedavisi, nedene bağlı olarak biraz değişebilir, ancak en etkili tedavi biçimlerinden biri, daha kolay rahatlamanıza yardımcı olacak yaşam tarzı değişikliklerini uygulamaktır. Bu nedenle stresli durumlardan kaçınmaya çalışmak ve yoga, meditasyon gibi rahatlatıcı aktiviteler yapmak sıklıkla önerilen tavsiyeler arasındadır. Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme de oldukça önemlidir.

Diğer tedavi seçenekleri arasında aşağıdakiler yer alabilir:

Alnına soğuk kompres uygulanması

Alnınıza soğuk su ile ıslatılmış bir bez koymak veya soğuk su torbası uygulamak, damar genişlemesinin azalmasına ve iltihabın azalmasına yardımcı olur. Ayrıca baş ağrınızı hafifletir.

Boyuna ve enseye ısı uygulamak

Gerilim tipi baş ağrıları, boyun bölgesindeki kasların aşırı kasılmasından kaynaklanabileceğinden sıcak kompres uygulamak, kaslarınızın gevşemesine ve baş ağrınızın azalmasına yardımcı olacaktır.

Saç derinize masaj yapın

Saç derisi masajı, gerilim tipi baş ağrısı semptomlarını rahatlatmak için harika bir yöntemdir. Aşağıdaki adımları izleyerek masajı uygulayabilirsiniz:

  1. Saçınızı açık bırakın ve başınızı öne doğru serbest bırakın. Her iki elinizle başınızı, kulak üstü ve şakak bölgelerinden destekleyin. Birkaç saniye boyunca tekrarlamanız yeterli olacaktır.
  2. Ardından boynunuzdan tüm saç derinize doğru, parmak uçlarınızla dairesel hareketlerle hafif bir masaj yapın. Bütün saç derinize uygulayın.
  3. Masajın ardından saç kökünüze yakın olan kısmı sıkıca tutun ve nazikçe çekip bırakın. Ağrıyan bölgelere uygulamanız yeterli olacaktır.
  4. Boynunuzu yavaşça bir yandan diğer yana ve önden arkaya esnetin.

Bu masajın etkisini arttırmak için önceden ılık ve rahatlatıcı bir banyo yapabilirsiniz, böylece kaslarınız daha kolay gevşer ve biriken gerginliği daha kolay bırakır. Ek olarak, masajı yaparken rahatlatıcı yağlar kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı, badem yağı, üzüm çekirdeği yağı kullanabileceğiniz yağlar arasındadır.

İlaç alın

Ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçların kullanımı, seyrek veya çok sık görülen bir baş ağrısıyla uğraşırken oldukça etkilidir ve semptomlarınızın hafifletilmesine yardımcı olur. Ancak kronik gerilim baş ağrısı durumunda bu ilaçlar aynı etkiyi göstermeyebilir. Doktorunuz daha güçlü ilaçları kullanmanız açısından, size yeni ilaçlar reçete edebilir.

Sonuç olarak

Gerilim tipi baş ağrısı, günlük hayatınızda stresin tetikleyebileceği durumların ardından ortaya çıkabilecek yaygın bir baş ağrısı türüdür. Günlük aktivelerinizi engelleyecek kadar şiddetli olmayan ancak yaşam kalitenizi de etkileyebilecek türden bir ağrıdır.

Sıcak ve soğuk kompres uygulayarak, saç derinize masaj yaparak, ağrı kesici ilaç alarak ağrının giderilmesini sağlayabilirsiniz. Stresli durumlardan olabildiğince kaçınmak bu tip baş ağrısının oluşmasına engel olabilir. Ancak çok fazla tekrarlayan baş ağrınız varsa, etkili tedavi için doktorunuza görünmeyi ihmal etmemelisiniz.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu