Göğüs Hastalıkları

Göğsün Sol Tarafında Ağrı Nasıl Geçer, Neden Olur?

Göğsün sol tarafında ağrı

Sol göğüs ağrısı, kalp sorunlarının bir işareti olabilir ve bu nedenle, göğsün sol tarafında ağrı ortaya çıktığında birçok kişinin aklına kalp krizi gelir. Bu tür bir ağrı nadiren kalp krizi belirtisi olsa da özellikle kadınlarda sol memede ve sol kolda ağrı varsa kalp krizinden şüphelenilebilir.

Bununla birlikte, sol taraflı göğüs ağrısı, örneğin aşırı bağırsak gazı, mide ekşimesi veya anksiyete bozukluğu gibi daha az ciddi sorunlara da işaret edebilir. Özellikle ağrının sindirim sisteminden kaynaklandığı durumlarda, sol göğsün altında bıçak saplanır gibi ağrı hissedebilirsiniz.

Sol göğüs ağrısı çok şiddetliyse, nefes darlığı, sol kolda ağrı ve karıncalanma gibi diğer semptomlarla ilişkiliyse veya kısa bir süre sonra iyileşmezse, vakit kaybetmeden bir doktora muayene olmanız önerilir. Özellikle yaşlılarda veya yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol gibi kronik bir hastalığı olan kişilerde göğsün sol tarafındaki ağrı kalp sorunlarının bir işareti olabilir.

Göğsün sol tarafında ağrı neden olur?

1- Gaz sıkışması

Bağırsak gazı birikimi göğüs bölgesinde en sık görülen ağrı nedenlerinden biridir. Bu tür ağrılar kabızlık sorunu olan kişilerde sol göğüs bölgesinde bıçak saplanır gibi ağrı olarak yaşanabilir ve genellikle birkaç dakika veya saat süren hafif bir rahatsızlık olarak kendini gösterir.

Sol göğüs ağrısının nedeni gaz ise, gaz çıkardığınızda veya dışkı yaptığınızda rahatlayacaksınızdır. Gazdan kaynaklanan göğüs ağrısına genellikle başka semptomlar eşlik etmez; sadece bazı kişilerde hafif bir karın şişmesi ve bağırsak seslerinin varlığı gözlemlenebilir.

Yapılması gerekenler:

Gazdan kaynaklı göğüs bölgesi ağrısını gidermek ve gaz salınımını uyarmak için karın masajı yapabilirsiniz. Ayrıca sırt üstü yatmak ve bacaklarınızı karnınıza bastırmak da sıkışan gazın serbest kalmasına ve rahatsızlığın azalmasına yardımcı olabilir.

2- Anksiyete veya panik atak

Anksiyete atağı veya panik atak durumları, kalp krizine çok benzeyen, ancak kalp krizinden farklı olarak kalpte sıkışma veya basınçtan ziyade bıçak saplanır gibi sol göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca, anksiyete atağı veya panik atak geçiren bir kişinin sadece kolunda değil, vücudunun her yerinde karıncalanma hissetmesi yaygındır.

Ek olarak, anksiyete ve panik ataklar genellikle, örneğin birisiyle tartışmak gibi büyük bir stres anından sonra ortaya çıkarken, kalp krizi sebepsiz yere ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler:

Bir anksiyete krizinden veya panik ataktan şüpheleniyorsanız ve göğsün sol tarafında ağrı veya sol göğsün çeşitli bölgelerinde bıçak saplanır gibi ağrı varsa, sakin bir yer aramak ve rahatlamaya çalışmak; örneğin müzik dinlemek veya çarkıfelek çiçeği, kediotu veya papatya çayı içmek önemlidir.

Doktorunuz bu gibi durumlar için ilaç reçete ettiyse bunları da kullanabilirsiniz. Ancak 15 dakika sonra ağrı çok şiddetli olmaya devam ediyorsa ve kalp krizinden şüpheleniyorsanız hastaneye gitmenizde fayda vardır.

3- Kas ağrısı

Günlük hayatta, özellikle spor salonuna gidenlerde veya bir tür spor yapanlarda kas yaralanmaları çok yaygındır. Bununla birlikte, çok öksürmek veya ağır nesneleri kaldırmak gibi basit aktivitelerden sonra da kas ağrısı yaşayabilirsiniz.

Göğüs ağrınız kaslarla ilgiliyse, nefes alırken şiddetli sol göğüs ağrısı da yaşayabilirsiniz. Ek olarak, stresli veya korkulu durumlarda kaslar çok kasılarak iltihaplanma ve ağrıya neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Kas ağrısını hafifletmenin iyi yolu, dinlenmek ve ağrılı bölgeye sıcak kompres uygulamaktır. Ayrıca iki kolunuzu da arkanıza koyarak ve arkadan kollarınızı kavrayarak göğüs kaslarınızı esnetmeye yardımcı olabilir.

4- Asit reflü

Göğsün sol tarafındaki ağrının ortaya çıkmasına neden olan bir diğer durum da halk arasında reflü olarak bilinen bir sorundur. Reflünüz varsa, mide asidiniz yemek borusuna doğru çıkar ve bu yüzden yemek borusu kasılarak göğüs bölgesinde ağrıya neden olabilir.

Reflü, sol göğüs ağrısı da dahil olmak üzere göğüs bölgesinde hissedilen ağrının yanı sıra boğazda yumru hissi, mide ekşimesi ve mide yanması gibi başka karakteristik semptomlara da neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Reflü ağrısını hafifletmenin iyi bir yolu, iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu için zencefil çayı içmektir. Ayrıca, reflü sorunu olan kişiler kendilerine iyi gelmeyen yiyecek ve içeceklerden de uzak durmalıdır. Hatta doktor kontrolünde antasitler ve mide koruyucular gibi bazı ilaçları almaları da gerekebilir.

Uygun tedavi endoskopi gibi testlerle tanı doğrulandıktan sonra bir gastroenterolog tarafından belirlenmelidir.

5- Mide ülseri

Midede ülserinden kaynaklanan ağrı, mide duvarlarının iltihaplanmasından kaynaklanır ve iki organın yakınlığından dolayı kalp sorunlarıyla kolaylıkla karıştırılabilir.

Mide ülserine bağlı ağrı genellikle göğsün ortasında yer alan bir ağrıdır, ancak ülserin konumuna bağlı olarak sağ göğüs ağrısı veya sol göğüs ağrısı olarak da ortaya çıkabilir. Ayrıca yemeklerden sonra daha sık görülür ve buna dolgunluk hissi, bulantı ve kusma eşlik edebilir.

Yapılması gerekenler:

Mide ülserinin doktorunuz tarafından reçete edilen mide koruyucularla uygun bir şekilde tedaviye edilmesi gerekir. Erken tedavi, mide ülserine bağlı sorunların önüne geçmek için önemlidir. Daha hafif durumlarda patates suyu da belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir.

6- Anjina pektoris

Anjina pektoris, kalp kasına giden kan akışında azalma olduğunda meydana gelen, 5 ila 10 dakika arasında sürebilen ve sol tarafa yayılan göğüs ağrısına yol açan bir durumdur. Bu tür bir durum, yüksek tansiyonu olan, sigara içen veya yüksek kolesterolü olan kişilerde daha yaygın görülür. Bir kişide anjine pektoris şüphesi varsa, vakit kaybetmeden doktora gitmesi ve uygun tedaviyi alması gerekir.

Yapılması gerekenler:

Teşhisi doğrulamak için elektrokardiyogram gibi kardiyak testler için bir kardiyolog görmek önemlidir. Anjina pektoris genel olarak yaşam tarzı değişiklikleri ve bazı ilaçların kullanımı ile tedavi edilmektedir. Uygun şekilde tedavi edilmediğinde kalp krizi, aritmi ve hatta felç gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

7- Kalp kası iltihabı

Miyokardit ve perikardit olarak bilinen kalp kası iltihabı da kalp bölgesinde önemli bir ağrı nedenidir. Genellikle uygun şekilde tedavi edilmeyen virüsler, mantarlar veya bakteriler tarafından vücuttaki bazı enfeksiyonların bir komplikasyonu olarak ortaya çıkar.

Kalbin bazı yapılarında iltihaplanma olduğunda sol göğüs ağrısına ek olarak düzensiz kalp atışı, baş dönmesi ve nefes darlığı hissi gibi başka belirtiler de sık görülür.

Yapılması gerekenler:

Kalp sorunları her zaman ciddiye alınmalıdır. Eğer kalbinizle ilgili bir sorundan şüpheleniyorsanız, bir kardiyoloğa görünmek oldukça önemlidir. Kardiyolog kalple ilgili bir sorun teşhis ederse, muhtemelen size bazı öneriler verecek ve ardından size en uygun tedaviyi başlatacaktır.

8- Kalp krizi

Kalp krizi, yaşamı tehdit edebilecek acil bir durumdur. Bu nedenle böyle bir şüphe olduğunda hemen hastaneye gitmek, tanıyı doğrulamak ve uygun tedaviye başlamak çok önemlidir. Kalp krizi, önemsenmeyen yüksek tansiyonu, tedavi edilmemiş diyabeti, yüksek kolesterolü olanlarda daha sık görülür.

Sigara içmemek, egzersiz yapmamak ve çok kilolu olmak da riski artıran faktörlerdir. Kalp krizinin klasik belirtileri arasında göğsün sol tarafında sıkışma, göğsün sol tarafında ağrı, sağ veya sol kolda karıncalanma, nefes darlığı ve öksürük bulunur. Kalp krizinin nadir bir belirtisi de sol göğüs bölgesinde bıçak saplanır gibi ağrı olmasıdır.

Yapılması gerekenler:

Kalp krizinden şüpheleniyorsanız, derhal tıbbi yardım çağırmalı, 112’yi aramalı veya semptomların kötüleşmesini önlemek için etkilenen kişiyi sakin tutmaya çalışarak hemen hastaneye gitmelisiniz.

Göğsün sol tarafında ağrı için ne zaman doktora görünmeli?

Göğsün sol tarafındaki ağrı geçmiyorsa, gittikçe kötüleşiyorsa veya ağrı sizi endişelendiriyorsa, doktora giderek muayene olmanız ve tıbbi yardım almanız önemlidir.

Aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız da yine vakit kaybetmeden doktora görünmek önemlidir:

Not: En önemli şey, sol göğüs ağrısının sizi endişelendirdiği durumlarda olası ciddi sorunları ekarte etmek için tıbbi yardım almanızdır.

Göğsün sol tarafında ağrı nedeni nasıl teşhis edilir?

Göğsün sol tarafında ağrı hissetmenizin birçok potansiyel nedeni vardır. Doktorunuz, teşhis koyarken tıbbi geçmişinizi ve semptomlarınızı dikkate alacaktır. Doktorunuz ayrıca göğüs, kalp, akciğerler, boyun ve karın üzerinde fizik muayene yapabilir.

Fizik muayeneden sonra, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli testlere ihtiyaç duyabilir:

Göğsün sol tarafında ağrı nasıl geçer?

Sol göğüs ağrısı tedavisi, altta yatan nedene bağlıdır. Örneğin reflü gibi sindirim sistemi kaynaklı ağrı için tedavi tipik olarak proton pompası inhibitörleri, H2 blokerleri ve promotilite ajanları dahil ilaçları içerir. Kalp kasıyla ilgili iltihaplanma, antibiyotik verilmesini ve doku astarının iyileşmesi için dinlenmeyi içerebilir. Daha farklı tetikleyiciler, daha farklı tedaviler gerektirir.

Sonuç olarak

Yukarıda da gördüğünüz gibi, sol göğüs ağrısının birçok potansiyel nedeni vardır. Olası nedenlerden bazıları dinlenerek kendiliğinden geçerken bazıları da çeşitli ilaçları kullanmayı gerektirir. Daha ciddi nedenler ise, daha ciddi müdahale ve tedavi gerektirebilir.

Bu nedenle göğsün sol tarafında ağrı olması sizi endişelendiriyorsa veya geçmiyorsa, doktorunuza görünmeniz ve doktorunuzun talimatlarına uymanız önemlidir.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
tuasaude.commedicalnewstoday.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu