Sağlıklı Yaşam

Glutatyon Nedir? Ne İşe Yarar? Glutatyon Faydaları Nelerdir?

Glutatyon, vücudunuzda doğal olarak bulunan bir moleküldür. Merkezi sinir sistemindeki karaciğer ve sinir hücreleri tarafından üretilir. Glutatyon üç amino asitten oluşur; bunlar L-sistein, glisin ve L-glutamat’tır. Birçok uzman, glutatyon takviyelerinin kalp hastalığından Alzheimer hastalığına kadar bir dizi sağlık durumunun tedavisine ve önlenmesine yardımcı olabileceğini iddia etmektedir.

Glutatyon nedir, ne işe yarar?

Glutatyon, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan bir molekül olan bir antioksidandır.

Serbest radikaller, beslenme düzeniniz ve çevre gibi faktörlere yanıt olarak oluşan kararsız moleküllerdir. Antioksidanlardan daha fazla serbest radikal mevcut olduğunda, oksidatif hücre hasarı meydana gelir. Oksidatif hücre hasarı meydana geldiğinde, iltihaplanma, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve Alzheimer hastalığı ve daha birçok sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Antioksidanlar, vücudunuzu sağlıklı bir dengede tutmaya yardımcı oldukları için kritik öneme sahiptir. Vücudunuz bazı antioksidanlar üretir, ancak diğerlerini yediğiniz şeylerde olduğu gibi dış kaynaklardan veya glutatyon takviyelerinden alabilirsiniz.

Glutatyon, bir antioksidan olmasının yanı sıra vücudunuzun şu süreçlerinde de rol oynar:

  1. Toksinlerin ve kansere neden olan maddelerin uzaklaştırılması
  2. DNA’nın doğal oluşumu ve onarımı
  3. Hormon benzeri etkilere sahip bir bileşik olan protein ve prostaglandin üretimi
  4. Enzimlerin aktivasyonu

Glutatyon ayrıca besinlerin parçalanmasına ve bağışıklık tepkisi gibi önemli vücut süreçlerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.

Glutatyon ne için kullanılır?

Glutatyonun yaşlanma sürecini tersine çevirdiği, kanseri önlediği ve hafızayı koruduğu iddia edilmektedir. Ayrıca, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarına karşı koruma sağladığı da iddia edilmektedir:

  1. Ateroskleroz (damar sertliği)
  2. Lyme hastalığı (Borrelia burgdorferi bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyon)
  3. Alzheimer hastalığı (yaygın görülen bir bunama türü)
  4. Kronik yorgunluk sendromu (sürekli yorgun ve halsiz hissetmek)
  5. Ülseratif kolit (iltihaplı bağırsak hastalığı)
  6. Yüksek kolesterol (karaciğerin ürettiği yağ fazlalığı)
  7. Osteoartrit (eklemlerde kireçlenme)
  8. Astım (solunum sorunu)
  9. Katarakt (görme duyusunun azalması)
  10. Diyabet (yüksek kan şekeri seviyeleri)
  11. Glokom (göz tansiyonu)
  12. Kalp hastalığı (kalp yetmezliği gibi)
  13. Hepatit gibi karaciğer hastalıklar
  14. Parkinson hastalığı (beyinde dopamin üreten hücrelerde bozulma)
  15. Alkolizm (alkol bağımlılığı)

ÖZET:

Glutatyon, serbest radikalleri dengelemeye yardımcı olan bir antioksidandır. Çok fazla serbest radikale sahip olmak, hücresel düzeyde hasara neden olabilir, bu da birçok hastalığın başlamasına neden olur. Glutatyon gibi antioksidanlar, oksidatif stresin neden olduğu iltihaplanmadan kaynaklanan hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.

Glutatyonun yan etkileri nelerdir?

Yeteri kadar araştırma yapılmaması nedeniyle, glutatyon takviyeleri kullanmanın yan etkileri hakkında çok az şey bilinmektedir. Bununla birlikte, glutatyon takviyelerinin kullanımının kramp ve şişkinliğe neden olabileceğine dair bazı endişelerin olduğunu söylemeliyiz. Ek olarak, bazı insanlar glutatyon takviyelerine karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir.

Glutatyon için dozaj bilgileri nedir?

Uygun glatotyon dozunu belirlemek için yeterli bilimsel kanıt yoktur. Bazı uzmanlar, N-asetilsistein takviyesinin daha etkili olabileceğini öne sürmektedir.

Belirli tıbbi durumları inceleyen araştırmalarda çeşitli dozlar üzerinde çalışılmıştır. Bu araştırmalarda varılan sonuç, sizin için uygun dozun yaşınız, cinsiyetiniz ve tıbbi geçmişiniz gibi çeşitli faktörlere bağlı olduğu yönündedir.

Bazı durumlardaysa sağlık uzmanları damar sertliği, şeker hastalığı, Parkinson hastalığı ve kemoterapinin yan etkilerini tedavi etmek için damar yoluyla glutatyon verirler. Bazı koşullar için glutatyon solunum yoluyla da alınabilir.

Herhangi bir durum veya hastalık için glutatyon takviyesi kullanmayı düşünüyorsanız, takviyeye başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Kronik bir hastalığı kendi kendine tedavi etmek ve standart tedaviden kaçınmak veya geciktirmek ciddi sonuçlara yol açabilir.

Glutatyon içeren besinler nelerdir?

Glutatyon, meyve ve sebzeler gibi belirli gıdalarda kolayca bulunur. Nutrition and Cancer‘da yayınlanan bir araştırma, süt ürünleri, tahıllar ve ekmeklerin genellikle düşük düzeyde glutatyon içerdiğini bildirmiştir.

Meyveler ve sebzeler orta ila yüksek miktarda glutatyona sahiptir ve taze hazırlanmış etlerde de nispeten yüksek miktarda içerir. Glutatyon takviyeleri ve kişisel bakım ürünleri, çevrimiçi olarak ve birçok doğal gıda mağazasında, eczanede ve vitamin mağazasında satın alınabilir.

Glutatyon vücutta hayati bir rol oynasa da faydalarının öncelikle onu oluşturmaya yardımcı olan sistein nedeniyle olduğu düşünülmektedir. N-asetilsistein gibi diğer takviyeler, vücuttaki glutatyon seviyelerini yükseltmek için gereken sisteini daha kolay bir şekilde sağlayabilir.

ÖZET:

Glutatyon birçok gıdada, özellikle meyve, sebze ve etlerde bulunur. Glutatyon oral olarak (haplar veya kapsüller), damar yoluyla ve hatta inhalasyon tedavileri dahil olmak üzere çeşitli şekillerde verilebilir. Doktorunuz, hangi yöntemin sizin için en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır.

Glutatyon vücudumuzda ne yapar?

Glutatyon, hücresel hasara neden olan moleküller olan serbest radikallerle savaşan bir antioksidandır. Glutatyon ayrıca besinleri parçalamaya, enzimleri aktive etmeye, protein üretmeye, DNA’yı onarmaya, toksinleri inaktive etmeye ve bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur.

Glutatyon almanın faydaları nelerdir?

Düşük glutatyon seviyeleri, Alzheimer ve bunama, kanser, kronik karaciğer hastalığı, diyabet, hipertansiyon, Parkinson hastalığı ve multipl skleroz dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar ve durumlar için sevilir. Bununla birlikte, herhangi bir durumu tedavi etmek için glutatyon takviyelerinin kullanımını destekleyen çok az araştırma vardır.

Glutatyon cilt rengini açar mı?

Glutatyon, bazı bölgelerde bir cilt beyazlatma maddesi olarak pazarlanmaktadır, ancak 2019 yılında çalışmaların gözden geçirilmesi, bu kullanıma ilişkin kanıtların yetersiz olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bu inceleme, ışığa maruz kalmadan önce topikal olarak uygulandığında glutatyonun cilt tonunu aydınlattığını vurgulamıştır.

Özet olarak

Bir antioksidan olarak glutatyon, vücudunuzun serbest radikalleri dengelemesine ve vücudunuzun sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Sizi hasta edebilecek iltihabı ve diğer hücre hasarlarını önlemek için hücresel düzeyde çalışır.

Glutatyon bazı gıdalarda bulunur, ancak besin takviyesi olarak da alınabilir. Ancak herhangi bir takviyeye başlamadan önce doktorunuza danışmanız önerilir, çünkü bazı gıdalar ve takviyeler herkese iyi gelmeyebilir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
verywellhealth.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu