Göğüs Kafesi Ağrısı Neden Olur? Sol veya Sağ Göğüs Kafesi Ağrısı
Göğüs kafesi ağrısı ciddi midir?
Göğüs kafesi ağrısı, kasların, eklemlerin veya bölgedeki bir kıkırdağın hasar görmesinden kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, sıcak veya soğuk kompres uygulamak gibi evde tedaviler bu konuda yardımcı olabilir. Göğüs kafesi ağrısının nedenini yalnızca şikâyet edilen semptomlardan teşhis etmek zordur. Bu nedenle geçmeyen ağrı şikâyetiniz için doktora başvurmanız önemlidir. Bu makale, göğüs kafesinde hissedilen ağrının bazı nedenlerini ve tedavilerini inceleyecektir.
Göğüs kafesi ağrısı nedir?
Göğüs kafesi ağrısı, göğüs bölgesindeki kaburga içindeki ağrıyı ifade eder. Göğüs kafesindeki herhangi bir ağrı, göğüsteki kasları, kemikleri veya yumuşak dokuyu etkileyebilir. Bazı durumlarda ağrı, kalp ve akciğerler gibi organları da etkileyebilir.
Göğüs kafesi ağrısı, hafif bir kas gerginliğinden keskin, bıçak saplanmış gibi şiddetli ağrıya kadar farklı hislere neden olabilir. Ayrıca, hissedilen ağrı gelip gidebilir ve gelip gitme süresi saatlerden günlere kadar değişebilir. Bazı durumlarda göğüs kafesi ağrısı sadece hareketle veya bölgeye dokunmaya tepki olarak ortaya çıkabilir.
Göğüs kafesinde hissedilen ağrı, kalp hastalığı veya kalp krizi ile birlikte de ortaya çıkabilir. Göğüs kafesinde ağrı yaşayanlar ilk başta kalple ilgili bir sorundan şüphelense de ağrının gerçekte kalple bir ilgisi olmayabilir. Örneğin, göğüs kafesi ağrısının yaygın bir nedeni, kasların, eklemlerin veya kıkırdağın yaralanması ile ilgilidir.
Göğüs kafesi ağrısı ne zaman acil bir durumdur?
Göğüs kafesinde yaşanan ağrıya aşağıdakiler de eşlik ediyorsa tıbbi olarak acilen değerlendirilmesi gerekir:
- Göğsün merkezinde birkaç dakikadan uzun süren dayanılmaz ağrı varsa
- Sırt, boyun veya omuzlara yayılan ağrı varsa
- Nefes darlığı, baş dönmesi veya kafa karışıklığı gibi diğer semptomlar varsa
- Bilinç kaybı veya bayılma gibi ciddi semptomlar varsa
Not: Yukarıdaki semptomlar bir kalp krizine işaret edebilir ve bu nedenle acil tıbbi bakım gerektirebilir.
Aciliyet gereken tek neden kalp krizi değildir. Göğüs kafesinde hissedilen ağrının acil tedavi gerektirdiğini gösteren diğer bazı belirtiler şunlardır:
- Göğüs ağrı ve yanma hissi
- Nefes almada güçlük çekme
- Herhangi bir yaralanmanın veya darbenin ardından göğüste şiddetli ağrı olması
Göğüs kafesi ağrısı neden olur?
Birkaç tıbbi durum göğüs kafesinde hissedilen ağrıya neden olabilir. Aşağıdaki maddeler bu tıbbi durumların bazılarını daha detaylı inceleyecektir.
1. Kas ve iskelet yaralanmaları
Göğüs kasları veya kemiklerindeki yaralanmalar bölgede ağrıya neden olabilir. Bu yaralanmalar, göğse düşme veya darbe gibi ani bir şeyden kaynaklanabilir veya kötü duruş ve hareketsiz yaşam tarzından dolayı zamanla meydana gelebilir.
Nedenin bir yaralanma olabileceğine dair işaretler, belirli bir yerde ağrı hissetmeyi veya farklı alanlara yayılan ağrıyı içerir. Başka bir işaret, bölgeye dokununca hissedilen ağrıdır. Hafif kas yaralanmalarında ağrı, hafif, gelip giden bir ağrı olabilir. Kemik kırığı gibi daha şiddetli vakalarda ağrı yoğun ve kalıcı olabilir.
2. Anjina
Anjina, altta yatan bir kalp rahatsızlığının belirtisi olarak ortaya çıkan bir tür göğüs ağrısıdır. Kalbe akan kanın normal seyrini kaybettiği durumlarda ortaya çıkar.
Anjina riskini artıran bazı faktörler şunları içerir:
- Yaşlı olmak
- Aşırı kilolu veya obez olmak
- Fiziksel olarak aktif olmamak
- Sağlıksız beslenmek
- Şeker hastası olmak
Anjina, göğsün ortasında bir gerginlik hissine ve nefes darlığına neden olur. Birkaç dakika sürer ve masaj veya derin nefes alıp verme ile iyileşmez. Anjina, acil tıbbi bakım gerektiren bir kalp krizine de işaret edebilir.
3. Kostokondrit
Kostokondrit, göğüs kafesine bağlanan kaburgaların arasında iltihaplanma olmasıdır. Yoğun bir yanma hissine, hafif bir ağrıya veya ani göğüs ağrısına neden olabilir. Ağrı hareketle daha da kötüleşebilir. Kostokondrit genellikle kendi kendine geçer. Doktorunuz ağrıyı azaltmak için ibuprofen gibi iltihap önleyici ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir. Bazı insanlar esneme egzersizleri veya masajlardan da yararlanabilir.
4. Meme ağrısı
Meme ağrısı da göğüs kafesi ağrısına neden olabilir. Hamile ve emziren kadınların bu tür bir ağrı yaşama olasılığı daha yüksektir. Bazı kadınlar ayrıca menopoz sırasında veya adet dönemlerinde de göğüs ağrısı yaşarlar. Hormonal değişiklikler veya enfeksiyonlar gibi çeşitli faktörler de meme ağrısına neden olabilir. Tıkalı meme kanalları ve iltihaplı göğüsler, emziren kadınlarda görülen sorunlardır.
Etkilenen bölgeye baskı uygulandığında ağrı daha da kötüye gitme eğilimindedir. Bu durum bazen kendiliğinden geçebilir ancak bazı durumlarda tıbbi tedavi de gerekebilir. Bazı kadınlar bölgeye masaj yaparak veya sıcak bir torba uygulayarak rahatlama sağlayabilir.
5. Astım
Astım krizi, göğüs kafesi ağrısına veya göğüs sıkışması hissine neden olabilir. Diğer semptomlar arasında nefes darlığı, baş dönmesi hissi ve boğaz sıkışması bulunur. Astım genellikle çocuklukta gelişse de ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir.
Not: Şiddetli astım krizi genellikle tıbbi tedavi gerektirir.
6. Diğer kronik durumlar
Diğer kronik durumlar da göğüs kafesi ağrısına neden olabilir. Ağrı aniden ortaya çıkabilir veya zamanla yavaş yavaş gelişebilir. Göğüs kafesinde hissedilen ağrı gelip gidebilir ve haftalarca ve hatta aylarca sürebilir.
Göğüs kafesinde hissedilen ağrıya neden olabilecek diğer bazı durumlar şunlardır:
- Artrit (eklem iltihaplanması)
- Fibromiyalji (kas ağrısına neden olan romatizma)
- Nadir görülen iltihaplı bir hastalık olan Tietze sendromu
- Orak hücre hastalığı
- Karaciğer veya safra kesesi hastalığı
Not: Diğer kronik durumların tedavisi kişinin sahip olduğu duruma bağlıdır, ancak altta yatan nedeni tedavi etmek için reçete edilen ilaçları almak genellikle yeterlidir.
7. Enfeksiyonlar
Bazı enfeksiyonlar da göğüs kafesi ağrısına neden olabilir. Örneğin zatürrede, ateş ve nefes almada zorluk yaşanırken göğüs kafesi bölgesinde ağrı hissedilebilir. Kemik veya kaslardaki enfeksiyonlar da ağrıya neden olabilir. Yakın zamanda geçirilen bir hastalığı takiben göğüs kafesi ağrısı, enfeksiyonun neden olduğunu gösterebilir.
Enfeksiyonlar genellikle tıbbi tedavi gerektirir ve tedavi, nedene bağlı olacaktır. Örneğin, bir kişinin bakteriyel bir enfeksiyon için antibiyotik alması gerekebilir. Dinlenmek de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak ciddi enfeksiyonlar hastanede kalmayı gerektirebilir.
8- Akciğer problemleri
Akciğer ile ilgili diğer sorunlar da göğüs kafesi ağrısına neden olabilir. Göğüs ağrısının akciğerle ilgili bir olası nedeni, vücudun başka yerlerinden bir kan pıhtısının akciğerlere giderek göğüste rahatsızlık yarattığı pulmoner emboli denilen hastalıktır.
Akciğer yaralanmaları solunum problemlerine neden olabilir. Ağrı; düşme veya araç kazası gibi göğüste bir darbenin ardından meydana gelebilir. Akciğer yaralanmaları yaşamı tehdit edebilir, bu nedenle acil tıbbi tedavi gerektirir.
Göğüs kafesi ağrısı nedeni nasıl belirlenir?
Göğüs kafesinde hissedilen ağrıdan başka semptom yoksa, hafif ağrı tıbbi bakım gerekmeden kendiliğinden geçebilir. Ancak daha şiddetli ağrı genellikle tıbbi tedavi gerektirir. Göğse bir darbe aldıktan sonra veya kalp krizinin diğer semptomlarıyla birlikte göğüs kafesi ağrısı meydana geliyorsa, tıbbi tedaiv gerekli olabilir.
Nedeni teşhis etmek için doktor şunları yapabilir:
- Kişinin semptomlarını ve tıbbi geçmişini sorabilir
- Fiziksel olarak göğsünü muayene edebilir
- Kan örneği alarak kan tahlili yapabilir
- Röntgen veya diğer görüntüleme testlerini kullanabilir
Göğüs kafesi ağrısı nasıl geçer?
Göğüs kafesinde hissedilen ağrının nedeni ciddi değilse, kendi başına alınabilecek önlemler genellikle yeterlidir. Acil olarak doktor tarafından uygulanacak tedavi gerekli değilse evde uygulanabilecek tedaviler aşağıdakileri içerir:
- Göğse buz torbası uygulamak
- Isı torbaları kullanmak
- Bölgeye masaj yapmak
- Hafif esneme egzersizleri yapmak
- Doktorunuza veya eczacınıza danışarak ağrı kesici almak
Sonuç olarak
Göğüs kafesi ağrısının birçok nedeni endişe kaynağı olmamalıdır. Bununla birlikte, göğüs kafesinde hissedilen ağrı kendiliğinden geçmiyorsa veya daha da kötüye gidiyorsa, kişinin tıbbi tedaviye ihtiyacı olabilir. Etkilenen kişi, kalp krizi belirtilerine veya acil tıbbi tedavi gerektiren diğer durumlara özellikle dikkat etmelidir.