Göğsün Tam Ortasında Ağrı Var, Neden Olabilir?
Göğsün tam ortasında ağrı var olması neden olur? Neyin işaretidir? Ciddiye almak gerekir mi? Ne zaman doktora görünmek gerekir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Göğsün tam ortasında ağrı var, ciddiye almalı mıyım?
Göğsün tam ortasındaki ağrıda genellikle, kalp krizinden şüphelenilir, ancak bu en nadir nedenlerden biridir. Göğsün tam ortasında ağrı var olduğunda; nefes almada zorluk, solgunluk, mide bulantısı, kollardan birinde karıncalanma gibi ağrı dışında semptomlar da eşlik edebilir.
Genellikle göğsün tam ortasında ağrı var ise, gastrit, kostokondrit (kaburga kemiklerinin birleşme yerinde meydana gelen iltihaplanma ve şişme sonucu oluşan ağrı) ve hatta aşırı gaz gibi daha az ciddi sorunların bir işareti olabilir. Bu nedenle sizde; kalp hastalığı, yüksek tansiyon, obezite veya yüksek kolesterol gibi risk faktörleri yoksa, endişe duymanıza gerek yoktur.
Ancak bütün bunlara rağmen kalp krizi şüpheniz varsa, elektrokardiyogram (EKG) ve kardiyak kan testi gibi testler için en kısa sürede hastaneye gitmeniz çok önemlidir. Olası bir kalp krizinin ve komplikasyonlarının önlenmesi için uygun tedaviye başlayabilirsiniz. Erken teşhis kalp krizi de dahil olmak üzere birçok hastalığın ve durumun tedavi sürecini olumlu etkileyebilir.
Göğsün tam ortasında ağrı var, neden olabilir?
1. Aşırı gaz
Aşırı gaz, göğüs ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir ve sıklıkla kalp krizi ile karıştırılarak kaygıya neden olur. Dolayısıyla bu psikolojik düşünce ağrıyı daha da kötüleştirir ve kişide kalp krizi olabileceği fikrine katkıda bulunur.
Aşırı gazın neden olduğu ağrı, kabızlık yaşayan kişilerde daha yaygındır. Ayrıca bir probiyotik aldığınızda veya dışkılama dürtünüzü kontrol etmek için, çok fazla baskı yaptığınız zaman olduğu gibi diğer birçok durum göğüs ağrısına neden olabilir.
Diğer belirtiler:
Göğsün tam ortasında ağrı varlığına ek olarak, daha fazla şişmiş bir göbeğe sahip olmanız ve hatta karnınızda bir miktar ağrı veya sancı hissetmeniz, yaygın görülen semptomlar arasındadır.
Yapılması gerekenler:
Bağırsağınızda biriken gazı atmaya çalışmak için; karın masajı yapabilir ve gazların daha kolay emilmesine yardımcı olan, rezene veya kakule gibi çaylar içebilirsiniz. Simetikon etkin maddesini içeren bazı ilaçlar da yardımcı olabilir, ancak bu ilaçlar yalnızca doktor tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır.
2. Kostokondrit ağrı
Kostokondrit ağrı, kaburgaları göğüs kafesinin ortasındaki sternum adı verilen kemiğe bağlayan kıkırdağın iltihaplanmasından kaynaklanır. Bu durumda, göğsünüzü sıktığınızda veya yüzüstü yattığınızda ağrının şiddetlenmesi yaygın bir durumdur.
Diğer belirtiler:
Göğsün tam ortasında ağrı varlığı ile bölgeye baskı uygularken, nefes alırken veya öksürürken kötüleşen ağrı görülen belirtilerdir.
Yapılması gerekenler:
Göğüs kemiğine sıcak kompres uygulamak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak tedavinin bir hekim veya ortopedist tarafından reçete edilen iltihap önleyici ilaçlarla yapılması gerekir.
3. Kalp krizi
Şiddetli göğüs ağrısı ortaya çıktığında, akla gelen ilk şüphe olmasına rağmen kalp krizi genellikle oldukça nadir görülür. Bununla birlikte; aşırı kilo, yüksek kolesterol, hipertansiyon veya kardiyovasküler hastalıklar gibi bazı risk faktörlerine sahip kişilerde görülebilir.
Diğer belirtiler:
Kalp krizine genellikle soğuk ter, bulantı veya kusma, solgunluk, nefes darlığı ve sol kolda ağırlık eşlik eder. Ağrı, göğüste hafif bir sıkışma olarak başlayarak daha da kötüleşme eğilimindedir.
Yapılması gerekenler:
Kalp krizi şüpheniz varsa; hemen hastaneye gitmeli veya ambulansı arayarak tıbbi yardım almalısınız. Geçmeyen ve giderek kötüleşen ağrı durumunda, erken teşhis hayatınızı kurtarabilir.
4. Gastrit
Gastrit olarak bilinen mide iltihabı da göğsün ortasındaki ağrının ana nedenlerinden biridir, çünkü bu durumlardaki ağrının, midenin üst kısmında ortaya çıkması yaygındır. Mide; göğüs merkezine çok yakın bir yerde bulunur. Dolayısıyla mide ağrısı; göğsün tam ortasına ve hatta sırt bölgesine doğru da yayılabilir.
Gastrit, zayıf beslenmeye sahip kişilerde daha sık görülür. Ancak aşırı endişe ve stres; midenin pH’ını değiştirerek iltihaplanmaya katkıda bulunabileceğinden, çok stresli bir yaşam tarzına sahip olan kişilerde de görülebilir.
Diğer belirtiler:
Gastrite genellikle; midede doluluk hissi, iştahsızlık, mide ekşimesi ve sık geğirme eşlik etmektedir. İltihabın ilerlediği durumlarda göğsün tam ortasında ağrıya veya sırt ağrısına da neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Mide iltihabını azaltmanın ve semptomları hafifletmenin bir yolu, birkaç damla limon veya patates suyu ile bir bardak su içmektir. Çünkü bunlar, midenin pH’ını yükseltmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, gastrit bir H. pylori enfeksiyonundan kaynaklanabileceğinden, özellikle ağrı üç günden fazla devam ederse, bir gastroenteroloğa veya doktora görünmek en iyisidir.
5. Mide ülseri
Gastritin yanı sıra göğüs ortasında ağrıya neden olabilen çok yaygın bir diğer mide sorunu mide ülseridir. Mide ülseri; genellikle uygun şekilde tedavi edilmeyen ve mide zarında bir yara oluşmasına neden olan gastritin bir sonucudur.
Diğer belirtiler:
Ülser, sık sık mide bulantısı, midede ağırlık hissi ve az miktarda kan içerebilen kusma gibi diğer belirtilere ek olarak, sırta ve göğse yayılabilen bıçak saplanmasına benze bir ağrıya neden olur.
Yapılması gerekenler:
Ülserden şüphelendiğinizde bir doktora danışmanız oldukça önemlidir. Çünkü bu durumda, mide asidinizi azaltan ve koruyucu bir bariyer oluşturan ilaç tedavisine başlamanız gerekir. Bununla birlikte, ülserinizi daha da kötüleştirmemek için, sindirimi kolay yiyecekler içeren hafif bir beslenme düzenine sahip olmalısınız.
6. Karaciğer sorunları
Mide sorunlarının yanı sıra karaciğer sorunları da göğsün tam ortasında ağrıya neden olabilir. Karaciğer ağrısının sağ tarafta, kaburgaların hemen altında ortaya çıkması daha yaygın olmakla birlikte, bu ağrının göğse yayılması da mümkündür.
Diğer semptomlar:
Karaciğer ağrınız ile ilişkili, sürekli mide bulantısı, iştahsızlık, baş ağrısı, koyu renkli idrar, sarı cilt ve göz görünümü ortaya çıkabilir.
Yapılması gerekenler:
Olası bir karaciğer sorunu şüpheniz varsa, doğru tanıyı belirlemek ve en uygun tedaviye başlamak için bir doktora görünmelisiniz.
Göğsün tam ortasında ağrı var, ne zaman doktora gitmeliyim?
Göğsün tam ortasında ağrı var olduğunda; kalp krizi veya başka bir kalp probleminden şüpheleniyorsanız, en kısa zamanda bir doktora gitmelisiniz. Kalp krizi, bu tür durumlarda nadir olarak gerçekleşse de çok ciddi bir durum olduğu için, her zaman acil servise başvurmak en iyi seçenektir.
Göğsün ortasında ağrı var olduğunda, 2 günden uzun sürüyorsa veya eşlik eden aşağıdaki durumlarla ortaya çıkıyorsa acilen doktora gidilmesi önerilmektedir:
- Kanla kusma
- Kolda karıncalanma
- Sarı cilt ve gözler
- Nefes almada zorluk
Not: Ayrıca fazla kilolu olmak, kolesterol ve tansiyon yüksekliği gibi risk faktörlerine sahipseniz de mutlaka bir doktora danışmalısınız.